Kør-selv-ferie i Spanien; Ting du skal vide -- Rejs Dig Lykkelig

Kør-selv-ferie i Spanien: Ting du skal være opmærksom på

Planlægger du en kør-selv-ferie i Spanien? Glem ikke at tjekke denne guide med vigtige ting du skal vide inden turen går til Spanien.

Med et solrigt klima, historiske byer og flotte landskaber, er Spanien det perfekte sted til en kør-selv-ferie i Europa. En kør-selv-ferie giver en helt fantastisk frihed og oplevelser, som du ikke ellers ville have fået.

Spanien har et vejnet på omkring 160.000 kilometer, så der er rigeligt med veje at udfolde sig på. De svinger meget i kvalitet, men de fleste er i god stand og godt skiltet.

Uanset om du lejer en bil eller kører i din egen bil, er der ting som du skal være opmærksom på. Det gælder alt fra færdselsregler og fartgrænser til vejafgifter og parkering.

Hvis du planlægger et road trip i Spanien, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en guide med vigtige ting, som du skal være opmærksom på inden din kør-selv-ferie i Spanien.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af rejsen:

Bestil pakkerejse til Spanien (reklamelink)

Bestil fly til Spanien (reklamelink)

Bestil hotel i Spanien (reklamelink)

Bestil biludlejning i Spanien (reklamelink)

Bestil oplevelser i Spanien (reklamelink)

 

Vigtige ting du skal vide inden din kør-selv-ferie i Spanien:


Grundlæggende færdselsregler

De grundlæggende færdselsregler i Spanien ligner meget færdselsreglerne i Danmark. Det vil sige, at du skal køre i højre side af vejen, holde til højre, overhale venstre om og benytte højre vigepligt ligesom i Danmark.

Hold altid tilbage for fodgængere og pas på cyklister. Derudover er det lovpligtigt for alle passagerer, at bruge sikkerhedssele. Du må heller ikke snakke i mobiltelefon, medmindre den er håndfri.

Der er ikke påbud om, at have bilens kørelys tændt om dagen, medmindre du kører gennem en tunnel. Motorcykler skal dog have kørelyset tændt døgnet rundt.

Husk altid at benytte blinklysene når du skifter eller tilslutter dig en vejbane. Dythornet må kun benyttes i nødstilfælde, men der kan være skiltet med, at det er forbudt i visse områder.

I Spanien er promillegrænsen på 0,5 ligesom i Danmark. Hvis du har haft kørekort i mindre end 2 år, er promillegrænsen dog helt nede på 0,3.

Kør-selv-ferie i Spanien; Ting du skal vide - Færdselsregler - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Julian FriedleUnsplash

 

Flere færdselsregler i Spanien

I Spanien er det strengt forbudt af betjene en GPS imens du kører bil. Du må generelt ikke fjerne øjnene fra vejen og hænderne fra rattet. Du kan få en bøde for at diskutere, kysse, bide negle eller spise i bilen – også selvom du holder for rødt i et lyskryds.

Du kan ligeledes få en bøde for at køre med bar mave, med klipklapper eller uden sko. Det kan også give en bøde at sidde med armen ud af vinduet eller lave vrede håndfagter til andre bilister.

Det er heller ikke tilladt at høre højt musik i bilen i stille områder. Det kan f.eks. være ved hospitaler eller tidligt om morgenen.

I Spanien er det heller ikke tilladt at benytte en trafikalarm, som advarer imod fartkameraer. Du må dog gerne benytte en GPS, som viser hvor fartkameraerne er. Hvis du bruger briller, skal der desuden altid ligge et ekstra par i bilen.

 

Krav til kørekort og dokumenter

Når du er på kør-selv-ferie i Spanien er det vigtigt, at du medbringer dit kørekort, pas og bilens registreringspapirer. Derudover skal du også medbringe biludlejningskontrakten og et certifikat for bilforsikringen, som dog gerne må være på mail.

Alle kørekort fra EU-lande er gyldige i Spanien. Som EU-borger kan du altså sagtens bruge dit danske kørekort i Spanien. Du behøver dermed ikke et internationalt kørekort for at tage på et road trip i landet.

Krav til Kørekort - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Tim ManhalterUnsplash

 

Regler for sikkerhedsudstyr

Når du skal på kør-selv-ferie i Spanien, er det obligatorisk at medbringe en advarselstrekant. Hvis du kører i en spanskregistret bil, skal der derimod være to advarselstrekanter. Disse stilles til rådighed af biludlejningsfirmaet.

Hvis bilen går i stå og er til fare for trafikken, skal du stille advarselstrekanterne, så de advarer andre bilister. Det er desuden obligatorisk at bære en reflekterende sikkerhedsvest, hvis du forlader bilen og går rundt på vejen eller i rabatten.

Det er desuden en rigtig god idé, at medbringe et reservehjul eller et lappekit i tilfælde af punktering. Hvis du vil være på forkant med det meste, kan du også medbringe ekstra pærer i tilfælde af at de springer.

 

Aldersgrænse for bilkørsel i Spanien

For at køre bil i Spanien, skal du mindst være 18 år og have et gyldigt kørekort. Hvis du gerne vil leje en bil i Spanien (reklamelink), gælder der dog helt andre regler.

For at leje en bil, skal du være mindst 21 år og have haft kørekort i mindst 1 år. Nogle biludlejningsfirmaer har dog regler om, at man først må leje en bil som 23-årig. Hvis du er under 25 år, skal du desuden ofte betale et dagligt ungfører gebyr.

Kør-selv-ferie i Spanien; Ting du skal vide - Parkering - Aldersgrænse for bilkørsel - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Rebe PascualUnsplash

 

Børn i bilen

Når det kommer til børn i bilen, er der også flere vigtige ting, som du skal være opmærksom på. Det er førerens ansvar, at reglerne og sikkerheden for børnene i bilen overholdes.

Det er ikke tilladt for børn under 12 år samt børn med en højde på under 150 cm, at sidde på forsædet. De skal altså sidde på bagsædet!

Dette gælder dog ikke, hvis bagsædet allerede er optaget af yngre børn eller genstande, som er større end bagagerummet og dermed også kræver plads på bagsædet.

Det er desuden et krav, at alle børn under 135 cm sidder i en godkendt autostol eller med en selepude, som passer til barnets størrelse.

 

Vejtyper i Spanien

Når du skal på kør-selv-ferie i Spanien er det vigtigt, at have styr på de forskellige vejtyper. Du kan få et hurtigt overblik over nogle af de største vejtyper i det spanske vejnet herunder:

Autopistas de peaje er betalingsveje og er markeret med bogstaverne AP forfulgt af vejnummeret.

Autopistas og Autovías er de betalingsfri motorveje og er markeret med et A eller et E efterfulgt af vejnummeret.

Carreteras nacionales er nationale veje og er markeret med et N eller CN efterfulgt af vejnummeret.

Carreteras comarcales er de spanske landeveje og er markeret med bogstavet C efterfulgt af vejnummeret.

Vejtyper - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Nicole ReyesUnsplash

 

Betalingsveje og vejafgifter

Afhængig af hvilken region du befinder dig i, er der vejafgifter (peaje) på udvalgte motorveje og gennem nogle tunneler. Betalingsvejene i Spanien hedder Autopistas de peaje og er markeret med ”AP” efterfulgt af et vejnummer.

Betalingsvejene er som regel forholdsvis tomme for biler, fordi de er ret dyre at benytte. Lige i nærheden er der ofte betalingsfri veje, som mere eller mindre fører det samme sted hen. De er til gengæld ofte proppet med biler.

Hvis du vil hurtigt fra A til B, bør du overveje at benytte betalingsvejene. Hvis du derimod vil spare penge og se flotte landskaber i et langsomt tempo, bør du benytte de betalingsfri veje i nærheden.

Hvis du benytter betalingsveje, modtager du som regel en billet ved et betalingsanlæg, når du kører på motorvejen. Når du skal af motorvejen, skal du vise den samme billet og herefter betale med kreditkort eller kontanter.

I banker og på nogle tankstationer kan du købe en “Telepeaje” eller “Via T”, som virker på de fleste motorveje. De fungerer på samme måde som Brobizz, hvor den sættes i forruden, hvorefter betalingen trækkes automatisk så snart du passerer.

 

Hastighedsgrænser i Spanien

Hastighedsgrænserne i Spanien afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvor du befinder dig og hvilken vejtype du kører på.

Vejene er heldigvis godt skiltet, men du kan opleve tidspunkter, hvor der ikke er skilte. Medmindre andet er skiltet, er fartgrænsen for personbiler og motorcykler følgende:

Motorveje: 120 km/t

Motortrafikveje: 100 km/t

Landeveje: 90 km/t

Byer: 50 km/t

Der kan dog være steder, hvor du skal køre langsommere. For en god ordens skyld, bør du altid holde ekstra godt øje med skiltene! Det gælder både i forhold til at undgå ulykker og fartbøder, da der regelmæssigt er fartkontroller i Spanien.

Hastighedsbegrænsninger - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Maria BobrovaUnsplash

 

Tankstationer og optankning af bilen

Mange tankstationer i Spanien har åbent fra omkring kl. 08.00-20.00. På motorvejene og i større byer, er der dog flere tankstationer som har døgnåbent. Nogle tankstationer kan finde på at holde siesta, så husk at holde øje med tanken!

I Spanien hedder Blyfri benzin Gasolina Sin Plomo (95/98) imens diesel hedder Gasóleo A. Bemærk at du kan få en bøde for at have bilens motor, lysene, radioen, mobiltelefonen eller andre ting tændt imens du tanker bilen.

 

Miljøzoner

Der findes miljøzoner i Spanien, men der er ikke mange af dem. De findes f.eks. i Barcelona og Madrid, hvor der er udvalgte områder, som du ikke må køre ind i som turist.

Derudover findes der et par miljøzoner, som kun er aktive ved høj forurening i byerne. De midlertidige miljøzoner findes f.eks. i byerne Valencia og Sevilla. Bemærk dog, at det ikke er muligt at købe miljømarkarter til områderne som turist.

 

Parkering i Spanien

Afhængig af hvor du befinder dig, kan det være udfordrende at parkerer i Spanien. Der findes rigtig mange regler! Parkering fortjener egentlig en hel artikel på rejsebloggen for sig selv, men her får du et par hurtige tips.

Det kan være hektisk at finde en parkeringsplads i Spanien og det kan være nervepirrende at efterlade bilen. De lokale er meget optimistiske og det er ikke unormalt, at de ligefrem snitter din bil med deres. Så husk en god forsikring!

I mange byer må du kun parkerer på afmærkede parkeringspladser imod betaling. I de blå zoner er det som regel tilladt at parkerer i op til 2 timer i dagtimerne. Køb en billet i automaten og placer den i forruden.

Du kan også parkere i parkeringshuse eller på veje, hvor andet ikke er skiltet. Hold dog godt øje med, hvordan de andre biler er parkeret. Der er nemlig udvalgte dage, hvor du skal parkere i bestemte retninger.

Parker aldrig i hvide, sorte eller gule zoner eller under 5 meter fra sving og vejkryds. Hold altid godt øje med skiltene! Ved ulovlig parkering risikerer du en bøde, din bil bliver taget væk eller får en hjulklemme på, som kræver en tur på politistationen.

Kør-selv-ferie i Spanien; Ting du skal vide - Parkering - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Tânia MousinhoUnsplash

 

Bøder i Spanien

Hvis du overtræder loven i Spanien, kan du som sagt risikere at få en bøde. Politiet kan faktisk udstede bøder på flere tusinde kroner, som skal betales på stedet.

Du kan også få sendt en bøde hjem til din adresse i Danmark. Bøden kan komme lang tid efter lovovertrædelsen, og bør ikke ignoreres. Du kan også sagtens få en bøde, selvom du har kørt i en udlejningsbil. Det har vi selv prøvet for et par år siden!

Ved mindre lovovertrædelser, kan bilister ofte få reduceret bøden med 50%, hvis de betaler inden for 20 dage. Det er dermed en rigtig god idé, at betale bøden fra Spanien så hurtigt som muligt.

 

Færdselsuheld og nødsituationer

Hvis du ser et alvorligt trafikuheld eller selv er ude for et, er det vigtigt at politiet bliver tilkaldt. Ved ulykker kan du ringe til nødtelefonnummeret 112, som omstiller dig til politiet, brandvæsnet eller ambulanceservicen.

Du kan også ringe direkte på følgende telefonnumre: Politi: 092, ambulance: 061, brandvæsen: 092. Der står desuden orange SOS-telefoner langs motorvejene i Spanien med omkring 5 kilometer imellem hver.

Hvis du har en kaskoforsikring eller vejhjælp i Europa, skal du desuden huske at ringe til dem. Hvis du ikke har nogle af delene, kan du ringe til den spanske vejhjælp på tlf.nr. +34915949347. Bemærk dog, at dette ikke er gratis.

Kør-selv-ferie i Spanien; Ting du skal vide - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Howard BouchevereauUnsplash

Det var alt i denne guide med vigtige ting du skal vide inden din kør-selv-ferie i Spanien. Der er rigtig mange ting at huske på! Du kan altid vende tilbage til artiklen igen, hvis du skal have opfrisket tingene inden dit road trip i Spanien.

Læs flere artikler fra Spanien:

• De Bedste Rejsemål i Spanien

Vigtige ting at vide inden rejsen til Spanien

… Eller læs alle artikler fra Spanien

Planlæg din rejse til Spanien:

Bestil pakkerejse til Spanien (reklamelink)

Bestil fly til Spanien (reklamelink)

Bestil hotel i Spanien (reklamelink)

Bestil biludlejning i Spanien (reklamelink)

Bestil oplevelser i Spanien (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *