Besøg Den Gamle By - Rejs Dig Lykkelig

Besøg Den Gamle By: Danmarks Købstadmuseum

Planlægger du en tur til Aarhus? Så må du ikke glemme at smutte en tur forbi Den Gamle By, der sagtens kan besøges hele året rundt.

Den Gamle By er centralt beliggende i Aarhus og er ikke bare hele Danmarks købstadmuseum, men også et stort frilandsmuseum. Her kan du tage på en historisk tidsrejse tilbage i tiden og lære om livet i Danmark i gamle dage. Ja, faktisk kan du rejse helt tilbage til 1550 og frem til dette århundrede.

Når du besøger Den Gamle By i Aarhus, bliver du mødt af charmerende gamle brostensgader, smukke bindingsværkshuse, hyggelige baggårde og meget mere. Det er uden tvivl et levende museum med mange spændende udstillinger.

Det populære frilandsmuseum er ikke bare en af de bedste oplevelser i Aarhus, men også i resten af Danmark. Det er et oplagt sted at besøge for hele familien, uanset årstiden. Herunder får du en guide med de vigtigste informationer og oplysninger til dit besøg i Den Gamle By.

Juleudstilling - Rejs Dig Lykkelig

 

Guide til at besøge Den Gamle By:


Historien om museet

Det levende museum blev grundlagt af den aarhusianske skolelærer og translatør Peter Holm i 1909, og har stået på sin nuværende placering siden 1914. Det er dermed verdens første frilandsmuseum for købstædernes kultur og historie.

I museets spæde begyndelse, var der kun udstillet et beskedent antal historiske huse. Alligevel lykkedes det Peter Holm at skaffe 44 historiske bygninger frem til hans pension i 1945. I dag består Den Gamle By af 80 historiske huse fra 25 byer i hele Danmark. Mange af de gamle bygninger er bevaringsværdige og stammer fra 1500- til 1800-tallet.

Det populære museum besøges af hundredtusindvis af gæster årligt, hvoraf størstedelen kommer fra Danmark. Museet giver et levende indblik i købstædernes kultur og historie gennem hundredvis af år på en måde, der gør det spændende for børn såvel som voksne.

Ja, faktisk er det også netop derfor, at det er en af Danmarks største attraktioner. Hvis du ikke allerede har besøgt Den Gamle By i Aarhus, kan jeg kraftigt anbefale at gøre det.

Historen bag museet - Rejs Dig Lykkelig

 

Besøg Den Gamle By

Når du besøger Den Gamle By i Aarhus, kan du tage på en tidsrejse tilbage i tiden og lære om livet i Danmark i gamle dage. Gå på opdagelse i museets mange udstillinger, der spænder over alt fra værksteder og butikker til haver og lejligheder fra flere århundreder.

De mange rekonstruktioner er yderst gennemførte og giver en virkelighedstro følelse af, at træde tilbage i tiden. Du kan bl.a. besøge en butiksgade fra 1927 og et kollektiv fra 1974. Du kan også besøge købmandsgården fra 1864 eller bageren i Algade som sælger bagværk lavet af opskrifter, der er mere end 100 år gamle.

Udover de mange rekonstruktioner, kan du også besøge flere spændende museer. Du kan bl.a. besøge legetøjsmuseet med mere end 5.000 stykker legetøj fra 1600-tallet og frem til midten af 1900-tallet. Derudover kan du også besøge en automobilforretning med biler fra 1920’erne, et museum for Aarhus’ historie og meget mere.

Besøg Den Gamle By - Rejsebureau - Rejs Dig Lykkelig

 

Aktiviteter og arrangementer

Den Gamle By er et levende museum, hvor du kan møde fortidens mennesker, der er klar til at fortælle dig om dagligdagen i ”deres” tid. De udklædte mennesker går rundt i gaderne, arbejder på værkstederne og ekspederer kunderne i butikkerne. Du kan også tage på en køretur i hestevogn eller opleve gøglerne på festpladsen om sommeren.

Der er også rig mulighed for at få mange timers sjov ud af museets mange interaktive udstillinger og aktiviteter. I løbet af året afholdes der desuden mange arrangementer samtidig med at der er mange midlertidige særudstillinger på programmet.

I december, kan du f.eks. opleve Jul i Den Gamle By, hvor du bliver mødt af en eventyrlig julestemning og bl.a. kan lære om 400 års julehistorie. Jeg har ofte besøgt museet i december, og det kan virkelig anbefales! Der er bare en helt fantastisk stemning – men også mange mennesker.

Gammelt tog - Rejs Dig Lykkelig

 

Åbningstider og priser

Den Gamle Bys åbningstider varierer meget efter årstiderne – og selvfølgelig Corona situationen i Danmark. De har dog som regel åbent alle ugens dage hele året rundt fra kl. 10.00 og frem til et sted mellem kl. 15.00 og 17.00.

Entréen til at besøge Den Gamle By kan også variere meget. På nuværende tidspunkt er prisen 150 kr. for voksne, 0 kr. for børn fra 0-17 år og 75 kr. for studerende. For at få de præcise åbningstider og priser, kan du med fordel tjekke Den Gamle Bys hjemmeside.

 

Parkering

Der er gode parkeringsmuligheder i det omkringliggende område, men du skal være opmærksom på, at der ofte er rift om pladserne. Det er gratis at parkerer ved det tidligere Amtssygehuset på Viborgvej, men det kan være svært at finde en parkeringsplads deroppe.

Hvis det ikke lykkedes at finde en parkeringsplads, er du nødt til at benytte betalingsparkering på gaderne omkring Den Gamle By. Husk at det er dit eget ansvar, at registre din bil via en app eller i en betalingsautomat på stedet.

Besøg Den Gamle By om vinteren - Rejs Dig Lykkelig

 

Info til dit besøg i Den Gamle By

  • Spændende og lærerig oplevelse for hele familien.
  • Der er gode parkeringsmuligheder, men der er som regel rift om pladserne.
  • Der er gratis adgang for alle under 18 år.
  • Hunde er velkomne på museets udendørsarealer.
  • Der er mulighed for at købe mad og drikke på museet.
  • Du må gerne medbringe din egen mad og drikke, som kan spises i de udendørs picnicområder.
  • De ujævne brostensgader og det store antal trapper i udstillingerne, gør det ikke egnet at besøge Den Gamle By for kørestolebrugere og gangbesværede. Du bør desuden undgå at medbringe en barnevogn.

Besøg Den Gamle By - Rejs Dig Lykkelig


Det var alt i denne guide til at besøge Den Gamle By i Aarhus. Har du allerede besøgt Den Gamle By? Eller har du måske planer om, at besøge Danmarks købstadmuseum i den kommende fremtid? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Danmark:

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *