18 must see seværdigheder i Alanya

Must see seværdigheder i Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

Alanya er fantastisk og det er ikke uden grund, at den tyrkiske by er uhyre populær blandt os danskere. Tusindvis af turister bliver hvert år tiltrukket af de lange sandstrande, lave priser, solgarantien, varmen året rundt og ikke mindst den tyrkiske kultur. Jeg er selv helt vild med Alanya og det er uden tvivl min favorit inden for charterrejser. Alanya kan bare et eller andet, som at andre feriebyer ikke kan!

Det er en by fuld af kontraster, hvor gammelt møder nyt og hvor den tyrkiske kultur bliver præget af turismen. Alanya er meget mere end blot en badeby, og du kan sagtens tage på en aktiv- eller oplevelsesrig ferie i byen. Der er nemlig alt, hvad hjertet begærer og du vil bestemt ikke komme til at kede dig. I det her indlæg vil jeg komme ind på must see seværdigheder i Alanya, for ikke at glemme must do.


18 must see seværdigheder i Alanya - www.rejsdiglykkelig.dk


Borgen (Alanya Kalesi)

Den gamle borg ligger på byens klippehalvø og troner højt over byen. Det er Alanyas største vartegn og er dermed et absolut must see under din ferie! Borgen er fuld af gamle ruiner, som nok ikke virker så interessante ved første øjekast. Men borgen har faktisk en spændende og dramatisk historie med pirater, sultaner, fanger og meget mere. Der bliver desværre ikke informeret så godt om historien deroppe, men du kan evt. læse lidt om den hjemmefra. Borgen byder desuden på den smukkeste udsigt over Alanya og kyststrækningen.

Det er en stejl og varm tur op til borgen, men du kan altid tage med bus nr. 4, en taxi eller den nye svævebane. Du bør derimod ikke snyde dig selv for gåturen ned igen, som foregår på snoede og hyggelige gader. Under turen kommer du forbi gamle huse, boder med hjemmelavet håndværk, hyggelige restauranter og ikke mindst smukke udsigtspunkter.

Borgen - 18 must see seværdigheder i Alanya - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Tyrkisk bad (hamam)

Et besøg i et hamam er den ulitmative selvforkælelse og den perfekte måde at starte ferien på. Her kommer du i et dampbad, hvorefter du bliver skrubbet fra top til tå efterfulgt af en afslappende kropsmassage. Det anbefales at besøge et hamam i starten af ferien, da de døde hudceller bliver pealet af. Huden bliver dejlig blød og klar til at modtage ekstra meget sol! Hamam har været en vigtig del af den islamiske badekultur gennem århundreder og de findes stadig overalt i Tyrkiet. Du kan evt. prøve at finde et godt hamam gennem dit rejsebureau eller hotel.

 

Det røde tårn (Kizil Kule)

Det røde tårn ligger for enden af Alanyas havn og er et af byens vartegn. Det blev oprindeligt bygget til at være et vandtårn og en udsigtspost, men bruges i dag til et etnologisk museum. Her kan du bl.a. læse om tårnets historie, det osmaniske rige og se historiske samlinger af våben og andre genstande. Højdepunktet under besøget, er helt klart den smukke udsigt fra toppen af tårnet. Turen op af de 85 stejle trapper er hård, men udsigten deroppe fra er det hele værd!

Det røde tårn - 18 must see seværdigheder i Alanya - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Markeder

Alanya har et stort udvalg af lokale markeder og der er faktisk et marked hver dag. De mange markeder er spredt godt ud over byen og har et stort udvalg af varer. Du kan både finde eksotiske frugter, grøntsager, krydderier, men også kopivarer såsom tøj, sko og tasker. Du kan ofte lave en bedre handel på markederne end i basaren, da sælgerne ikke betaler så meget for en stadeplads. Det er uden tvivl en fantastisk oplevelse, at gå mellem boderne med de duftende krydderier og farverige grøntsager.


 

Dim Cay

Dim Cay floden ligger i smukke omgivelser i Taurusbjergene og er et meget populært picnic-område. Restauranterne ligger nærmest på stribe langs floden og der er rig mulighed for, at spise frokost på en tømmerflåde eller i en træpavillion i bjergsiderne. Et par af restauranterne har eget vandland og liggestole, imens andre har vandrutsjebaner i selve floden.

Vandet i Dim Cay floden er meget køligt og bliver aldrig mere end 15 grader varmt. Det er med andre ord en iskold fornøjelse, at hoppe i vandet og det kræver lidt mod! Dim Cay er det perfekte sted, hvis du trænger til at køle lidt ned fra den bagende sol. Floden er ofte proppet med mennesker om søndagen, da mange tyrkere holder picnic den dag. Så hvis du trænger til at slappe af i rolige omgivelser, bør du helt klart undgå søndage.

18 must see seværdigheder i Alanya - Dim Cay - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Alanyas haver

Alanyas haver ligger langs Kleopatra stranden og er en smuk oase med eksotiske planter og farverige blomster. Parken er måske ikke en turistattraktion som sådan, men det er skønt sted at sidde og slappe lidt af. Bænkene i parken er spredt rundt omkring damme med små springvand og fisk. Der er også et udendørs træningscenter, legeplads og boldbaner til de aktive. Alanyas haver er virkelig smuk og har desuden udsigt over borgen og Kleopatra stranden. Det er det perfekte sted, hvis du trænger til lidt afslapning i frodige omgivelser.

 

Bådtur

Det er uden tvivl et must, at tage på en bådtur og opleve Alanya fra søsiden. Det er skønt med en dag på havet og der er rig mulighed for, at svømme i middelhavet, slikke sol på dækket og nyde den smukke natur. Du kan også risikere at se delfiner og havskildpadder, men så skal du nok være meget heldig. Der findes mange forskellige bådture og det kan være en god idé, at se valgmulighederne og priserne ved Alanyas havn. Du kan bl.a. vælge at tage på en heldagstur på omkring 5-6 timer eller en kort tur på 1-2 timer. På mange af bådturene tilbydes der frokost og drikkevarer med i prisen, men det kan du altid forhøre dig om inden turen.

18 must see seværdigheder i Alanya - Bådtur - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Damlatas Cave (Damlatas Magarasi)

Damlatas Cave er en smuk drypstenshule, der er beliggende for foden af halvøen med borgen. Den menes at være formet omkring 10.000-15.000 år f.Kr. og den drypper stadig i dag. Temperaturen i grotten er konstant på 22,3 grader og luftfugtigheden ligger på 92-98%, hvilket har en helbredende effekt på folk med astma. Damlatas Cave er ikke specielt stor, men den er et besøg værd. Det er et godt alternativ, hvis du ikke vil ”helt” til Dim Cave og opleve Tyrkiets 2. største grotte. Der er mange trapper inde i drypstenshulen og det anbefales derfor ikke for gangbesværede.

 

Dim Cave (Dim Magarasi)

Dim Cave er den 2. største drypstenshule i Tyrkiet og menes at være 1 million år gammel. Grotten er 360 meter lang og gangstien går gennem smukke formationer af stalakitter og stalagmitter, hvorefter den ender ved en lille sø. Temperaturen i grotten er konstant på 18-19 grader og luftfugtigheden ligger på ca. 90%, hvilket igen har en helbredende effekt på folk med astma. Dim Cave ligger cirka 12 kilometer fra Alanya, men du kan evt. tage en taxi eller leje en bil. Der er også mange trapper i Dim Cave, så det anbefales ikke for gangbesværede.

 

Vandsport

Er du til fart og spænding på vandet? Så er du kommet til det rette sted! Alanya har nemlig et bredt udvalg af vandsportsaktiviteter. Du kan både prøve jet ski, bananbåde, vandski, windsurfing, parasailing, dykning og meget mere. Mulighederne er nærmest uendelige og det er skønt at tilbringe noget tid på vandet, nu hvor der er så varmt i Alanya. Jeg har selv prøvet parasailing i Alanya og det var en fantastisk oplevelse, som klart kan anbefales! Der ligger mange forskellige boder på strandende i Alanya, som tilbyder forskellige former for vandsportsaktiviteter.

18 must see seværdigheder i Alanya - Vandsport - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Bazaren

Du har selvfølgelig ikke været i Alanya, før du har besøgt basaren ved havnen. Basaren består cirka af 100 butikker, som sælger alt fra tøj, sko og tasker til krydderier, tæpper og andet tingeltangel. Der sælges hovedsageligt kopivarer og du bør derfor være ekstra opmærksom på kvaliteten af produkterne. Mange af sælgerne er provisionslønnede og forsøger ihærdigt, af få en ordentlig slat penge for deres varer. Du kan ofte prutte prisen ned på det halve, så det er med at finde din indre købmand frem. Hvis sælgeren afslår dit tilbud, kan du altid gå videre til den næste butik, som højest sandsynligt har noget, der er helt magen til.

Nogle af sælgerne er meget påtrængende og det kræver lidt tålmodighed, at gå gennem basaren og kigge i butikkerne. Det hjælper ofte at ignorere sælgerne eller at gå ind i butikker med mange andre kunder. Alt i alt er det en super hyggelig oplevelse, at gå gennem basaren og suge stemningen til sig.


 

Havnen

Alanyas havn er næsten ikke til at undgå med sin centrale placering. Det er her du finder nogle af de vigtigste historiske bygninger i Alanya, såsom Det røde tårn og Skibsværftet. Havnen er desuden fuld af eventyrlige og farverige piratskibe, som bare venter på at tage turisterne på en afslappende bådtur langs kysten. På den anden side af gaden, ligger der en lang stribe af gode restauranter og barer. De fleste af restauranterne serverer fisk og skalddyr, men der er da også lidt andet at vælge mellem. Det er altid hyggeligt, at gå en tur på Alanyas havn, nyde udsigten og ikke mindst stemningen. Det kan også anbefales at besøge fyrtårnet, som har gratis entre og gåturen derud er fantastisk!

18 must see seværdigheder i Alanya - Havnen - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Tyrkisk mad

Du bør bestemt ikke gå glip af, at besøge en lokal restaurant med ægte tyrkisk mad. Det tyrkiske køkken anses for at være det 3. bedste i verden og det siger ikke så lidt. En af de bedste måder at opleve det tyrkiske køkken på, er ved at bestille Meze. Meze er groft sagt tyrkiets svar på tapas og byder på alverdens små retter, som serveres midt på bordet til deling. Her kan du både få lam, kebab, oksekød, fisk, ris, vinblade, grøntsager, fladbrød og meget mere. De bedste restauranter med autentisk tyrkisk mad ligger lidt væk fra turistområderne. Det anbefales at finde de steder, hvor tyrkerne også selv spiser og hvor maden ofte er både billigere og bedre. 

Kleopatra stranden

Kleopatra stranden er Alanyas bedste strand og bliver ofte kaldt for veststranden, fordi den ligger vest for klippehalvøen. Sandet er finere end ved de andre strande i byen og der er ikke så mange klipper og sten i vandet. Ulempen ved stranden er desværre, at vandet hurtigt bliver dybt og den er derfor ikke så børnevenlig. Langs Kleopatra stranden ligger der masser af små hyggelige caféer og grønne områder. Der er rig mulighed for, at leje liggestole og parasoller ved en af de private virksomheder på stranden.

18 must see seværdigheder i Alanya - Kleopatra Stranden- www.rejsdiglykkelig.dk

 

Barber

Hvis du er en mand, bør du vente med at blive klippet eller barberet indtil ferien. Du kan nemlig få det til under halvpris i Alanya og endda med ekstra service. De små barbersaloner bruger stadig den gammeldags barberkniv og det er en sjov oplevelse i sig selv. Under barberingen får du ofte både ansigtsmassage og massage af nakke, skuldre, arme, hænder og hele molevitten. Du får med andre ord, virkelig noget for pengene! Det er også meget normalt, at du både får fjernet næse- og ørehår med vatpinde, voks og ild. Det er en sjov og ikke mindst billig oplevelse, at gå til barber i Tyrkiet.

 

Skibsværftet (Alanya Tersane)

Alanyas gamle skibsværft blev bygget i 1227 og blev tidligere brugt til at bygge krigsskibe. Den dag i dag bygges der igen skibe derinde, efter mange års pause. Det er dog i meget mindre grad end tidligere. De fem store buer på skibsværftet indeholder en lille havn hver, som har været brugt til at sætte skibene direkte i havet. Et besøg byder på lidt arkæologiske fund og selvfølgelig det gamle bygningsværk i sig selv. Hvis du vil besøge skibsværftet, kan du følge stien fra det røde tårn og gå langs bymuren.

18 must see seværdigheder i Alanya - Skibsværftet - www.rejsdiglykkelig.dk

 

Seyir Terasi

Seyir Terasi er en park, der er beliggende i bjergene bag byen. Parken ligger 650 meter over havets overflade og tilbyder en fantastisk panoramaudsigt over Alanya, både i dagstimerne og aftentimerne. Jeg har kun besøgt Seyir Terasi om aftenen, hvor alle lysene i Alanya skinnede om kap. Men jeg er sikker på, at udsigten er mindst lige så smuk om dagen, og det er helt klart på min to-do-liste til næste gang. Du kan også slappe af i parkens grønne omgivelser, kampsvede i det udendørs træningscenter eller lege på legepladsen. Seyir Terasi nås bedst i bil, men sørg for at bremserne er i orden! Turen op i bjergene er nemlig meget stejl, som i virkelig stejl! Du kan også vælge at tage med bybus nr. 8 op til parken.
Udflugter

Der er mange spændende udflugtsmuligheder i kort afstand fra Alanya. De mest populære oplevelser inden for 2 timers kørsel er bl.a. naturskønne Sapadere Canyon og Manavgat vandfaldet. Derudover er der også byerne Side, Antalya, Mahmutlar og ruinbyen Perge, som er meget populære. Du kan også besøge en lille tyrkisk landsby og opleve det ”ægte Tyrkiet”, hvor tiden nærmest er gået i stå. De mange udflugter kan både opleves gennem en guidet tur eller ved at leje en bil.

Hvis du er villig til at køre længere væk, kan du også opleve naturvidunderne Pammukkale og Kappadokien, som skulle være meget smukke! Der er som sagt mange spændende udflugter, og du kan altid spørge dit rejsebureau eller hotel om inspiration.


18 must see seværdigheder i Alanya - Udflugter - www.rejsdiglykkelig.dk


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.