Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Frankrig -- Rejs Dig Lykkelig

18 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Frankrig

Planlægger du en rejse til Frankrig? Glem ikke at tjekke denne liste med de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Frankrig.

Frankrig er et spændende rejseland med uendelige muligheder. Ja, faktisk er landet så stort og forskelligartet, at du både kan tage på skiferie, storbyferie, badeferie og meget andet.

På en rejse til Frankrig bliver du mødt af kulturforskelle og lokale skikke, der er helt anderledes end i Danmark. For at undgå misforståelser og få en god rejse, er det dermed en god idé, at forberede dig bedst muligt inden turen.

Her får du et overblik over de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Frankrig. Listen indeholder alt fra gode rejsetips til praktiske oplysninger.

Inden du fortsætter må du heller ikke glemme, at læse rejsebloggens populære artikel om de bedste rejsemål i Frankrig.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af rejsen:

Bestil fly til Frankrig (reklamelink)

Bestil hotel i Frankrig  (reklamelink)

Bestil pakkerejse til Frankrig (reklamelink)

Bestil biludlejning i Frankrig (reklamelink)

Bestil oplevelser i Frankrig (reklamelink)

 

Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Frankrig:


1. Valuta

I Frankrig er den officielle valuta Euro (EUR). Danmark kører fastkurspolitik i forhold til euroen, så kursen på 1 Euro er altid omkring 7,5 danske kroner. Der kan være lidt udsving i korte perioder, men kursen ændres altså ikke betydeligt.

 

2. Husk kontanter

Det er muligt at betale med kort mange steder i Frankrig, men kontanter er stadig meget udbredt. Det er dermed altid en god idé, at have kontanter på dig.

I de små byer og mindre steder, kan du sagtens risikerer, at de simpelthen ikke tager imod kortbetaling. Derudover er der nogle steder, som kun accepterer betalingskort ved et minimumsbeløb på €10 eller endda mere.

Heldigvis, er der mange hæveautomater rundt omkring i Frankrig – især i de større byer. Vær dog opmærksom på hæveautomatens såvel som din banks gebyrer for, at hæve penge i udlandet.

Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Frankrig - Husk kontanter - Rejs Dig Lykkelig

 

3. Frankrig er et stort land

Frankrig er et stort, varieret og kontrastfyldt land. Ja, faktisk er det arealmæssigt Europas tredjestørste land, kun overgået af Rusland og Ukraine.

Her bor der mere end 67 millioner mennesker, som har slået sig ned i alt fra storbyer og badebyer til landområder, vindistrikter, bjerglandskaber og meget mere.

Frankrig er et fantastisk rejseland, som byder på noget til enhver type rejsende! Uanset om du interesserer dig for historie, slotte, alpeidyl, byliv, sandstrande, shopping, madoplevelser eller natur, kan du finde det hele i Frankrig.

 

4. Lær lidt fransk

En vigtig ting du skal vide inden rejsen til Frankrig er, at det ikke er alle lokale, der taler engelsk. De fleste taler lidt engelsk, men det er slet ikke så udbredt som i Danmark.

Mange franskmænd bryder sig slet ikke om, at tale engelsk. De er dermed trætte af, at mange turister indleder samtaler på engelsk. For at give et godt førstehåndsindtryk, er det dermed en god idé, at lære et par franske gloser.

Du behøver absolut ikke være en haj til fransk. Så længe du gør en indsats, bliver mange franskmænd automatisk mere imødekommende.

Lær fransk - Rejs Dig Lykkelig

 

 

5. Tag dine forholdsregler

Frankrig er generelt et meget sikkert land, men ligesom på enhver anden rejse, er det vigtigt at tage dine forholdsregler.

Det gælder især i storbyer som Paris, Marseille og Nice, hvor du skal være særligt opmærksom på lommetyve og tricktyve.

Der sker desuden ofte indbrud i lejebiler og biler med udenlandske nummerplader. Derfor bør du aldrig efterlade dine værdigenstande i bilen! Sørg altid for, at bagage og tasker ikke kan ses udefra, så tyvene ikke bliver fristet.

 

6. Franskmændene er ikke ubehøvlede

Mange tror fejlagtigt, at franskmændene er ubehøvlede af natur. Det kan også virke sådan, men det skyldes faktisk ofte, at de bliver irriteret over turisternes manglende forståelse for deres kultur, traditioner og sprog.

For at få en bedre forståelse for franskmændene, er det en god idé, at sætte sig ind i deres levevis inden rejsen dertil.

Lær om de uskrevne regler og normer, vær høflig og formel, lad være med at snakke højt og forsøg dig med lidt fransk. Hvis du indleder enhver samtale med bonjour (hej), vil de med stor sandsynlighed virke mindre snobbede.

Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Frankrig - Franskmændene er ikke ubehøvlede - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Tålmodighed er en dyd

Franskmændene er vaskeægte livsnydere! De fleste har god tid og har sjældent travlt. Som et resultat heraf, vil du nok også hurtigt bemærke, at servicen er en del langsommere end i Danmark.

Hvis du sidder på en restaurant, skal du altså væbne dig med tålmodighed. Du kan nemlig sagtens komme til, at vente længe på maden og regningen.

I Frankrig er punktligheden heller ikke ligesom i Danmark. De er meget præcise med officielle mødetider, som f.eks. arbejdstider og skoletider. Til sociale arrangementer derimod, er det faktisk unormalt, at komme til tiden.

 

8. Drikkevandet i Frankrig

Drikkevandet i Frankrig er statskontrolleret, så du kan i princippet sagtens drikke postevandet fra vandhanerne. Der er dog rigtig meget klor i vandet, så det smager altså ikke specielt godt.

Hvis du kommer så langt ud på landet, at de har deres egne brønde, bør du ikke drikke vandet. De private brønde er ikke statskontrollerede, så kvaliteten svinger rigtig meget.

Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Frankrig - Drikkevandet i Frankrig - Rejs Dig Lykkelig

 

9. Vær opmærksom på lukketider

Franskmændene arbejder for at leve – og ikke omvendt. Derfor er en af de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Frankrig, at butikstiderne kan være en del anderledes end i Danmark.

Mange butikker og serviceydelser lukker f.eks. ved frokosttid fra omkring kl. 12.00 til 14.00, fordi medarbejderne tager ud og spiser frokost.

Derudover har mange butikker også lukket om søndagen, da dagen ofte bliver brugt til familietid i Frankrig. Du bør desuden være opmærksom på, at en del museer har lukket på bestemte ugedage.

Sidst men ikke mindst, har mange steder også lukket på franske helligdage og i august, som er højsæsonen for franskmændenes sommerferie.

 

10. Franskmændene spiser sent

Ligesom i de andre sydeuropæiske lande, spiser de også sent i Frankrig. De starter generelt deres dag lidt senere, hvilket også betyder at den slutter senere.

De lokale spiser typisk frokost omkring kl. 12.00-14.30. De fleste spiser derefter tidligst aftensmad omkring kl. 19.30, men jo længere sydpå du kommer, jo senere spiser de som regel. Så forbered dig på, at spise sent!

Hvis en restaurant har mange gæster før kl. 19.00, kan du næsten være stensikker på, at det er en turistfælde. Vent hellere med at spise aftensmad indtil franskmændene selv går ud og spiser.

Franskmændene spiser sent - Rejs Dig Lykkelig

 

11. Maden er i verdensklasse

Mad og vin er en utroligt vigtig del af den franske kultur. Det er måske også netop derfor, at det franske køkken er blandt verdens bedste.

Det franske køkken er meget spændende, varieret og traditionsbundet. Ja, faktisk er landets gastronomi ligefrem optaget på UNESCOs verdensarvsliste – hvilket bestemt ikke siger så lidt!

Når du besøger Frankrig, bør du ikke gå glip af Haute cuisine, som betyder det ædle køkken af højt niveau. Her er der garanti for en kulinarisk madoplevelse udover det sædvanlige.

 

12. Glem ikke vinen

Ikke nok med at det franske køkken er i verdensklasse, så er vinen det i allerhøjeste grad også! Ja, faktisk kan Frankrig prale af, at være verdens største vineksportør.

Her produceres der flere milliarder flasker vin årligt, som primært er rødvin og rose. Der er dog også vindistrikter som producerer hvidvin og champagne.

Ja, faktisk er Frankrig det eneste sted i verden, hvor der produceres ægte champagne. På en rejse til Frankrig, er det dermed et must, at drikke champagne såvel som smagfulde lokale vine.

Glem ikke vinen - Rejs Dig Lykkelig

 

13. Lær om franske bordmanerer

Når det kommer til bordmanerer i Frankrig, er der rigtig mange uskrevne spilleregler. Hvis du ikke følger dem, vil du formentligt blive kigget skævt på af franskmændene. Herunder får du et lille udpluk af de franske bordmanerer.

Noget af det vigtigste er, at du udviser høflighed og ikke er for højtrystende. Det samme er gældende for børn, selvom at det kan være lidt sværere at styre.

Lad være med at vinke eller råbe efter tjeneren, men få i stedet øjenkontakt og løft hånden lidt. Spis små portioner og lad være med at spise med fingrene – medmindre du spiser brød, som skal knækkes med hænderne.

Placer eventuelt en serviet på skødet og sørg for at lægge dine hænder på bordet, men ikke albuerne. Det er også uhørt, at spise mad på gaden.

 

14. Drikkepenge er IKKE påkrævet

I Frankrig forventes det ikke, at der gives drikkepenge på restauranter. De fleste steder er der nemlig allerede tilføjet et servicegebyr (service compris) på 15% til regningen.

Hvis servicen har været ekstraordinær god, er det dog alligevel meget værdsat, at give et par euro ekstra i drikkepenge på restauranter.

Taxichauffører forventer derimod, at få drikkepenge. Her er det meget normalt, blot at runde regningen op til den nærmeste hele euro. Husk også at give et par euro i drikkepenge til piccoloer, frisører og andre serviceydelser.

Franskmændene plejer ikke, at give drikkepenge til stuepiger. Hvis servicen har været exceptionel god, er det dog alligevel god stil, at lægge et par euro.

Læs også: Guide til Drikkepenge i Frankrig

Drikkepenge er ikke påkrævet - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Rygning i Frankrig

Det er stadig meget normalt, at ryge cigaretter i Frankrig. Men ligesom i de fleste andre lande, er deres rygelov ligeledes blevet intensiveret de seneste år.

Rygning er selvfølgelig ikke tilladt indendørs på restauranter, caféer og andre offentlige steder. Nogle steder kan dog have opsat særlige rygerum, hvor det er tilladt at ryge indeni.

Det er heller ikke tilladt at ryge på skoler, daginstitutioner og offentlige legepladser. Derudover er det også blevet forbudt på nogle strande i Frankrig. Udover de nævnte steder, er det som regel tilladt, at ryge udendørs.

 

16. Pas på over fodgængerfelter

Når du skal over et fodgængerfelt i Frankrig, er det bestemt ikke sikkert, at bilerne automatisk holder tilbage for dig.

Ifølge loven skal de egentligt holde tilbage for fodgængere, men det sker ofte først, når du træder ud på vejen. Hvis du gerne vil krydse vejen, er du nødt til at signalerer på forhånd, at du gerne vil over på den anden side.

Sørg for at træde lidt ud på vejen, men vær sikker på, at bilisterne har set dig og sænker farten. Imens du krydser vejen, skal du huske at være opmærksom på nytilkommen trafik!

Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Frankrig - Pas på over fodgængerfelte - Rejs Dig Lykkelig

 

17. Telefoni i Frankrig

Frankrig er et EU-land, så du kan næsten bruge dit telefonabonnement på samme måde som i Danmark. Du kan nemlig ringe og skrive frit mellem EU-landene uden at skulle betale ekstra.

Der er dog ofte begrænsninger på, hvor mange GB mobildata du frit kan benytte. Husk at være opmærksom på dette, så du ikke ender med en stor efterregning. Hvis du skal foretage et opkald lokalt, er landekoden i Frankrig +33.

 

18. Husk den blå sygesikring og rejseforsikring

På en rejse i EU er det vigtigt, at huske dit blå sygesikringskort. Hvis du ikke allerede har et kort, kan det bestille det gratis på borger.dk. I tilfælde af uheld, giver kortet ret til behandling på lige fod med landets borgere.

Vær dog opmærksom på, at det sjældent er gratis at benytte sundhedsvæsnet i udlandet. Du skal derfor forvente, at der er en egenbetaling på behandlinger og medicin.

Det er netop derfor, at det altid er en god idé, at have en rejseforsikring. Det gælder altså uanset, hvor i verden du rejser!

Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Frankrig - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Frankrig. Har du andre gode rejsetips til Frankrig? Skriv en kommentar længere nede på siden, så du kan hjælpe andre med at få den bedste rejse.

Læs flere artikler fra Frankrig:

• De Bedste Rejsemål i Frankrig

Drikkepenge i Frankrig

11 Eventyrlige Slotte i Frankrig

… Eller læs alle artikler fra Frankrig

Planlæg din rejse til Frankrig:

Bestil fly til Frankrig (reklamelink)

Bestil hotel i Frankrig (reklamelink)

Bestil pakkerejse til Frankrig (reklamelink)

Bestil biludlejning i Frankrig (reklamelink)

Bestil oplevelser i Frankrig (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *