26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Dollerup Bakker - Rejs Dig Lykkelig

26 Seværdigheder og Oplevelser i Midtjylland

Leder du efter sjove ting at lave i Midtjylland? Glem ikke at tjekke denne liste med mange spændende seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

Det midtjyske landskab er spækket med et stort antal spændende attraktioner og oplevelser for hele familien.

Her kan du finde alt fra sjove gratis oplevelser og naturoplevelser til underholdende forlystelsesparker og museer.

Ja, faktisk kan du finde lidt af det hele i region Midtjylland, som strækker sig på tværs af det midtjyske landskab.

Hvis du bor i Midtjylland eller planlægger en tur dertil, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste med inspiration til mange spændende seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

 

Seværdigheder og Oplevelser i Midtjylland:


1. Himmelbjerget

I skønne Silkeborg finder du Himmelbjerget, der blev dannet under den seneste istid.

Det er måske ikke ligefrem verdens største ”bjerg”, men ikke desto mindre er det ét af Danmarks højeste punkter.

Himmelbjerget troner op i en højde på 147 meter over havets overflade. Det ligger dog kun 125 meter over Julsø, hvortil der er en fantastisk udsigt!

Du kan enten parkere bilen tæt ved toppen af Himmelbjerget eller sejle til bunden og derefter vandre derop. For at sejle dertil, kan du f.eks. leje en kano eller hoppe på Hjejlen, der er verdens ældste hjuldamper.

Himmelbjerget - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Ree Park Safari

Ree Park Safari ligger tæt ved Ebeltoft på Djursland. Det er en meget populær safaripark, som er blandt de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

I Ree Park Safari kan du udforske fire verdensdele med omkring 80 forskellige dyrearter tilsammen. Det største område er Afrika, hvor du bl.a. kan se geparder som det eneste sted i Danmark.

Gå en tur langs indhegningerne til dyrene eller tag på en safaritur i Land Rovere på den store afrikanske savanne.

Du kan også hoppe på Amerika Expressen, som tager dig med på en togtur på den Nordamerikanske prærie.

 

3. Hjerl Hede

Frilandsmuseet Hjerl Hede ligger i Holstebro Kommune og er en af de mest spændende seværdigheder i Midtjylland.

Her kan du rejse tilbage i tiden og opleve hvordan vores forfædres dagligdag på landet fungerede for 150 år siden.

Hjerl Hede dækker over et stort område med mange spændende udstillinger, bondegårdsdyr og historiske bygninger. Du kan bl.a. besøge Vinkelgården, som stammer fra 1546 og dermed er Danmarks ældste bondegård.

Der hersker ingen tvivl om, at Hjerl Hede er et levende museum. Her er der nemlig mere end 100 frivillige, som arbejder i de mange huse og værksteder.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Hjerl Hede - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Den Genfundne Bro

Et andet populært udflugtsmål i Midtjylland er Den Genfundne Bro, som er beliggende i naturskønne omgivelser ved Vestbirk.

Broen blev opført i 1899, fordi den skulle føre jernbanen mellem Horsens og Bryrup over Gudenåen. På daværende tidspunkt, var det den højeste jernbanebro i Norden.

Ved omlægningen af jernbanen i 1929 blev broen tildækket af en dæmning. Efter at have været skjult i 85 år, blev den røde stålgitterbro atter gravet frem i 2014.

I dag kan du nemt besøge Den Genfundne Bro, som er beliggende i naturskønne omgivelser.

 

5. Djurs Sommerland

I Nimtofte på Djursland ligger Djurs Sommerland, som er Nordens største sommerland. Her kan du prøve mere end 60 sjove forlystelser til store såvel som små.

Der hersker dermed ingen tvivl om, at Djurs Sommerland er blandt de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland for hele familien!

I Djurs Sommerland finder du flere spændende temalande og nogle af Danmarks største rutschebaner. Du kan bl.a. prøve Dragekongen, som er Europas hurtigste og længste Family Suspended Coaster.

Djurs Sommerland byder også på mange andre sjove forlystelser, et stort udendørs badeland, et bondegårdsland, legepladser og meget mere.


Læs også: Gode Forlystelsesparker i Danmark

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Djurs Sommerland - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Energimuseet

Energimuseet ligger tæt på Bjerringbro og er et specialmuseum og formidlingscenter med fokus på energiens historie og grøn omstilling.

Det store museum byder både på indendørsudstillinger såvel som udendørsudstillinger, der alle har fokus på energi.

Når du besøger Energimuseet, kan du opleve Danmarks største vandkræftværk, se et lynshow, gå på skattejagt og meget mere.

Uanset alder og temperament, er Energimuseet en af de sjoveste og mest lærerige oplevelser i Midtjylland. Det henvender sig dog mest til børn, der har forståelse for energi og grøn omstilling.

 

7. HerningCentret

Er vejret dårligt? Så kan du altid smutte en tur forbi HerningCentret, der tidligere er blevet kåret som Danmarks bedste shoppingcenter.

Med 80 butikker og spisesteder, er det faktisk det største shoppingcenter i Midtjylland! Her finder du et stort og varieret udvalg af butikker for hele familien.

I løbet af året afholdes der mange sjove events og udstillinger. Centertorvet er i perioder fyldt med dinosaurer, Lego, blomster, en indendørs kælkebakke og meget mere.

HerningCentret afholder desuden regelmæssigt Open by Night og bagagerumsmarked.

HerningCentret - Rejs Dig Lykkelig

 

8. AQUA Akvarium & Dyrepark

Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg er en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland for børnefamilier. Her kommer du helt tæt på dyrene, der lever i så naturlige omgivelser som muligt.

I det indendørs akvarium, kan du blandt andet lære om den danske natur. Du kan også hilse på fisk, padder og krybdyr.

I den udendørs dyrepark, kan du til gengæld hilse på bævere, grævlinger, vildsvin, dådyr og mange andre dyrearter.

Aqua Akvarium og Dyrepark har også en stor vandlegeplads, som er perfekt til et par timers sjov for de små. Vandlegepladsen er især et hit i sommervarmen!

 

9. Nationalpark Mols Bjerge

På Djursland ligger Nationalpark Mols Bjerge, som består af et unikt istidslandskab dannet for tusindvis af år siden. Her bliver du mødt af et bakket landskab med en fantastisk natur, der bare venter på at blive udforsket.

Det højeste punkt i Nationalpark Mols Bjerge er Agri Bavnehøj, som er beliggende 137 meter over havets overflade.

Du kan også nyde udsigten fra Trehøje eller opleve Tinghulen, der er et stort dødishul skabt af en kæmpestor isblok under seneste istid.

Mols Bjerge Nationalpark - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber ligger lidt vest for Viborg og er den største kalkmine i verden. Det er også netop derfor, at det er en af de største oplevelser i Midtjylland!

Kalkgruberne ligger så tæt på jordens overflade, at du har mulighed for at besøge dem. Her kan du udforske en endeløs labyrint af minegange, som strækker sig over 60 kilometer i flere etager.

Det er dog kun muligt, at besøge 2 kilometer af de oplyste minegange. Hvis du er heldig, støder du måske på nogle af de mange flagermus, som er kalkgrubernes faste beboere.

 

11. Troldejagt i Midtjylland

Rundt omkring i Danmark og resten af verden, kan du finde et stort antal kæmpestore trolde i genbrugstræ.

De er alle sammen blevet placeret på smukke og skjulte lokationer, som giver god mulighed for, at tage på troldejagt i naturen.

De mange troldeskulpturer er lavet af den danske skulptør Thomas Dambo. Under Covid-19 pandemien lavede han endnu flere trolde, som er blevet spredt ud over det danske sommerland.

I Midtjylland kan du bl.a. finde en trold i Silkeborg, Mørke og Aarhus. Se et skattekort med ledetråde til at finde troldene her: Trollmap.com.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Troldejagt - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Moesgaard Museum

I Højbjerg nær Aarhus ligger Moesgaard Museum, der er internationalt anerkendt som et museum i topklasse.

Bygningens specielle og moderne arkitektur går nærmest i ét med den smukke omkringliggende natur.

Moesgaard Museum er et specialmuseum med fokus på arkæologi og etnografi. Her kan du tage med på en rejse tilbage i menneskelivet og lære om, hvordan de levede i fortiden fra stenalderen til middelalderen.

På Moesgaard Museum kan du også møde Grauballemanden, som faktisk er verdens bedst bevarede moselig.

 

13. Labyrinthia

Hvis du trænger til en udfordrende og anderledes oplevelse i Midtjylland, skal du huske at smutte en tur forbi Labyrinthia ved Them.

Her kan du udfordre dig selv i otte forskellige labyrinter. Du kan også teste din hunds lugtesans i hundelabyrinten.

Hvis du er rigtig modig, kan du også forsøge at slippe ud af Europas største 3D-labyrint med et areal på 1300 m2. Det er en svær, men sjov opgave!

Uanset hvilke labyrinter du vælger at prøve kræfter med, er Labyrinthia helt klart en af de sjoveste oplevelser i Midtjylland.

 

14. Den Gamle By

Den Gamle By i Aarhus er et stort frilandsmuseum, der er kendt som Danmarks købstadsmuseum.

Her kan du rejse tilbage i tiden og lære om livet i Danmark i gamle dage. Ja, faktisk kan du rejse helt tilbage til 1550 og frem til dette århundrede.

I Den Gamle By bliver du mødt af en charmerende stemning med brostensbelagte gader, smukke bindingsværkshuse og hyggelige baggårde.

Du kan også finde mere moderne etageejendomme fra omkring 1970’erne. Den Gamle By er virkelig et hyggeligt levende museum med mange spændende udstillinger.


Læs også: Besøg Den Gamle By: Danmarks Købstadmuseum

Den Gamle By - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Fængslet

Horsens Statsfængsel åbnede i 1853, og har gennem 153 år huset nogle af Danmarks værste forbrydere. I dag er Fængslet omdannet til Europas største fængselsmuseum.

Det prisvindende museum giver et unikt indblik i livet bag tremmer. Her kan du bl.a. udforske verdens største fængselssamling med mere end 10.000 genstande.

Under dit besøg kan du både lære om livet som indsat og ansat. Det bliver alt sammen fortalt ved hjælp af spændende og til tider skræmmende historier.

Hvis du er på udkig efter en unik oplevelse, kan du også prøve at overnatte i en gammel fængselscelle (reklamelink) i Horsens Statsfængsel.

 

16. Randers Regnskov

Randers Regnskov er en tropisk regnskov med mere end 250 dyrearter.

Inde i regnskovens store kupler er der et fugtigt og varmt tropisk klima, som straks giver følelsen af at befinde sig midt i en vaskeægte regnskov.

Her er der brusende vandfald, gyngende lianer, eksotiske planter og ”fritlevende” dyr. Du kan bl.a. støde på aber, dovendyr, leguaner, flagermus, fugle og meget mere.

Du kan også besøge akvariet, natzooen, slangetemplet, børnezooen og flere forskellige anlæg. Randers Regnskov er en af de mest populære oplevelser i Midtjylland for børnefamilier.

Randers Regnskov - Rejs Dig Lykkelig

 

17. Ejer Bavnehøj og Møllehøj

I den sydlige del af Skanderborg kommune, finder du Ejer Bavnehøj og Møllehøj. Danmarks højeste punkt har været et omdiskuteret emne i årevis, og titlen har skiftet mellem mange forskellige bjergtoppe.

I dag står det dog klart, at Møllehøj med en højde på 170,85 meter, er det højeste naturlige punkt i Danmark.

Alligevel er det Ejer Bavnehøj nogle få hundrede meter derfra, som tiltrækker mest opmærksomhed.

Ejer Bavnehøj er også blandt de højeste naturlige punkter i Danmark og har et 12,5 meter højt genforeningstårn på toppen. Herfra er der en fantastisk udsigt over morænelandskabet, som er dannet under den seneste istid.

 

18. Baboon City

I Herning ligger Baboon City, der er Danmarks største indendørs forlystelsescenter.

Her finder du mange sjove faciliteter for børn i alle aldre. Ikke nok med det, så er der også mange sjove ting at lave for voksne med barnlige sjæle.

Baboon City har et stort antal hoppeborge, trampoliner, rutsjebaner og køretøjer til børn. Der er også radiobiler, karaoke, minigolf, en rodetyr, sumobrydning, spillemaskiner, massagestole og meget mere.

Baboon City er et uden tvivl et sjovt sted for hele familien! Det er også netop derfor, at det er blandt de bedste attraktioner og oplevelser i Midtjylland.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Baboon City - Rejs Dig Lykkelig

 

19. Kalø Slotsruin

I Nationalpark Mols Bjerge på Djursland ligger Kalø Slotsruin, som består af resterne af et gammelt slot. Ja, faktisk er det en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge!

Kalø Slotsruin blev opført i 1313 og havde et yderst imponerende forsvarsværk for sin tid.

For at komme ud til ruinerne, skal du følge en gammel brostensbelagt dæmning, der er kendt for at være Danmarks længste middelaldervej.

Hver tirsdag aften i sommerhalvåret afholdes der desuden et populært ugentligt veteranbiltræf ved Kalø Slotsruin.

 

20. Dollerup Bakker

Dollerup Bakker nær Viborg ligger ved Hald Sø, der med en dybde på op til 31 meter, er en af Danmarks dybeste søer. Det dramatiske og kuperede landskab i området er dannet under den seneste istid.

Dollerup Bakker ligger lige ved israndslinien, der adskiller det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland.

Området byder dermed på en billedskøn og forskelligartet natur, der er perfekt til vandreture og store naturoplevelser i Midtjylland.

Dollerup Bakker - Rejs Dig Lykkelig

 

21. Kattegatcentret

Kattegatcentret ligger i Grenå på Djursland og er et stort akvarium med mere end 250 forskellige dyrearter.

Størstedelen af havdyrene i akvariet lever normalt i Kattegat, men der er også havdyr fra resten af verden.

Når du besøger Kattegatcentret kan du hilse på hajer, sæler, rokker, blæksprutter, hummere, søheste, klovnefisk og mange andre havdyr.

Glem ikke at deltage i de mange fodringer og sjove daglige aktiviteter. Kattegatcentret er helt klart en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland for hele familien.

 

22. Fregatten Jylland

En anden af de bedste oplevelser i Midtjylland er selvfølgelig Fregatten Jylland i Ebeltoft på Djursland. Det 102 meter lange skib, kan faktisk prale af, at være verdens længste træskib!

Fregatten Jylland blev søsat i 1860 og har sidenhen både fungeret som krigsskib, kongeskib og skoleskib.

I dag kan du træde ombord på skibet og det dertilhørende museum, hvor du kan lære om skibets spændende og dramatiske historie.

Der hersker ingen tvivl om, at det er et levende skibsmuseum med mange sjove aktiviteter og udstillinger for børn såvel som voksne.


Læs også: Besøg Fregatten Jylland: Verdens længste træskib

Fregatten Jylland - Rejs Dig Lykkelig

 

23. Memphis Mansion

I Randers ligger Memphis Mansion, som er en hyldest til Kongen af Rock’n’Roll.

Udenpå er dette hus næsten identisk med Elvis Presleys hjem ”Graceland” i Memphis i staten Tennessee, USA.

Memphis Mansion byder på et Elvis Museum med en imponerende og stor privatejet samling. Derudover er der også en souvenirbutik, selskabslokaler og den amerikanske ”Highway 51 Diner”.

Du kan også se en kopi af Elvis’ fødehjem, som er et lille træhus på 50 kvadratmeter. Hvis du er fan af Elvis Presley, er Memphis Mansion en af de bedste seværdigheder i Midtjylland!

 

24. Skovsnogen

Skovsnogen kaldes også for Deep Forrest Art Land og ligger omkring 25 kilometer syd for Herning. Her kan du tage på en helt unik skovtur med mange sjove oplevelser.

Undervejs på skovens 3 kilometer lange sti støder du på mere end 80 usædvanlige kunstværker.

Her er det kun fantasien der sætter grænser! Mød den store gule skovsnog, de uhyggelige vogtere eller kæmpebillen.

Bliv forundret af de enorme bogstaver med ordet ”Hate” eller den smadrede bil på parkeringspladsen. Skovsnogen indbyder til leg på skulpturerne – flere at dem er endda bygget til formålet.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Skovsnogen - Rejs Dig Lykkelig

 

25. Silkeborg Bunkermuseum

Fra 1943 til 1945 fungerede området omkring Silkeborg Bunkermuseum og KunstCentret Silkeborg Bad som det tyske militærs hovedkvarter i Danmark.

Bunkermuseet er ikke specielt stort, men rundt omkring i skoven ligger der 25 gamle bunkere fra 2. verdenskrig.

Det tyske militær forlod heldigvis området igen ved Danmarks befrielse. I de efterfølgende år fungerede området som en flygtningelejr for tyske flygtninge indtil de blev forflyttet til lejren i Oksbøl i 1947.

Silkeborg Bunkermuseum er dermed en af de mest spændende oplevelser i Midtjylland, hvis du er interesseret i historien om 2. verdenskrig.

 

26. ARoS

ARoS ligger centralt i Aarhus og er kendt som et af de største og mest populære kunstmuseer i Nordeuropa.

Her kan du se et stort antal unikke kunstværker, som er spredt ud over 21.000 kvadratmeter fordelt på 10 etager.

Det er ikke bare et kunstmuseum med gamle malerier og antikviteter, men derimod et topmoderne museum fyldt med spændende og unikke udstillinger.

Det er f.eks. her du kan opleve ”Your rainbow panorama”, der er et af de største vartegn i Aarhus. ARoS er uden tvivl blandt de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

Aros Kunstmuseum - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

Hvad er dine favoritoplevelser i region Midtjylland? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden, så andre kan få inspiration til sjove oplevelser i Midtjylland.

Læs flere artikler fra Danmark:

• 14 Vilde Action Oplevelser i Jylland

Populære Sommerhusområder i Jylland

• 21 Seværdigheder på Djursland

16 Utrolige Oplevelser i Nordjylland

13 Oplevelser i Syd- og Sønderjylland

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *