Guide til offentlig transport i Berlin - Rejs Dig Lykkelig

Guide til Offentlig Transport i Berlin

Har du styr på, hvordan du skal komme rundt i Berlin? Glem ikke at tjekke denne guide til offentlig transport i Berlin, Tyskland.

Berlin har et omfattende og velfungerende transportsystem, der hurtigt og billigt transporterer dig rundt i storbyen. Du kan benytte dig af alt fra U-Bahn, S-Bahn og sporvogne til toge, busser og færger.

Uanset hvor du befinder dig, er der aldrig langt til det nærmeste stoppested, og én ting er stensikkert, der er virkelig ikke behov for en bil i Berlin. I de fleste tilfælde er en bil faktisk meget upraktisk, da det kan være svært at finde rundt samtidig med at parkeringsafgifterne er skyhøje.

Selvom at det er nemt, hurtigt og billigt at benytte sig at offentlig transport i Berlin, kan det være en stor mundfuld i starten. Du tænker garanteret allerede over forskellen på S-bahn og U-bahn, og hvordan du overhovedet køber en billet. Det er heldigvis supernemt at tage offentlig transport i Berlin når du først har lært det.

Hvis du planlægger en tur til Berlin, hvor du skal benytte offentlig transport, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en guide til offentlig transport Berlin. Du kan allerede nu gå ind og købe dette Berlin WelcomeCard til offentlig transport i Berlin (reklamelink).


Læs mere: Rejseguide til Berlin

Guide til offentlig transport i Berlin -- Rejs Dig Lykkelig

 

Transporttyper


Det første du skal være opmærksom på, når du skal benytte offentlig transport i Berlin, er de mange forskellige muligheder. Der findes i alt seks forskellige slags offentlig transport i Berlin. Det kan dermed være lidt forvirrende i starten, men du kan heldigvis få et overblik over dine muligheder herunder.

U-Bahn (Untergrundbahn)

U-Bahn er Berlins undergrundsbane og kører under jorden i 80 procent af tiden med visse undtagelser på enkelte strækninger. U-bahn består af 10 linjer med mere end 170 stationer og er dermed det største metrosystem i Tyskland.

De 10 linjer hedder henholdsvis U1, U2, U3, U4, U5, U6, U7, U8, U9 og U55. Den sidstnævnte er kun en midlertidig linje som snart forventes at blive slået sammen med U5. I hverdagene kører U-bahn metroerne cirka fra kl. 05.00-01.00. I weekender samt helligdage er der derimod 24 timers service.

De fleste linjers metroer afgår hvert 15. minut, men de kører ofte hvert 3-5 minut i myldretiden. Du kan dog risikere at skulle vente i op til 20 minutter på den næste metro om natten i weekender og på helligdage. U-Bahn er uden tvivl en af de nemmeste og mest pålidelige måder til at komme rundt i Berlin med offentlig transport.

S-Bahn (Stadtschnellbahn)

S-Bahn er Berlins hurtigtog og består af 15 linjer med mere end 160 stationer, der forbinder det meste af byen og de tilstødende forstæder. S-togene kan altid genkendes ved at de har et “S” efterfulgt af et tal eller to.

I hverdagene kører S-Bahn togene cirka fra kl. 04.30-01.30. I weekender samt helligdage er der til gengæld 24 timers service. De fleste linjers toge afgår hvert 10. minut, men de kører ofte hvert 3-5 minut i myldretiden.

Du kan dog risikere at skulle vente i op til 30 minutter på det næste tog om natten i weekender og på helligdage. Eftersom at S-Bahn er Berlins hurtigtog, er det ofte den hurtigste måde at komme rundt med offentlig transport i Berlin.

Sporvogne (Trams)

Berlins sporvogne kører kun i det tidligere Østberlin med få undtagelser til bl.a. Berlin Hauptbahnhof. Sporvognsystemet består af 22 linjer med hundredvis af stop, hvor du nemt kan hoppe af og på direkte fra fortovet.

Du skal være opmærksom på at der både findes Trams og Metrotrams i Berlin. Tilsammen udgør de ét af de største og ældste sporvognssystemer i verden.

Trams er de normale sporvogne og består af 13 linjer, der kan genkendes ved et linjenummer med et tocifret tal. I hverdagene kører Trams cirka fra kl. 04.30 til kl. 00.30 og afgår hvert 15-20. minut.

Metrotrams består af 9 linjer, der kører døgnet rundt. De kan genkendes ved et ”M” efterfulgt af et etcifret eller tocifret tal. Metrotrams afgår mindst hvert 10. minut i dagtimerne og hvert 30. minut om natten.

Sporvogne - Rejs Dig Lykkelig

Regionaltog (Regionalbahn og Regional-Express)

Berlins regionaltog kører rundt i hele byen samt de omkringliggende forstæder. Togene stopper ikke så ofte, især ikke hvis de kører i nærheden af en S-Bahn eller U-Bahn linje.

Eftersom at togene ikke stopper så ofte, er det en super smart måde til at komme fra den ene ende af byen til den anden. Der kan faktisk være en hel del rejsetid at spare på de lange strækninger.

I Berlin findes der to forskellige slags regionaltoge. Den ene er Regionalbahn (RB), der stopper meget ofte. Den anden er Regional-Express (RE), der ikke stopper så ofte og dermed er meget hurtigere.

Busser

Når vi snakker om offentlig transport i Berlin, kan vi selvfølgelig ikke komme udenom de utallige busser i Berlin. Nogle af busserne kører i byens centrum imens andre kører på længere strækninger. Du skal dog være opmærksom på, at det ofte er nemmere og hurtigere at rejse med de tidligere nævnte transportmuligheder.

Normale busser udgør størstedelen af busnetværket i Berlin. De normale bussers netværk består af cirka 300 linjer, der er nummeret fra 100 til 399.

Metrobusser kører ofte døgnet rundt og består af 17 forskellige linjer. Busserne kan genkendes på et ”M” efterfulgt af et tocifret tal, der går fra M11 til M85.

Expressbusser kører på de længere strækninger i Berlins centrum og forstæderne. Busnetværket består af 13 hurtiglinjer med få stop undervejs. Busserne er markeret med et X efterfulgt af et etcifret eller tocifret tal, der går fra X7 til X83.

Natbusser kører hele natten og erstatter de fleste normale busser og U-Bahn linjer. Der er mere end 40 natbus-linjer og de kan genkendes ved et N efterfulgt af et etcifret eller tocifret tal. Natbusserne afgår fra stoppestederne omkring hvert 30. minut.

Færger (Fähren)

Berlin har et omfattende netværk af vandveje, hvilket har resulteret i 6 færgeruter. De mange færger sejler hovedsageligt i Treptow-Köpenick distriktet. Men der er dog én linje, der sejler fra Steglitz-Zehlendorf til Spandau.

De offentlige færger i Berlin er markeret med et F efterfulgt af et tocifret tal. Færgerne på de fleste færgelinjer afgår hver time. Der er dog undtagelser på få linjer, hvor færgen afgår cirka hvert 15. minut. Færgerne er især populære i sommermånederne, hvor det også er en sjov oplevelse i Berlin.

Guide til offentlig transport i Berlin - Transport muligheder - Rejs Dig Lykkelig

 

Zoner


Berlin er transportmæssigt opdelt i 3 forskellige zoner, der hedder A, B og C. Når du skal købe billetter til offentlig transport i Berlin, skal du vælge hvilke zoner du gerne vil rejse i. Det er desværre ikke muligt at nøjes med at vælge én enkelt zone. Du er dermed nødt til at købe en billet til to eller tre zoner ad gangen. Du kan enten vælge zone AB, BC eller ABC.

De fleste turister kan nøjes med en billet til zone AB, da den dækker det centrale Berlin. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du f.eks. skal fra Schönefeld Lufthavn til centrum, kræver det alle tre zoner.

Zone A er Berlins indre by og dækker området indenfor S-Bahn-ringen, der løber rundt om byen. De fleste af Berlins største seværdigheder er placeret i zone A.

Zone B dækker området mellem S-Bahn-ringen og Berlins bygrænse. Her finder du bl.a. steder som Tegel lufthavn, Spandau og Grünewald.

Zone C dækker de omkringliggende forstæder til Berlin op til 15 kilometer fra bygrænsen. Zone C omfatter bl.a. steder som Potsdam, Sachsenhausen Koncentrationslejr og Schönefeld lufthavn.

Guide til offentlig transport i Berlin - Kort over zoner i forskellige farver - Rejsdiglykkelig.dk

 

Billetter


Du kan købe billetter til offentlig transport i Berlin i automaterne på alle S-Bahn og U-Bahn stationer samt i nogle kiosker. I busserne købes billetterne hos buschaufføren imens de i sporvognene købes på maskiner inde i sporvognen.

Du skal være opmærksom på, at mange af billetautomaterne hverken tager imod kreditkort eller store pengesedler. Du skal derfor altid huske at medbringe små kontanter. Hvis du ved et uheld glemmer det, kan du forsøge at finde en nærliggende kiosk, hvor du kan købe billetterne.

Det er vigtigt at du husker og stemple din billet på perronen inden afgang. Hvis du glemmer det, kan du risikere at få en stor bøde for en ugyldig billet. Det gælder også selvom du måske har betalt for en billet, men bare har glemt at stemple den. Det ville virkelig være en øv-oplevelse!

Billetter - Rejs Dig Lykkelig

 

Billetmuligheder til voksne


Der findes mange forskellige billettyper, så jeg vil kun komme ind på de vigtigste og mest populære. Bemærk at billetterne gælder til alle former for offentlig transport i Berlin. Hvis du rejser med børn, skal du forresten være opmærksom på, at børn under 6 år rejser gratis med en voksen. Børn i alderen 6-14 år kan desuden rejse med offentlig transport i Berlin med billige børnebilletter.

Enkeltbilletter tillader ubegrænset rejse i alle former for offentlig transport i 2 timer fra tidspunktet de er blevet stemplet. Du må dog kun rejse i én retning. Det kan give en bøde, hvis du rejser tilbage eller i cirkel med den samme billet. Du skal også være opmærksom på, at du ikke må stemple din billet mere end én gang, da det vil gøre den ugyldig.

4-turs enkeltbilletter fungerer præcis på samme måde som enkeltbilletter, men giver dig mulighed for at spare lidt penge. Denne type billet er et godt valg, hvis du allerede ved at du kommer til at have fire enkeltture med offentlig transport i Berlin.

Kortturs billetter gælder enten til 3 stationer med S-Bahn og U-Bahn eller 6 stoppesteder med bus og sporvogn. Bemærk at billetten bliver ugyldig, hvis du afbryder din rejse eller skifter til et andet transportmiddel.

Dagsbilletter tillader ubegrænset rejsen i alle former for offentlig transport i Berlin i en hel dag. Dagsbilletter gælder fra midnat den dag de er blevet stemplet og frem til kl. 03.00 næste morgen.

Gruppe dagsbilletter er gyldig til 5 personer, der kan rejse ubegrænset i alle former for offentlig transport i en hel dag. Det er uden tvivl den billigste løsning på billetter til 5 voksne på en enkelt dag.

7-dags billetter tillader ubegrænset rejsen i alle former for offentlig transport i en hel uge. Efter kl. 20.00, kan du endda tage 1 voksen og 3 børn på 6-14 år med dig gratis.

Berlin WelcomeCard giver ubegrænset adgang til alle former for offentlig transport i Berlin i enten 48 timer, 72 timer, 4 dage, 5 dage eller 6 dage. Derudover giver kortet 25-50% rabat på mere end 200 seværdigheder i Berlin. Du kan med fordel købe et Berlin WelcomeCard her (reklamelink).

Berlin City Tour Card tillader ubegrænset rejsen i enten 48 timer, 72 timer, 4 dage eller 5 dage. Dette kort fungerer på præcis samme måde som Berlin WelcomeCard, men inkluderer dog færre rabatter. Her får du kun mindst 15% rabat på lidt over 10 seværdigheder i Berlin.

Guide til offentlig transport i Berlin - Billetmuligheder til voksne - Rejs Dig Lykkelig

 

Gode råd og tips til offentlig transport i Berlin

  • Du kan nemt planlægge og finde en rejseplan over, hvor du skal hen i Berlin på BVG’s hjemmeside.
  • Stå altid til højre på rulletrapperne, så folk der har mere travlt end dig hurtigt kan komme forbi dig.
  • Husk altid at stemple din billet inden afgang, så du undgår at få en bøde.
  • Sørg altid for at have kontanter på dig, da mange steder ikke tager imod kreditkort.
  • Husk at være opmærksom på de forskellige zoner, især hvis du begiver dig ud af Berlins centrum.

Det var alt i denne guide til offentlig transport i Berlin. Har du allerede prøvet at være på storbyferie i Berlin? Hvis ja, benyttede du dig så af offentlig transport i Berlin? Skriv en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Berlin:

… Eller læs alle artikler fra Berlin eller Tyskland

Planlæg din storbyferie i Berlin:

Bestil fly til Berlin (reklamelink)

Bestil pakkerejse til Berlin (reklamelink)

Bestil biludlejning i Berlin (reklamelink)

Bestil oplevelser i Berlin (reklamelink)

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

1 kommentar