Seværdigheder og oplevelser i Silkeborg - Rejs Dig Lykkelig

15 Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg

Leder du efter sjove ting at lave i Silkeborg? Tjek denne liste med de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg og omegn.

Silkeborg ligger i et naturskønt område i Midtjylland med et kuperet Søhøjlandskab, der indbyder til en aktiv ferie i naturen. Her kan du begive dig ud i store dybe skove og sejle på bølgerne på Silkeborgsøerne, men du kan også besøge kunstmuseer og finde sjove aktiviteter for børn.

Hvis du planlægger en tur til Silkeborg, kan du med fordel læse denne artikel med de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg og omegn.

 

De bedste oplevelser i Silkeborg:


1. Nyd udsigten fra Himmelbjerget

Den mest berømte seværdighed i Silkeborg og omegn, er uden sammenligning Himmelbjerget, der er en falsk bakke dannet under den seneste istid. Toppen af Himmelbjerget er beliggende 147 meter over havets overflade, men bjerget troner dog ”kun” omkring 125 meter over det omkringliggende område.

Bestig Himmelbjerget fra bunden eller kør næsten hele vejen op til toppen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Julsø. På toppen af Himmelbjerget står der desuden et 25 meter højt tårn til minde om Frederik 7, der underskrev den danske grundlov i 1849.

Himmelbjerget - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Mød dyrene i AQUA Akvarium & Dyrepark

En af de mest populære oplevelser for børn i Silkeborg, er et besøg i AQUA Akvarium & Dyrepark. Her kan du komme helt tæt på dyrene, som lever i så naturlige omgivelser som muligt.

I det indendørs akvarium kan du hilse på fisk, padder og krybdyr imens du lærer mere om den danske natur. I den udendørs dyrepark, kan du derimod hilse på bævere, grævlinger, vildsvin, dådyr og mange andre dyr. Børnene kan også slå sig løs på den store vandlegeplads, der er perfekt til et par timers sjov.

 

3. Hop på veterantoget på Veteranbanen Bryrup-Vrads

Danmarks smukkeste jernbane er en del af den nedlagte Horsens-Silkeborg jernbanestrækning. Det gamle og charmerende veterantog kører på en lille strækning på 5 kilometer imellem byerne Bryrup og Vrads.

Undervejs passerer veterantoget et naturskønt område med smukke søer og tætbevoksede skove. I den gamle stationsbygning på Vrads Station er der etableret en hyggelig restaurant, som serverer gode kvalitetsbevidste retter.


Læs også: 24 Sjove Seværdigheder og Oplevelser i Jylland

 

 

4. Sejl en tur med Hjejlen

Verdens ældste kulfyrede hjuldamper er 160 år gammel og sejler rundt lige her på Silkeborgsøerne. Udover Hjejlen er der også syv andre historiske både, som er en del af Hjejleselskabet.

En sejltur med en af Hjejlebådene er en fantastisk måde at opleve Søhøjlandet på. Du kan stige på og af hjejlebådende flere steder i Silkeborg og omegn, hvoraf det mest populære sted er ved Himmelbjerget.

Seværdigheder og oplevelser i Silkeborg - Hjejlen - Rejs Dig Lykkelig

 

5. Hils på Tollundmanden

På Museum Silkeborg, Hovedgården, kan du hilse på Tollundmanden, der er et af verdens bedst bevarede moselig. Han blev fundet i en mose ved østsiden af Bøllingsø i 1950 og menes at være omkring 2.400 år gammel.

Udover Tollundmanden, kan du også møde Ellingpigen, der er endnu et velbevaret moselig. Hun stammer angiveligt fra samme tidsperiode som Tollundmanden og blev fundet i 1938 omkring 80 meter fra det sted, hvor Tollundmanden senere blev fundet.

Det antages at begge moseligene er blevet hængt inden deres lig blev lagt i mosen. Museum Silkeborg, Hovedgården ligger i Silkeborg Hovedgård, der stammer fra 1767 og dermed er Silkeborgs ældste bygning.

 

6. Far vild i Labyrinthia

Hvis du trænger til en udfordrende og anderledes oplevelse i Silkeborg og omegn, må du ikke gå glip af Labyrinthia. Her kan du udfordre dig selv i 8 forskellige labyrinter eller teste din hunds lugtesans i hundelabyrinten.

Hvis du er rigtig modig, kan du også forsøge at finde ud af Europas største 3D-labyrint med et areal på 1300 m2. Labyrinthia er uden tvivl en udfordrende, men sjov oplevelse for hele familien.

 

7. Besøg Museum Jorn

Oplev kunst i verdensklasse på Museum Jorn, der udstiller den største samling af den verdensberømte danske kunster Asger Jorns værker. Udover udstillingerne med Jorns farverige kunstværker, har museet også skiftende udstillinger med værker af en lang række andre internationale kunstnere.

 

8. Find trolden Stærke Storm

I sommeren 2020 blev der placeret flere skjulte trolde på hemmelige lokationer rundt omkring i Danmark. Én af dem er trolden Stærke Storm, som dermed er en af de nyeste seværdigheder i Silkeborg.

Han sidder og vogter over en række træer i en skov, for at undgå at de bliver fældet eller vælter i en storm. Du kan finde trolden Stærke Storm ved Ørnsø lidt syd for Silkeborg Bad.

Stærke Storm - Rejs Dig Lykkelig

 

9. Nyd stemningen i Indelukket

Indelukket er et skønt område i Silkeborg, hvor der både er en park, motorbådshavn, friluftsteater og campingplads. Her kan du vælge at gå en tur langs Gudenåen, spise en is ved ishuset eller spille minigolf på en gammel 18-huls minigolfbane, der stammer helt fra 1950.

 

10. Oplev kunsten på KunstCentret Silkeborg Bad

I den gamle kurbadsbygning er der i dag etableret et kunstcenter med skiftende udstillinger af danske og udenlandske kunstnere. I skulpturparken udenfor er der desuden en lang række skulpturer, der er ganske gratis at opleve.

 

11. Smag vandet fra Arnakkekilden

Ved Ørnsø som ligger lige op ad den tidligere kurbadsbygning, der i dag er hjemsted til KunstCentret Silkeborg Bad, finder du Arnakkekilden. Her springer der hvert døgn omkring 750.000 liter mineralholdigt grundvand op fra undergrunden.

Vandet har en konstant temperatur på 7 grader og kan sagtens drikkes. Det ser dog lidt rødligt og mærkeligt ud på grund af den store mængde af bl.a. jern. Det er faktisk også herfra Carlsberg Bryggeriet tapper mineralvand til deres kurvandsprodukter.

 

12. Spis en is ved Slusekiosken eller Hjejlekiosken

Hvis du besøger Silkeborg på en varm sommerdag, er det simpelthen et must at spise en is ved Slusekiosken eller Hjejlekiosken i Silkeborg. De to kiosker ligger lige ned til vandet og byder på en fantastisk stemning. Det kan især anbefales at bestille en af deres gammeldags isvafler med guf og det hele.

Seværdigheder og oplevelser i Silkeborg - Hjejle Kiosken - Rejs Dig Lykkelig

 

13. Tag en dukkert ved søbadene ved Almindsø

Størstedelen af vandet i Almindsø består af grundvand fra søbunden og det er dermed en af de reneste søer i Danmark. Hvis du vil have en dukkert i søen, kan du med fordel besøge de nyrenoverede badeanstalter, Østre Søbad og Vestre Søbad.

Her er der anlagt et par store runde badebroer, hvoraf den ene ved hvert søbad fungerer som børnebassin. Der er også omklædningsrum og overdækkede brusere ved søbadene. Vandet i søen bliver hurtigt dybt, så husk at være forsigtig.

Det kan også anbefales at gå en tur hele vejen rundt om Almindsø. Undervejs på den ca. 4 kilometer lange vandretur, kommer du forbi udsigtspunktet Kroghs Bænk, der er beliggende i 45 meters højde.

 

14. Træd tilbage i historien ved Silkeborg Bunkermuseum

Fra 1943 til 1945 fungerede området ved Silkeborg Bunkermuseum og KunstCentret Silkeborg Bad som det tyske militærs hovedkvarter i Danmark. Selve museet er ikke specielt stort, men rundt omkring i skoven, kan du finde 25 bunkere fra 2. verdenskrig.

I årene efter Danmarks befrielse fungerede området som en flygtningelejr for tyske flygtninge inden de blev forflyttet til bl.a. lejren i Oksbøl i 1947.

 

15. Gå en tur rundt om Slåensø

Slåensø ligger i et smukt kuperet landskab og er en af de reneste søer i Danmark. Snup en dukkert i det rene vand eller gå en tur langs vandrestien hele vejen rundt om søen. Ruten er cirka 3,5 kilometer lang og slænger sig mest langs vandkanten.

Ved at gå en lille omvej, kan du komme op til Kongestolen, der er et udsigtspunkt i 82 meters højde. Herfra er der en helt fantastisk udsigt over området. I nærheden af Kongestolen, kan du også finde Danmarks højeste træ. Det er et stort douglasgran, der er mere end 50 meter højt.

Slåensø - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt i denne artikel med de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg. Hvad er dine favoritoplevelser i Silkeborg? Hvilke seværdigheder og oplevelser i Silkeborg lyder mest spændende? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Silkeborg og omegn:

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.