24 Seværdigheder og Oplevelser i Jylland - Rejs Dig Lykkelig

24 Sjove Seværdigheder og Oplevelser i Jylland

Leder du efter sjove ting at lave i Jylland? Glem ikke at tjekke denne liste med de allerbedste seværdigheder og oplevelser i Jylland.

I Jylland finder du mange spændende attraktioner og oplevelser for hele familien. Her på siden kan du finde inspiration til alt fra gratis oplevelser og naturoplevelser til museer og forlystelsesparker i Jylland. Læs med her på siden og find inspiration til sjove oplevelser i Jylland for hele familien.

 

Oplevelser i Nordjylland:


1. Klitmøller

Klitmøller i Nordjylland bliver også kaldt for Cold Hawaii, fordi det er et af Europas bedste surfspots. Ja, faktisk er Klitmøller det bedste sted at surfe i hele Nordeuropa, hvilket tiltrækker mange surfere fra nær og fjern.

Hvis du ikke er den fødte surfer, men alligevel gerne vil prøve kræfter med det, kan du besøge en af de mange surfskoler i Klitmøller. Du må heller ikke glemme at slå vejen forbi Nationalpark Thy, der kun ligger en kort køretur derfra.

Klitmøller - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Marc Najera fra Unsplash

 

2. Verdenskortet

Verdenskortet ligger ved Klejtrup Sø i nærheden af Hobro og er en miniudgave af hele verden. I naturskønne omgivelser, kan du tage familien med på en jordomrejse på rekordtid. Her er der både søer, floder, bjergkæder og flag.

Udover selve verdenskortet, er der også mange andre sjove aktiviteter. Du kan for eksempel spille minigolf, hoppe på hoppepuder, lege på en stor naturlegeplads, klappe geder og meget mere. Et besøg i Verdenskortet er uden tvivl en af de bedste attraktioner og oplevelser i Jylland for børnefamilier.

 

3. Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr står på Rubjerg Knudes imponerende vandreklit nær Lønstrup og Løkken i Nordjylland. Fyret blev bygget for mere end 120 år siden og byder på en storslået udsigt over Vesterhavet og Vendsyssel fra 100 meters højde.

Rubjerg Knude Fyr har været faretruende tæt på at styrte i havet på grund af den barske natur og de hårde storme i området, der langsomt får klinten til at forsvinde. I oktober 2019 valgte man at redde fyret, som blev flyttet 70 meter ind i landskabet. Det er dermed i forholdsvis sikkerhed de næste mange år.

Rubjerg Knude Fyr - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Tomas EidsvoldUnsplash

 

4. Bunkermuseum Hanstholm

I Hanstholm i Nordjylland, finder du Bunkermuseum Hanstholm, der er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig. Det er dermed også Danmarks største bunkermuseum og en af de bedste historiske oplevelser i Jylland.

Den store kystbefæstning blev bygget af Nazityskland på beordring af Hitler og var bemandet af tyske soldater, der skulle beskytte Nordsøen mod fjender. I dag kan du udforske det enorme bunkermuseum med et stort antal bunkere, et dokumentationscenter, et frilandsmuseum, kanoner og meget mere.


Læs også: 7 UNESCO-Seværdigheder i Danmark

 

 

5. Lille Vildmose

Lille Vildmose er et smukt naturområde i nærheden af Aalborg. Med en størrelse på 7.600 hektar er det Nordeuropas største højmose og det største fredede område i Danmark.

I det vilde og uberørte landskab, kan du være heldig at møde kongeørne, kronhjorte, vildsvin og endda elge! Sidstnævnte virker måske lidt surrealistisk, men den er altså god nok, der findes majestætiske og gigantiske elge i Danmark. Du kan bare kun møde elge i Danmark lige her i Lille Vildmose.6. Nationalpark Thy

Nationalpark Thy dækker et stort område på 244 kvadratkilometer og er dermed den største nationalpark i Danmark. Det var også den første nationalpark i Danmark og på grund af sin rå natur, kaldes den ofte for Danmarks sidste vildmark.

Når du besøger Nationalpark Thy, kan du nyde den smukke og særprægede natur. Her er der gode vandrestier, ødemarker, klitheder, store skovområder, rene søer, brede sandstrande, historiske seværdigheder og et rigt dyreliv. Et besøg i Nationalpark Thy er en af de bedste naturoplevelser i Jylland!

24 Seværdigheder og Oplevelser i Jylland - Nationalpark Thy - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Nordsøen Oceanarium

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er Nordeuropas største akvarium med 6 millioner liter vand og 81 forskellige dyrearter fra Nordsøen. Her er der 10.000 kvadratmeter at udforske indendørs og 6.000 kvadratmeter udendørs.

Når du besøger Nordsøen Oceanarium, kan du tage på opdagelse i et stort antal forskellige akvarier. Her kan du hilse på hajer, sæler, skaldyr og utallige forskellige fiskearter. Der er ingen tvivl om at Nordsøen Oceanarium er en af de bedste attraktioner og oplevelser i Jylland for børnefamilier.

 

8. Råbjerg Mile

Råbjerg Mile ligger syd for Skagen og er ikke bare Danmarks, men også én af Europas største vandreklitter. Den store vandreklit indeholder omkring 3,5 millioner m3 sand og dækker et område på ca. 2 kvadratkilometer.

Milens højeste punkt er ca. 40 meter over havets overflade og den rykker sig omkring 15 meter årligt. Det er en stor og helt speciel oplevelse at tage op på de uendelige sandbanker! Når du er i området, skal du huske at smutte forbi de andre store seværdigheder i Jylland, der ligger lige i nærheden. Her taler jeg selvfølgelig om Den Tilsandede Kirke og Grenen.


Læs også: 16 Oplevelser i Skagen

Råbjerg Mile - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Jan VasaUnsplash

 


Oplevelser i Midtjylland:


9. Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber ligger lidt vest for Viborg og er den største kalkmine i verden. Det er netop derfor at det er en af de bedste oplevelser i Jylland! Kalkgruberne ligger så tæt på jordens overflade, at du har mulighed for at besøge dem.

Nede i kalkgruberne kan du udforske en endeløs labyrint af minegange, der strækker sig over 60 kilometer i flere etager. Du kan dog kun besøge 2 kilometer af de oplyste minegange. Hvis du er heldig, støder du måske på de mange flagermus, der er Mønsted Kalkgrubers faste beboere.

 

10. Himmelbjerget

Himmelbjerget i Silkeborg blev dannet i den seneste istid og er måske ikke ligefrem verdens største ”bjerg”. Ikke desto mindre er det et af de højeste punkter i Danmark med en højde på 147 meter over havets overflade. Det ligger dog kun 125 meter over Julsø, hvortil der er en fantastisk udsigt!

Du kan enten parkere tæt ved tårnet på toppen af Himmelbjerget eller sejle til bunden af Himmelbjerget og vandre derop. For at sejle dertil, kan du for eksempel leje en kano eller hoppe på Hjejlen, der er verdens ældste hjuldamper.

24 Seværdigheder og Oplevelser i Jylland - Himmelbjerget - Rejs Dig Lykkelig

 

11. Energimuseet

Energimuseet ved Tange Sø i nærheden af Bjerringbro er et specialmuseum og formidlingscenter med fokus på energiens historie og den grønne omstilling. Det kæmpestore museum har både indendørs- og udendørs udstillinger, der alle har fokus på energi.

Når du besøger Energimuseet, kan du opleve Danmarks største vandkræftværk, se et lynshow, gå på skattejagt og meget mere. Energimuseet er en af de mest lærerige og sjove oplevelser i Jylland uanset alder og temperament. Børnene får dog mest ud af det, hvis de er gamle nok til at forstå formålet med energi og grøn omstilling.

 

12. Randers Regnskov

Randers Regnskov er en tropisk regnskov i Randers med mere end 250 dyrearter. Inde i regnskovens tre store kupler er der et fugtigt og varmt tropisk klima, som straks giver følelsen af at være midt i en ægte regnskov. Her er der brusende vandfald, gyngende lianer, eksotiske planter og ”fritlevende” dyr.

Inde i regnskoven støder du på aber, dovendyr, leguaner, flagermus, fugle og meget mere. Du kan også besøge akvariet, natzooen, slangetemplet, børnezooen og flere forskellige anlæg. Randers Regnskov er en af de mest populære oplevelser i Jylland for børnefamilier.

24 Seværdigheder og Oplevelser i Jylland - Randers Regnskov - Rejs Dig Lykkelig

 

13. Nationalpark Mols Bjerge

På Djursland ligger Nationalpark Mols Bjerge, der består af et unikt gammelt istidslandskab dannet for tusindvis af år siden. Her bliver du mødt af et bakket landskab med en fantastisk natur, der bare venter på at blive udforsket.

Det højeste punkt i Nationalpark Mols Bjerge er Agri Bavnehøj, der er beliggende 137 meter over havets overflade. Du kan også nyde udsigten fra Trehøje eller opleve Tinghulen, der er et stort dødishul skabt af en kæmpestor isblok under den seneste istid.


Læs også: De 26 Bedste Oplevelser i Danmark

 

14. Den Gamle By

Den Gamle By i Aarhus Midtby er hele Danmarks købstadsmuseum og byder på et stort frilandsmuseum. Her kan du rejse tilbage i tiden og lære om livet i Danmark i gamle dage. Ja, faktisk kan du rejse helt tilbage til 1550 og frem til dette århundrede.

Inde i den gamle by, bliver du mødt af charmerende gamle brostensgader, smukke bindingsværkshuse, hyggelige baggårde og meget mere. Du kan også opleve nogle mere moderne etageejendomme med lejligheder fra omkring 1970’erne. Den Gamle By er virkelig et levende museum med mange spændende udstillinger


Læs også: Besøg Den Gamle By: Danmarks Købstadmuseum

Den Gamle By - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Fængslet

Det tidligere Horsens Statsfængsel er i dag blevet omdannet til Europas største fængselsmuseum. Horsens Statsfængsel blev taget i brug i 1853 og gennem 153 år husede det nogle af Danmarks værste forbrydere. I dag er Horsens Statsfængsel et prisvindende museum, der giver et unikt indblik i livet bag tremmer.

Inde i Fængslet, kan du bl.a. udforske verdens største fængselssamling med mere end 10.000 genstande. Her kan du både lære om livet som indsat og ansat ved hjælp af spændende og til tider skræmmende historier. Der er også rig mulighed for at overnatte i en gammel fængselscelle i Horsens Statsfængsel.

 

16. Djurs Sommerland

I Nimtofte på Djursland ligger Djurs Sommerland, der er hele Nordens største sommerland. Her kan du prøve mere end 60 sjove forlystelser til store såvel som små. Det er dermed en af de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Jylland for hele familien.

I Djurs Sommerland finder du et stort antal spændende temalande og Danmarks største rutschebaner. Du kan f.eks. prøve Dragekongen, der er Europas hurtigste og længste Family Suspended Coaster. Du kan også prøve mange andre sjove forlystelser såsom Danmarks største Gyro Swing. Der er også et stort badeland, et bondegårdland, piratskibe, utallige legepladser og meget mere.

24 Seværdigheder og Oplevelser i Jylland - Djurs Sommerland - Rejs Dig Lykkelig

 


Oplevelser i Syd- og Sønderjylland


17. Gråsten Slot

Gråsten Slot er den kongelige families sommerresidens og er en af de største seværdigheder i Sønderjylland. Slottet blev givet som bryllupsgave til den daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid i 1935. Ved Dronning Ingrids død i 2000, overgik slottet til Dronning Margrethe.

Hvis kongefamilien ikke benytter slottet, kan du udforske slotshaven, der er en smuk engelsk inspireret landskabshave i naturskønne omgivelser. Du kan også besøge slotskirken, der er rigt udsmykket med mange enestående detaljer.

 

18. Nationalpark Vadehavet

Vadehavet er Danmarks største nationalpark og er blandt verdens ti vigtigste vådområder. Grunden til dette skyldes, at det er én af verdens sidste store tidevandsøkosystemer. Vadehavet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er uden tvivl en af de bedste oplevelser i Jylland.

Ved Nationalpark Vadehavet, kan du opleve to helt unikke naturfænomener. Den ene er de særlige tidevandsforhold, der blotlægger havbunden to gange dagligt. Den anden er sort sol, hvor op imod 1 million trækfugle samles på himlen.

Nationalpark Vadehavet - Rejs Dig Lykkelig

 

19. Legoland Billund

Legoland er kendt i hele verden, men vores helt egen Legoland Billund er den originale af de mange Legoland-forlystelsesparker på verdensplan. Men det vidste du sikkert allerede, for Legoland Billund er selvsagt en af de absolut største turistattraktioner i Danmark.

En af de helt store attraktioner i Legoland Billund er Miniland, der består af store dele af verden bygget i miniformat. Faktisk er der brugt mere end 25 millioner legoklodser til at bygge miniland og 65 millioner legoklodser i hele parken i alt! Du kan selvfølgelig også prøve mere end 50 sjove forlystelser.

 

20. Mennesket ved havet

Mennesket ved havet er en 9 meter høj skulptur med 4 hvide mænd, der skuer ud over havet ved Sædding Strand nord for Esbjerg. Skulpturen kan ses i op til 10 kilometers afstand og byder rejsende fra søsiden velkommen til byen.

Skulpturen blev opført i anledning af Esbjerg kommunes 100-års jubilæum, og er sidenhen blevet et stort vartegn for byen. Formålet med Mennesket ved havet er at symboliserer det rene menneskes møde med naturen.

24 Seværdigheder og Oplevelser i Jylland - Mennesket ved Havet - Rejs Dig Lykkelig

 

21. Jelling Monumenterne

Jelling Monumenterne består af Jellingstenene, Jelling Kirke og to kæmpestore gravhøje, der tilsammen udgør en af Europas vigtigste arve fra vikingetiden. Området er et bevis på den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien.

Når du besøger Jelling Monumenterne, kan du tage med på en rejse tilbage i tiden. Her kan du lære om den danske historie, kristendommen, Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Jelling Monumenterne er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er en af de mest historiske seværdigheder i Jylland.

 

22. Givskud Zoo

I Givskud Zoo kan du opleve mere end 700 dyr, der er fordelt udover omkring 60 forskellige dyrearter. Her kan du bl.a. møde giraffer, løver, zebraer, pingviner, elefanter, næsehorn, kameler, bjørne, aber, gorillaer og mange andre dyrearter.

Noget af det bedste ved Givskud Zoo er deres safaripark, hvor du kan køre rundt blandt dyrene og komme helt tæt på. Du kan også besøge Danmarks største dinosaurudstilling. Givskud Zoo er uden tvivl en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Jylland for børnefamilier.

Givskud - Rejs Dig Lykkelig

 

23. Universe Science Park

Universe Science Park ligger på Als i Sønderjylland og er en populær science park med fokus på naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. Her foregår læringen på en sjov og oplevelsesrig måde, der især er populær blandt børn.

Inde i Universe Science Park, kan du nemt udforske parkens mange interaktive udstillinger i timevis. Prøv sjove VR-forlystelser, se en film i 5D biografen, kør på segway, løft en bil, udfør spændende eksperimenter og meget mere. Universe er helt klart en af de bedste oplevelser i Jylland for børnefamilier.

 

24. Ribe

Ribe er Danmarks ældste by og er en stor seværdighed i Jylland i sig selv. Det er den bedst bevarede middelalderby i Danmark med en historie der går tilbage til før vikingetiden. Ja, faktisk dateres Ribe helt tilbage til oldtiden!

Gå en tur i de historiske gamle brostensbelagte gader med bindingsværkshuse, gammeldags gadelamper og meget mere. Du kan også besøge Ribe Domkirke, der har domineret bybilledet siden 1200-tallet og dermed er den ældste domkirke i Danmark. Hvis du vil lære mere om vikingetiden i Danmark, skal du huske at slå vejen forbi Ribe VikingeCenter.

Ribe - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de allerbedste seværdigheder og oplevelser i Jylland. Hvad er dine favoritoplevelser i Jylland? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs mere fra Danmark:

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.