18 Seværdigheder og oplevelser i Istanbul

Seværdigheder og oplevelser i Istanbul - Rejsdiglykkelig.dk

Istanbul er helt speciel og minder på ingen måder, om så mange andre storbyer verden over. Det er nemlig den eneste by i verden, der ligger i to kontinenter og det kan straks mærkes, at du befinder dig i to vidt forskellige verdener. De kristne og muslimske forskelligheder mødes i Istanbul, og en ældgammel kultur er blandet sammen med den nyteknologiske verden. Det er noget af det, der er medvirkende til at Istanbul er en stor oplevelse i sig selv. Ligemeget hvad der sker under din ferie, så kan jeg garanterer dig for, at du bliver beriget med det ene specielle indtryk efter det andet.

En storby som Istanbul er selvfølgelig også fuld af historiske og kulturelle seværdigheder, som bare venter på at blive oplevet. Der venter alt fra storslåede moskeer, gamle kirker, eksklusive paladser, kæmpestore shoppingcentre, hyggelige parker, fantastiske udsigtspunkter og meget mere. Istanbul har alt hvad hjertet kan begære, og det er bare med at komme i gang med at udforske storbyen. For at hjælpe dig lidt på vej, kan du se min liste med de allerbedste seværdigheder og oplevelser i Istanbul.


Seværdigheder og oplevelser i Istanbul - Den Blå Moske - Rejsdiglykkelig.dk


Den Blå Moske

Den Blå Moske er en af Istanbuls største, smukkeste og mest storslåede seværdigheder. Moskeen står som et enestående vartegn over byen med sine seks minareter og mange kupler, der dominerer Istanbuls skyline. Den Blå Moske har fået sit navn efter de tusindvis af blå keramiske fliser, som pynter de højt hævede lofter inde i moskeen. Det er kun tilladt at besøge Den Blå Moske med tildækkede arme, skuldre, ben og hår. Men bare rolig, der plejer at blive udleveret tørklæder ved indgangen. Vi troppede ellers op i fuld påklædning på en drønvarm sommerdag i juli måned. Det var lige varmt nok og det kunne da have været meget rart, hvis vi havde vidst, at vi bare kunne låne tørklæder ved indgangen. Men hvad gør man ikke for, at opleve en af verdens mest berømte bygninger? 😀

Tyrkiske navn: Sultanahmet Camii.                Entre: Gratis.

 

Hagia Sophia

Hagia Sophia er endnu en kæmpestor moske, som også er en af de smukkeste og mest populære oplevelser i Istanbul. Det var verdens største kirke i mere end 1.000 år indtil osmannerne omdannede den til en moske. Hagia Sophia er sidenhen lavet om til et yderst populært museum, hvor du kan se kontrasterne mellem de to religioner. Det er et must at besøge moskeen, som nok mest er kendt for sin imponerende byzantinske arkitektur og store kuppel. Og nej, du behøver ikke at være tildækket her, da det ikke længere er en aktiv moske. 😀

Tyrkiske navn: Ayasofya Camii.                Entre: 60 TL.

 

Topkapi Paladset

Topkapi Paladset var de osmanniske sultaners residens i næsten 400 år og er en vigtig historisk bygning i Istanbul. Det store palads var nærmest en hel landsby og var ofte beboet af hundredevis af indbyggere. Her er fuld af fredelige gårdhaver, lunde af træer, smuk arkitektur og gamle værelser med hellige relikvier, kostumer og våben. Topkapi Paladset har desuden stor betydning for muslimerne, eftersom at flere af profeten Muhammeds genstande er udstillet her. Det er et flot palads, som er et besøg værd.

Tyrkiske navn: Topkapi Sarayi.                Entre: 60 TL.Basilica Cistern

Basilica Cistern er den største af de hundredevis af underjordiske cisterner, der ligger godt skjult under byen. De blev tidligere brugt til at opbevare drikkevand til tørketider, men det sunkne palads bruges blot som museum i dag. Her kan du gå rundt under jorden på små gangbroer, der er omringet af 336 marmorsøjler. Små lamper spejler sig smukt i vandet, hvorfra der pludselig kan komme et lille plask fra de kæmpestore karper, der svømmer rundt dernede. Basilica Cistern er både et smukt og mystisk sted på samme tid.

Tyrkiske navn: Yerebatan Sarnici.                Entre: 20 TL.

 

Emirgan Park

Emirgan Park er en af de største parker i Istanbul og er et skønt åndehul midt i storbyens travlhed. Mange kalder det for den smukkeste park i Istanbul og der er fuld af springvand, grønne områder, legepladser, pavilloner og en hyggelig sø. Parken er flottest om foråret, hvor de tusindvis af farverige tulipaner springer ud og er en sand fryd for øjnene. Tulipanerne opleves bedst under Istanbul Tulip Festival, som afholdes hvert år i april.

Tyrkiske navn: Emirgan Korusu.                Entre: Gratis.

 

Galatatårnet

Galatatårnet er et 63 meter højt middelaldertårn, som er blandt et af de højeste og ældste tårne i Istanbul. Udsigten fra toppen af det gamle tårn er fantastisk og giver besøgende muligheden for, at få et godt overblik over Istanbuls storhed. Det er den perfekte oplevelse, hvis du ønsker at se storbyens skønhed lidt fra oven.

Tyrkiske navn: Galata Kulesi.                Entre: 25 TL.

18 Seværdigheder og oplevelser i Istanbul - Udsigt over de største moskeer fra Galata Tower - Rejsdiglykkelig.dk

 

Grand Bazaar

Grand Bazaar er en af verdens ældste og største overdækkede markeder med mere end 4.000 små butikker og boder fordelt på 61 gader. Grand Bazaar har tidligere vundet titlen, som verdens mest besøgte turistattraktion, hvilket ikke siger så lidt. Der er næsten garanti for, at du vil fare vild i labyrinten af smalle gader, som er fyldt med alverdens varer. Her kan du købe alt fra tøj, smykker, tasker og sko til tyrkiske specialiteter, tæpper, lamper og souvenirs. Husk endelig at prutte om prisen, som ofte kan komme ned på det halve. Én ting er sikkert; Du kan ikke have været i Istanbul uden, at have oplevet den hektiske og autentiske stemning i Grand Bazaar.

Tyrkiske navn: Kapali Carsi.                Entre: Gratis.

 

Den Egyptiske Basar

Den Egyptiske Basar bliver også kaldt for Krydderibasaren og er endnu en populær basar i Istanbul. Den er slet ikke lige så stor som Grand Bazaar, men er et besøg værd. Så snart du træder ind i basaren, bliver du ramt af en overflod af skønne dufte fra de mange boder. Her sælges der nemlig de mest smagfulde krydderier og et stort udvalg af nødder, tørrede frugter og te.

Tyrkiske navn: Misir Carsisi.                Entre: Gratis.

 

Miniatürk

Miniatürk er en miniaturepark med 134 detaljerede modeller af Tyrkiets historiske vartegn. Alle modellerne er lavet i 1:25 af deres rigtige størrelse, og størstedelen er fra Istanbul og resten af Tyrkiet. Men der er også få modeller fra de osmanniske områder, som ikke længere er en del af Tyrkiet. Miniatürk dækker et areal på omkring 6 hektar, hvilket gør det til en af verdens største miniatureparker.

Tyrkiske navn: Miniatürk.                Entre: 15 TL.Bosporusstrædet

Bosporusstrædet skærer tværs gennem Istanbul og er det farvand, der adskiller byens Europæiske og Asiatiske del. Det er her de to verdener mødes, to vidt forskellige kontinenter, hvor gammelt møder nyt og hvor østen møder vesten. Det er derfor en stor oplevelse, at tage på en sejltur langs Bosporusstrædet og se Istanbul fra vandsiden. Langs hele kysten ligger smukke huse, paladser, fæstningsværker og moskeer side om side. Der findes mange forskellige muligheder for at sejle på Bosporusstrædet, og det er bare med at finde den tur, der passer til jeres behov.

Tyrkiske navn: Istanbul Bogazi.                Entre: Prisen varierer.

 

Istanbuls Arkæologiske Museer

Istanbuls arkæologiske museer består faktisk af tre separate museer i komplekset, som er henholdsvis Archaeology Museum, Ancient Orient Museum og Tiled Kiosk Museum. De tre museer indeholder tilsammen mere end en million genstande fra civilisationer rundt omkring i verden. Det er dog ingen hemmelighed, at der fokuseres mest på Istanbuls, Tyrkiets og hele Islams historie. Det er en spændende rejse gennem tiden, som bl.a. opleves gennem smuk kunst og artefakter. Du bør dog være opmærksom på, at det nok ikke er den bedste oplevelse for dig, der ikke er så interesseret i historien.

Tyrkiske navn: Arkeoloji Müzesi.                Entre: 30 TL.

 

Dolmabahce-Paladset

Dolmabahce-Paladset blev bygget i Det Osmanniske Riges storhedstid og er et af verdens mest glamourøse og overdådige paladser. Det er Tyrkiets største palads og indeholder intet mindre end 285 værelser, 46 sale, 6 hammams og 68 toiletter. Der blev bestemt ikke sparet på noget, da paladset blev bygget og alle rummene er eksklusivt udsmykkede med guld, krystal og marmor. Udover at have fungeret som administrativ centrum for Det Osmanniske Rige, har paladset også fungeret som hjem for flere sultaner. Det har desuden været et ekstra hjem for Tyrkiets fader, Mustafa Kemal Atatürk, som døde i sit soveværelse på paladset.

Tyrkiske navn: Dolmabahce Sarayi.                Entre: 60 TL.

18 Seværdigheder og oplevelser i Istanbul - Dolmabache-Paladset - Rejsdiglykkelig.dk

 

Chora Church

Chora Church ligger lidt væk fra de typiske turistattraktioner i Istanbul, men er bestemt et besøg værd. Kirken har gennem tiden både været en byzantinsk kirke og en osmannisk moske, men fungerer i dag som Kariye Museum. Det menes at være en af de smukkeste overlevende eksempler på byzantinsk arkitektur, og det smukke interiør er ingen undtagelse. Chora Church er nemlig berømt for sine mange religiøse mosaikker og freskomalerier, der er blandt de mest betydningsfulde i den kristne verden.

Tyrkiske navn: Kariye Müzesi.                Entre: 45 TL.

 

Istiklal Caddesi

Istiklal Caddesi er Istanbuls svar på Champs-Élysées og gågaden er så populær, at den nemt kan besøges af op mod tre millioner mennesker på én dag. Gågaden strækker sig fra Taksim-pladsen til lidt nord for Galatatårnet, og området er uden tvivl Istanbuls pulserende hjerte. Istiklal Caddessi er godt pakket med alverdens butikker, cafeer, restauranter, barer, natklubber og kunstgallerier. Glem heller ikke at besøge de hyggelige små sidegader og passager.

Tyrkiske navn: Istiklal Caddesi.                Entre: Gratis.

 

Gülhane Park

Gülhane Park var oprindeligt den yderste have i Topkapi Paladset og var kun tilgængelig for kongeriget. Men parken er sidenhen blevet åbnet for offentligheden og der er blevet rig mulighed for, at nyde naturen midt i storbyens vandvid. Her kan du nyde udsigten over Bosphorusstrædet, beundre rosenhaverne, besøge museer, slappe af ved damme eller gå en tur på de brede stier. Gülhane Park er det perfekte valg, hvis du trænger til at komme lidt væk fra Istanbuls travle og hektiske gader.

Tyrkiske navn: Gülhane Parki.                Entre: Gratis.Süleymaniye Moske

Süleymaniye Moske er måske ikke så kendt som Den Blå Moske og Hagia Sophia, men er mindst lige så imponerende. Og det bedste af det hele er, at du ikke behøver gnide albuer med et utal af andre turister. Det er en af Istanbuls største moskeer og har både tilknyttet hospital, skole, køkken, tyrkisk bad og meget mere. Du bør være opmærksom på, at moskeen bliver brugt til bøn flere gange dagligt og det er bedst, at komme på andre tidspunkter. Husk desuden at klæde dig passende på, men ellers kan du låne tørklæder ved indgangen.

Tyrkiske navn: Süleymaniye Camii.                Entre: Gratis.

 

Bosporusbroen

Bosporusbroen er en 1,5 kilometer lang hængebro, som krydser Bosporusstrædet og derved forbinder Europa og Asien. Det var den første bro til at forbinde de to kontinenter og indtil indvielsen i 1973, kunne man kun sejle over Bosporusstrædet. Hvis du ikke har planer om at sejle over Bosporusstrædet, så bør du uden tvivl krydse strædet over Bosporusbroen. Hvor fedt ville det ikke lige være, at kunne prale med, at du har gået ”hele” vejen fra Europa til Asien?

Tyrkiske navn: Bogazici Köprüsü.                Entre: Gratis.

 

Camlica Hill

Camlica Hill er Istanbuls højeste punkt og byder på den smukkeste udsigt over storbyen, Bosporusstrædet og Marmarahavet. Hvis du kommer på en dag med klart vejr, kan du faktisk se helt til Sortehavet. Det kan især anbefales at besøge Camlica Hill ved solnedgang, hvor udsigten er intet mindre end fantastisk. Det er desuden et fantastisk sted til, at slappe af i de naturskønne omgivelser i parken.

Tyrkiske navn: Camlica Tepesi.                Entre: Gratis.


18 Seværdigheder og oplevelser i Istanbul - Rejsdiglykkelig.dk

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.