Guide til Auschwitz - Rejs Dig Lykkelig

Guide til Auschwitz: Alt du skal vide inden dit besøg

Planlægger du at besøge den berygtede koncentrationslejr Auschwitz? Glem ikke at tjekke denne guide til Auschwitz i Polen.

Auschwitz er også kendt som Auschwitz-Birkenau og var den største og mest berygtede koncentrations- og udryddelseslejr under nazisternes hærgen under 2. verdenskrig. Lejren besøges af millioner hvert år, der kommer for at lære om én af de mørkeste perioder i menneskehedens historie.

Et besøg i Auschwitz giver et unikt indblik i de barske forhold, som fangerne gennemlevede hver eneste dag frem til deres død. Det er en meget rørende og skræmmende oplevelse, der efterlader de fleste målløse. Alligevel er det vigtigt at besøge den berygtede koncentrationslejr, så vi kan blive klogere og forhindre lignende hændelser i fremtiden.

Hvis du planlægger at besøge Auschwitz i nærheden af Krakow, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en guide til Auschwitz med gode tips og alt du skal vide inden dit besøg.


Læs også: 25 Must-See Seværdigheder i Krakow

Indgangen til koncentrationslejren - Rejs Dig Lykkelig

 

Historien om Auschwitz


Auschwitz var oprindeligt en polsk militærkaserne, der blev overtaget af tyskerne i 1940. Tyskerne brugte den primært som fangelejr for polske politiske fanger, men lejren ændrede sig dog hurtigt til en koncentrationslejr.

Adolf Hitler var sikker på at udryddelsen af alle jøder, ville være løsningen på alle hans problemer. Derfor blev der i 1941 oprettet endnu en koncentrationslejr omkring 3,5 kilometer fra Auschwitz I. Den nye koncentrationslejr blev kaldt Auschwitz II (Birkenau) og blev den største nazistiske udryddelseslejr.Jøder og andre fanger fra hele Europa blev transporteret direkte ind i Auschwitz II (Birkenau) i tætpakkede toge. De havde endda selv betalt for togbilletten, fordi de var blevet lovet et bedre liv på en ukendt destination.

De fleste blev beordret til at tage et brusebad efter den lange togtur. Hvad de ikke vidste var, at baderummene med bruserne i virkeligheden var gaskamre. Efter at være omkommet i gaskamrene, blev ligenes hår klippet af og guldklumper i tænderne fjernet, inden de blev brændt i krematoriet.

Nazisterne var gode til at slette bevismaterialet fra et af de største massemord i menneskehedens historie. Det anslås dog at omkring 1.3 millioner fanger blev sendt gennem Auschwitz, hvoraf 1.1 millioner blev dræbt.

Birkenau - Rejs Dig Lykkelig

 

Besøg Auschwitz


I dag er Auschwitz omdannet til et mindesmærke og museum, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Her kan du gå rundt i den tidligere koncentrations- og udryddelseslejr imens du lærer om den barske historie. Det er uden tvivl et frygtindgydende sted, som du kun bør besøge, hvis du virkelig har lyst.

Når du besøger Auschwitz, kan du bl.a. se nogle af de gamle barakker, gaskamre, jernbanen og dødsblokken. Du kan også se nogle af de tidligere fangers personlige genstande i form af et endeløst antal kufferter, sko, briller og meget mere.

Der er endda også en udstilling med tonsvis af hår, der blev klippet af fangerne ved ankomsten. At besøge Auschwitz er uden tvivl en rørende oplevelse, der giver et levende indblik i de kummerlige forhold fangerne levede under.

Guide til Auschwitz - Fangernes genstande - Rejs Dig Lykkelig

 

Transport til Auschwitz


De fleste vælger at tage på en dagstur til Auschwitz fra Krakow, der ligger omkring 70 kilometer derfra. Der findes flere forskellige muligheder for at komme dertil, hvilket du kan se herunder.

1. Med guidet tur

Den nemmeste måde at komme til Auschwitz på, er ved at deltage i en guidet tur. Her får du selvfølgelig en guidet tur i koncentrationslejren samtidig med at transporten frem og tilbage til Krakow er inkluderet i prisen. Du kan finde et stort udvalg af guidede ture til Auschwitz her (reklamelink).

2. Med egen bil

Hvis du har din egen bil, kan du nemt komme frem og tilbage til Auschwitz. Køreturen fra Krakow til Auschwitz tager omkring 1 time og 15 minutter. Der er gode parkeringsmuligheder ved lejrens hovedindgang.3. Med bus

Den billigste løsning er helt klart at tage bussen fra Krakow til Auschwitz. Du kan tage bussen fra busstationen bagved Krakows togstation. Afhængig af hvilket busselskab du vælger, tager turen som regel omkring 1,5-2 timer og koster omkring 3-4 euro pr. vej. Husk at tjekke om den stopper ved Oswiecim station, der ligger omkring 2 kilometer fra Auschwitz.

4. Med tog

En anden mulighed er at tage toget fra Krakow til Auschwitz. Der afgår regelmæssigt direkte toge fra Krakow Glowny Station til Oswiecim, der ligger mellem de to lejre. Du bliver dermed nødt til at gå det sidste stykke på omkring 2 kilometer eller finde en bus. De fleste togture tager omkring 1,5-2,5 timer og koster fra 5 euro og opefter pr. vej.


Læs også: De Bedste Rejsemål i Polen

Guide til Auschwitz - Auschwitz I - Rejs Dig Lykkelig

 

Billetter til Auschwitz


Det er gratis at besøge Auschwitz, men de fleste vælger at tage på en guidet tur. Uanset hvad, er du nødt til at booke dine billetter i MEGET god tid. Du kan se nogle af de mest populære billetmuligheder herunder.

1. Besøg Auschwitz på egen hånd

For at besøge Auschwitz på egen hånd, er du nødt til at booke et gratis entry pass. Der er kun et begrænset antal billetter, så det er vigtigt at bestille dem i god tid. Billetterne bliver frigivet 3 måneder før. Du kan bestille dit gratis entry pass til Auschwitz her. En anden mulighed er at få gratis billetter ved indgangen på dagen, men det er et stort sats, da der kun er et begrænset antal.

2. Besøg Auschwitz på guidet tur

For at få mest muligt ud af dit besøg, er det selvfølgelig oplagt at tage på en guidet tur. Her lærer du meget mere om Auschwitz frygtindgydende historie. De guidede ture varer i 3,5 timer og inkluderer både en guide og en audioguide.

Det er ligeledes vigtigt at bestille din guidede tur i god tid eller møde op ved billetkontoret så tidligt som muligt på selve dagen. En guidet tur koster omkring 16,5 euro. Du kan bestille en guidet tur til Auschwitz her.

3. Besøg Auschwitz på arrangeret tur

Den nemmeste måde at besøge Auschwitz på, er ved at deltage i en arrangeret tur med guide og transport til og fra Krakow. Vi valgte selv denne mulighed, selvom vi havde vores egen bil med til Krakow. Det var bare meget nemmere med en arrangeret tur! Du kan finde et stort udvalg af arrangerede ture til Auschwitz her (reklamelink).

Guide til Auschwitz - Vagttårn - Rejs Dig Lykkelig

 

Åbningstider til Auschwitz


Åbningstiderne til koncentrationslejren ændrer sig nærmest hver måned og afhænger meget af årstiden. De åbner dog som regel kl. 08.00 og lukker tidligt kl. 14.00. Du kan se de officielle åbningstider på Auschwitz’s hjemmeside.

 

Praktiske tips til Auschwitz


  • Reserver dine billetter i god tid.
  • Guidede ture i Auschwitz varer i omkring 3,5 timer.
  • Du må kun medbringe en lille håndtaske på højst 30x20x10 cm.
  • Det er tilladt at tage billeder uden blitz.
  • Det koster 2 PLN at benytte toilettet.
  • Husk komfortable sko, der gerne må blive beskidte.
  • Auschwitz er ikke handikapvenligt.
  • Børn under 14 år bør ikke besøge Auschwitz.

Togskinnerne i Birkenau - Rejs Dig Lykkelig


Det var alt i denne guide til Auschwitz i Polen. Har du allerede besøgt Auschwitz? Hvis ja, hvad syntes du så om dit besøg? Du er mere end velkommen til at skrive en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Polen:
Planlæg din rejse til Polen:

• Bestil fly til Polen på Momondo.dk (reklamelink)

• Bestil biludlejning i Polen på Discovercars.dk (reklamelink)

• Bestil oplevelser i Polen på GetYourGuide.dk (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.