Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Rejsdiglykkelig.dk

9 seværdigheder og oplevelser på Kreta

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Rejsdiglykkelig.dk

Kreta er Grækenlands største ø og byder på mange mindeværdige oplevelser. Den smukke ø i middelhavet, har været blandt et af danskernes foretrukne feriemål i flere årtier, og med god grund! Her er der både fantastiske strande, uspoleret natur, historiske seværdigheder, charmerende landsbyer og et behageligt klima. Kreta har det hele og det er ikke så svært, at forstå hvorfor danskerne strømmer til øen hvert år.

Grækenland er blevet uhyre populær blandt turister fra hele verden, som kommer for at nyde den græske stemning. Kreta er bestemt ingen undtagelse og øen er blandt en af deres absolut favoritter. Men hvad skal man egentligt lave på Kreta? Det kan du få svaret på her, hvor du kan se 10 seværdigheder og oplevelser på Kreta, som at du ikke må gå glip af.

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Rejsdiglykkelig.dk


Elafonissi Beach

Elafonissi Beach ligger på Kretas sydvestlige spids og er et must see, eftersom at det er en af Europas bedste strande og den bedste i Grækenland. Det siger ikke så lidt om den smukke strand, som ved første øjekast kunne ligne noget fra Maldiverne. Stranden er omgivet af store bjerge og laguner med krystalklart vand, der grænser op til det hvide sandstrand.

Men det der gør Elafonissi Beach helt speciel, er vandkanten med sit lyserøde skær, som skyldes millioner af små muslingeskaller i sandet. Det er netop derfor, at den smukke strand også kaldes for Den Lyserøde Strand. Sandet er dog ikke nært så lyserødt, som at nogle billeder vil have dig til at tro. Men du vil helt sikkert ikke kunne undgå, at opdage det lyserøde skær i vandkanten. Elafonissi Beach er lavvandet og det er derfor et oplagt sted til, at tage børnene med på en strandtur. Hvis du går et stykke ud i vandet er der desuden et rev, der er perfekt til at snorkle i. Du skal dog ikke forvente, at have stranden for dig selv, eftersom at den er meget populær!Chania

Chania er Kretas næststørste by og er opdelt i to – den nye bydel og den gamle bydel. Det er især den charmerende gamle bydel, der tiltrækker turister fra hele øen. Her er den græske stemning på sit højeste med små pastelfarvede huse, smalle brostensbelagte stræder og romantiske gårdhaver. De mange gamle og historiske bygninger vidner for alvor om de tidligere venetianske og tyrkiske epoker på øen.

Men den helt store oplevelse i Chania er den smukke venetianske havn og dertilhørende havnepromenade. Her ligger caféer og restauranter side om side med havnebassinet med små fiskerbåde og lystbåde. Stemningen er på sit højeste blandt turister og lokale, som nyder en god middag, får en drink, shopper i boderne eller blot suger den græske charme til sig. Havnen er ekstra smuk ved solnedgang, når solens sidste stråler rammer de pastelfarvede huse. Glem heller ikke at besøge Chanias gamle markedshal med et stort udvalg af lokale lækkerier såsom krydderier, te, ost og olivenolie.

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Chania - Rejsdiglykkelig.dk

 

Samaria-kløften

Samaria-kløften er en af Kretas største naturoplevelser og er med sine 16 kilometer, den længste kløft i Europa. Det er meget populært med en vandretur gennem kløften, som også er kåret til at være en nationalpark. Men du skal være opmærksom på, at turen er lang og hård – især om sommeren. Vandreturen er 18 kilometer lang, eftersom at du skal starte i bjerglandsbyen Omalos og slutte i havnebyen Agia Roumeli. Undervejs på vandreturen er der en nedstigning på 1.250 meter og det er dermed bedst, at starte turen oppefra. Du skal forvente at bruge et sted mellem 6-8 timer, alt efter hvor mange pauser du holder. Det lyder måske voldsomt, men det er faktisk ikke en specielt krævende vandretur. Du skal dog være opmærksom på, at turen ender i Agia Roumeli, som kun kan forlades tilbage gennem kløften eller med båd.

Du vil uden tvivl få en mindeværdig vandretur, som at du sent vil glemme. Selvom at turen kan være hård, så vil du mærke stoltheden og tilfredsheden, når du står i Agia Roumeli og har nedlagt de 18 kilometer. Undervejs i kløften vil du støde på en enestående natur med stejle klippevægge, gamle pinjetræer, vilde orkideer og betagende udsigter. Hvis du er heldig, støder du måske på de sjældne Kri-kri geder, der lever i bjergene. Glem ikke at se The Iron Gates, som er en meget smal del af kløften. Du kan ikke købe mad på ruten, men der er toiletter og vandhaner langs stien. Samaria-kløften er åben for besøgende hvert år fra maj til oktober.Græsk taverna

Du kan selvfølgelig ikke have været på Kreta, uden at have besøgt en ægte græsk taverna. Der findes mange slags spisesteder i Grækenland, men ingen er så ikoniske som en taverna. Her er menukortet ofte mindre end på en normal restaurant, men de specialiserer sig derimod i lækkert græsk mad og vin. Her handler det ikke bare om mad, men om at nyde måltidet og omgivelserne til fulde. En taverna ligger som regel også i hyggelige og yderst charmerende omgivelser. Det kan være en god idé, at søge lidt væk fra turistbyerne, for at få en ægte intim græsk middag blandt de lokale grækere.

Det er et must at prøve mindst én af de populære specialiteter såsom græsk salat, tzatziki, feta, oliven eller ouzo. Men der er altså også mange knap så kendte retter i Grækenland, som virkelig smager fantastisk! Hvis du gerne vil prøve de græske specialiteter, så kan du med fordel bestille Mezé. Det er groft sagt Grækenlands svar på tapas, og her kan du smage mange lækre specialiteter på én gang. Nam nam!

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Taverna - Rejsdiglykkelig.dk

 

Spinalonga

Spinalonga er en lille ø i Mirabello bugten, som kan besøges ved hjælp af en halv times sejltur fra Kretas fastland. Den smukke og forladte ø huser et gammelt venetiansk fæstningsværk, men øen bærer også på en dyster fortid. I den første halvdel af 1900-tallet var Spinalonga nemlig hjemsted for hundredevis af spedalske grækere, som blev fragtet til øen. Der blev ikke taget noget hensyn til dem. De blev isoleret fra omverdenen og måtte ikke forlade øen igen af frygt for smittefare. De spedalske opbyggede et samfund på Spinalonga med restauranter, forretninger, kirker, skole, hospital og en hyppigt anvendt kirkegård.

Spinalonga er ikke længere beboet og bliver i dag brugt som et museum, hvor besøgende kan lære mere om den barske historie. Når du går en tur mellem ruinerne, vil du hurtigt mærke den deprimerende atmosfære på den isolerede ø. Husk at se de spedalskes gamle boliger, butiksgaden med forretninger, hospitalet og kirkegården. Det er en rørende oplevelse, som at du bestemt ikke bør gå glip af.

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Spinalonga - Rejsdiglykkelig.dk

 

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos er en charmerende lille fiskerby, som er beliggende ved Mirabellobugten. Selvom at byen er blevet meget populær, så har den bibeholdt sin græske charme. Der er et yderst tilbagelænet og roligt tempo i Agios Nikolaos. Og det kan for alvor mærkes, når du går i de smalle stejle gader med små pastelfarvede huse og er omgivet af de lokale grækere. Men selvom at det er en rolig by, så er den bestemt ikke kedelig – tværtimod.

Byens centrum ligger omkring fiskerhavnen og den bundløse ferskvandssø, hvor der er fuld af restauranter, caféer, barer, butikker og endda diskoteker. Men Agios Nikolaos byder også på et par shoppinggader, et ugentligt marked, gode strande og meget mere. Du kan også nemt tage på en udflugt til den spedalske ø, Spinalonga, som kun ligger en kort sejltur derfra.

 

Knossos

Knossos er en af Kretas største seværdigheder og består af et stort ruinområde med ruinerne fra et enormt palads. Knossos betragtes af mange som Europas ældste by og paladset er et af de mest imponerende bygningsværker fra bronzealderen i Europa. Paladset var da også imponerende stort med sine cirka 1.400 værelser, der kunne huse mere end 10.000 mennesker.

Ruinerne af paladset er en labyrint af værelser, værksteder og forretninger, der er centreret om en gårdhave. Men du kan også se de kongelige gemakkere, skattekamre, brolagte gader, underjordiske kloaker, vægmalerier og verdens første toilet med vandskyl. Du vil måske blive overrasket over, hvor velbevarede ruinerne er. Men det skyldes delvist, at arkæologen har genoprettet dele af paladset, hvilket giver en bedre forståelse af ruinerne. Det kan være en god idé, at tage på en guidet tur til Knossos. Det vil gøre besøget mere spændende og give et bedre indblik i, hvad ruinerne egentligt skal forestille.

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Knossos - Rejsdiglykkelig.dk

 

Balos Beach

Balos Beach er endnu en fantastisk strand på Kreta, som konkurrerer med Elafonissi Beach om titlen som Kretas smukkeste strand. Den ligger ved Balos Lagune, som er beliggende mellem to naturskønne halvøer med lavvandet hav og store mængder sand. Lagunen er omgivet af rå natur med stejle bjerge, krystalklart vand og hvidt sand, som nogle steder har et lyserødt skær. Dette skyldes de tusindvis af bittesmå muslingeskaller som ligger på stranden – ligesom ved Elafonissi Beach. De to halvøer er medvirkende til, at vandet altid er roligt og lavt, hvilket gør det perfekt til børn. Men havet vil selvfølgelig også blive dybere, hvis du går langt nok ud.

Balos Beach ligger cirka 17 kilometer nordvest for Kissamos og der er rig mulighed for, at tage med en båd fra byen til stranden. Det kan hvert fald stærkt anbefales, eftersom at det kan være lidt besværligt og hårdt, at køre til Balos Beach. De sidste 7 kilometer af vejen består nemlig af en ujævn grusvej og det kan hurtigt tage lang tid. Der er ikke specielt mange parkeringspladser og du skal parkerer omkring 1-2 kilometer fra stranden. Herefter skal du gå resten af vejen på en ujævn sti, som går nedad. Det Kan være hårdt og tidskrævende, så husk at overveje en båd i stedet for.Rethymnon

Rethymnon er Kretas tredjestørste by og er en af de mest charmerende byer på øen. Her mødes gammelt med nyt og afslapning med liv. Rethymnon er nemlig en gammel universitetsby, og det har for alvor sat gang i bylivet på gader, restauranter, caféer, barer og diskoteker. Men byen har også en lang historie, som har resulteret i mange interessante seværdigheder såsom det venetianske fort, Fortezza. Rethymnon er også blevet yderst populær på grund af den 12 kilometer lange sandstrand, som allerede starter inde i byen. Det første stykke af stranden byder desuden på en hyggelig strandpromenade med restauranter, caféer og barer.

Den gamle bydel i Rethymnon er et absolut must see med sine smalle brostensbelagte gader, charmerende små huse og den gamle venetianske fiskerhavn. Bygningerne i den gamle bydel er præget af både venetiansk, tyrkisk og græsk arkitektur. Alsidigheden kommer for alvor til udtryk gennem imponerende hvælvinger, minareter fra moskeer og smukke fontæner. Når du først har sat dine fødder i Rethymnon, så bliver det svært, at forlade den charmerende by igen.

Seværdigheder og oplevelser på Kreta - Rethymnon - Rejsdiglykkelig.dk

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.