Seværdigheder og oplevelser i Krakow, Polen - Rejs Dig Lykkelig

25 Must-See Seværdigheder og Oplevelser i Krakow

Leder du efter de bedste ting at lave i Krakow i Polen? Husk at læse denne liste med de allerbedste seværdigheder og oplevelser i Krakow.

Krakow er den næststørste by i Polen og en af de mest populære storbyer til en miniferie i Europa. Den tidligere hovedstad emmer af historiske seværdigheder og smukke middelalderbygninger, der tilsammen skaber en eventyrlig atmosfære.

Hvis du planlægger en tur til Krakow, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en liste med de allerbedste must-see seværdigheder og oplevelser i Krakow, Polen.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af din rejse:

• Bestil fly til Krakow (reklamelink)

• Bestil biludlejning i Krakow (reklamelink)

• Bestil oplevelser i Krakow (reklamelink)

 

De bedste oplevelser i Krakow


1. Markedspladsen (Rynek Glówny)

Markedspladsen i Krakow kan dateres tilbage til det 13. århundrede og er den største middelalderlige markedsplads i Europa. Den ligger i hjertet af Krakows gamle bydel, der er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Markedspladsen er byens vigtigste samlingspunkt med restauranter, caféer og barer side om side med nogle af de største seværdigheder og oplevelser i Krakow. De smukke middelalderlige bygninger omkranser pladsen, hvoraf nogle af de mest imponerende er Jomfru Mariakirken, Klædehallen og Rådhustårnet.

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Markedspladsen - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Mariakirken (Bazylika Mariacka)

På Markedspladsen ligger Mariakirken, der blev bygget i det 14. århundrede og er en af de største turistattraktioner i Krakow. Inde i den gotiske kirke, kan du nyde synet af den smukke udsmykning og verdens største gotiske altertavle.

Hvis du leder efter et godt udsigtspunkt i Krakow, kan det anbefales at klatre op af de 239 trappetrin til toppen af kirketårnet. Du skal dog være opmærksom på, at du skal reservere billetter på forhånd, men udsigten over Krakow herfra er fantastisk!

Hver hele time afspilles der en trompetlyd fra kirketårnet, men lyden stopper meget pludseligt. Det siges at en trompetblæser spillede netop denne melodi fra tårnet for mange hundrede år siden, fordi han ville advare byen om et mongolsk angreb. Undervejs blev han ramt af en pil i halsen, og i dag stopper melodien præcis det samme sted som dengang.

Entre: 10 polske zloty pr. person for kirken og 15 polske zloty pr. person for kirketårnet. / Officielle side: http://mariacki.com/en/

 

3. Klædehallen (Sukiennice)

Klædehallen fra det 15. århundrede er markedspladsens midtpunkt og var engang det vigtigste handelscentrum i Krakow. Her blev der importeret eksotiske produkter såsom krydderier, silke, læder og voks imens der bl.a. blev eksporteret tekstiler, bly og salt fra Wieliczka-saltminen.

Selvom at Klædehallen ikke længere fungerer som det internationale handelscentrum i Krakow, kan du stadig handle derinde. I dag fungerer det som et turistcentrum, hvor du kan købe alverdens souvenirs i de mange boder.

Entre: Gratis.


Læs også: De Største Oplevelser i Polen

Klædehallen - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Rynek Underground

For at besøge Rynek Underground, der er en af de mest populære oplevelser i Krakow, skal du rejse ned under Markedspladsen i den gamle bydel. Her finder du et underjordisk museum, der tager dig med på en historisk rejse tilbage til middelalderen i Krakow.

Rynek Underground dækker et enormt areal på 6.000 kvadratmeter med arkæologiske udgravninger af genstande, gamle handelsboder og en kirkegård fra middelalderen. Der er også rekonstruktioner af værksteder og teknologiske udstillinger, hvor du kan lære om livet i Krakow for 700 år siden.

Entre: 24 polske zloty pr. person. / Officielle side: http://muzeumkrakowa.pl/en/branches/rynek-underground

 

5. Rådhustårnet (Town Hall Tower)

Når du besøger Markedspladsen i Krakows gamle bydel, kan du ikke undgå at bemærke det 70-meter høje Rådhustårn. Det blev bygget i det 14. århundrede som en del af det første rådhus i Krakow. Rådhuset blev revet ned i 1820 for at åbne op omkring Markedspladsen, men tårnet fik lov at stå ensomt tilbage.

Rådhustårnet bliver også kaldt for ”det skæve tårn i Krakow”, fordi det hælder 55 cm til den ene side. Det siges at hældningen er opstået efter en voldsom storm tilbage i 1703. Inde i tårnet er der et par udstillinger og et udsigtspunkt, men det er altså ikke ligefrem noget at skrive hjem om. Så efter at have set Rådhustårnet udefra, anbefaler jeg at tage videre til en af de andre oplevelser i Krakow.

Entre: Ca. 9 polske zloty pr. person.

 

6. Florianska Street (Ulica Florianska)

Florianska Street er en af de mest populære gader i Krakow og var engang en af byens vigtigste handelsgader. Den strækker sig fra Markedspladsen til St. Florian’s Gate og er omkranset af historiske og charmerende gamle bygninger. Når du slentrer ned ad gaden, kan du finde masser af små butikker samt et par gode restauranter og barer.


Læs også: Krakow Shopping Guide

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Florianska Street - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Lost soul’s alley

Hvis du har modet til at prøve noget sindssygt skræmmende og sjovt på samme tid, kan jeg anbefale at besøge Lost soul’s alley. Her kan du møde dine værste mareridts i en uhyggelig blanding af et spøgelseshus og et escape room.

Du har ca. 30 minutter til at løse gåderne sammen med din gruppe og slippe væk fra rædslerne i de mørke rum. Undervejs sker der mange uhyggelige ting, fordi de ansatte går rundt derinde og forsøger at skræmme dig fra vid og sans. Fik jeg for resten sagt, at det virkelig er et uhyggeligt sted!?

Inden turen starter, skal du vælge et smerteniveau som er med til at bestemme, hvor uhyggeligt du ønsker det undervejs. Du skal være opmærksom på at der ikke er adgang for børn under 14 år, da det laveste niveau stadig er uhyggeligt. Det er desuden vigtigt at du lader det pæne tøj blive derhjemme, for du kan risikere at det bliver ødelagt.

Entre: 35 polske zloty pr. person. / Officielle side: https://lostsoulsalley.com/

 

8. St. Florian’s Gate

For enden af Florianska Street står St. Florian’s Gate, der er et polsk gotisk tårn fra omkring det 14. århundrede. Tårnet var oprindeligt en del af de massive bymure, der blev bygget for at forsvare den gamle bydel imod fjender. I dag er der ikke mange rester af bymuren tilbage, men St. Florian’s Gate er alligevel bevaret.

St. Florian’s Gate markerer desuden starten på Krakows Royal Road, hvor de kongelige i århundreder rejste gennem porten for at nå frem til Wawel Slottet. I dag er det muligt at gå på resterne af de gamle bymure, hvorfra der er en god udsigt over Florianska Street.

Entre: 8 polske zloty pr. person for adgang til både St. Florian’s Gate og Barbican.

 

9. Barbican (Barbakan)

Lige overfor St. Florian’s Gate står Barbican, der er en middelalderlig forsvarspost i udkanten af Krakows gamle bydel. Den var oprindeligt forbundet til St. Florian’s Gate med en vindebro, der krydsede over en dyb voldgrav. Barbican skulle efter sigende være én ud af tre af disse slags befæstede forposter, der stadig er bevaret i Europa.

Der er mulighed for at komme ind i Barbican, men det er ærligt talt ikke specielt spændende derinde. Hvis du alligevel har planer om at besøge St. Florian’s Gate, bør du dog også overveje at besøge Barbican, da billetten gælder til begge de historiske seværdigheder i Krakow.

Entre: 8 polske zloty pr. person for adgang til både Barbican og St. Florian’s Gate.

Barbican - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Kanonicza Street (Ulica Kanonicza)

Kanonicza Street er en endnu en historisk gade i Krakows gamle bydel med charmerende gamle bygninger og brostensbelagte gader. Den smukke gade bliver faktisk kaldt for den ældste gade i hele Krakow og er dermed et besøg værd, hvis du alligevel er i området.

 

11. Besøg en mælkebar (bar mleczny)

Når du er i Polen er det et must at spise et måltid på en mælkebar, der nok bedst kan beskrives som et slags cafeteria med traditionelle polske retter. Her kan du få utroligt meget mad til utroligt billige priser, men forholdene spejler sig altså også herefter. Alligevel er det et must og en af de bedste oplevelser i Krakow, at besøge en mælkebar mindst én gang på din ferie.

Efter kommunismens fald lukkede de fleste mælkebarer i Polen, men der er heldigvis stadig få tilbage i dag. Du kan finde mælkebarerne over alt i Krakows centrum, men mange af de mest populære ligger ved den gamle bydel. Vær opmærksom på at der ikke serveres alkohol på mælkebarerne.

 

12. Planty Park

Planty Park omkranser den historiske gamle bydel i Krakow og fungerer som en slags erstatning for de gamle bymure. Det er en af de største byparker i Krakow og består af flere smukt dekorerede haver med masser af historiske monumenter, sprudlende springvand, høje træer, velduftende blomsterbede og grønne plæner.

Det kan især anbefales at besøge Planty Park om sommeren, hvor det er yderst populært at følge den cirkulære vandrerute rundt om den gamle bydel. Hvis du er tidsbegrænset, kan du også sagtens nøjes med at nyde stilheden i parken.

Entre: Gratis.

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Planty Park - Rejs Dig Lykkelig

 

13. Wawel-Slottet

Kongeslottet på Wawel-højen har en stor betydning for Polens befolkning og er en af de vigtigste kulturelle seværdigheder i Krakow. Slottet er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste og er bygget i mange forskellige stilarter, der er med til at repræsenterer slottets turbulente historie.

Wawel Slottet var i flere århundreder hjem til polske konger og dronninger, men huser i dag forskellige museer og udstillinger. Du kan for eksempel vælge at besøge de private kongelige gemakker, de statslige rum eller et skatkammer med Wawels kronjuveler og våben.

Hvis du har planer om at se en af udstillingerne, er det en god idé at ankomme så tidligt som muligt. Der sælges nemlig kun et begrænset antal billetter pr. dag.

Entre: Gratis at besøge Wawel-højen. Entreen til de forskellige udstillinger er ca. 15-25 polske zloty pr. person. Bemærk at der kan være perioder med gratis adgang. / Officielle side: https://wawel.krakow.pl/en

 

14. Wawel-Katedralen (Katedra Wawelska)

Ved siden af Kongeslottet på Wawel-højen, finder du en af de vigtigste kirker i hele polen. Wawel-Katedralen har en imponerende tusindårig gammel historie bag sig. Den nuværende katedral har dog ”kun” stået her siden det 14. århundrede.

Wawel-Katedralen har både fungeret som kroningssted og begravelsesplads for de kongelige i Polen, men også for store biskopper, nationale helte og andre vigtige personer. De mange forskellige stilarter på katedralens facade får det hele til at virke lidt rodet. Det indvendige er til gengæld meget smukt dekoreret.

Entre: 14 polske zloty pr. person og giver adgang til katedralen med museet, krypten og klokketårnet. / Officielle side: http://www.katedra-wawelska.pl/en/

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Wawel Kathedralen - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Wawel-Dragestatuen (Smok Wawelski)

For foden af Wawel-højen i retning mod Vistula River, står der en dragestatue, som ifølge legenden boede i Dragon’s Den bagved dragen. Dragestatuen spyr med ægte ild og er et stort hit for børn i Krakow. Det er nok ikke en af de mest spændende oplevelser i Krakow for voksne.

Uanset hvad, kan det anbefales at lægge vejen forbi dragestatuen, hvis du alligevel er i nærheden. Hele byen er præget af Wawel-dragen på alt fra bygninger til souvenirs, fordi det er et af Krakows helt store varemærker.

Entre: Gratis.

 

16. Kazimierz

Kazimierz er det jødiske kvarter og en af de mest populære bydele i Krakow. Her bliver du mødt af en charmerende stemning med krakelerende bygninger, store synagoger og gamle jødiske kirkegårde. Det kan anbefales at slentre en tur gennem bydelen og evt. besøge en af de mange specielle butikker, gallerier, barer, restauranter og caféer i Kazimierz.

Glem ikke at lægge vejen forbi Old Synagogue, der er den ældste tilbageværende synagoge i hele Polen. Den er desuden et af de vigtigste vartegn for den jødiske arkitektur i Europa. Så hvorfor ikke smutte en tur forbi synagogen?


Læs også: De Bedste Rejsemål i Polen

 

17. Father Bernatek Footbridge (Kladka Ojca Bernatka)

Når du besøger Krakow, kan det anbefales at gå en tur langs floden Wisla eller måske endda krydse floden via Father Bernatek Footbridge. Langs fodgænger- og cykelbroens kabler, hænger der sjove skulpturer imens hegnet er prydet af kærlighedshængelåse fra forelskede par i Krakow.

Hvis du er en håbløs romantiker, kan du købe en hængelås og hænge op på broen sammen med din udvalgte. Husk at nøglen skal smides i Wisla-floden som et tegn på uendelig kærlighed imellem jer.

Entre: Gratis.

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Father Bernatek Footbridge - Rejs Dig Lykkelig

 

18. Église Saint-Joseph

Når du krydser Father Bernatek Footbridge, kan du ikke undgå at få øje på Église Saint-Joseph. Denne katolske kirke troner højt over resten af området med sit 80 meter høje klokketårn. Kirken ligner noget fra en eventyrfortælling og er det perfekte sted til at få taget nogle gode billeder i Krakow. Der er også en lille hyggelig park med bænke, hvor du kan sidde og slappe lidt af i benene.

Entre: Gratis.

 

19. Ghetto Heroes Square (Plac Bohaterów Getta)

Ghetto Heroes Square var den største åbne plads i den tidligere jødiske ghetto i Krakow under 2. verdenskrig. Dengang var pladsen altid fyldt med mennesker, der ønskede at slippe lidt væk fra de trængte forhold i lejlighederne.

Det ændrede sig dog markant, da Polen blev overtaget af nazisterne i 1939. Pladsen blev pludselig omdannet til et smertefuldt sted, hvor familier blev revet fra hinanden pga. massedeportationer til koncentrationslejrene. Der skete også mange ydmygelser, vold og henrettelser på pladsen.

I dag er Ghetto Heroes Square omdannet til et mindesmærke med 70 store metalstole, der er med til at repræsenterer de næsten 70.000 jøder, der fik deres skæbne afgjort på pladsen. Ud af de 70.000 jøder i Krakow, var det kun 15.000 af dem, der fik lov til at blive i byen. Det er uden tvivl en af de mest tankevækkende og bevægende oplevelser i Krakow fra 2. verdenskrig.

Entre: Gratis.

 

20. Oskar Schindlers Fabrik

Oskar Schindlers Fabrik ligger i nærheden af den tidligere jødiske ghetto. Det er en af de største must-see seværdigheder i Krakow, hvis du er interesseret i historien fra 2. verdenskrig.

Historien om Oskar Schindler blev for alvor kendt efter udgivelsen af Steven Spielbergs film ”Schindler’s List”. Hvis du ikke allerede har set filmen, kan det anbefales at se den inden din rejse til Krakow.

Oskar Schindler var en tysk forretningsmand, der reddede næsten 1.200 jøder fra at blive deporteret til koncentrationslejrene. Ved hjælp af en liste, fik han mulighed for at ansætte dem som billig arbejdskraft på sin emaljefabrik i Krakow, hvorfra han også kunne beskytte dem.

I den tidligere administrationsbygning, kan du besøge et spændende museum, hvor du kan lære meget mere om Oskar Schindler. Du kan også blive klogere på nazisternes hærgen og besættelsen af Krakow under 2. verdenskrig.

Entre: 26 polske zloty pr. person. Der er dog gratis entre om mandagen. / Officielle side: http://muzeumkrakowa.pl/en/exhibitions

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Oskar Shindlers Fabrik - Rejs Dig Lykkelig

 

21. Krakus Mound

Krakow er omgivet af fire store grønne høje, der hver især tilbyder en fantastisk udsigt over byen. Den ældste høj i Krakow er Krakus Mound, der er så gammel at der simpelthen ikke er nogen der ved, hvornår den egentligt stammer fra. Rygtet siger at det er hvilestedet for Kong Krakus, der var Krakows grundlægger.

Krakus Mound ligger tæt på Krakows centrum og er oplagt at besøge, hvis du er tidsbegrænset. Det kan være hårdt at bestige den 16 meter høje gravhøj, men udsigten fra toppen er besværet værd. Krakus Mound er meget stejl, så pas på du ikke falder ned.

Entre: Gratis.

 

22. Kościuszko Mound

Lidt længere udenfor byen, finder du Kościuszko Mound, der er den største og mest populære høj i Krakow. Den blev lavet i 1820-1823 til ære for den polske militærleder Tadeusz Kościuszko, der var en national helt.

Med sin højde på 35 meter, tilbyder Kościuszko Mound en smuk panoramaudsigt over det meste af Krakow og de omkringliggende forstæder. Der er langt op til toppen af højen, men der er heldigvis en sti som gør turen meget nemmere. Hvis du er interesseret i historien bag Kościuszko Mound, er der desuden et museum på stedet. Et besøg på højen er helt klart en af de bedste oplevelser i Krakow!

Entre: 18 polske zloty pr. person. / Officielle side: https://www.kopieckosciuszki.pl/en/

Kościuszko Mound - Rejs Dig Lykkelig.

 

23. Polish Aviation Museum

Polish Aviation Museum er et stort flymuseum, der er beliggende på en nedlagt flyveplads fra 1912. Det er dermed en af de ældste militære flyvepladser i Europa. Museet er flere gange blevet kåret til at være et af de bedste luftfartsmuseer i verden.

Museet har en stor samling på mere end 200 fly og ca. 100 motorer, der ikke bare er udstillet i hovedbygningen, men også i gamle flyhangarer og udenfor bygningerne. Flere af flyene anses for at være unikke på verdensplan, hvoraf 22 af flyene endda er ekstremt sjældne. Der er altså ingen tvivl om, at det er en af de bedste oplevelser i Krakow for enhver fly entusiast.

Entre: 15 polske zloty for voksne og 7 polske zloty for børn. Der er dog gratis entre for børn under 7 år. Bemærk at der er gratis entre for både børn og voksne om tirsdagen. / Officielle side: http://muzeumlotnictwa.pl/muzeum/en/

 

24. Wieliczka-saltminen

En af de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Krakow, er Wieliczka-saltminen lidt udenfor byen. Den nedlagte mine er så imponerende, at den er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste og er blandt de mest populære oplevelser i hele Polen!

Wieliczka har udvundet salt i mere end 700 år, og er dermed en af verdens ældste saltminer. Igennem hundredvis af år, har minearbejderne udhugget underjordiske tunneler og rum. De har skabt et stort kunstværk med skulpturer, lysekroner og meget mere, der er udhugget med dekorative detaljer. De har også udhugget tre kapeller samt en yderst imponerende katedral, der kun består af salt.

Du kan se et stort udvalg af billetter og ture til Wieliczka-saltminen på GetYourGuide (reklamelink).

Entre: 93 polske zloty pr. person, men der gives rabatter til børn, studerende, grupper osv. / Officielle side: https://www.wieliczka-saltmine.com/

 

25. Auschwitz-Birkenau

Det lyder måske mærkeligt, men Auschwitz-Birkenau er helt klart en af de bedste oplevelser i Krakow og resten af Polen.

Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau var den største og mest berygtede udryddelseslejr fra nazisternes hærgen under 2. Verdenskrig. Fra 1941 til 1944 blev omkring 1,1 millioner fanger dræbt i lejren under et af de største massemord i menneskets historie.

Et besøg i Auschwitz-Birkenau er meget rørende og skræmmende, fordi det giver et unikt indblik i de ekstreme forhold som fangerne gennemlevede hver eneste dag frem til deres død. Samtidig er det også en mindeværdig oplevelse, der efterlader de fleste målløse og meget mere informerede om 2. verdenskrig.

Auschwitz-Birkenau ligger cirka 1 times kørsel fra Krakow, men er stadig nem at besøge. Hvis du ikke kører i egen bil, kører der masser af busser fra Krakows busterminal dagligt.

Du kan også vælge at booke en guidet tur til Auschwitz-Birkenau, hvor transporten er inkluderet i prisen. Du kan finde et stort udvalg af ture til Auschwitz på GetYourGuide (reklamelink).

Entre: Gratis, men det koster 75 polske zloty for en guidet tur, hvilket er et must! / Officielle side: http://auschwitz.org/en/


Læs også: Guide til Auschwitz

 

Seværdigheder og oplevelser i Krakow - Auschwitz-Birkenau - Rejs Dig Lykkelig (1)

Det var alt på denne liste over de allerbedste must-see seværdigheder og oplevelser i Krakow, Polen. Hvad er dine favoritoplevelser i Krakow? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt en tur til Krakow? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden!

Læs flere artikler fra Polen:
Planlæg din rejse til Krakow:

• Bestil fly til Krakow på Momondo.dk (reklamelink)

• Bestil biludlejning i Krakow på Discovercars.dk (reklamelink)

• Bestil oplevelser i Krakow på GetYourGuide.dk (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

kommentarer