Sachsenhausen Koncentrationslejr nær Berlin - Rejs Dig Lykkelig

Sachsenhausen Koncentrationslejr nær Berlin

Planlægger du at besøge den berygtede koncentrationslejr nær Berlin? Så må du ikke glemme at tjekke denne guide til Sachsenhausen Koncentrationslejr.

Sachsenhausen Koncentrationslejr ligger i Oranienburg, omkring 35 kilometer nord for Berlin, men er alligevel værd at lægge vejen forbi.

Det var nemlig en af de største og mest berygtede koncentrationslejre i Nazityskland under 2. verdenskrig.

Et besøg i Sachsenhausen giver et unikt og skræmmende indblik i en af de mørkeste perioder i menneskehedens historie. Det er meget rørende, at høre om de barske forhold i lejren, men samtidig er det også utroligt lærerigt.

For at gøre dit besøg så nemt som muligt, har jeg lavet en guide til Sachsenhausen Koncentrationslejr i nærheden af Berlin.

Her finder du mange gode tips og vigtige ting du skal vide inden dit besøg. Glem heller ikke at læse min artikel om must-see seværdigheder i Berlin.

Arbeit Macht Frei - Rejs Dig Lykkelig

 

Historien om Sachsenhausen


Fra 1936 til 1945 fungerede Sachsenhausen som en nazistisk koncentrationslejr, hvor mere end 200.000 fanger fra 47 forskellige lande kom igennem. Det anslås, at omkring 200 af dem var danskere.

De frygtelige forhold i lejren var medvirkende til, at titusindvis af fanger døde af sult, sygdomme, tvangsarbejde, dødsmarcher, mishandling, gasning og systematisk udryddelse.

Sachsenhausen Koncentrationslejr fungerede som en mønsterlejr og havde en vigtig betydning, fordi den lå så tæt på SS-hovedkvarteret i Berlin.

Den blev brugt som prototype for mange andre koncentrationslejre. Det var bl.a. stedet, hvor unge SS-vagter blev uddannet ligesom der blev afprøvet forskellige teknikker og forsøg i lejren.

Ved krigens afslutning i 1945 og frem til 1950, blev lejren overtaget af Sovjetunionen. De brugte den som fangelejr for nazistiske krigsforbrydere og politiske modstandere.

Det var altså først i 1950, at lejren ikke længere fungerede som en fangelejr. I 1961 blev lejren overtaget af DDR, der erklærede det et nationalt mindesmærke.

Historien - Rejs Dig Lykkelig

 

Besøg Sachsenhausen Koncentrationslejr


I dag er Sachsenhausen omdannet til et mindesmærke og et museum, der beretter om en af de mørkeste perioder i menneskehedens historie. På trods af, at det kun er en mindre del af lejren der er bevaret, er der alligevel meget at se og lære.

Når du besøger Sachsenhausen Koncentrationslejr kan du bl.a. se nogle af de gamle barakker, henrettelsespladsen, kommandantens bolig og meget mere.

Undervejs er der rig mulighed for, at lære om lejrens barske og hjerteskærende historie, som efterlader de fleste målløse.

 

Priser og billetter


Det er gratis at besøge Sachsenhausen Koncentrationslejr. For at få mest muligt ud af dit besøg, er det dog en god idé, at bestille en guidet tur! En anden mulighed er, at leje en audioguide til 3 euro på stedet.

Jeg kan kraftigt anbefale denne populære guidede tur til Sachsenhausen Koncentrationslejr (reklamelink).

Turen koster ikke ret meget, men vær opmærksom på, at du selv skal have en ABC-billet til offentlig transport.

Sachsenhausen Koncentrationslejr nær Berlin - Priser og Billetter - Rejs Dig Lykkelig

 

 

Transport til Sachsenhausen Koncentrationslejr


Hvis du vælger, at besøge Sachsenhausen Koncentrationslejr på egen hånd, skal du selvfølgelig vide, hvordan du kommer derhen. Hvis du kører i egen bil er adressen følgende:

Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen, Straße der Nationen 22, D-16515 Oranienburg.

Hvis du derimod rejser med offentlig transport, er det vigtigt, at købe en ABC-billet. Du kan læse mere om offentlig transport i Berlin her. Forvent, at turen fra Berlin til Sachsenhausen tager omkring 1 times tid.

Når du skal med offentlig transport, skal du enten rejse med tog eller S-Bahn. Linjerne dertil hedder RE5, RB12 og S1. Du kan nemt planlægge din rute og se en rejseplan her.

Fra Oranienburg Station skal du gå i omkring 20 minutter, før du er fremme ved mindesmærket. En anden mulighed er, at tage buslinje 804 eller 821 fra Oranienburg Station til bustoppestedet, Gedenkstätte.

Transport - Rejs Dig Lykkelig

 

Åbningstider og tidsforbrug


Åbningstiderne til Sachsenhausen Koncentrationslejr kan ændres med kort varsel. Jeg anbefaler derfor kraftigt, at tjekke åbningstiderne på Sachsenhausens officielle hjemmeside.

Selvom at åbningstiderne kan ændre sig meget hurtigt, har lejren som regel åbent alle dage, undtagen om mandagen i vinterperioden.

 

Praktiske tips til Sachsenhausen Koncentrationslejr


Til sidst i denne guide til Sachsenhausen Koncentrationslejr, skal vi selvfølgelig også ind på lidt praktiske tips og informationer.

De kan forhåbentligt hjælpe dig med, at få den bedst mulige tur til den berygtede koncentrationslejr i nærheden af Berlin.

Det er gratis at besøge Sachsenhausen, men det anbefales, at tage på en guidet tur eller leje en audioguide.

Afsæt mindst et par timer til dit besøg.

Børn under 12 år bør ikke besøge lejren, da det er en barsk oplevelse.

Det er ikke tilladt at medbringe hunde.

Størstedelen af dit besøg foregår formentligt udendørs, så husk tøj der passer til vejret.

Sachsenhausen er ikke handikapvenligt, men der er kørestolsvenlige toiletter.

Sachsenhausen Koncentrationslejr nær Berlin - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt i denne guide til Sachsenhausen Koncentrationslejr nær Berlin. Har du allerede besøgt Sachsenhausen? Hvis ja, hvad syntes du så om dit besøg?

Du er mere end velkommen til, at skrive en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Berlin:

• 31 Must-See seværdigheder i Berlin

• 25 Oplevelser i Berlin for Børn og Teenagere

• Rejseguide til Berlin

Shopping Guide til Berlin

… Eller læs alle artikler fra Berlin eller Tyskland

Planlæg din storbyferie i Berlin:

Bestil fly til Berlin (reklamelink)

Bestil hotel i Berlin (reklamelink)

Bestil pakkerejse til Berlin (reklamelink)

Bestil biludlejning i Berlin (reklamelink)

Bestil oplevelser i Berlin (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *