12 Oplevelser på Kreta - Rejs Dig Lykkelig

12 Seværdigheder og Oplevelser på Kreta

Planlægger du en rejse til Kreta? Glem ikke at tjekke min liste med de bedste must-see seværdigheder og oplevelser på Kreta.

Kreta er Grækenlands største ø samt den femtestørste ø i Middelhavet. Med sin smukke beliggenhed, er det et af de mest populære rejsemål i Grækenland.

En ferie på Kreta byder på massevis af mindeværdige oplevelser. Her bliver du mødt af fantastiske strande, uspoleret natur, historiske attraktioner, charmerende landsbyer og meget mere.

Ikke nok med det, så er der også et behageligt klima og mange dejlige solskinstimer. Ja, faktisk er der lidt af det hele!

Planlægger du en ferie dertil? Så skal du blive hængende lidt endnu. Her får du nemlig en liste over de bedste seværdigheder på Kreta, Grækenland.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af rejsen:

Bestil pakkerejse til Kreta (reklamelink)

Bestil fly til Kreta (reklamelink)

Bestil hotel på Kreta (reklamelink)

Bestil biludlejning på Kreta (reklamelink)

Bestil aktiviteter på Kreta (reklamelink)

 

Seværdigheder og Oplevelser på Kreta:


1. Elafonissi stranden

På Kretas sydvestlige spids ligger Elafonissi stranden, der også kaldes den lyserøde strand. Den er kendt som en af de smukkeste strande i Grækenland og en af de bedste i Europa.

Ved første øjekast, kunne stranden ligne noget fra Maldiverne. Vandet er helt krystalklart og grænser op til vandkanten, der er præget af et lyserødt skær.

Den karakteristiske lyserøde farve skyldes millionvis af små knuste muslingeskaller, der ligger overalt i sandet.

Alt dette samt de tropiske omgivelser, idylliske laguner og små bugter, gør Elafonissi til et sted du bare skal se på Kreta! Det er desuden en meget børnevenlig strand, hvor du skal gå langt ud før det bliver dybt.

Elafonissi stranden - Rejs Dig Lykkelig
Elafonissi stranden er en utroligt smuk strand på Kreta.

 

2. Chania

Chania er Kretas næststørste by. Den er blandt andet hjem til en af de smukkeste havne i Europa.

Den venetianske havn og den dertilhørende havnepromenade er præget af en skøn atmosfære med hyggelige restauranter, caféer og barer. Der er især smukt ved solnedgang, når solens sidste stråler falder ned over vandet.

Bagved havnen ligger den gamle bydel med pastelfarvede venetianske huse, snoede gader og charmerende små gårdhaver.

Glem heller ikke, at smutte en tur forbi den gamle markedshal i Chania. Her finder du alverdens boder, der sælger alt fra friske råvarer og krydderier til tasker, souvenirs og meget mere.

 

3. Samaria-kløften

Samaria-kløften strækker sig over cirka 16 kilometer – fra Omalós-højsletten i De Hvide Bjerge og ned til havnebyen Agía Rouméli.

Det er dermed den længste kløft i Europa og en af de største naturoplevelser på Kreta. Den er udnævnt som nationalpark og er et yndet udflugtsmål til vandring.

På vandreturen bliver du mødt af enestående natur. Her er der dramatiske bjerge, høje klippevægge, gamle pinjetræer, vilde orkideer, rislende floder og betagende udsigter.

Hvis du er heldig, støder du måske endda på de sjældne Kri-kri geder, der lever i bjergene. Selvom at turen gennem Samaria-kløften kan være hård, er det stadig en af de største seværdigheder på Kreta.

Det er bedst, at starte turen oppefra, da der er en nedstigning på cirka 1.250 meter. Forvent, at bruge 6-8 timer afhængig af, hvor mange pauser du holder.

Det er desuden vigtigt at noterer, at du kun kan forlade havnebyen Agía Rouméli med en båd eller ved at gå tilbage gennem kløften. Du kan ikke købe mad langs stien, men der er toiletter og vandhaner.

12 Oplevelser på Kreta - Samaria-kløften - Rejs Dig Lykkelig
Samaria-kløften er det perfekte sted at besøge, hvis du drømmer om vandreture i naturskønne omgivelser.

 

4. Besøg en græsk taverna

Når du holder ferie på Kreta, kan du selvfølgelig ikke komme udenom et besøg på en ægte græsk taverna.

Der findes mange slags spisesteder i Grækenland, men ingen er så ikoniske som tavernaer. Menukortet er ofte mindre end på andre restauranter, men centrer sig til gengæld omkring græske retter og vine.

En af de ting du bare skal opleve er, at smage græske specialiteter såsom græsk salat, tzatziki, feta, oliven og ouzo.

Hvis du vil prøve forskellige specialiteter, kan du med fordel bestille Mezé. Dette er groft sagt Grækenlands svar på tapas og giver mulighed for, at prøve mange smagfulde retter.

 

5. Agios Nikolaos

Agios Nikolaos er en charmerende fiskerby på Kretas nordøstkyst. Selvom at den er blevet ekstremt populær, har den alligevel formået at bibeholde sin græske charme.

Den lille fiskerby er yderst charmerende med sine smalle stejle gader og pastelfarvede huse. Her bliver du mødt af en tilbagelænet atmosfære og et roligt tempo.

I centrum finder du et stort udvalg af gode fiskerestauranter, caféer, butikker, barer og diskoteker. Inde midt i byen ligger der desuden en dyb saltvandssø, der efter sigende skulle være bundløs.

Agios Nikolaos - Rejs Dig Lykkelig
Agios Nikolaos er en fin lille fiskerby med en dejlig atmosfære.

 

6. Spinalonga

Spinalonga heder officielt Kalydon, men er bedst kendt som Spinalonga eller ”De spedalskes ø”. Den forladte ø gemmer på en dyster fortid og var engang hjem til hundredvis af spedalske grækere.

De levede på øen fra 1903 til 1957, hvor de var totalt isoleret fra omverdenen af frygt for smittefare. Spinalonga var dermed en af Europas sidste spedalske kolonier.

De spedalske formåede, at opbygge et helt samfund på øen med huse, restauranter, forretninger, kirker, en skole og et hospital.

Spingalongas historie går imidlertid endnu længere tilbage. Den bærer præg af, at have været besat af mange forskellige folkeslag.

Når du besøger øen i dag, kan du se ruinerne af de spedalskes bygninger og et gammelt venetiansk fæstningsværk fra 1579. For at komme derud, skal du på en halv times sejltur fra Kretas fastland.

Du kan købe billetter til en bådtur til Spinalonga her (reklamelink). Det er uden tvivl en af de mest rørende og tankevækkende seværdigheder og oplevelser på Kreta.

Spinalonga - Rejs Dig Lykkelig
Et besøg på De spedalskes ø er både en spændende og tankevækkende oplevelse.

 

7. Arkadi-klostret

En anden ting du ikke må gå glip af er, at besøge Arkadi-klostret sydøst for Rethymnon. Det er Kretas mest betydningsfulde kloster og har spillet en stor rolle i øens historie om frihedskampen fra den tyrkiske besættelse.

I 1866 blev dele af klostret sprængt i luften. Her blev hundredvis af oprørske soldater, religiøse kvinder og børn blev omringet af tusindvis af soldater fra den tyrkiske hær.

De ville ikke fanges af tyrkerne og valgte derfor, at sprænge sig selv i luften idet tyrkerne trængte ind. Du kan lære mere om historien på klostrets museum.

Læs også: De Bedste Rejsemål i Grækenland

 

8. Knossos

Knossos er en af de mest besøgte seværdigheder og oplevelser på Kreta. Det består af et stort ruinområde med resterne af et enormt minoisk palads.

Der er mange som anser området for, at være Europas ældste by. Udgravningerne viser nemlig, at området var beboet 6.000 år f.Kr. fødsel.

Paladset stod dog først færdigt århundreder senere og er efterfølgende blevet genopbygget. I dag er det et af Europas mest imponerende bygningsværker fra bronzealderen.

Knossos havde en imponerende størrelse. Det bestod af cirka 1.400 værelser, der kunne rumme mere end 10.000 mennesker.

Under dit besøg kan du udforske ruinerne af kongelige gemakkerer, skattekamre, underjordiske kloaker og verdens første toilet med vandskyl. Det er et must-visit for historieinteresserede!

12 Oplevelser på Kreta - Knossos - Rejs Dig Lykkelig
Knossos er et af de steder, som du virkelig bare skal se på Kreta.

 

9. Rethymnon

For foden af Ida-bjerget ligger Rethymnon. Det er Kretas tredjestørste by og en af de mest charmerende byer på øen.

Med en mere end 3.500 år lang historie, er den både præget af venetiansk, tyrkisk og græsk arkitektur. Alsidigheden kommer for alvor til udtryk via imponerende hvælvinger, minareter fra moskeer og flotte fontæner.

I Rethymnon finder du desuden et stort udvalg af restauranter, caféer, barer og butikker.

Byens 12 kilometer lange sandstrand, strandpromenaden og den gamle venetianske havn er yderst populære. Husk også at smutte en tur op til Fortezza borgen, der kan ses fra det meste af Rethymnon.

 

10. Balos Beach

Balos Beach er en fantastisk strand, der konkurrerer med Elafonissi om titlen som Kretas smukkeste strand. Balos ligger i en stor lagune med kridhvidt sand og azurblåt hav.

Her er den omgivet af rå natur med stejle bjerge og et snorkle-venligt rev. Strandens lyserøde skær skyldes millioner af bittesmå knuste muslingeskaller – ligesom ved Elafonissi stranden.

Lagunen er medvirkende til, at havet er roligt og lavvandet, hvilket gør det til en børnevenlig strand på Kreta.

For at nå frem til stranden skal du køre på en ujævn grusvej, hvorefter du skal gå omkring 2 kilometer på en ujævn og stejl sti. For at undgå besværet, kan jeg kraftigt anbefale, at tage på en bådtur til Balos Beach i stedet for.

Balos stranden - Rejs Dig Lykkelig
Balos Beach er ekstremt populær blandt turister – og det er med god grund!

 

11. Ano Voúves

Elsker du oliventræer? Så er et besøg i landsbyen Ano Voúves blandt de bedste seværdigheder og oplevelser på Kreta for dig!

Der er efter sigende omkring 34 millioner oliventræer på Kreta. I området omkring Ano Voúves vest for Chania, finder du et stort antal af oliventræerne.

Inde i landsbyen kan du desuden se verdens ældste oliventræ. Det menes, at være mere end 4.000 år gammelt!

Ved siden af det gamle oliventræ er der et museum, som er dedikeret til oliventræer og byens olivenplantager. Så hvis du er fan af oliven, er Ano Voúves helt klart en af Kretas bedste attraktioner og aktiviteter.

 

12. Preveli-klostret

Preveli-klostret ligger i De Hvide Bjerge og består egentligt af to klostre – henholdsvis Saint John the Baptist-klostret og Saint John the Theologian-klostret. Sidstnævnte bruges stadig som et aktivt kloster i dag.

Når du besøger klostrene kan du nyde synet af de historiske bygninger og den smukke omkringliggende natur.

Preveli-klostret er beliggende i naturskønne omgivelser. Det strækker sig nemlig dramatisk ned ad en bjergside mod Middelhavet.

Glem ikke at besøge det lille klostermuseum, hvor du kan lære om klostrets historie. Du kan med fordel også smutte en tur ned til stranden nedenfor.

12 Oplevelser på Kreta - Preveli-klostret - Rejs Dig Lykkelig
Preveli-klostret er blandt de mest historiske religiøse bygninger på øen.

Det var alt på min liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser på Kreta i Grækenland.

Hvad er dine favoritoplevelser på Kreta? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt en rejse dertil? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Kreta:

Hvor skal man bo på Kreta?

• Ting du SKAL vide inden rejsen til Grækenland

De Bedste Rejsemål i Grækenland

• Find Billige Pakkerejser til Grækenland

… Eller læs alle artikler fra Kreta eller Grækenland

Planlæg din rejse til Kreta:

Bestil pakkerejse til Kreta (reklamelink)

Bestil fly til Kreta (reklamelink)

Bestil hotel på Kreta (reklamelink)

Bestil biludlejning på Kreta (reklamelink)

Bestil aktiviteter på Kreta (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *