Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Harzer Schmalspurbahnen - Rejs Dig Lykkelig

15 Seværdigheder og Oplevelser i Harzen

Leder du efter sjove ting at lave i Harzen? Glem ikke at tjekke denne liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Harzen, Tyskland.

Harzen er Tysklands nordligste bjergområde og ligger kun et par timers kørsel fra den dansk-tyske grænse.

Efter en forholdsvis kort køretur, er du pludselig omgivet af en enestående natur. Her er der fyldt med store skovområder, imponerende udsigtspunkter, charmerende middelalderbyer, UNESCO-seværdigheder og spændende historie.

Mange forbinder fejlagtigt Harzen med pensionisternes paradis, men begrav hellere fordommene igen!

Harzen er nemlig meget mere end bare dét! Dette naturskønne område i Nordtyskland er et besøg værd uanset alder og interesser.

Hvis du planlægger en tur til Harzen, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Harzen, Tyskland.

Goslar - Rejs Dig Lykkelig

 

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen:


1. Rammelsberg-minen

Gennem tiden har Harzen været hjem til et stort antal miner. Under jorden har der nemlig lagt tonsvis af kobber, bly, zinkmalm og andre metaller.

I dag er flere af de gamle miner omdannet til museer, der giver besøgende et unikt indblik i minemiljøet.

Den største, ældste og måske mest berømte mine i Harzen er Rammelsberg-minen, som var i drift i mere end 1.000 år.

Her kan du komme på guidede ture, som både foregår under og over jorden. Undervejs kan du se gamle bygninger, besøge museet, gå rundt i minegangene, tage op i mineskakterne, hoppe på minetoget og meget mere.

Rammelsberg-minen er helt klart en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Harzen. Den ligger ikke så langt fra Goslar og er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

 

2. Nationalpark Harz

Nationalpark Harz er endnu en af de bedste seværdigheder i Harzen. Parken strækker sig over lave bjergområder til høje bjergtoppe med Bloksbjerg, som det højeste punkt.

Her bliver du mødt af et naturskønt område med tætbevoksede skove, høje bjerge, rindende floder, våde moser og et rigt dyreliv.

Parken besøges især af vandrere, der vil benytte det store stisystem, som strækker sig over cirka 300 kilometer.

Der er altså ingen tvivl om, at Nationalpark Harz er blandt de bedste oplevelser i Harzen for vandrere og naturelskere. Du kan også tage på en cykeltur, stå på ski eller noget helt tredje.

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Nationalpark Harz - Rejs Dig Lykkelig

 

3. Quedlinburg

Quedlinburg er en charmerende gammel middelalderby. Her er der mere end 1.300 bindingsværkshuse, som er beliggende i kringlede brostensbelagte gader.

På trods af at befolkningen lever et moderne liv, virker det nærmest som om, at tiden har stået stille siden middelalderen.

Atmosfæren mærkes især på den hyggelige markedsplads, der er omgivet af historiske bygninger og et smukt gammelt rådhus.

Den gamle bydel anses ikke bare for at være den bedst bevarede middelalderby i Harzen, men også én af de bedst bevarede i Europa. Det er dermed ikke uden grund, at den er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Glem ikke at tage en tur op til slottet i Quedlinburg. Herfra er der en fantastisk udsigt over det omkringliggende område!


Relateret: De Skønneste Byer i Harzen

Quedlinburg - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Sommerrodelbahn Sankt Andreasberg

Der findes mange sommerkælkebakker i Harzen, som enten er en slags rutsjebane eller en bobslædebane. Den mest populære er Sommerrodelbahn Sankt Andreasberg!

Denne bobslædebane har en længde på 550 meter og et fald på 130 meter. Der er som regel fuld fart på bobslæderne, men du kan selv bestemme tempoet lidt ved hjælp af en betjening.

En tur på sommerkælkebakken er helt klart en af de sjoveste aktiviteter i Harzen for hele familien!

Du behøver heldigvis ikke gå hele vejen op ad kælkebakken. Der er nemlig en stolelift, som nemt fragter besøgende op til toppen.

 

5. Harzer Schmalspurbahnen

Hvis du leder efter sjove seværdigheder og oplevelser i Harzen for børn, er du simpelthen nødt til at prøve Harzer Schmalspurbahnen.

Her får du en nostalgisk køretur med et af de oldgamle lokomotiver, som hovedsageligt er drevet af damp. Lokomotiverne kører på tre smalsporede jernbaner, som tilsammen strækker sig over cirka 140 kilometer.

Det anbefales især at tage med det gamle damplokomotiv fra Wernigerode til Bloksbjerg, som også kaldes Brocken og er Harzens højeste bjerg.

Her kommer lokomotivet for alvor på arbejde, når det kæmper sig op i 1.141 meters højde.

Togturen fra Wernigerode til Bloksbjerg tager omkring 1,5 time og byder på betagende udsigter. Nyd turen og bliv forbløffet over det naturskønne landskab, hvor du føres gennem skove, over broer og gennem kløfter.

Harzer Schmalspurbahnen - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Goslar

Goslar er Harzens hovedby og minder lidt om noget fra et eventyr. Selvom at byen er mere end 1.000 år gammel, er den så velbevaret, at den har haft en plads på UNESCOs verdensarvsliste siden 1992.

Den gamle middelalderlige bykerne er virkelig charmerende med sine brostensbelagte gader, gamle bindingsværkshuse, flotte kirker og tårne.

Derudover er der selvfølgelig også et stort udvalg af restauranter, barer og butikker, hvor du kan nyde atmosfæren. Glem heller ikke at se det gamle kejserpalads, Kaiserpfalz, som er fyldt med enestående kunstskatte.

Den største attraktion i Goslar, finder du ved rådhuset på markedspladsen.

Her kan du opleve et smukt klokkespil, hvor Ridder Rammel, der menes at have fundet Goslars sølvåre, kommer frem med sine følgesvende. Klokkespillet kan opleves hver dag kl. 9.00, 12.00, 15.00 og 18.00.

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Goslar - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Drypstenshuler

Harzen byder nærmest på en hel verden under jorden. Derfor findes der også mange fascinerende drypstenshuler i området.

Nogle af de mest populære drypstenshuler i Harzen er blandt andet Baumannshöhle og Iberger Tropfsteinhöhle. Her kan du tage på en guidet tur, hvor du kan opleve imponerende formationer og lære om historien.

Vær opmærksom på, at der er hundekoldt inde i hulerne! Det kan desuden være krævende at gå derinde, så husk varmt tøj og gode sko.

 

8. Titan RT

Titan RT er en af verdens længste hængebroer og strækker sig 458 meter over den imponerende dæmning, Rappbode Dam.

Den gyngende hængebro er placeret i cirka 100 meters højde og har frit udsyn til dalen under dig. Når du bevæger dig ud på Titan RT er du kun omgivet af frisk luft, stål og betagende natur med fantastiske udsigter.

Det kræver helt klart lidt mod, at træde ud på hængebroen i svimlende højder. Men det er uden tvivl en af de mest mindeværdige seværdigheder og oplevelser i Harzen!

Hvis du er en ægte adrenalinjunkie, kan du også prøve GigaSwing, som er en af Europas mest spektakulære fritfalds-oplevelser. En anden mulighed er at prøve Megazipline, hvor du svæver henover dalen.

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Titan RT - Rejs Dig Lykkelig

 

9. Wernigerode

Wernigerode er en smuk farverig by i Harzen. Her er der fyldt med hyggelige gader, gamle bindingsværkshuse og et eventyrligt slot, som troner højt over byens tage.

Wernigerode-slottet byder på en spændende tur tilbage i tiden og en storslået udsigt over det omkringliggende område.

Når du besøger Wernigerode, er det et must at opleve rådhuset på markedspladsen, det skæve hus, det ældste hus og det mindste hus. Glem heller ikke at smutte forbi Breite Strasse, der er en charmerende gågade med spændende butikker.

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Wernigerode - Rejs Dig Lykkelig

 

10. GlowGolf Harz

En af de sjoveste indendørs oplevelser i Harzen er GlowGolf Harz, som er en populær minigolfbane med 18 huller.

Her kan du spille minigolf imens du er omgivet af flotte kulisser med UV-lys. Banerne er bl.a. dekoreret med hekse, minearbejdere og bindingsværkshuse, der alt sammen harmonerer med Harzens historie.

GlowGolf Harz er uden tvivl en af de sjoveste seværdigheder i Harzen for hele familien. Vær dog opmærksom på, at det er en god idé at reservere tider på forhånd.

 

11. Wurmbergseilbahn

Der findes mange svævebaner i Harzen, men du bør bestemt ikke gå glip af Wurmbergseilbahn.

Ikke nok med at være en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Harzen, så er det også Nordtysklands længste svævebane!

Wurmbergseilbahn starter i byen, Braunlage, og fører hele vejen op til toppen af Wurmberg-bjerget i 971 meters højde. 15 minutter og en mellemstation senere, står du pludselig på toppen af bjerget.

Herfra er der en fantastisk udsigt over Harzens naturskønne landskab! Nyd den skønne natur med vandre- og cykelture eller smut en tur forbi restauranten.

På toppen af bjerget, kan børnene lege på legepladsen eller kæle med geder og kaniner. Om vinteren er der desuden mulighed for at dyrke vintersport med alt fra ski til kælketure.

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Wurmbergseilbahn - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Eisleben

Eisleben er endnu et sted i Harzen, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Denne charmerende tyske by er nok mest er kendt som selveste Martin Luthers hjemby.

Det var faktisk både her han blev født og døde for snart 500 år siden! Det betyder også, at de største seværdigheder i Eisleben selvfølgelig er dedikeret til Martin Luther.

Når du bevæger dig rundt i byen, kan du både se gaderne han løb rundt i som barn og husene som han levede i. Du kan også se hans døbested, forskellige mindesmærker og meget mere.

 

13. Baumwipfelpfad Harz

Baumwipfelpfad Harz er et stort stisystem med en 1.000 meter lang gangbro, som snor sig henover trætoppene i op til 26 meters højde.

Her kan du nyde den fantastiske natur og smukke 360 graders udsigter over skoven fra oven. Undervejs kommer du forbi 33 oplevelsesstationer, hvor børnene kan lære om naturen, dyrelivet og historien om Harzen.

Der er nem adgang til Baumwipfelpfad Harz med klapvogn, barnevogn og sågar kørestol, således at alle kan være med. Det er dermed en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Harzen for hele familien.

Baumwipfelpfad Harz - Rejs Dig Lykkelig

 

14. Thale

Thale er en lille by i det nordøstlige Harzen, som er kendt for at være heksenes by. Her emmer der af mystik og gamle legender. Ja, faktisk er det nok det mest sagnomspundne sted i hele Harzen!

Du kan med fordel hoppe på svævebanen i Thale, som fører op til Hexentanzplatz (Heksedansepladsen) på et klippeplateau i omkring 450 meters højde.

Oppe på klippeplateauet venter der en af mest eventyrlige oplevelser i Harzen for hele familien. Her kan du nemlig se heksenes mødested med djævlen på Valborgsaften inden de flyver videre til Bloksbjerg i Nationalpark Harz.

Lige i nærheden er der også et gammelt borganlæg, en lille dyrepark og meget mere. Hvis du har modet på det, kan du tage bobslædebanen, Harzbob Thale, ned til byen igen.

 

15. Walkenried-klostret

Walkenried-klostret består af ruinerne af et gammelt historisk kloster, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det blev grundlagt tilbage i 1127 som det tredje cistercienserkloster i Tyskland.

Klostret havde sin storhedstid i det 12. og 13. århundrede, hvor det økonomisk set var ét af de mest magtfulde klostre i det nordlige Tyskland.

I dag består Walkenried-klostret af ruinerne af klosterkirken og en nyere gotisk klosterbygning.

Nyd den omkringliggende natur, lyt til en koncert i korgangen eller besøg klostermuseet, hvor du bl.a. kan lære om munkenes principfaste liv bag klostermurene.

Seværdigheder og Oplevelser i Harzen - Walkenried-klostret - Rejs Dig Lykkelig


Det var alt på denne liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Harzen, Tyskland. Hvad er dine favoritoplevelser i Harzen? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt en tur dertil? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Harzen:

De Skønneste Byer i Harzen

14 Fantastiske Byer i Nordtyskland

Top 10 Forlystelsesparker i Tyskland

12 Eventyrlige Slotte i Tyskland

… Eller læs alle artikler fra Harzen eller Tyskland

Planlæg din tur til Harzen:

 Bestil fly på Momondo.dk (reklamelink)

Bestil hotel i Harzen på Hotels.com (reklamelink)

Bestil biludlejning på Discovercars.dk (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 kommentar