26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Dollerup Bakker - Rejs Dig Lykkelig

26 Seværdigheder og Oplevelser i Midtjylland

Leder du efter sjove ting at lave i Midtjylland? Glem ikke at tjekke denne liste med mange spændende seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

Det midtjyske landskab er spækket med et stort antal spændende attraktioner og oplevelser for hele familien. Her kan du finde alt fra sjove gratis oplevelser og naturoplevelser til museer, historiske steder og forlystelsesparker. Ja, du kan faktisk finde lidt af det hele i region Midtjylland, der strækker sig på tværs af det midtjyske landskab.

Hvis du bor i Midtjylland eller planlægger en tur dertil, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en liste med inspiration til nogle af de mest spændende seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

 

Seværdigheder og Oplevelser i Midtjylland:


1. Himmelbjerget

I skønne Silkeborg, finder du Himmelbjerget, der blev dannet under den seneste istid. Det er måske ikke ligefrem verdens største ”bjerg”, men ikke desto mindre er det ét af de højeste punkter i Danmark. Himmelbjerget troner op i en højde på 147 meter over havets overflade. Det ligger dog kun 125 meter over Julsø, hvortil der er en fantastisk udsigt!

Du kan enten parkere bilen tæt ved toppen af Himmelbjerget eller sejle til bunden af Himmelbjerget og derefter vandre derop. For at sejle dertil, kan du for eksempel leje en kano eller hoppe på Hjejlen, der er verdens ældste hjuldamper.

Himmelbjerget - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Ree Park Safari

Ree Park Safari ligger ved Ebeltoft på Djursland og er en populær safaripark, der er blandt de bedste oplevelser i Midtjylland. Her kan du udforske fire verdensdele med omkring 80 forskellige dyrearter tilsammen.

Det største område i Ree Park Safari er Afrika, hvor du bl.a. kan se geparder som det eneste sted i Danmark. Gå en tur langs indhegningerne eller tag på en safaritur i Land Rovere på den store afrikanske savanne. Du kan også prøve Amerika Expressen, der tager dig med på en togtur på den Nordamerikanske prærie.

 

3. Hjerl Hede

Frilandsmuseet Hjerl Hede ligger ved Vinderup i Holstebro Kommune og er en af de mest spændende seværdigheder i Midtjylland. Her kan du rejse tilbage i tiden og opleve hvordan vores forfædres dagligdag på landet fungerede for 150 år siden.

Hjerl Hede dækker et stort område med mange spændende udstillinger, bondegårdsdyr og historiske bygninger. Du kan bl.a. besøge Vinkelgården, der stammer fra 1546 og dermed er Danmarks ældste bondegård. Hjerl Hede er uden tvivl et levende museum med mere end 100 frivillige, der arbejder i husene og værkstederne.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Hjerl Hede - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Den Genfundne Bro

Den Genfundne Bro ved Vestbirk ligger i et naturskønt område og er et populært udflugtsmål i Midtjylland. Broen blev opført i 1899, fordi den skulle føre jernbanen mellem Horsens og Bryrup over Gudenåen. På daværende tidspunkt var det den højeste jernbanebro i Norden.

Ved en omlægning af jernbanen i 1929 blev broen tildækket af en dæmning. Efter at have været skjult i 85 år, blev den røde stålgitterbro atter gravet frem igen i 2014. I dag kan du nemt besøge Den Genfundne Bro, der er beliggende i et naturskønt område.

 

5. Djurs Sommerland

I Nimtofte på Djursland ligger Djurs Sommerland, der er Nordens største sommerland. Her kan du prøve mere end 60 sjove forlystelser til store såvel som små. Det er dermed en af de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland for hele familien.

I Djurs Sommerland finder du et stort antal spændende temalande og Danmarks største rutschebaner. Du kan f.eks. prøve Dragekongen, der er Europas hurtigste og længste Family Suspended Coaster. Du kan også prøve mange andre sjove forlystelser såsom Danmarks største Gyro Swing. Der er også et stort badeland, et bondegårdland, legepladser og meget mere.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Djurs Sommerland - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Energimuseet

Energimuseet ved Tange Sø tæt på Bjerringbro er et specialmuseum og formidlingscenter med fokus på energiens historie og den grønne omstilling. Det kæmpestore museum har både indendørs- og udendørs udstillinger, der alle har fokus på energi.

Når du besøger Energimuseet, kan du opleve Danmarks største vandkræftværk, se et lynshow, gå på skattejagt og meget mere. Energimuseet er en af de mest lærerige og sjove oplevelser i Midtjylland uanset alder og temperament. Det henvender sig dog mest til børn, der har forståelse for energi og grøn omstilling.

 

7. HerningCentret

Er vejret dårligt? Smut en tur forbi HerningCentret, der tidligere er blevet kåret som Danmarks bedste shoppingcenter. Med 80 butikker og spisesteder, er det faktisk største shoppingcenter i Midtjylland! Her kan du finde et stort og varieret udvalg af butikker for hele familien.

I løbet af året afholder HerningCentret mange sjove events og udstillinger. Centertorvet er i perioder fyldt med dinosaurer, Lego, blomster, en stor indendørs kælkebakke og meget mere. HerningCentret afholder desuden Open by Night og bagagerumsmarked regelmæssigt.

HerningCentret - Rejs Dig Lykkelig

 

8. AQUA Akvarium & Dyrepark

Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg er en af de bedste oplevelser i Midtjylland for Børn. Her kan du komme helt tæt på dyrene, der lever i så naturlige omgivelser som overhovedet muligt.

I det indendørs akvarium, kan du lære om den danske natur og hilse på fisk, padder og krybdyr. I den udendørs dyrepark, kan du til gengæld hilse på bævere, grævlinger, vildsvin, dådyr og mange andre dyrearter. Aqua Akvarium og Dyrepark har også en stor vandlegeplads, der er perfekt til et par timers sjov.

 

9. Nationalpark Mols Bjerge

På Djursland ligger Nationalpark Mols Bjerge, der består af et unikt gammelt istidslandskab dannet for tusindvis af år siden. Her bliver du mødt af et bakket landskab med en fantastisk natur, der bare venter på at blive udforsket.

Det højeste punkt i Nationalpark Mols Bjerge er Agri Bavnehøj, der er beliggende 137 meter over havets overflade. Du kan også nyde udsigten fra Trehøje eller opleve Tinghulen, der er et stort dødishul skabt af en kæmpestor isblok under seneste istid.

Mols Bjerge Nationalpark - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber ligger lidt vest for Viborg og er den største kalkmine i verden. Det er netop derfor at det er en af de bedste oplevelser i Midtjylland! Kalkgruberne ligger heldigvis så tæt på jordens overflade, at du har mulighed for at besøge dem.

Nede i kalkgruberne kan du udforske en endeløs labyrint af minegange, der strækker sig over 60 kilometer i flere etager. Du har dog kun adgang til 2 kilometer af de oplyste minegange. Hvis du er heldig, støder du måske på et stort antal flagermus, der er Mønsted Kalkgrubers faste beboere.

 

11. Troldejagt i Midtjylland

Rundt omkring i Danmark og resten af verden, kan du finde et stort antal kæmpestore trolde i genbrugstræ. De ligger alle sammen på smukke og skjulte lokationer, som giver god mulighed for at tage på troldejagt i naturen.

De mange troldeskulpturer er lavet af den danske skulptør Thomas Dambo. Under Covid-19 pandemien lavede han endnu flere trolde, som er blevet spredt ud over det danske sommerland. I Midtjylland kan du bl.a. finde en trold i Silkeborg, Mørke og Aarhus. Se et skattekort med ledetråde til at finde troldene her: Trollmap.com.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Troldejagt - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Moesgaard Museum

I Højbjerg i nærheden af Aarhus ligger Moesgaard Museum, der er anerkendt internationalt for at være et museum i topklasse. Bygningens specielle og moderne arkitektur går nærmest i ét med den omkringliggende smukke natur.

Moesgaard Museum er et specialmuseum med fokus på arkæologi og etnografi. Tag med på en rejse tilbage i menneskelivet og lær om hvordan de levede i fortiden fra stenalderen til middelalderen. På Moesgaard Museum kan du også møde Grauballemanden, der er verdens bedst bevarede moselig.13. Labyrinthia

Hvis du trænger til en udfordrende og anderledes oplevelse i Midtjylland, skal du huske at smutte en tur forbi Labyrinthia ved Them. Her kan du udfordre dig selv i 8 forskellige labyrinter eller eventuelt teste din hunds lugtesans i hundelabyrinten.

Hvis du er rigtig modig, kan du også forsøge at slippe ud af Europas største 3D-labyrint med et areal på 1300 m2. Det er en svær, men sjov opgave! Uanset hvor mange labyrinter du prøver kræfter med, er Labyrinthia en af de sjoveste oplevelser i Midtjylland.

 

14. Den Gamle By

Den Gamle By i Aarhus er Danmarks købstadsmuseum og byder på et stort frilandsmuseum. Her kan du rejse tilbage i tiden og lære om livet i Danmark i gamle dage. Ja, faktisk kan du rejse helt tilbage til 1550 og frem til dette århundrede.

I Den Gamle By, bliver du mødt af en charmerende stemning med brostensbelagte gader, smukke bindingsværkshuse og hyggelige baggårde. Der er også mere moderne etageejendomme fra omkring 1970’erne. Den Gamle By er uden tvivl et levende museum med mange spændende udstillinger.

Den Gamle By - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Fængslet

Det tidligere Horsens Statsfængsel er i dag omdannet til Europas største fængselsmuseum. Horsens Statsfængsel blev taget i brug i 1853 og husede gennem 153 år nogle af Danmarks værste forbrydere. I dag er Horsens Statsfængsel et prisvindende museum, der giver et unikt indblik i livet bag tremmer.

Inde i Fængslet, kan du bl.a. udforske verdens største fængselssamling med mere end 10.000 genstande. Her kan du både lære om livet som indsat og ansat ved hjælp af spændende og til tider skræmmende historier. Du kan også overnatte i en gammel fængselscelle i Horsens Statsfængsel.

 

16. Randers Regnskov

Randers Regnskov er en tropisk regnskov med mere end 250 dyrearter. Inde i regnskovens store kupler er der et fugtigt og varmt tropisk klima, der straks giver følelsen af at være midt i en ægte regnskov. Her er der brusende vandfald, gyngende lianer, eksotiske planter og ”fritlevende” dyr.

Inde i regnskoven støder du på aber, dovendyr, leguaner, flagermus, fugle og meget mere. Du kan også besøge akvariet, natzooen, slangetemplet, børnezooen og flere forskellige anlæg. Randers Regnskov er en af de mest populære oplevelser i Midtjylland for børnefamilier.

Randers Regnskov - Rejs Dig Lykkelig

 

17. Ejer Bavnehøj og Møllehøj

I den sydlige del af Skanderborg kommune, finder du Ejer Bavnehøj og Møllehøj. Danmarks højeste punkt har været et omdiskuteret emne i årevis og titlen har skiftet mellem mange forskellige bjergtoppe. I dag står det dog klart at Møllehøj er det højeste naturlige punkt i Danmark med en højde på 170,85 meter.

Alligevel er det Ejer Bavnehøj nogle få hundrede meter derfra, som tiltrækker mest opmærksomhed. Ejer Bavnehøj er også blandt de højeste naturlige punkter i Danmark og har et 12,5 meter højt genforeningstårn på toppen. Herfra er der en enestående udsigt over morænelandskabet dannet under den seneste istid.

 

18. Baboon City

I Herning finder du Baboon City, der er Danmarks største indendørs forlystelsescenter. Her finder du mange sjove faciliteter for børn i alle aldre. Jeg vil altså lige slå en streg for, at det også er sjovt for voksne med barnlige sjæle!

Baboon City har et stort antal hoppeborge, trampoliner, rutsjebaner og køretøjer til børn. Der er også radiobiler, karaoke, minigolf, en rodetyr, sumobrydning, spillemaskiner, massagestole og meget mere. Baboon City er et sjovt sted for hele familien og er blandt de absolut bedste attraktioner og oplevelser i Midtjylland.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Baboon City - Rejs Dig Lykkelig

 

19. Kalø Slotsruin

I Nationalpark Mols Bjerge på Djursland ligger Kalø Slotsruin, der består af resterne af et gammelt slot. Ja, faktisk er det én af Danmarks bedst bevarede middelalderborge! Det blev opført i 1313 og havde dengang et yderst imponerende forsvarsværk.

For at komme ud til Kalø Slotsruin, skal du følge en gammel brostensbelagt dæmning, der er kendt for at være Danmarks længste middelaldervej. Hver tirsdag aften i sommerhalvåret afholdes der desuden et populært ugentligt veteranbiltræf ved Kalø Slotsruin.

 

20. Dollerup Bakker

Dollerup Bakker i nærheden af Viborg ligger ved Hald Sø, der er en af Danmarks dybeste søer med en dybde på op til 31 meter. Det dramatiske og kuperede landskab i Dollerup Bakker er dannet under den seneste istid.

Dollerup Bakker ligger lige ved israndslinien, der adskiller det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland. Det betyder at der er en billedskøn og forskelligartet natur, der er perfekt til vandreture og store naturoplevelser i Midtjylland.

Dollerup Bakker - Rejs Dig Lykkelig

 

21. Kattegatcentret

Kattegatcentret ligger i Grenå på Djursland og er et stort akvarium med mere end 250 forskellige dyrearter. Størstedelen af de mange havdyr i Kattegatcentret lever normalt i Kattegat, men der er også havdyr fra resten af verden.

Når du besøger Kattegatcentret, kan du hilse på hajer, sæler, rokker, blæksprutter, hummere, søheste, klovnefisk og mange andre havdyr. Glem ikke at deltage i de mange fodringer og sjove aktiviteter dagligt. Kattegatcentret er en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland for hele familien.

 

22. Fregatten Jylland

Fregatten Jylland i Ebeltoft på Djursland er uden tvivl en af de absolut bedste oplevelser i Midtjylland. Det 102 meter lange skib, kan faktisk prale af at være verdens længste træskib. Fregatten Jylland blev søsat i 1860 og har siden da både fungeret som krigsskib, kongeskib og skoleskib.

Træd ombord på Fregatten Jylland og det dertilhørende museum, hvor du kan lære meget mere om skibets spændende og dramatiske historie. Det er et levende skibsmuseum, der byder på mange sjove aktiviteter og udstillinger for børn såvel som voksne.

Fregatten Jylland - Rejs Dig Lykkelig

 

23. Memphis Mansion

I Randers ligger Memphis Mansion, der tidligere hed Graceland Randers og er en hyldest til Kongen af Rock’n’Roll. Udenpå er dette hus næsten identisk med Elvis Presleys hjem ”Graceland” i Memphis i staten Tennessee, USA.

Inde i Memphis Mansion er der et Elvis Museum med en stor privatejet samling. Derudover er der også en souvenirshop, selskabslokaler og den amerikanske Highway 51 Diner. Du kan også se en kopi af Elvis’ fødehjem, der er et lille træhus på 50 kvadratmeter. Hvis du er fan af Elvis, er Memphis Mansion helt klart en af de bedste seværdigheder i Midtjylland!

 

24. Skovsnogen

Skovsnogen som også kaldes Deep Forrest Art Land ligger omkring 25 kilometer syd for Herning. Her kan du tage på en helt unik skovtur, der byder på mange sjove oplevelser. Langs skovens 3 kilometer lange sti, støder du på mere end 80 usædvanlige kunstværker.

I Skovsnogen er det kun fantasien der sætter grænser. Mød den store gule skovsnog, de uhyggelige vogtere eller kæmpebillen. Bliv forundret af de enorme bogstaver med ordet ”Hate” eller den smadrede bil på parkeringspladsen. Skovsnogen indbyder til leg på skulpturerne – flere at dem er endda bygget til formålet.

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland - Skovsnogen - Rejs Dig Lykkelig

 

25. Silkeborg Bunkermuseum

Området omkring Silkeborg Bunkermuseum og KunstCentret Silkeborg Bad fungerede fra 1943 til 1945 som det tyske militærs hovedkvarter i Danmark. Museet er ikke specielt stort, men rundt omkring i skoven, kan du finde 25 gamle bunkere fra 2. verdenskrig.

Det tyske militær forlod heldigvis området igen ved Danmarks befrielse. I de efterfølgende år fungerede området som en flygtningelejr for tyske flygtninge indtil de blev forflyttet til lejren i Oksbøl i 1947. Silkeborg Bunkermuseum er dermed én af de mest spændende oplevelser i Midtjylland, hvis du er interesseret i historien om 2. verdenskrig.

 

26. ARoS

ARoS ligger centralt i Aarhus og er blandt de største og mest populære kunstmuseer i Nordeuropa. Her kan du opleve et stort antal unikke kunstværker, der er spredt ud over 21.000 kvadratmeter fordelt på 10 etager.

Det er ikke bare et kunstmuseum med gamle malerier og antikviteter, men et topmoderne museum med unikke og spændende udstillinger. Det er f.eks. her du kan besøge Your rainbow panorama, der er et af de største vartegn i Aarhus. ARoS er uden tvivl blandt de allerbedste seværdigheder og oplevelser i Midtjylland.

Aros Kunstmuseum - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de mest spændende seværdigheder og oplevelser i Midtjylland. Hvad er dine favoritoplevelser i region Midtjylland? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden, så andre kan få endnu mere inspiration til sjove oplevelser i Midtjylland.

Læs mere fra Danmark:

… Eller læs alle artikler fra Danmark.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.