Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg -- Rejs Dig Lykkelig

24 Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg

Leder du efter sjove ting at lave i Silkeborg? Glem ikke at tjekke denne liste med de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg og omegn.

Silkeborg ligger i et naturskønt område i Midtjylland med et kuperet Søhøjlandskab, som indbyder til aktive oplevelser i naturen.

Her kan du begive dig ud i store dybe skove og sejle på bølgerne på Silkeborgsøerne. Du kan også besøge spændende kunstmuseer og finde en lang række sjove aktiviteter for både børn og voksne.

Hvis du leder efter sjove ting at lave i Silkeborg, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg og omegn.

 

Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg:


1. Nyd udsigten fra Himmelbjerget

Den mest berømte af alle seværdigheder og oplevelser i Silkeborg er uden sammenligning Himmelbjerget. Dette er en falsk bakke, som blev dannet under den seneste istid.

Toppen af Himmelbjerget er beliggende 147 meter over havets overflade, men bjerget troner dog ”kun” omkring 125 meter over det omkringliggende område.

Bestig Himmelbjerget fra bunden eller kør næsten hele vejen op til toppen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Julsø. På toppen står der desuden et 25 meter højt tårn til minde om Frederik 7, der underskrev den danske grundlov i 1849.

Himmelbjerget - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Shop i Silkeborgs gågader

I Silkeborg er der en rigtig hyggelig gågade, som stikker ud i flere retninger. Ja, faktisk udgør den egentligt flere mindre gågader, som mere eller mindre hænger sammen.

Her finder du et bredt udvalg af butikker samt en lang række gode spisesteder. Silkeborgs gågader er bl.a. også hjem til Torvet og Silkeborg Kirke, som er værd at smutte en tur forbi.

 

3. Mød dyrene i AQUA Akvarium & Dyrepark

En af de bedste oplevelser i Silkeborg for børn er AQUA Akvarium & Dyrepark. Her kan du komme helt tæt på dyrene, som lever i så naturlige omgivelser som muligt.

I det indendørs akvarium kan du hilse på fisk, padder og krybdyr imens du lærer om den danske natur.

I den udendørs dyrepark, kan du derimod hilse på bævere, grævlinger, dådyr, vildsvin og mange andre dyrearter. Børnene kan også slå sig løs på den store vandlegeplads, som er perfekt til et par timers sjov og leg.

AQUA Akvarium & Dyrepark - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Hop på veterantoget på Veteranbanen Bryrup-Vrads

Veteranbanen Bryrup-Vrads er kendt som Danmarks smukkeste jernbane og er en del af den nedlagte Horsens-Silkeborg jernbanestrækning.

Det gamle charmerende veterantog kører på en lille strækning på 5 kilometer imellem byerne Bryrup og Vrads. Undervejs passerer veterantoget et naturskønt område med smukke søer og tætbevoksede skove.

I den gamle stationsbygning på Vrads Station er der desuden etableret en hyggelig restaurant. Her bliver der serveret gode kvalitetsbevidste retter.


Læs også: 24 Sjove Oplevelser i Jylland

 

 

5. Sejltur med Hjejlen

Med en alder på mere end 160 år, er Hjejlen verdens ældste kulfyrede hjuldamper – og den sejler rundt lige her på Silkeborgsøerne!

Udover Hjejlen, er der også syv andre historiske både, som er en del af Hjejleselskabet. En sejltur med én af Hjejlebådene er en fantastisk måde at opleve Søhøjlandet på.

Du kan stige på og af hjejlebådende flere steder i Silkeborg og omegn, hvoraf det mest populære sted uden tvivl er ved Himmelbjerget.

Seværdigheder og oplevelser i Silkeborg - Hjejlen - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Hils på Tollundmanden

Museum Silkeborg, Hovedgården, kan du hilse på Tollundmanden, som er et af verdens bedst bevarede moselig.

Tollundmanden blev fundet i en mose ved østsiden af Bøllingsø i 1950 og menes at være omkring 2.400 år gammel. På museet kan du også møde Ellingpigen, som er endnu et velbevaret moselig.

Ellingpigen stammer angiveligt fra samme tidsperiode som Tollundmanden. Hun blev fundet i 1938 omkring 80 meter fra det sted, hvor Tollundmanden senere blev fundet.

Det antages at begge moseligene er blevet hængt inden de blev lagt i mosen. Museum Silkeborg, Hovedgården ligger i Silkeborg Hovedgård, som stammer fra 1767 og dermed er Silkeborgs ældste bygning.

 

7. Far vild i Labyrinthia

Hvis du trænger til en udfordrende og anderledes aktivitet, bør du kraftigt overveje at besøge Labyrinthia. Dette er en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg!

Her kan du udfordre dig selv i 8 forskellige labyrinter med forskellige sværhedsgrader. Du kan også teste din hunds lugtesans i hundelabyrinten.

Hvis du er rigtig modig, kan du også forsøge at finde ud af Europas største 3D-labyrint med et areal på 1300 m2. Labyrinthia er uden tvivl en udfordrende og sjov oplevelse for hele familien.

Labyrinthia - Rejs Dig Lykkelig

 

8. Besøg Museum Jorn

Museum Jorn kan du opleve kunst i verdensklasse. Her udstilles den største samling af den verdensberømte danske kunstner, Asger Jorns, værker.

Udover udstillingerne med Jorns farverige kunstværker, byder museet også på mange skiftende udstillinger. De skiftende udstillinger består af værker fra en lang række andre internationale kunstnere.

 

9. Find trolden Stærke Storm

I sommeren 2020 blev der placeret flere skjulte trolde på hemmelige lokationer rundt omkring i Danmark. Én af dem, er trolden Stærke Storm, som dermed er en af de nyeste seværdigheder i Silkeborg.

Stærke Storm sidder og vogter over en række træer i en skov i Silkeborg. Grunden til dette skyldes, at han vil undgå, at de bliver fældet eller vælter i en storm.

Du kan finde trolden Stærke Storm ved Ørnsø lidt syd for Silkeborg Bad.

Stærke Storm - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Nyd stemningen i Indelukket

Indelukket er et skønt område i Silkeborg. Her er der både en park, en motorbådshavn, et friluftsteater og en campingplads.

I Indelukket kan du gå en tur langs Gudenåen, spise en is ved ishuset, se på både og meget mere. Du kan også spille minigolf på en gammel 18-huls minigolfbane, som stammer helt fra 1950.

 

11. Flyv i en helikopter

Hvis du er på udkig efter en helt speciel og unik ting at lave, kan du med fordel overveje at tage på en helikoptertur!

Det er ikke ligefrem den billigste af de mange oplevelser i Silkeborg, men det er til gengæld én af de mest mindeværdige. Her kan du flyve højt over det midtjyske Søhøjlandskab alt imens du nyder de mest fantastiske udsigter.

Du kan finde et par rigtig gode helikopterture i Silkeborg og omegn her (reklamelink).

Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg - Helikoptertur - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Svæv i en luftballon

Når nu vi allerede taler om at svæve højt over det midtjyske Søhøjlandskab, er det selvfølgelig også værd at nævne ballonflyvning.

Det er ligeledes en af de vildeste og mest unikke af alle seværdigheder og oplevelser i Silkeborg! Det er ret dyrt, men det er helt klart en af de actionoplevelser i Danmark, som du aldrig glemmer.

Der er rig mulighed for at bestille ballonflyvning i Silkeborg her (reklamelink). Turen er meget populær og er bedømt med topkarakterer.

 

13. Oplev kunsten på KunstCentret Silkeborg Bad

I den gamle kurbadsbygning, Silkeborg Bad, er der i dag etableret et kunstcenter ved navn KunstCentret Silkeborg Bad. Her kan du se skiftende udstillinger af danske og udenlandske kunstnere.

I skulpturparken udenfor KunstCentret Silkeborg Bad, er der desuden udstillet en lang række skulpturer. Disse er selvfølgelig ganske gratis at opleve.

Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg - KunstCentret Silkeborg Bad - Rejs Dig Lykkelig

 

14. Smag vandet fra Arnakkekilden

Ved Ørnsø som ligger lige op ad den tidligere kurbadsbygning, der i dag huser KunstCentret Silkeborg Bad, finder du Arnakkekilden.

Her springer der omkring 750.000 liter mineralholdigt grundvand op fra undergrunden hvert eneste døgn. Vandet har en konstant temperatur på 7 grader og kan sagtens drikkes.

Det skal dog lige siges, at vandet ser lidt rødligt og mærkeligt ud pga. den store mængde af bl.a. jern. Det er faktisk herfra Carlsberg Bryggeriet tapper mineralvand til deres kurvandsprodukter.

Arnakkekilden - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Nyd wellness på Badeanstalten

Badeanstalten anno 1920 ligger i kælderen under Silkeborg bibliotek og er én ud af ganske få tilbageværende badeanstalter i Danmark.

På Badeanstalten holdes traditionerne i live. Her kan du nyde wellnessbehandlinger i historiske omgivelser. Der findes både krops- og ansigtsbehandlinger med alt fra massage og mudderbad til urtebad og dampbad.

 

16. Spis en is ved Slusekiosken eller Hjejlekiosken

Hvis du besøger Silkeborg på en varm sommerdag, er det et must at spise en is ved Slusekiosken eller Hjejlekiosken. Det er en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg om sommeren!

De to kiosker ligger lige ned til vandet og byder på en fantastisk stemning. Det kan især anbefales at bestille en af deres gammeldags isvafler med guf og alt hvad der hører til.

Seværdigheder og oplevelser i Silkeborg - Hjejle Kiosken - Rejs Dig Lykkelig

 

17. Tag på ølsmagning

Er du vild med øl? Så er ølsmagning måske en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg for dig! Der findes flere forskellige bryghuse i Silkeborg og omegn, hvor du kan få slukket tørsten i smagfulde øl.

Et af de bedste steder er på Grauballe Bryghus. Her kommer du på en rundvisning i bryggeriet, hvorefter du kan smage på de gode øl.

Du kan købe din oplevelse med ølsmagning på Grauballe Bryghus her (reklamelink).

 

18. Sejl kano på Gudenåen

Silkeborg bliver ofte kaldt for Danmarks Outdoor Hovedstad og er dermed det oplagte sted til aktiviteter i naturen. En af de bedste aktiviteter i sommerhalvåret er, at tage på en kanotur på Gudenåen.

Med en længde på 176 kilometer, er Gudenåen Danmarks længste vandløb. Du behøver ikke nødvendigvis sejle langs hele Gudenåen, men kan nøjes med et lille stykke.

Du kan f.eks. leje en kano ved Silkeborg Kanocenter og herefter sejle afsted på Gudenåen imens du er omgivet af fantastisk natur. Du bestemmer selv, hvilket af de officielle slutpunkter du ender turen ved.

Kanotur på Gudenåen - Rejs Dig Lykkelig

 

19. Tag en dukkert ved søbadene ved Almindsø

Størstedelen af vandet i Almindsø består af grundvand fra søbunden. Det er dermed en af de reneste søer i Danmark.

Hvis du vil have en dukkert i søen, kan du med fordel besøge de nyrenoverede badeanstalter, Østre Søbad og Vestre Søbad. Her er der anlagt et par store runde badebroer, hvoraf den ene fungerer som børnebassin.

Der er også omklædningsrum og overdækkede brusere ved søbadene. Vandet i søen bliver hurtigt dybt, så husk at være forsigtig!

Det kan også anbefales at gå en tur hele vejen rundt om Almindsø. Undervejs på den ca. 4 kilometer lange vandretur, kommer du forbi udsigtspunktet Kroghs Bænk, der er beliggende i 45 meters højde.

 

20. Træd tilbage i historien ved Silkeborg Bunkermuseum

Fra 1943 til 1945 fungerede området ved Silkeborg Bunkermuseum og KunstCentret Silkeborg Bad som det tyske militærs hovedkvarter i Danmark.

Selve museet er ikke specielt stort, men rundt omkring i skoven, kan du finde 25 bunkere fra 2. verdenskrig.

I årene efter Danmarks befrielse fungerede området som en flygtningelejr for tyske flygtninge inden de blev forflyttet til bl.a. lejren i Oksbøl i 1947.

Bunkermuseum - Rejs Dig Lykkelig

 

21. Besøg Klatreparken Silkeborg

Klatreparken Silkeborg er en sjov klatrepark, hvor voksne og børn ned til 6 år, kan udfordre sig selv højt oppe i trækronerne. Her er der 6 klatrebaner med forskellige sværhedsgrader og alverdens aktiviteter.

Der hersker ingen tvivl om, at Klatreparken Silkeborg er en af de bedste outdooraktiviteter i Silkeborg for voksne og større børn. Glæd jer til et par sjove timer med leg og udfordringer i naturen.

 

22. Gå en tur rundt om Slåensø

Slåensø ligger i et smukt kuperet landskab og er en af de reneste søer i Danmark. Snup en dukkert i det rene vand eller gå en tur langs vandrestien hele vejen rundt om søen.

Ruten er cirka 3,5 kilometer lang og slænger sig for det meste langs vandkanten. Ved at gå en lille omvej, kan du komme op til Kongestolen, som er et udsigtspunkt i 82 meters højde.

Herfra er der en fantastisk udsigt over det omkringliggende område! I nærheden af Kongestolen, kan du også finde Danmarks højeste træ. Det er et stort douglasgran, som er mere end 50 meter højt.

Slåensø - Rejs Dig Lykkelig

 

23. Badelandet i Landal Søhøjlandet

Lidt uden for Silkeborg ligger feriecentret Landal Søhøjlandet. Her er der bl.a. et tropisk badeland, som også kan besøges af dagsgæster, der ikke bor i feriecentret.

Det tropiske badeland byder både på et stort badebassin og et børnebassin med varmt vand. Det er dermed en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg for hele familien.

Her er der en stor vandrutsjebane, spabad, sauna, solarium, legeområder og meget mere. Udover badelandet, byder feriecentret også på en lang række andre aktiviteter.

 

24. Kør i sportsbiler

Er du vild med hurtige og fede biler? Så bør du kraftigt overveje, at køre i en sportsbil på en vaskeægte racerbane lidt uden for Silkeborg.

Jyllandsringen, kan du både prøve at køre en Ferrari, Audi R8, Porsche og Lamborghini. Du kan bestille en køretur på bane i Silkeborg her (reklamelink).

Seværdigheder og Oplevelser i Silkeborg -- Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Silkeborg. Hvad er dine favoritoplevelser i Silkeborg? Hvilke steder vil du helst opleve? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Silkeborg og omegn:

26 Spændende Oplevelser i Midtjylland

Vilde Action Oplevelser i Jylland

24 Sjove Oplevelser i Jylland

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *