20 must see seværdigheder i Berlin - www.rejsdiglykkelig.dk

Top 20 Must-see Seværdigheder i Berlin

Leder du efter de bedste ting at lave i Berlin? Glem ikke at tjekke denne liste med de allerbedste oplevelser og must-see seværdigheder i Berlin.

Berlin er en af Europas mest interessante storbyer med sin dramatiske historie, spændende kultur og smukke arkitektur. Tysklands hovedstad har været midtpunktet i en hjerteskærende krig og er blevet splittet, genforenet, ødelagt og genopbygget.

Berlin er nærmest blevet et monument i sig selv og der er ingen byer i verden, der føles helt som Berlin. Der oser af sjæl og charme med fortidens dramatiske hændelser i bakspejlet og idéen om en moderne storby i konstant udvikling. Der er ingen tvivl om at Berlin har udviklet sig til et fristed, hvor der er plads til enhver slags kultur og hvor forskelligheder mødes.

Der findes hundredvis af spændende seværdigheder i Berlin og det kan hurtigt blive overvældende for førstegangsbesøgende. Det er komplet umuligt at nå det hele på ét enkelt besøg. Det er netop derfor jeg har lavet denne liste med de allerbedste must-see seværdigheder i Berlin.


Læs også: 16 Oversete Seværdigheder i Berlin

Brandenburger Tor - Rejsdiglykkelig.dk


 

De bedste seværdigheder i Berlin:
1. East Side Gallery

På trods af at Berlinmuren var mere end 45 kilometer lang, er der ikke meget tilbage af den i dag. Ved East Side Gallery kan du se et 1,3 kilometer langt stykke af Berlinmuren. Det er det længste tilbageværende stykke efter murens fald i 1989.

Du skal ikke forvente at møde en kedelig grå mur, for East Side Gallery er blevet udsmykket af kunstnere fra hele verden. Det har resulteret i et gigantisk kunstværk med 106 malerier, der hver især relaterer til de politiske forandringer i 1989-1990.

I dag er East Side Gallery kendt som verdens længste friluftgalleri med en længde på 1,3 kilometer. Du må ikke glemme at se værk nr. 66, der hedder ”Himlen Over Berlin”. Værket er skabt af de to danske kunstnere Karina Bjerregaard og Lotte Haubart.

Must see seværdigheder i Berlin - East Side Gallery - Rejsdiglykkelig.dk

 

2. Berliner Dom

Berliner Dom ligger på Museumsøen og er den største, smukkeste og mest fredfyldte domkirke i Berlin. Den første kirke på grunden blev oprindeligt opført som en hofkirke tilbage i 1443 og blev senere brugt af slægten Hohenzollern, der blev Preussens kongehus.

Den nuværende kirke stod først færdig i 1905 og er dermed en forholdsvis ny domkirke. Kirken blev desværre ramt af flere bombeangreb under 2. Verdenskrig og blev meget beskadiget. Det var først i 1993 at kirken endelig kunne bruges igen. Den stod dog først helt færdig i 2002.

Når du besøger Berliner Dom må du ikke gå glip af krypten, hvor den kongelige familie hviler. Du må heller ikke glemme at tage op i den imponerende grønne kuppel, der er domkirkens kendetegn. Turen derop kræver at du klatrer op af 270 trappetrin, men du bliver til gengæld belønnet med en fantastisk udsigt over Berlin.

Berliner Dom - Rejsdiglykkelig.dk

 

3. Museumsøen

Museumsøen ligger midt i Berlins historiske centrum og udgør den nordlige spids af Spree-øen. Det er Berlins ældste og vigtigste museumskompleks og råder over fem verdensberømte museer. Museumsøen er Europas største kulturelle investeringsprojekt og blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 1999.

De fem museer på Museumsøen er henholdsvis Pergamon Museum (reklamelink), Altes Museum (reklamelink), Neues Museum (reklamelink), Bode Museum (reklamelink) og Altes Nationalgalerie (reklamelink). Museerne byder hver især på tusindvis af kunstneriske og kulturelle udstillinger gennem menneskehedens 6.000 år lange historie.

Pergamon museet er det mest populære museum på Museumsøen, da det er et af de vigtigste arkæologiske museer i verden. Hvis du ikke er interesseret i museer, kan du også bare nøjes med at gå en tur på museumsøen. Området er smukt udsmykket med en storslået arkitektur.

Museumsøen - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Brandenburger Tor

Du kan ikke besøge Berlin uden at svinge en tur forbi Brandenburger Tor, der ligger for enden af Unter den Linden. Det er uden tvivl den største og mest populære seværdighed i Berlin.

Brandenburger Tor er den sidste bevarede byport i Berlin, der oprindeligt havde 18 byporte langs den gamle toldmur. Den gamle byport har været Berlins vartegn i mere end 200 år og har både overlevet 2. verdenskrig og Den Kolde Krig.

Brandenburger Tor blev bygget i 1791 som et symbol på fred. Den endte dog med at blive et symbol på den delte by under Den Kolde Krig, hvor Øst- og Vestberlin blev adskilt af Berlinmuren. Dengang var Brandenburger Tor den største og mest kendte grænseovergang, og fungerede som et vigtigt toldsted for handlende. I dag er den berømte byport blevet et symbol på frihed og genforeningen af Tyskland.

Når du besøger Brandenburger Tor, er du ikke i tvivl om at det er en af de mest populære oplevelser i Berlin. Pladsen omkring byporten er blevet lidt af en turistmagnet, hvor det vrimler med turister og gadekunstnere.

Must see seværdigheder i Berlin - Brandenburger Tor - Rejsdiglykkelig.dk

 

5. Siegessäule

Siegessäule er en 67 meter høj sejrssøjle, der troner højt i den store rundkørsel i Tiergarten. Sejrssøjlen står som et minde om preussernes sejre over Danmark, Østrig og Frankrig i 1800-tallet. Øverst på søjlen er der en 8 meter høj og 35 tons tung statue af den romerske sejrsgudinde Victoria. Statuens gyldne farve har givet hende kælenavnet ”Gyldne Else”.

De forgyldte kanoner nederst på søjlen er trofæer fra krigen ved Dybbøl i Danmark og krigene i Østrig og Frankrig. Siegessäule blev beskadiget under 2. Verdenskrig og der kan stadig ses skudhuller i soklen.

Hvis du gerne vil besøge sejrssøjlen, skal du gå gennem en af de fire tunneler under den trafikerede vej. Her kan du vælge at gå op i søjlen, men det kræver at du bestiger en stejl spiraltrappe med 285 trin. Trappen fører op til en udsigtsplatform, hvorfra der en smuk udsigt over Berlin og Tiergarten.

20 Must-see Seværdigheder i Berlin - Siegessäule - Rejs Dig Lykkelig6. Berliner Fernsehturm

Den tyske hovedstad er generelt en meget flad by. Og det er nærmest umuligt at undgå at bemærke det høje fjernsynstårn, der rager 368 meter op i luften. Fjernsynstårnet er Berlins højeste konstruktion og er blevet et stort vartegn for byen. Det er dermed slet ikke så svært at forstå, hvorfor Fjernsynstårnet er en af de vigtigste must-see seværdigheder i Berlin.

Ved hjælp af fjernsynstårnets lynhurtige elevator, kan du komme op i kuplen i cirka 200 meters højde på blot 40 sekunder. Her bliver du mødt af en spektakulær 360 graders udsigt over Berlin. På en klar dag, kan du se 40 kilometer væk.

Du kan også vælge at spise en middag på kuplens populære restaurant med et roterende gulv. Det tager en halv time for gulvet at roterer hele vejen rundt, alt imens du nyder en god middag med en fantastisk udsigt. Hvis du ikke gider at stå i lange køer, er det en god idé at forudbestille billetter til Fjernsynstårnet (reklamelink).

Fjernsynstårnet - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Grosser Tiergarten

Grosser Tiergarten er beliggende i byens centrum og er den største og mest populære park i Berlin. Den 212 hektar store park er Berlins svar på Central Park i New York og Hyde Park i London. Parken kaldes ofte for byens grønne lunger og er et skønt tilflugtssted fra storbyens travlhed.

Inde i parken bliver du mødt af en fredfyldt oase med store grønne græsarealer, dybe skove, spejlblanke søer, smukke skulpturer og vigtige mindesmærker. Gå en tur langs de mange stier, lej en robåd, tag på picnic eller noget helt fjerde.

Uanset hvad, er der lagt op til en afslappende dag i naturskønne omgivelser. Grosser Tiergarten krydses af flere veje, hvoraf den mest kendte er Strasse des 17. juni. Dette er hovedvejen med den store rundkørsel, hvor Siegessäule sejrssøjlen befinder sig.

Must see seværdigheder i Berlin - Grosser Tiergarten - Rejsdiglykkelig.dk

 

8. Alexanderplatz

Alexanderplatz er beliggende i bydelen Mitte og er en af de mest livlige og populære pladser i Berlin. Inden for kort gåafstand finder du utallige butikker, restauranter og attraktioner i Berlin. Alexanderplatz er desuden et af de vigtigste trafikale knudepunkter i Berlin med gode forbindelser med U-bahn, S-bahn, sporvogne og busser.

Alexanderplatz domineres af byens 368 meter høje TV-tårn, der troner højt over Berlin. Glem ikke at tage en smut forbi det 10 meter høje verdensur, der viser klokken i flere af verdens lande. På toppen af uret, står der en skulptur af solsystemet. Du kan også finde et knapt så kønt springvand, der er opført i typisk DDR-stil.

Must see seværdigheder i Berlin - Alexanderplatz - Rejsdiglykkelig.dk

 

9. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var engang den mest kendte grænseovergang mellem det østlige og vestlige Berlin. Den var placeret lige på grænsen mellem den sovjetiske og amerikanske sektor, hvilket gjorde atmosfæren meget anspændt.

Tilbage i 1961 havde Checkpoint Charlie hele verdens opmærksomhed, da amerikanske og sovjetiske tanks pegede på hinanden og verden frygtede 3. verdenskrig. På daværende tidspunkt, blev Berlin kaldt for verdens farligste sted.

I dag er Checkpoint Charlie en af de vigtigste must-see seværdigheder i Berlin og besøges af turister fra hele verden. Du kan dog kun se en kopi af den originale barak på stedet. Den originale barak er blevet forflyttet og udstilles i dag på AlliiertenMuseum.

Foran Checkpoint Charlie står to grænsevagter, der er iklædt en russisk uniform og en amerikansk uniform. Grænsevagterne er dog bare skuespillere, der står der for turisternes fornøjelse. Hvis du vil lære mere om Berlinmurens dramatiske historie, kan du besøge Checkpoint Charlie Museum, der også kaldes for Mauermuseum (reklamelink).

Checkpoint Charlie - Rejsdiglykkelig.dk

 

10. Kaiser Wilhelm Kirche

Kaiser Wilhelm Kirche er en af de mest særprægede kirker i Tyskland og er en af Berlins største seværdigheder. Her kan du se ruinerne af et gammelt kirketårn, der står side om side med et topmoderne kirketårn.

Den oprindelige kirke stod færdig i 1895 og var en gave til det tyske folk. Den bestod af seks udsmykkede tårne, hvoraf hovedtårnet var 113 meter højt. Under 2. verdenskrig blev kirken og det omkringliggende område ødelagt og ruineret i et britisk bombetogt.

Det gamle kirketårn blev bevaret som et minde om 2. verdenskrigs store ødelæggelser og meningsløshed. Der blev desuden opført et nyt topmoderne kirkerum og kirketårn på hver side af ruinerne. Inde i den gamle kirke er der en mindehal med kirkens historie, symboler for krig og fred, gamle mosaikker og meget mere.

Must see seværdigheder i Berlin - Kaiser Wilhelm Kirche - Rejsdiglykkelig.dk

 

11. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz er et trafikalt knudepunkt i Berlin og var et af Europas travleste steder før krigen. Der var så mange mennesker og trafik, at Europas første lyskryds blev sat op på Potsdamer Platz i 1924.

Under 2. Verdenskrig blev pladsen bombet og senere blev Berlinmuren bygget tværs gennem pladsen. Det var ikke et sted man skulle opholde sig. Det resulterede i at af Europas travleste handelsstrøge lå pludselig øde hen med et enkelt spisested tilbage.

Efter krigen genopstod Potsdamer Platz. Det var Europas største byggeplads i 5 år og der blev bygget en tæt samling af højhuse i glas og stål. Alt dette resulterede i at der opstod en topmoderne bydel ud af ingenting.

En af de mest berømte bygninger er Sony Center, der er bygget i en yderst interessant arkitektur. Det er her du finder udsigtspunktet Panoramapunkt og utallige butikscentre, biografer og restauranter. Du kan desuden se et stykke af Berlinmuren, der er placeret på sin oprindelige plads.

Must see seværdigheder i Berlin - Potsdamer Platz - Rejsdiglykkelig.dk12. Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen

Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen bliver ofte glemt på adskillige lister med de bedste must-see seværdigheder i Berlin – og det er virkelig ærgerligt! Her får du et helt unikt og skræmmende indblik i et gammelt STASI-fængsel.

De indsatte var politiske modstandere og blev på daglig basis tortureret psykisk med isolation, søvnberøvelse og trusler mod familiemedlemmer. Bygningerne og inventaret i det gamle STASI-fængsel er næsten intakt og giver et skræmmende indblik i livet bag tremmer.

Det er kun muligt at besøge fængslet på guidede ture, men det er virkelig også en spændende oplevelse i Berlin. Det er ofte tidligere indsatte fanger, der viser besøgende rundt i STASI-fængslet og fortæller uhyggelige historier om det berygtede fængsel i Berlin.

Efter min mening var dette fængsel mere spændende end Alcatraz-fængslet i San Francisco. Det siger virkelig ikke så lidt om, hvorfor du er nødt til at besøge Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen.

Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen - Rejsdiglykkelig.dk

 

13. Pergamon Museum

Pergamon Museum er et af Berlins mest populære museer og er blandt et af verdens vigtigste arkæologiske museer. Her kan du se nogle af verdens største oldtidsfund samt fascinerende arkæologiske fund fra gamle ægyptiske, hellenistiske og byzantinske kulturer i Mellemøsten.

Pergamon-museet er kæmpestort, men det skal det selvfølgelig også være for at rumme hele græske templer og byzantinske byer. Museet har fået sit navn efter den største attraktion, Pergamonalteret, fra det 2. århundrede f.Kr. Du kan også se andre populære udstillinger såsom Istharporten fra Babylon og udstillingen med islamisk kunst. Du kan forudbestille billetter til Pergamon Museum på GetYourGuide (reklamelink).

Must see seværdigheder i Berlin - Pergamon Museum - Rejsdiglykkelig.dk

 

14. Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt siges at være Berlins smukkeste plads, og nogle mener sågar at det er Europas smukkeste plads. Det kan dog diskuteres hvorvidt det er den smukkeste plads, da den egentligt primært bare består af beton. Alligevel er der ingen tvivl om, at det er en af de mest populære oplevelser i Berlin.

Gendarmenmarkt blev bygget i slutningen af det 17. århundrede. Store dele af pladsen blev dog ødelagt under 2. verdenskrig og der gik mange år, før pladsen igen blev genopført og strålede i alt sin pragt.

Den populære plads er omgivet af flere storslåede og historiske bygninger. Disse bygninger er henholdsvis de to protestaniske kirker Französischer Dom og Deutscher Dom samt koncertsalen Konzerthaus Berlin. Hvert år i december kan du desuden opleve et af Berlins mest magiske julemarkeder på pladsen.

Must see seværdigheder i Berlin - Gendarmenmarkt - Rejsdiglykkelig.dk

 

15. Holocaust Memorial

Holocaust Memorial er et mindesmærke til ære for de næsten 6 millioner jøder, der blev dræbt i Europa under 2. verdenskrig. Mindesmærket består af 2.711 betonpiller i forskellige højder, som dækker et enormt område på omkring 19.000 kvadratmeter.

Mindesmærket er designet af arkitekten Peter Eisenman, der ønskede at skabe en forvirrende og urolig atmosfære med betonpillerne i deres enkelthed. Selvom at mindesmærket er lavet på baggrund af et frygteligt kapitel i historien, er det stadig en af de mest populære oplevelser i Berlin.

Under mindesmærket ligger der et besøgscenter, der dokumenterer historien om de forfulgte jøder. Her kan du bl.a. se navnene på nogle af de dræbte jøder, læse om deres livshistorie og lære mere om den uhyggelige jødeforfølgelse i Tyskland. Det er et rørende og tankevækkende besøg, hvorfor det ikke anbefales at have mindre børn med.

20 Must-see Seværdigheder i Berlin - Holocaust Memorial - Rejs Dig Lykkelig

 

16. Gedenkstätte Berliner Mauer

Gedenkstätte Berliner Mauer er et mindesmærke for Berlinmuren og er placeret i et 1,3 kilometer langt parkområde. Mindesmærket har et 220 meter intakt stykke af Berlinmuren med indermur og et vagttårn samt rustne metalstænger fra Berlinmurens indre. De fleste flugttunneller befandt sig også i området og er i dag markeret med flade granitsten i græsset.

Det officielle mindesmærke for Berlinmuren har desuden en lærerig udendørs fotoudstilling. Her kan du få et indblik i livet som indespærret i sin egen by, flugtforsøg gennem tunnelerne og meget mere. Du kan også besøge informationscenteret på den anden side af gaden, hvor du kan fordybe dig i historien om Berlinmuren.

Gedenkstätte Berliner Mauer - Rejsdiglykkelig.dk

 

17. Kurfürstendamm

Kurfürstendamm bliver også kaldt for Ku’damm og er den mest populære shoppinggade i Berlin. Gaden strækker sig over 3,5 kilometer og byder på utallige store varehuse, butikker, restauranter og hoteller. Det er også her du finder Europas største stormagasin KaDeWe, der har et sortiment på omkring 380.000 varer.

Mange kalder Kurfürstendamm for Berlins svar på 5th Avenue i New York og Champs-Élysées i Paris. Det er et sandt shoppingmekka med noget til enhver smag, hvad enten du er til eksklusive mærkevarer eller discount mærker.

Du kan simpelthen ikke have været på shopping i Berlin, uden at svinge kreditkortet på Kurfürstendamm. Hvis du ikke får shoppingtrangen tilfredsstillet, skal du ikke være ked af det. Der er nemlig et enormt udbud af gode shoppingmuligheder i Berlin.

Must see seværdigheder i Berlin - Kurfürstendamm - Rejsdiglykkelig.dk18. Reichstag

Reichstag bliver på dansk kaldt for Rigsdagsbygningen og har dannet rammen om store politiske begivenheder i Tyskland. Det er landets parlamentsbygning og huser dermed den tyske regering. Reichstag er et af Berlins mest historiske vartegn og er en af de vigtigste must see seværdigheder i Berlin.

Et besøg i Reichstag giver dig muligheden for, at komme helt tæt på den politiske hverdag i Tyskland. Det er dog den imponerende glaskuppel på toppen af bygningen, der for alvor tiltrækker besøgende.

Fra toppen af kuplen bliver du mødt af en betagende 360 graders udsigt over Berlin og nogle af Berlins mest populære seværdigheder. Det er gratis at besøge Reichstag, men det kræver at du registrere dig på forhånd.

20 Must-see Seværdigheder i Berlin - Reichstag - Rejs Dig Lykkelig

 

19. Berlin Zoo

Berlin Zoo bliver også kaldt for Zoologischer Garten Berlin og er en af Europas mest populære zoologiske haver. Det er en kæmpestor have med cirka 19.500 dyr fordelt på over 1.500 arter, hvilket gør det til en af verdens mest artsrige zoologiske haver.

Inde i Berlin Zoo kan du både møde elefanter, næsehorn, flodheste, isbjørne, gorillaer, pandaer og meget mere. Du husker måske den verdensberømte isbjørn Knut? Han boede lige her i Berlin Zoo.

Glem ikke at tjekke havens program med fodringer af dyrene og forskellige shows. Husk at afsætte god tid til besøget, da det hurtigt kan tage en hel dag at besøge den store zoologiske have. Berlin Zoo er en af de bedste oplevelser i Berlin for familier med børn.

Must see seværdigheder i Berlin - Berlin Zoo - Rejsdiglykkelig.dk

 

20. Topographie des Terrors

Topographie des Terrors er et museum, der dokumenterer nazisternes hersken før og under 2. Verdenskrig. Museet er placeret på samme sted, som det tidligere hovedkvarter for Gestapo og SS. Her blev der truffet skræmmende beslutninger om jødeforfølgelse, terror og mord på en af de mest frygtede adresser i verden.

Den gamle bygning blev bombet væk, men kældermuren og noget af Berlinmuren står stadig tilbage. Museet har et lille indendørs besøgscenter, der dog ikke er specielt spændende. Udstillingen udendørs er til gengæld imponerende med billeder og informationer om nazisternes hærgen under 2. verdenskrig.

Topographie des Terrors - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de allerbedste must-see seværdigheder i Berlin. Hvad er dine favoritoplevelser i Berlin? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt en tur til Berlin? Du må meget gerne skrive en kommentar længere nede på siden.

Planlægger du en tur til Berlin? Glem ikke at tjekke disse artikler:

… Eller læs alle mine artikler fra Tyskland.

Planlæg din tur til Berlin:

Bestil fly til Berlin på Momondo.dk (Reklamelink)

Bestil biludlejning i Berlin på Discovercars.dk (Reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.