24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Rejs Dig Lykkelig

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet

Planlægger du en rejse til Tyrkiet? Glem ikke at tjekke denne liste med de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Tyrkiet.

På en rejse til Tyrkiet bliver du mødt af store kulturforskelle og lokale skikke, som står i stor kontrast til, hvad vi er vant til i Danmark. For at undgå misforståelser og få en god ferie, er det dermed en god idé at forberede dig inden rejsen.

Her får du en liste over de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Tyrkiet. Listen indeholder alt fra rejsetips og praktiske oplysninger til uskrevne regler og facts.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af rejsen:

Bestil pakkerejse til Tyrkiet (reklamelink)

Bestil hotel i Tyrkiet (reklamelink)

Bestil fly til Tyrkiet (reklamelink)

Bestil biludlejning i Tyrkiet (reklamelink)

Bestil oplevelser i Tyrkiet (reklamelink)

 

Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet:


1. Valuta

Den officielle valuta i Tyrkiet er Tyrkiske Lira (TRY), men det er også muligt at betale med Euro. Det bedste er dog at betale med Tyrkiske Lira, da det som regel er billigst og sikrer at du får den helt rigtige pris.

 

2. Tyrkiet er et billigt rejseland

Som et resultat af Tyrkiets økonomiske krise, har værdien af den Tyrkiske Lira svunget rigtig meget de seneste år. Kursen ændrer sig nærmest konstant, men alligevel er Tyrkiet forblevet et billigt rejseland.

Uanset om vi taler om prisen på selve rejsen eller leveomkostningerne, er det en billig charterdestination for os danskere. Du får virkelig værdi for pengene – og hvem elsker ikke at være på ferie uden at tømme hele bankkontoen?

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Tyrkiet er et billigt rejseland - Rejs Dig Lykkelig

 

3. Kreditkort accepteres IKKE alle steder

I Danmark er vi vant til at kunne benytte kreditkort eller Mobilepay næsten alle steder. Det er efterhånden så naturligt for os, at vi hurtigt kan glemme, at man ikke nødvendigvis kan bruge det overalt i andre lande.

Tyrkiet er ét af de lande, hvor det er nødvendigt med kontanter. Der er faktisk utroligt mange steder, som slet ikke tager imod kreditkort endnu. Hvis de så endelig gør, kan du risikere at systemet ikke virker. Så husk endelig at have kontanter på dig!

 

4. Internettet er laaaangsooomt

Hvis du håber på at internettet bare kører derud af på fuld styrke i Tyrkiet, kan du godt tro om igen. De fleste steder er internettet utroligt dårligt og langsomt – som i virkelig langsomt! Du kan være heldig at finde gode internetforbindelser, men du skal virkelig ikke forvente det.

Internettet er langsomt - Rejs Dig Lykkelig

 

5. Tyrkiet er et islamisk land

En anden vigtig ting du skal vide inden rejsen til Tyrkiet er, at det er et islamisk land, hvor omkring 98% af befolkningen er muslimer. På trods af den store andel af muslimer, er Tyrkiet faktisk en sekulær stat med religionsfrihed.

Størstedelen af tyrkere er meget åbensindede og accepterer enhver form for religion. De bestemmer desuden helt selv, i hvor høj grad de har lyst til at praktiserer islam.


Læs også: 13 Gode grunde til at besøge Tyrkiet

 

6. Respekter muslimske traditioner

Eftersom at Tyrkiet er et islamisk land, er det selvfølgelig vigtigt, at respekterer de muslimske traditioner. Tyrkerne går nemlig meget op i stolthed og ære.

Undgå for meget fysisk intimitet, lav ikke grin med indkaldelsen til bøn, undgå at drikke dig stangstiv og klæd dig ikke for udfordrende. Tyrkerne er dog ikke så højtidelige med traditionerne i feriebyerne. Vær desuden opmærksom på ramadanen, som varer en hel måned og kan påvirke din ferie.

Respekter muslimske traditioner - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Hav altid billed-ID på dig

Når du rejser i Tyrkiet, skal du ALTID have et billed-ID på dig. Du bør dog ikke gå rundt med dit pas hele tiden, da du risikerer at det bliver stjålet. Det er langt bedre at tage en fotokopi af passet eller bære en anden form for et gyldigt billed-ID såsom et kørekort.

Vær dog opmærksom på, at politiet kan forlange at ville se selve passet. Derudover skal du være opmærksom på, at dit pas SKAL være gyldigt flere måneder efter indrejsen i Tyrkiet. Læs mere om pasreglerne på um.dk.

 

8. Det blå og gule sygesikringskort virker ikke

Eftersom at det gule sygesikringskort kun dækker i Danmark og det blå sygesikringskort kun dækker i EU, virker de altså IKKE i Tyrkiet. Det er derfor ekstremt vigtigt, at du har en rejseforsikring som dækker i Tyrkiet. Husk at forhør dig ved dit forsikringsselskab inden rejsen.

 

9. Maden er blandt verdens bedste

Det tyrkiske køkken anses for at være et af verdens bedste og byder på smagsoplevelser udover det sædvanlige. Her får du en god blanding af middelhavsretter og mellemøstlige retter med indflydelse fra alverdens lande.

Maden i Tyrkiet varierer fra region til region og fra by til by. Afhængig af hvor du befinder dig, kan den samme ret altså bestå af vidt forskellige ingredienser. Du bør især prøve Meze, som groft sagt er Tyrkiets svar på tapas – bare med tyrkiske specialiteter.

Maden er blandt verdens bedste - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Glem ikke at give drikkepenge

Det er ikke obligatorisk at give drikkepenge i Tyrkiet, men mange i servicefaget forventer det alligevel. Mindelønnen er meget lav, så drikkepenge udgør ofte en væsentlig del af deres indkomst.

I Tyrkiet bør du give drikkepenge alt efter, hvor god servicen har været. Det er dog almindeligt at give omkring 10 procent i drikkepenge på restauranter og ved frisøren samt 2-5 TRY pr. dag til stuepigen. Ved taxikørsel er det normalt at runde beløbet op.


Læs også: Drikkepenge i Tyrkiet

 

11. Te er et tegn på gæstfrihed

Tyrkerne er en utroligt venlig og gæstfri folkefærd. Hvis du bliver tilbudt te af en fremmed tyrker, er det som regel ikke fordi de prøver at snyde dig. Det er faktisk bare af ren og skær venlighed og gæstfrihed. Hvis du afviser at tage imod den, kan nogle tyrkere blive direkte fornærmede over det.

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Te er et tegn på gæstfrihed - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Drik IKKE vand fra vandhanen

Du bør til enhver tid undgå, at drikke vand direkte fra hanen i Tyrkiet. Det er ikke fordi det er giftigt, men vandkvaliteten svinger rigtig meget. Hvis det så endelig kan drikkes, smager det som regel ikke specielt godt.

Drikkevandet i Tyrkiet indeholder desuden en helt anden bakterieflora end vi er vant til i Danmark. Der er dermed stor risiko for turistmave, hvor det står ud af begge ender. Du kan sagtens bruge drikkevandet til tandbørstning, men undgå at sluge det!

 

13. Tyrkiet er SÅ meget mere end badebyerne

De fleste danskere bestiller en charterrejse til Tyrkiet og glemmer herefter alt om at opleve andet end de typiske turistbadebyer. Det er virkelig ærgerligt, for Tyrkiet byder på SÅ meget mere end bare dét!

Tyrkiet er et stort og varieret land med charmerende landsbyer, antikke ruinbyer, pulserende storbyer, enestående naturvidundere og arkæologiske steder på UNESCOs verdensarvsliste. Der er simpelthen så meget at opleve!

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Tyrkiet er SÅ meget mere end bare badebyerne - Rejs Dig Lykkelig

 

14. Husk at forhandle om priserne

Et andet godt rejsetip til Tyrkiet er, at du skal huske at forhandle om priserne. Det er selvfølgelig ikke alle steder du kan det, men i basarer og på markeder samt ved sælgere og turarrangører, kan du sagtens forhandle om prisen.

I basarerne forsøger sælgerne som regel at få en ordentlig slat penge for deres kopivarer. Hvis du finder din indre købmand frem, kan du ofte på prisen helt ned på det halve af startprisen.

 

15. Sælgerne kan være påtrængende

Selvom at det er blevet meget bedre de seneste år, er der stadig nogle sælgere i Tyrkiet, som er ekstremt påtrængende. Den gode nyhed er, at der heldigvis er blevet meget længere imellem dem!

Hvis du støder på en ubehagelig sælger, der snakker grimt, forfølger dig, spærrer vejen for dig eller noget helt fjerde… Ja, så er det bedste du kan gøre faktisk bare at ignorere dem. Det kan være svært, men det virker som regel utroligt godt.

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Sælgerne kan være påtrængende - Rejs Dig Lykkelig

 

16. Vær opmærksom på svindel

Ligesom i ethvert andet land, kan du selvfølgelig også risikere at blive udsat for svindel i Tyrkiet. Vær særligt opmærksom på lommetyve og tro ikke på sælgere, der lover guld og grønne skove eller tilbyder gratis ting.

Du bør desuden være ekstra opmærksom på taxichauffører. Ligesom i mange andre lande, er der også taxichauffører som lader som om taxameteret ikke virker eller køre store omveje, så de kan tjene flere penge.

 

17. Sikkerheden i Tyrkiet

Hvis du bruger din sunde fornuft er Tyrkiet generelt set et sikkert land at rejse i. Du kan selvfølgelig risikere, at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, men det kan du jo også i alle andre lande.

I Tyrkiet er kriminaliteten lav og sundhedsvæsnet er godt. Du kan dog støde på uroligheder og i værste tilfælde terror. Undgå at nærme dig området nær den syriske grænse, hvor der er forhøjet risiko for terror. Det er desuden heller ikke unormalt med jordskælv i Tyrkiet.

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Sikkerheden i Tyrkiet - Rejs Dig Lykkelig

 

18. Hjemløse hunde og katte

Der er hjemløse hunde og katte overalt i Tyrkiet. Det er virkelig sørgeligt, men det er desværre den barske virkelighed. Hvis du gerne vil hjælpe dem, er der flere nonprofit organisationer, som tager imod donationer til at hjælpe de stakkels dyr på gaden.

 

19. Forvent ikke at alle taler engelsk

En anden vigtig ting du skal vide inden rejsen til Tyrkiet er, at mange tyrkere slet ikke taler engelsk. Det plejer som regel ikke at være et problem i turistområderne og storbyerne, men det kan blive et problem uden for byerne.

I turistområderne er der faktisk også en del tyrkere som taler dansk eller forstår det nogenlunde. Hvis du derimod bevæger dig væk fra turistområderne er det en god idé, at lære et par simple tyrkiske gloser eller hente en oversættelsesapp til telefonen.

 

20. Der er IKKE varmt året rundt

Hvis du besøger Tyrkiet i højsæsonen, er det svært at tro, at der ikke er varmt hele året rundt. Der kan nemlig være ekstremt varmt om sommeren med temperaturer, der nemt sniger sig op omkring 30-40 grader.

Tyrkiet er som sagt et stort land og temperaturen varierer altså meget alt efter hvilket område du besøger. Vintermånederne er som regel kølige, men ikke lige så køligt som i Danmark. I visse områder kan det endda begynde at sne.

Der er IKKE varmt året rundt - Rejs Dig Lykkelig

 

21. Tidsforskel

I 2016 besluttede Tyrkiet at de kun ville have sommertid. Det betyder altså at Tyrkiet en time foran Danmark i vores sommertid. Det vil sige at når klokken er 18.00 i Danmark er den 19.00 i Tyrkiet.

I vores vintertid er Tyrkiet derimod to timer foran Danmark. Det vil sige at når klokken er 18.00 i Danmark er den 20.00 i Tyrkiet.


Læs også: De Bedste Rejsemål i Tyrkiet

 

22. Flyvetiden fra Danmark til Tyrkiet

En anden vigtig ting du skal vide inden rejsen til Tyrkiet er, hvor lang flyveturen fra Danmark egentligt er. Det afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvor du skal holde ferie. Alligevel er det sikkert at sige, at flyveturen er på under 4 timer med direkte fly fra Danmark til Tyrkiet.

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Flyvetiden fra Danmark til Tyrkiet - Rejs Dig Lykkelig

 

23. Pas på i trafikken

Uanset om du er på gåben, kører i bil eller noget helt tredje, skal du være ekstra opmærksom i trafikken i Tyrkiet. Mange tyrkere kører med hovedet under armen og ignorerer decideret trafikreglerne.

Hvis du er på gåben og skal krydse en vej, er det vigtigt at du kigger dig ekstra godt for inden du går over vejen. Det gælder også hvis du skal over et fodgængerfelt i et lyskryds, hvor det ellers er rødt for bilisterne.

 

24. Forbudte websites i Tyrkiet

Det lyder måske skørt, men der er faktisk flere store internationale websites, som ikke kan benyttes i Tyrkiet. Når først du er i Tyrkiet, kan du f.eks. ikke benytte Booking.com, som ellers er en af verdens mest populære hotelsider.

Du kan heller ikke benytte Wikipedia, fordi det åbenbart er forbudt at bruge i Tyrkiet. Derudover er PayPal heller ikke tilgængeligt i Tyrkiet, men du kan vidst alligevel få adgang til kontoen igennem PayPal-mobilapplikationen.

24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over nogle af de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Tyrkiet. Har du andre gode rejsetips til Tyrkiet? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden, så du kan hjælpe andre med at få den bedst mulige rejse.

Læs flere artikler fra Tyrkiet:

13 Gode grunde til at besøge Tyrkiet

• Drikkepenge i Tyrkiet

• De Bedste Rejsemål i Tyrkiet

… Eller læs alle artikler fra Tyrkiet

Planlæg din rejse til Tyrkiet:

Bestil pakkerejse til Tyrkiet på Sunweb.dk (reklamelink)

Bestil fly til Tyrkiet på Momondo.dk (reklamelink)

Bestil hotel i Tyrkiet på Hotels.com (reklamelink)

Bestil biludlejning i Tyrkiet på Discovercars.com (reklamelink)

Bestil oplevelser i Tyrkiet på GetYourGuide.dk (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

kommentarer