20 must see seværdigheder i Berlin

Berlin er en af Europas mest interessante storbyer med sin dramatiske historie, spændende kultur og smukke arkitektur. Tysklands hovedstad har været midtpunktet i en hjerteskærende krig og er blevet splittet, genforenet, ødelagt og genopbygget. Berlin er nærmest blevet et monument i sig selv og der er ingen byer i verden, der føles helt som Berlin. Der oser af sjæl og charme med fortidens dramatiske hændelser i bakspejlet og idéen om en moderne storby i konstant udvikling. Der er ingen tvivl om, at Berlin er blevet et fristed, hvor der er plads til enhver slags kultur og hvor forskelligheder mødes.

Der findes hundredevis af seværdigheder i Berlin og det kan hurtigt blive overvældende for førstegangsbesøgende. Det er nemlig umuligt, at se det hele på ét besøg eller for den sags skyld på mange besøg. Det er netop derfor, at jeg har samlet en liste med must see seværdigheder i Berlin. Den kan forhåbentligt hjælpe dig lidt på vej, med hvad du absolut ikke bør gå glip af. Du kan både læse om de allermest populære seværdigheder, som at du nok allerede har set på mange andre sider. Men du kan også læse om et par oversete oplevelser i Berlin, som at der bestemt burde ligge på enhver must see liste.


Must see seværdigheder i Berlin - Brandenburger Tor - Rejsdiglykkelig.dk


Brandenburger Tor

Brandenburger Tor står for enden af Unter den Linden, og er den mest imponerende og sidst bevarede byport i Berlin. Den har været Berlins vartegn i mere end 200 år og har både overlevet 2. verdenskrig samt Berlinmurens oprindelse og fald. Under den kolde krig var Brandenburger Tor et symbol på den delte by og fungerede som toldsted for handlende, der ønskede at bringe deres varer ind i byen. I dag er byporten et absolut must see i Berlin og pladsen foran er fuld af liv med turister og gadekunstnere.

 

East Side Gallery

East Side Gallery er med sine 1,3 kilometer det længste tilbageværende stykke af Berlinmuren. Men du skal ikke forvente at møde en kedelig grå mur, men derimod en farvestrålende mur, der er peppet op med alverdens malerier. Det er nemlig verdens længste friluftsgalleri og den østlige ende af muren er udsmykket med intet mindre end 106 malerier. De er malet af kunstnere fra hele verden og Danmark er ingen undtagelse. Det danske maleri hedder ”Himlen over Berlin” og er nr. 66. De to danske kunstnere bag værket hedder Karina Bjerregaard og Lotte Haubart.

 

Berliner Dom

Berliner Dom er den største, smukkeste og mest fredfyldte domkirke i hele Berlin. Den nuværende kirke stod færdig i 1905 og overlevede flere bombeangreb under 2. verdenskrig. Den blev dog meget beskadiget og det var først i 2002, at Berliner Dom stod færdig igen i al sin pragt. Du bør selvfølgelig ikke gå glip af hovedbygningen med sin imponerende arkitektur eller krypten med den kongelige familie. Men du bør slet ikke gå glip af, at tage op i den grønne og karakteristiske kuppel ovenpå domkirken. Det kræver dog lige at du klatre op af de 270 trappetrin, men du får en smuk udsigt i belønning.

Must see seværdigheder i Berlin - Berliner Dom - Rejsdiglykkelig.dk

 

Museumsøen

Det er ikke uden grund at Museumsøen ligger på UNESCOs Verdensarvsliste, for det er både Berlins ældste og vigtigste museumskompleks. De fem verdensberømte museer på øen er Pergamon Museum, Altes Museum, Neues Museum, Bode Museum og Altes Nationalgalerie. De byder hver især på spændende kunst og kultur gennem 6.000 års historie. Det kan især anbefales at besøge Pergamon museet, der er blandt de vigtigste arkæologiske museer i hele verden. Hvis du ikke er så interesseret i museer, kan du også bare nøjes med en gåtur på Museumsøen. Det er nemlig en oplevelse i sig selv, at se den storslåede arkitektur på museerne, der er omringet af Spree-floden.

 

Siegessäule

Siegessäule er en 67 meter høj sejrssøjle, der er placeret midt i en kæmpestor rundkørsel. Den står som en minde om preussernes sejre over Danmark, Østrig og Frankrig i 1800-tallet. På toppen af søjlen står en 35 meter tung statue af den romerske sejrsgudinde, Victoria. De forgyldte kanoner nederst på søjlen er trofæer fra krigen ved Dybbøl i Danmark og ikke mindst Østrig og Frankrig. Siegessäule blev selvfølgelig beskadiget under 2. verdenskrig og der kan stadig ses skudhuller i soklen. Det er muligt at besøge søjlen gennem fire tunneler under vejen. Hvis du har lyst til at komme op i søjlen, skal du bestige en stejl spiraltrappe med 285 trin. Trappen fører op til en udsigtsplatform under den gyldne statue, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Berlin og Tiergarten.Berliner Fernsehturm

Berliner Fernsehturm bliver ofte kaldt for TV-Tårnet og er med sine 368 meter den højeste bygning i den tyske hovedstad. Det er en af de største seværdigheder i Berlin og ikke mindst et af byens vartegn. Tårnets lynhurtige elevator tager dig op i kuplen i cirka 200 meters højde på blot 40 sekunder. Herfra kan du nyde en spektakulær 360 graders udsigt over Berlin. Hvis du kommer på en dag med klart vejr, kan du faktisk se 42 kilometer væk. Det er også muligt at spise en middag på den populære restaurant, men det er en god idé at bestille bord på forhånd. Restaurantens gulv drejer rundt og på en halv time er du kommet hele vejen rundt. Det kan også anbefales at bestille billetter til TV-tårnet på forhånd, da der kan være meget kø.

Must see seværdigheder i Berlin - Berliner Fernsehturm - Rejsdiglykkelig.dk

 

Grosser Tiergarten

Grosser Tiergarten er Berlins største og mest kendte park. Det er Berlins svar på Central Park i New York, og er fuld af skønne grønne områder og vigtige mindesmærker. Det er et skønt åndehul midt i storbyen med enorme græsarealer, skove, søer og skulpture. Du kan gå en tur langs de mange stier, leje en båd, tage på picnic eller måske besøge en Biergarten. Grosser Tiergarten krydses af flere veje med Strasse des 17. juni som hovedvejen, hvor den store rundkørsel med Siegssäule også befinder sig.

 

Alexanderplatz

Den centrale plads er en af de mest berømte og livligste pladser i Berlin med masser af butikker, restauranter og attraktioner i kort gåafstand derfra. Alexanderplatz er også en af Berlins vigtigste trafikknudepunkter og tilbyder alle former for offentlig transport. Pladsen domineres af byens høje TV-tårn og et 10 meter højt verdensur, som viser tiden i alle verdens lande. Du kan næsten ikke undgå at komme forbi Alexanderplatz på et tidspunkt under ferien i Berlin.

 

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var den mest kendte grænseovergang mellem det østlige og vestlige Berlin under Den Kolde Krig. Det er dog bare et kopi af den originale barak, eftersom at den originale er udstillet på Alliierten Museum. Foran Checkpoint Charlie står to efterlignende grænsevagter, der er klædt i en russisk uniform og en amerikansk uniform. Du bør også besøge Checkpoint Charlie Museum, som ofte bliver kaldt for Mauermuseum. Her finder du en omfattende samling af billeder, film, avisudklip og meget mere fra Berlinmurens dramatiske historie.

Must see seværdigheder i Berlin - Checkpoint Charlie - Rejsdiglykkelig.dk

 

Kaiser Wilhelm Kirche

Kaiser Wilhelm Kirche er en særpræget kirke og et af Berlins vartegn. Den står som en minde om 2. verdenskrigs ødelæggelser og meningsløshed. Kirken var oprindeligt stor og bestod af seks tårne med mange udsmykninger. Men størstedelen af kirken blev ødelagt under et britisk bombetogt under Den Kolde Krig. Man valgte at bevare ruinerne som et mindesmærke, men der blev opført et nyt kirkerum og kirketårn på hver side af ruinerne. Du kan både besøge den nye kirke og den gamle kirke. Den gamle har en mindesal med kirkens historie, symboler for krig og fred, gamle mosaikker og meget mere.

 

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz er et trafikalt knudepunkt i Berlin og var faktisk et af Europas mest travle steder før krigen. Der var så mange mennesker og trafik, at Europas første lyskryds blev sat op her. Under 2. verdenskrig blev pladsen bombet og senere blev Berlinmuren bygget tværs gennem pladsen, hvilket gjorde den til et øde grænseområde. Efter krigen genopstod Potsdamer Platz og er i dag fuld af glashøjhuse og moderne arkitektur med butikscentre, biografer, restauranter, kontorer og boligområder. Nogle af pladsens mest markante og populære bygninger er Sony Center og Panoramapunkt.Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen

Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen bliver ofte glemt på diverse must see lister, hvilket er en stor skam. Her kan du nemlig få et spændende og skræmmende indblik i et gammelt STASI-fængsel. De indsatte var politiske modstandere, der blev tortureret psykisk med isolation, søvnberøvelse og trusler mod familiemedlemmer. Bygningerne og inventaret er næsten intakt og giver en skræmmende indblik i livet bag tremmer. Det er kun muligt at besøge fængslet på guidede ture, men det er altså virkelig spændende! Det er nemlig ofte tidligere fanger, der viser turisterne rundt i STASI-fængslet og fortæller uhyggelige historier om det berygtede fængsel.

Must see seværdigheder i Berlin - Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen - Rejsdiglykkelig.dk

 

Pergamon Museum

Pergamon Museum er et af Berlins mest populære museer og er blandt de vigtigste arkæologiske museer i hele verden. Det er beliggende på Museumsøen og er blot én af de fem museer på øen. Her kan du se fascinerende arkæologiske fund fra gamle ægyptiske, hellenistiske og byzantinske kulturer i mellemøsten. Et af museets mest imponerende udstiller er Pergamonalteret, som desværre er lukket indtil 2019 på grund af ombygning. Af andre populære udstillinger kan også nævnes Istharporten fra Babylon og udstillingen om islamisk kunst.

 

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt menes at være en af Berlins smukkeste pladser og blev bygget i slutningen af det 17. århundrede. Pladsen er omringet af tre storslåede og historiske bygninger, som er de to protestaniske kirker, Französischer Dom og Deutscher Dom, og koncertsalen, Konzerthaus Berlin. Store dele af Gendarmenmarkt blev ødelagt under 2. verdenskrig, men det blev genopført igen efter mange år. Hver december kan du opleve en af Berlins mest magiske julemarkeder på pladsen.

 

Holocaust Memorial

Holocaust Memorial er et mindesmærke til ære for de 6 millioner jøder, der blev dræbt i Europa under 2. verdenskrig. Mindesmærket består af 2.711 betonpiller i forskellige højder, som dækker en enormt område på omkring 19.000 kvadratmeter. Under mindesmærket ligger der et besøgscenter, som dokumenterer historien om de forfulgte jøder. Her kan du bl.a. se navne på nogle af de dræbte jøder, læse om deres livshistorie og lære mere om jødeforfølgelsen i Tyskland. Det er et rørende besøg og bestemt et af Berlins must sees.

Must see seværdigheder i Berlin - Holocaust Memorial - Rejsdiglykkelig.dk

 

Gedenkstätte Berliner Mauer

Gedenkstätte Berliner Mauer er et mindesmærke for Berlinmuren og er placeret i et 1,3 kilometer langt parkområde. Mindesmærket har et 220 meter intakt stykke af Berlinmuren med indermur og vagttårne samt rustne metalstænger fra Berlinmurens inderside. Du bør ikke gå glip af den udendørs fotoudstilling med historier om flugtforsøg gennem tunnelerne og meget mere. Derudover kan du også tage ind i besøgscentret, hvor du kan fordybe dig i historien om Berlinmuren.

 

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm bliver ofte kaldt for Ku’damm og er Berlins allermest populære shoppinggade. Gaden strækker sig over 3,5 kilometer og byder på et utal af store varehuse, butikker, restauranter og hoteller. Det er også her du finder Europas største stormagasin, KaDeWe, som har et sortiment på 380.000 varer, og er Berlins svar på Harrods i London. Kurfürstendamm er et sandt shoppingmekka med noget til enhver smag. Hvis du vil have shoppingtrængen tilfredsstillet og kreditkortet til at gløde, så er det her du skal tage hen.Reichstag

Reichstag bliver på dansk kaldt for Rigsdagsbygningen og har dannet rammen om store politiske begivenheder. Det er nemlig Tysklands parlamentsbygning og huser dermed den tyske regering. Det er et at Berlins mest historiske vartegn og et absolut must see. Her kan du komme helt tæt på den poltiske hverdag, men det er mere den store glaskuppel på taget, der tiltrækker besøgende. Den imponerende kuppel giver nemlig en smuk 360 graders udsigt over Berlin. Det er gratis at besøge Reichtag, men det kræver at du er registreret i forvejen.

Must see seværdigheder i Berlin - Reichstag - Rejsdiglykkelig.dk

 

Berlin Zoo

Berlin Zoo bliver også kaldt for Zoologischer Garten Berlin og er en af Europas mest populære. Haven er kæmpestor og har cirka 19.500 dyr fordelt på over 1.500 arter, hvilket gør det til en af verdens mest artsrige zoologiske haver. Du kan både se elefanter, næsehorn, flodheste, isbjørne, gorillaer, pandaer og meget mere. Du husker måske den verdensberømte isbjørn Knut? Den boede i Berlin Zoo. Haven har selvfølgelig et program med masser af fordringer og shows. Husk at sætte god tid af til dit besøg, da det hurtigt kan tage en hel dag at besøge Berlin Zoo. Det er den perfekte oplevelse for både børn, voksne og sande dyreelskere.

 

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors er et museum, der dokumenterer nazisternes hersken før og under 2. verdenskrig. Museet er placeret på samme sted, som det tidligere hovedkvarter for Gestapo og SS lå. Her blev der truffet skræmmende beslutninger om jødeforfølgelse, terror og mord på en af de mest frygtede adresser i hele verden. Den gamle bygning blev bombet væk, men kældermuren og noget af Berlinmuren er der stadig. Museet har et lille besøgscenter og en imponerende udendørs udstilling med masser af informationer om nazisternes hærgen.

Must see seværdigheder i Berlin - Topographie des Terros - Rejsdiglykkelig.dk


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.