13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Rejs Dig Lykkelig

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland

Leder du efter sjove ting at lave i Syd- og Sønderjylland? Glem ikke at tjekke denne liste med mange spændende seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland.

I Syd- og Sønderjylland gemmer der sig et stort antal spændende seværdigheder og oplevelser for hele familien. Her finder du alt fra sjove gratis oplevelser og enestående naturfænomener til historiske steder og UNESCO-seværdigheder. Uanset om du er interesseret i naturen, historien, forlystelsesparker eller noget helt fjerde, kan du finde det hele i Syd- og Sønderjylland.

Hvis du bor i Syd- og Sønderjylland eller planlægger en tur dertil, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en lang liste med nogle af de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland.

 

Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland


1. Koldinghus

I centrum af Kolding ligger Koldinghus, der er Jyllands sidste kongeslot. Det blev grundlagt af den danske konge i midten af 1200-tallet for at vogte over grænsen mellem Danmark og Slesvig. En voldsom brand i 1808 resulterede dog i at det gamle slot længe stod i ruiner.

I dag kan du udforske de restaurerede ruiner af Koldinghus, der er placeret på en bakketop med udsigt over Slotssøen. Det gamle slot fungerer som et moderne museum med en stor historisk og arketektionisk betydning. Koldinghus er dermed en spændende oplevelse i Syd- og Sønderjylland, hvis du interesserer dig for kongefamilien og Danmarkshistorien.

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Koldinghus - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Tirpitz

Midt i klitlandskabet lidt uden for Blåvand ligger Tirpitz, der er et spændende museum som falder i et med naturen. Det er bygget direkte ind i klitterne og byder på en spændende tidsrejse tilbage i historien. Hvis du leder efter historiske seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland, bør du altså ikke gå glip af Tirpitz.

Tirpitz består af flere forskellige underjordiske udstillingsgallerier, hvor du kan lære om vestkysten fra istiden til nutiden, Anden Verdenskrig og meget mere. Du kan bl.a. besøge Tirpitz-bunkeren, som var en del af Hitlers store bunkerprojekt, der blev kaldt for Atlantvolden.

 

3. Legoland Billund

Legoland er kendt i hele verden, men vores egen Legoland Billund er den originale af de mange Legoland-forlystelsesparker på verdensplan. Det vidste du sikkert allerede? Legoland Billund er nemlig én af de absolut største turistattraktioner i Syd- og Sønderjylland – og resten af Danmark.

En af de helt store attraktioner i Legoland Billund er Miniland, der består af store dele af verden bygget i legoklodser. Faktisk er der brugt mere end 25 millioner legoklodser til at bygge Miniland! Det er dog ingen ting taget i betragtning af, at der er brugt mere end 65 millioner legoklodser i hele parken! Udover Miniland, er der selvfølgelig også mere end 50 sjove forlystelser, der primært henvender sig til børn.

Legoland - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Gråsten Slot

Gråsten Slot er den kongelige families sommerresidens og er en af de største seværdigheder i Syd- og Sønderjylland. Slottet blev givet som bryllupsgave til den daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid i 1935. Ved Dronning Ingrids død i 2000, overgik slottet til Dronning Margrethe.

Hvis kongefamilien ikke benytter slottet, har du mulighed for at udforske slotshaven, der er en smuk engelsk inspireret landskabshave i naturskønne omgivelser. Du kan også besøge slotskirken, der er udsmykket med mange enestående detaljer.5. Nationalpark Vadehavet

Vadehavet er Danmarks største nationalpark og er faktisk blandt verdens ti vigtigste vådområder. Grunden til dette skyldes, at det er én af verdens sidste store tidevandsøkosystemer. Vadehavet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er uden tvivl en af de bedste naturoplevelser i Syd- og Sønderjylland.

Ved Nationalpark Vadehavet, kan du opleve to helt unikke naturfænomener. Den ene er de særlige tidevandsforhold, der blotlægger havbunden to gange dagligt. Den anden er sort sol, hvor op imod 1 million trækfugle samles på himlen.

Vadehavet - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Madsby Legepark

Madsby Legepark i Fredericia er et stort gratis udendørs legeland. Det er en del af Madsbyparken, der også huser Den Historiske Miniby og Fredericia Idrætscenter med badeland, fitnesscenter, bowlingcenter osv. Inde i Madsby Legepark, finder du en kæmpestor legeplads med sjove aktiviteter for hele familien.

Her kan børnene udfolde sig på sandlegepladsen, besøge klatretårnet, svinge rundt på tarzanbanen, kører på mooncar-banen og meget mere. Der er også en mini-zoo med flere forskellige dyr. Imod betaling kan I bl.a. også sejle med robåde, køre med Madsbytoget og spille minigolf. Madsby Legepark er helt klart en af de bedste oplevelser i Syd- og Sønderjylland for børnefamilier.

 

7. Mennesket ved havet

Mennesket ved havet er en 9 meter høj skulptur med 4 hvide mænd, der skuer ud over havet ved Sædding Strand nord for Esbjerg. Skulpturen kan ses i op til 10 kilometers afstand og byder rejsende fra søsiden velkommen til byen.

Skulpturen blev opført i anledning af Esbjerg kommunes 100-års jubilæum. Sidenhen er det blevet et stort vartegn for byen. Formålet med Mennesket ved havet er at symboliserer det rene menneskes møde med naturen. Det er én af de seværdigheder i Syd- og Sønderjylland, som du bare skal have set mindst én gang.

Mennesket Ved Havet - Rejs Dig Lykkelig

 

8. Christiansfeld

Christiansfeld er en lille historisk by, der er er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Byen blev grundlagt i 1773 på beordring fra Kong Christian VII. Den blev bygget af det verdensomspændende trofællesskab ”Brødremenigheden”, der nøje og systematisk planlagde byplanen.

I dag findes der mange lignende byer i Europa, men Christiansfeld er Europas bedst bevarede brødremenighedsby. Byen har gennemgået en omfattende renovering, men fremstår så original som muligt. Christiansfeld er så velbevaret, at en gåtur i byen hurtigt vil få dig til at føle, at du befinder dig i en svunden tid.

 

9. Givskud Zoo

I Givskud Zoo kan du opleve mere end 700 dyr, der er fordelt over omkring 60 forskellige dyrearter. Her kan du bl.a. møde giraffer, løver, zebraer, pingviner, elefanter, næsehorn, kameler, bjørne, aber, gorillaer og mange andre dyrearter.

Noget af det bedste ved Givskud Zoo er deres safaripark, hvor du kan køre rundt blandt dyrene og komme helt tæt på. Du kan også besøge Danmarks største dinosaurudstilling. Givskud Zoo er uden tvivl en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland for børnefamilier.

Givskud - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Lalandia Billund

Lalandia Billund er Skandinaviens største ferie- og oplevelsescenter med et stort antal aktiviteter for hele familien. Book en miniferie i et af feriehusene eller tag på en sjov endagstur til Lalandia. Her kan du bl.a. besøge et stort indendørs legeland, spille minigolf og bowling, stå på ski og skøjter.

Den helt store attraktion i Lalandia Billund er Lalandia Aquadome, der er Skandinaviens største badeland. Inde i badelandet, finder du et stort antal vandrutsjebaner, et bølgebassin, varme boblebade og meget mere i tropiske omgivelser. Der er også flere skønne afslappende wellnessoplevelser.

 

11. Jelling Monumenterne

Jelling Monumenterne består af Jellingstenene, Jelling Kirke og to kæmpestore gravhøje, der tilsammen udgør en af Europas vigtigste arve fra vikingetiden. Området er et bevis på den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien.

Når du besøger Jelling Monumenterne, kan du tage med på en rejse tilbage i tiden. Her kan du lære om den danske historie, kristendommen, Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Jelling Monumenterne er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er en af de mest historiske seværdigheder i Syd- og Sønderjylland.

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Jelling Monumenterne - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Universe Science Park

Universe Science Park ligger på Als og er en populær science park med fokus på naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. Her foregår læringen på en sjov og oplevelsesrig måde, der især er populær blandt børn.

Inde i Universe Science Park, kan du nemt udforske parkens mange interaktive udstillinger i timevis. Prøv sjove VR-forlystelser, se en film i 5D biografen, kør på segway, løft en bil, udfør spændende eksperimenter og meget mere. Universe er helt klart en af de bedste oplevelser i Syd- og Sønderjylland for børnefamilier.

 

13. Ribe

Ribe er Danmarks ældste by og er en stor seværdighed i Syd- og Sønderjylland i sig selv. Det er den bedst bevarede middelalderby i Danmark med en historie der går tilbage til før vikingetiden. Ja, faktisk dateres Ribe helt tilbage til oldtiden!

Gå en tur i de historiske brostensbelagte gader med bindingsværkshuse, gammeldags gadelamper og meget mere. Du kan også besøge Ribe Domkirke, der har domineret bybilledet siden 1200-tallet og dermed er den ældste domkirke i Danmark. Hvis du vil lære mere om vikingetiden i Danmark, skal du huske at smutte forbi Ribe VikingeCenter.

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Ribe - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over nogle af de mest spændende seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland. Hvad er dine favoritoplevelser i Syd- og Sønderjylland? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden, så andre kan få endnu mere inspiration til sjove oplevelser i Syd- og Sønderjylland.

Læs mere fra Danmark:

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.