Guide til offentlig transport i Berlin - Rejs Dig Lykkelig

Guide til offentlig transport i Berlin

Ved du hvordan du skal komme rundt i Berlin? Tjek denne guide til offentlig transport i Berlin, Tyskland.

Berlin har et omfattende og velfungerende transportsystem, der hurtigt og billigt transporterer dig rundt i storbyen. Du kan både benytte dig af U-Bahn, S-Bahn, sporvogne, toge, offentlige busser og endda færger.

Uanset hvor du befinder dig, er der aldrig langt til det nærmeste stoppested og én ting er stensikkert, der er virkelig ikke behov for en bil i Berlin! I de fleste tilfælde er en bil faktisk meget upraktisk, fordi det kan være svært at finde rundt i Berlin samtidig med at parkeringsafgifterne er skyhøje.

Selvom at det er nemt, hurtigt og billigt at benytte sig at offentlig transport i Berlin, kan det stadig være en stor mundfuld i starten. Du tænker garanteret allerede over, hvad forskellen er på S-bahn og U-bahn? Eller hvordan du overhovedet køber en billet? Det er heldigvis super nemt at tage offentlig transport i Berlin, hvert fald når du først har fået det lært.

Så hvis du planlægger en tur til Berlin, hvor du skal benytte dig af offentlig transport, skal du læse med her. Jeg har nemlig lavet den ultimative guide til offentlig transport i Berlin, som at jeg gerne vil dele med jer.


Læs mere: Rejseguide til Berlin

Guide til offentlig transport i Berlin -- Rejs Dig Lykkelig

 


Transporttyper

Det første du skal være opmærksom på, når du skal benytte dig af offentlig transport i Berlin, er de mange forskellige muligheder. Der findes i alt seks forskellige slags offentlig transport i Berlin, så det kan være lidt forvirrende i starten. Men bare rolig, du kan få et meget bedre indblik i dine muligheder herunder.

 

U-Bahn (Untergrundbahn)

U-Bahn er Berlins undergrundsbane og kører under jorden i 80 procent af tiden med visse undtagelser på enkelte strækninger. U-bahn består af 10 linjer med mere end 170 stationer og er dermed det største metrosystem i Tyskland.

De 10 linjer hedder henholdsvis U1, U2, U3, U4, U5, U6, U7, U8, U9 og U55. Den sidstnævnte er kun en midlertidig linje som forventes at blive slået sammen med U5 i 2020.

I hverdagene kører U-bahn metroerne cirka fra kl. 05.00-01.00. I weekender samt helligdage er der derimod en 24 timers service.

De fleste linjers metroer afgår hvert 15 minut, men de kører ofte hvert 3-5 minut i myldretiden. Du kan dog risikere at skulle vente i op til 20 minutter på den næste metro om natten i weekender og helligdage.

U-Bahn er uden tvivl en af de nemmeste og mest pålidelige måder til at komme rundt i Berlin. 

S-Bahn (Stadtschnellbahn)

S-Bahn er Berlins hurtigtog og består af 15 linjer med mere end 160 stationer, der forbinder det meste af byen og de tilstødende forstæder. S-togene kan altid genkendes ved at de har et “S” efterfulgt af et tal eller to.

I hverdagene kører S-Bahn togene cirka fra kl. 04.30-01.30. I weekender samt helligdage er der til gengæld en 24 timers service.

De fleste linjers tog afgår hvert 10 minut, men de kører ofte hvert 3-5 minut i myldretiden. Du kan dog risikere at skulle vente i op til 30 minutter på det næste tog om natten i weekender og helligdage.

Eftersom at S-Bahn er Berlins hurtigtog, er det ofte den hurtigste måde til at komme rundt i byen.

 

Sporvogne (Trams)

Berlins sporvogne kører kun i det tidligere Østberlin med få undtagelser til bl.a. Berlin Hauptbahnhof.

Sporvognsystemet består af 22 linjer med hundredvis af stop, hvor du nemt kan hoppe af og på direkte fra fortovet.

Du skal være opmærksom på at der både findes Trams og Metrotrams i Berlin, som tilsammen udgør et af de største og ældste sporvognssystemer i verden.

Trams er de normale sporvogne og består af 13 linjer, der kan genkendes ved et linjenummer med et tocifret tal. I hverdagene kører Trams cirka fra kl. 04.30 til kl. 00.30 og afgår hvert 15-20. minut.

Metrotrams består af 9 linjer, der kører døgnet rundt. De kan genkendes ved et ”M” efterfulgt af et etcifret eller tocifret tal. Metrotrams afgår mindst hvert 10. minut i dagtimerne og hvert 30. minut om natten.

Sporvogne - Rejs Dig Lykkelig

 

Regionaltog (Regionalbahn og Regional-Express)

Berlins regionaltog kører rundt i hele byen og de omkringliggende forstæder. Togene stopper ikke så ofte, især ikke hvis de kører i nærheden af en S-Bahn eller U-Bahn linje.

Eftersom at togene ikke stopper så ofte, er det en super smart måde til at komme fra den ene ende af byen til den anden. Så der kan faktisk være meget rejsetid at spare på de lange strækninger.

I Berlin findes der to forskellige slags regionaltog, som er den ofte stoppende Regionalbahn (RB) og den hurtigere Regional-Express (RE).

 

Busser

Når vi snakker om offentlig transport i Berlin, kan vi selvfølgelig ikke komme udenom de utallige busser der kører rundt i Berlin. Nogle af busserne kører rundt i byens centrum imens andre kører på længere strækninger.

Selvom at busserne kører rundt i det meste af Berlin, er det ofte nemmere og hurtigere at rejse med en af de tidligere nævnte transportmuligheder.

Normale busser udgør det meste af busnetværket og består af cirka 300 linjer, der er nummeret fra 100 til 399.

Metrobusser kører ofte døgnet rundt og består af 17 forskellige linjer. Busserne kan genkendes på et ”M” efterfulgt af et tocifret tal, der går fra M11 til M85.

Expressbusser kører på de længere strækninger i Berlins centrum og forstæderne. Busnetværket består af 13 hurtiglinjer med få stop undervejs. Busserne er markeret med et X efterfulgt af et etcifret eller tocifret tal, der går fra X7 til X83.

Natbusser kører hele natten og erstatter de fleste normale busser og U-Bahn linjer. Der er mere end 40 natbus-linjer og de kan genkendes ved et N efterfulgt af et etcifret eller tocifret tal. Natbusserne afgår fra stoppestederne omkring hvert 30. minut.

 

Færger (Fähren)

Berlin har et omfattende netværk af vandveje, som har resulteret i 6 færgeruter. De mange færger sejler hovedsageligt i Treptow-Köpenick distriktet. Men der er dog én linje, der sejler fra Steglitz-Zehlendorf til Spandau.

Færgerne i Berlin er markeret med et F efterfulgt af et tocifret tal. Færgerne på de fleste færgelinjer afgår hver time, men der er dog en undtagelse på få linjer, hvor færgen afgår cirka hvert 15. minut.

Færgerne er især populære i sommermånederne, hvor det også er en sjov ting at lave i Berlin.

Guide til offentlig transport i Berlin - Transport muligheder - Rejs Dig Lykkelig

 


Zoner

Berlin er transportmæssigt opdelt i 3 forskellige zoner, som er henholdsvis A, B og C.

Når du skal købe en billet til offentlig transport i Berlin, skal du vælge hvilke zoner du gerne vil rejse i. Du kan desværre ikke nøjes med at vælge én enkelt zone og er dermed nødt til at købe en billet til to eller tre zoner. Du kan enten vælge zone AB, BC eller ABC.

De fleste turister kan nøjes med en billet til zone AB, fordi den dækker det centrale Berlin. Men du skal være opmærksom på, at hvis du f.eks. skal fra Schönefeld Lufthavn til centrum, så kræver det alle tre zoner.

Zone A er Berlins indre by og dækker området indenfor S-Bahn-ringen som løber rundt om byen. De fleste af Berlins største seværdigheder er placeret i zone A.

Zone B dækker området mellem S-Bahn-ringen og Berlins bygrænse. Her finder du bl.a. steder som Tegel lufthavn, Spandau og Grünewald.

Zone C dækker de omkringliggende forstæder til Berlin op til 15 kilometer fra bygrænsen. Zone C omfatter bl.a. steder som Potsdam, Sachsenhausen Concentration Camp og Schönefeld lufthavn.

Guide til offentlig transport i Berlin - Kort over zoner i forskellige farver - Rejsdiglykkelig.dk

 


Billetter

Du kan købe billetter til offentlig transport i Berlin i automaterne på alle S-Bahn og U-Bahn stationer samt i nogle kiosker. I busserne købes billetterne hos buschaufføren og i sporvognene købes de på opsatte maskiner inde i sporvognen.

Du skal være opmærksom på, at mange af billetautomaterne hverken tager imod kreditkort eller store pengesedler. Så husk altid at medbringe små kontanter. Hvis du ved et uheld glemmer det, kan du også forsøge at finde en nærliggende kiosk, hvor du kan købe billetterne

Det er også vigtigt at du husker at stemple din billet på perronen inden afgang. Hvis du glemmer det, kan du risikere at få en stor bøde for en ugyldig billet, også selvom at du måske allerede har betalt for den. Det ville virkelig være en øv-oplevelse!

Der findes utallige af forskellige billettyper og jeg vil kun komme til at fortælle om de vigtigste og mest populære. Bemærk at billetterne gælder til alle former for offentlig transport i Berlin.

Oh og forresten, hvis du rejser med børn i Berlin, er der lige nogle vigtige ting du skal vide. Børn under 6 år rejser nemlig gratis med en voksen, imens børn i alderen 6-14 år kan køre på billige børnebilletter.

Billetter - Rejs Dig Lykkelig

 


Billetmuligheder til voksne

Enkeltbilletter tillader ubegrænset rejsen i alle former for offentlig transport i 2 timer fra tidspunktet de er blevet stemplet. Du må dog kun rejse i én retning og det kan give en bøde, hvis du rejser tilbage igen eller i cirkel med den samme billet. Du skal også være opmærksom på, at du ikke må stemple din billet mere end én gang, da det vil gøre den ugyldig.

4-turs enkeltbilletter fungerer præcis på samme måde som enkeltbilletter, men giver dig mulighed for at spare lidt penge. Denne type billet er et godt valg, hvis du allerede ved at du kommer til at have fire enkeltture i Berlins offentlige transport.

Kortturs billetter gælder enten til 3 stationer med S-Bahn og U-Bahn eller 6 stoppesteder med bus og sporvogn. Bemærk at billetten bliver ugyldig, hvis du afbryder din rejse eller skifter til et andet transportmiddel.Dagsbilletter tillader ubegrænset rejsen i alle former for offentlig transport i Berlin i en hel dag. Dagsbilletter gælder fra midnat den dag de er blevet stemplet og indtil klokken 03.00 næste morgen.

Gruppe dagsbilletter er gyldig til 5 personer, der kan rejse ubegrænset i alle former for offentlig transport i en hel dag. Dette er uden tvivl den billigste løsning på billetter til 5 voksne.

7-dags billetter tillader ubegrænset rejsen i alle former for offentlig transport i en hel uge. Efter kl. 20.00, kan du endda tage 1 voksen og 3 børn på 6-14 år med dig gratis.

Berlin WelcomeCard giver ubegrænset adgang til alle former for offentlig transport i Berlin i enten 48 timer, 72 timer, 4 dage, 5 dage eller 6 dage. Derudover giver kortet et sted imellem 25-50% rabat på mere end 200 seværdigheder i Berlin.

Berlin City Tour Card tillader ubegrænset rejsen i enten 48 timer, 72 timer, 4 dage eller 5 dage. Dette kort fungerer på præcis samme måde som Berlin WelcomeCard, men der er dog færre rabatter. Her får du mindst 15% rabat på mere end 10 seværdigheder i Berlin.

 

Guide til offentlig transport i Berlin - Billetmuligheder til voksne - Rejs Dig Lykkelig

 


Gode råd og tips til offentlig transport i Berlin

  • Du kan nemt planlægge og finde en rejseplan over hvor du skal hen i Berlin på BVG’s hjemmeside.
  • Stå altid til højre på rulletrapperne, så folk der har mere travlt end dig, kan komme hurtigt forbi dig.
  • Husk altid at stemple din billet inden afgang, så du undgår at få en bøde.
  • Sørg for at have kontanter på dig, da mange steder ikke tager imod kreditkort.
  • Husk at være opmærksom på de forskellige zoner, især hvis du begiver dig ud fra Berlins centrum.

Det var alt i denne guide til offentlig transport i Berlin. Har du været i Berlin før? Og benyttede du dig af den offentlige transport i Berlin? Efterlad gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs alle indlæg fra Berlin
Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.