Undgå jetlag på rejsen - Rejs Dig Lykkelig

Undgå Jetlag: 12 Tips og Tricks til at Undgå Jetlag

Lider du ofte af jetlag, når du rejser mellem forskellige tidszoner? Læs med og få gode tips og tricks til, hvordan du kan reducere eller fuldstændig undgå jetlag.

Jetlag, jetlag, jetlag… Den store synder på mange rejser til fjernere himmelstrøg. I værste fald, kan den ødelægge hele feriestemningen i dagevis – eller måske endda i flere uger.

De fleste har prøvet at blive ramt af jetlag, når de har rejst på tværs af forskellige tidszoner. Det er desværre umuligt, at vide med sikkerhed, om du bliver ramt af jetlag på din rejse eller ej.

Heldigvis, findes der mange gode tips og tricks til at reducere bivirkningerne eller fuldstændig undgå jetlag. Læs med og bliv klogere på, hvordan du undgår at jetlag ødelægger de første dage af ferien.

Flyver - Rejs Dig Lykkelig

 

Hvad er jetlag?


Jetlag opstår som et resultat af skævhed i vores døgnrytme. Når vi rejser hurtigt på tværs af forskellige tidszoner opstår der forstyrrelser i kroppens indre biologiske ur. Kroppen har svært ved at følge med den hurtige rejsehastighed, og kommer derfor ud af balance.

Kroppen har derfor brug for tid til, at omstille sig en ny døgnrytme i en anden tidszone. Når kroppen har tilvænnet sig den nye tidszone forsvinder jetlag igen. Det tager som regel et par dage, men kan i værste fald varer i flere uger.

Jetlag rammer ofte hårdest, når vi rejser østpå fremfor vestpå. Det skyldes at døgnet forkortes når vi rejser østpå (fx til Thailand) imens det forlænges når vi rejser vestpå (fx til USA). De fleste har nemmere ved at forlænge døgnet fremfor at forkorte det.

12 Tips og tricks til at undgå jetlag på rejsen - Tidszoner - Rejs Dig Lykkelig

 

Hvem bliver ramt af jetlag?


Jetlag kan ramme alle, men det er faktisk ofte værst for A-mennesker. B-mennesker har som regel næsten ingen jetlag når de f.eks. rejser vestpå, fordi de har nemt ved at forlænge døgnet.

Det er desuden meget normalt, at jetlag rammer hårdere, jo ældre vi bliver. Hvis du er over 50 år, kan det dermed være meget vanskeligt at undgå jetlag på rejser, hvor du krydser tidszoner.

 

Symptomer på jetlag


Symptomerne på jetlag varierer meget fra person til person. Nogle bemærker det næsten ikke imens andre bliver meget dårlige.

Hvis du bliver ramt af en slem omgang, kan det bogstaveligt talt ødelægge det meste af ferien. Nogle af de mest almindelige symptomer på jetlag er følgende:

• Søvnproblemer (mest almindelige)

• Ekstrem træthed

• Hovedpine

• Svimmelhed

• Fordøjelsesproblemer

• Kvalme

• Koncentrationsbesvær

• Hukommelsesproblemer

• Irritation

Symptomer på jetlag - Rejs Dig Lykkelig

 

Råd til at undgå jetlag


Lad os finde ud af, hvordan du kan reducere – eller fuldstændig undgå – jetlag på din rejse.

Hvis du kun skal være afsted i et par dage, bør du ikke ændre din døgnrytme betydeligt. Hvis du derimod skal på en længere rejse, er det en god idé, at forberede dig inden afgang.

1. Flyv på det rigtige tidspunkt

Selvom at det måske er fristende, at ankomme på din destination tidligt på dagen, er det ikke altid en god idé. Hvis du flyver vestpå er det faktisk bedst, at ankomme om aftenen. Undgå at sove på flyet, men gå derimod i seng så snart du ankommer på hotellet.

Hvis du derimod flyver østpå, er det bedre at du ankommer om morgenen. Sørg for at sove i flyet, så du er veludhvilet når flyet lander på destinationen.

Hvis du følger dette tip, er du ikke bare hurtigere frisk, men du kommer dig også hurtigere over jetlag.

 

2. Tilpas din døgnrytme

Start med at tilpasse dig rejsemålets døgncyklus allerede et par dage inden du tager afsted.

Sørg for at forskyde dine søvnvaner og spisevaner, så de gradvist stemmer mere og mere overens med rejsemålets tidszone. Gå en time senere i seng, hvis du skal vestpå og en time tidligere, hvis du skal østpå.

Jetlag opstår som et resultat af, at din krops døgnrytme er ude af balance. Du er dermed næsten stensikker på, at reducere eller helt undgå jetlag, når du langsomt tilpasser dig rejsemålets tidszone. Husk at gøre det samme når du rejser hjemad igen.

Tilpas din døgnrytme - Rejs Dig Lykkelig

 

3. Dyrk motion

For at undgå jetlag er det en god idé, at dyrke motion inden du tager afsted på din rejse. Motion forbedrer din krops balance og gør det nemmere for den, at indstille sig efter en ny døgnrytme.

Derudover forbedrer motion også søvnkvaliteten, hvilket gør dig naturligt træt. En god form er en af de vigtigste tricks til at undgå jetlag.

 

4. Få en god nattesøvn

For at få den bedst mulige flyrejse og undgå jetlag, er det en god idé, at starte ferien veludhvilet.

De fleste sover dårligt natten inden de skal ud at rejse, fordi de spekulerer på alt og ingenting. Selvom at det kan være svært, er det altså vigtigt, at du får en god nattesøvn inden flyrejsen.

12 Tips og tricks til at undgå jetlag på rejsen - Fly lander - Rejs Dig Lykkelig

 

5. Undgå stress

Det kan være svært, at undgå stress inden afrejse – og måske endda også under flyrejsen, hvis du lider af flyskræk.

Men stress er desværre medvirkende til, at forværre jetlag betydeligt. Sørg for at være så godt forberedt som overhovedet muligt inden afrejse – og helst i god tid.

Hvis du lider af flyskræk, kan du med fordel læse min artikel om at slippe af med flyskræk. Det er slet ikke sikkert den hjælper på din flyskræk, men måske kan den gøre dig lidt tryggere ved flyrejsen?

 

6. Indstil dit ur

Allerede når du sidder på flyet, er det en god idé at indstille dit ur, så det passer til rejsemålets tidszone. Det virker måske lidt skørt, men det virker faktisk på det mentale plan.

Når du sidder i flyet, er det vigtigt, at du holder dig vågen imens det er dag på rejsemålet. Omvendt er det også vigtigt, at få noget søvn imens det er nat på rejsemålet.

De fleste flyselskaber er heldigvis gode til, at slukke lyset og serverer maden, så det passer med destinationens døgnrytme.

Indstil dit ur - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Husk ørepropper og sovemaske

Hvis du vil være sikker på, at få en god søvn på flyet, er det et must at medbringe ørepropper og en sovemaske. På den måde, kan du afskærme dig selv fuldstændig fra forstyrrelser som larm og lys i flyet.

De fleste langdistance flyselskaber uddeler faktisk gratis ørepropper, sovemasker og tæpper til låns på flyet. Hvis du har mulighed for at reserverer din plads på flyet, er det som regel nemmest at sove ved en vinduesplads.

 

8. Undgå koffein og alkohol

På flyrejsen er det en god idé, at undgå koffein og alkohol, da det forstyrrer din søvn. Det er dermed også medvirkende til, at ødelægge dit forsøg på at tilpasse dig den nye døgnrytme på rejsemålet.

Ja, faktisk er det bedst, at du fuldstændig undgår koffein og alkohol lige før, under og efter flyrejsen. Koffein og alkohol er også med til at dehydrere kroppen, hvilket bestemt heller ikke hjælper på at undgå jetlag.

12 Tips og tricks til at undgå jetlag på rejsen - Fly - Rejs Dig Lykkelig

 

9. Drik rigeligt med vand

For at undgå jetlag, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand før, under og efter flyveturen. Vand holder kroppen hydreret. Det øger dermed dine chancer for, at undgå symptomerne fra jetlag.

Luften i et fly er meget tør, så dehydrering sker nemmere i luften. Du skal faktisk drikke meget mere vand end du måske lige regner med.

En god tommelfingerregel er, at drikke et glas vand pr. time. Hvis du har en dårlig blære, kan det dog resultere i, at du skal rende på toilettet hele tiden. Træls for sidemanden og din søvn, men godt at du får bevæget kroppen.

 

10. Følg den lokale døgnrytme

Selvom at vi allerede har været meget inde på døgnrytmen, er vi slet ikke færdige endnu. En god døgnrytme er nemlig altafgørende for, at reducere eller helt undgå jetlag på rejsen.

Når du ankommer til rejsemålet er det ligeledes vigtigt, at du følger den lokale døgnrytme. Sørg for at spise og sove når de lokale også gør det.

Det er en rigtig dårlig idé, at sove midt på dagen – medmindre du er ved at falde om af træthed. Hvis det virkelig er nødvendigt, så sørg for guds skyld for, at det kun bliver en kort lur!

Følg den lokale døgnrytme - Rejs Dig Lykkelig

 

11. Ophold dig i dagslyset

Dagslys og frisk luft er altafgørende for at reducere jetlag på rejsen. Solens stråler har en stor indvirkning på kroppen og døgnrytmen. Lyset fortæller kroppen at det ikke er nat endnu samtidig med, at det sætter gang i energiproduktionen.

Det er dermed vigtigt, at du får rigeligt med frisk luft og dagslys – også selvom der måske ikke er direkte sol. Du skal ligeledes undgå for meget lys om natten, da det kan snyde kroppen til at tro at det er dag.

 

12. Køb Melatonin

Hvis du lider voldsomt af jetlag på dine rejser, kan du også benytte dig af en sidste mulighed. Du kan nemlig benytte det naturlige hormon Melatonin lige inden og i starten af din ferie. Melatonin kan kun købes på recept i Danmark.

Flere undersøgelser tyder på, at Melatonin hjælper på døgnrytmeforstyrrelser. Det kan derfor have en positiv effekt på jetlag.

Det hjælper nemlig din krop med, at den hurtigere kan tilpasse sig en ny døgnrytme. Melatonin virker efter sigende bedst, når du rejser østpå.

Undgå jetlag på rejsen - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt i denne artikel med de bedste tips og tricks til at reducerer eller fuldstændig undgå jetlag. Kender du andre gode tricks til at undgå jetlag? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Find flere rejsetips til rejsen:

Guide til at slippe af med flyskræk

Guide til at finde de billigste flybilletter

Sådan finder du det bedste hotel til prisen

Komplet pakkeliste til din næste storbyferie

… Eller læs alle Rejs Dig Lykkeligs rejsetips

Planlæg din næste rejse:

Bestil fly på Momondo.dk (reklamelink)

Bestil hotel på Hotels.com (reklamelink)

Bestil biludlejning på Discovercars.dk (reklamelink)

Bestil pakkerejser på Sunweb.dk (reklamelink) eller TripX.dk (reklamelink)

Bestil oplevelser på GetYourGuide.dk (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

kommentarer