13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Rejs Dig Lykkelig

20 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland

Leder du efter sjove ting at lave i Syd- og Sønderjylland? Glem ikke at tjekke denne liste med mange spændende seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland.

I Syd- og Sønderjylland gemmer der sig et stort antal spændende seværdigheder og oplevelser for hele familien. Her finder du alt fra sjove gratis oplevelser og enestående naturfænomener til historiske steder og UNESCO-seværdigheder.

Uanset om du er interesseret i nature, historie, forlystelsesparker eller noget helt fjerde, kan du finde det hele i Syd- og Sønderjylland!

Hvis du bor i Syd- og Sønderjylland eller planlægger en tur dertil, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste over de absolut bedste seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland.

 

Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland


1. Koldinghus

I centrum af Kolding ligger Koldinghus, som er Jyllands sidste kongeslot. Det blev grundlagt af den danske konge i midten af 1200-tallet for at vogte over grænsen mellem Danmark og Slesvig.

En voldsom brand i 1808 resulterede dog i, at det gamle slot længe stod i ruiner. I dag kan du udforske de restaurerede ruiner af Koldinghus, der er placeret på en bakketop med udsigt over Slotssøen.

Det gamle slot fungerer som et moderne museum med en stor historisk og arketektionisk betydning. Det er dermed en af de bedste oplevelser i Syd- og Sønderjylland, hvis du interesserer dig for kongefamilien og Danmarkshistorien.

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Koldinghus - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Tirpitz

Midt i klitlandskabet lidt uden for Blåvand ligger Tirpitz, der er et museum som falder i ét med naturen. Det er bygget direkte ind i klitterne, og byder på en spændende tidsrejse tilbage i historien.

Hvis du leder efter historiske seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland, bør du altså ikke gå glip af Tirpitz! Museet består af flere underjordiske gallerier, som bare venter på at blive udforsket.

Her kan du bl.a. lære om vestkysten fra istiden til nutiden og Anden Verdenskrig. Du kan også besøge Tirpitz-bunkeren, som var en del af Hitlers store bunkerprojekt ”Atlantvolden”.

 

3. Legoland Billund

Legoland er kendt over hele verden, men vores helt egen Legoland Billund er den originale af de mange Legoland-parker på verdensplan.

Men det vidste du sikkert allerede? Legoland Billund er nemlig en af de absolut største turistattraktioner i Syd- og Sønderjylland – og resten af Danmark.

En af de helt store attraktioner i Legoland Billund er Miniland, som består af store dele af verden bygget i legoklodser. Faktisk er der brugt mere end 25 millioner legoklodser til at bygge Miniland!

Det er dog ingenting, taget i betragtning af, at der er brugt mere end 65 millioner legoklodser i hele parken! Udover Miniland, er der også mere end 50 sjove forlystelser, som primært henvender sig til børn.


Læs også: Gode Forlystelsesparker i Danmark

Legoland - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Gråsten Slot

Gråsten Slot er kongefamiliens sommerresidens og er endnu en af de største seværdigheder i Syd- og Sønderjylland.

Slottet blev givet i bryllupsgave til den daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid i 1935. Ved Dronning Ingrids død i 2000, overgik slottet til Dronning Margrethe.

Hvis kongefamilien ikke benytter slottet, kan du udforske den smukke engelskinspirerede slotshave, der er beliggende i naturskønne omgivelser. Du kan også besøge slotskirken, der er smukt udsmykket med enestående detaljer.

 

5. Sønderjysk Kaffebord

I Sønderjylland er det selvfølgelig et must at prøve et klassisk sønderjysk kaffebord. Det famøse kaffebord har været en sønderjysk tradition siden midten af 1800-tallet og bør så absolut opleves!

Et sønderjysk kaffebord bestod oprindeligt af 21 forskellige kager, heraf syv tørre, syv bløde og syv hårde kager.

I dag varierer antallet af kager til gengæld rigtig meget. Alligevel er én ting stensikkert… Du kan glæde dig til kager i lange baner!

Det sønderjyske kaffebord kan opleves flere steder rundt omkring i Sønderjylland på udvalgte datoer. Du kan f.eks. prøve dette kaffebord på Hohenwarte (reklamelink).

Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Sønderjysk Kaffebord - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Frøslevlejren

Frøslevlejren ligger lidt uden for Padborg og er en af Europas bedst bevarede fangelejre fra 2. verdenskrig. Under den tyske besættelse, fungerede lejren som en tysk interneringslejr af danske fanger.

Den nåede ikke engang at eksistere i et år, men alligevel kom tusindvis af danskere gennem lejren. Forholdene var langt bedre end i de tyske koncentrationslejre, men omkring 1.600 af fangerne blev deporteret til kz-lejre i Tyskland.

Efter befrielsen i maj 1945, har lejren bl.a. fungeret som en interneringslejr og straffelejr samt en kaserne for den danske hær. I dag er Frøslevlejren hjem til et museum, hvor du kan lære om Danmarkshistorien.

 

7. Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark og er faktisk et af verdens ti vigtigste vådområder. Grunden til dette skyldes, at det er én af verdens sidste store tidevandsøkosystemer.

Vadehavet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er helt klart en af de bedste naturoplevelser i Syd- og Sønderjylland. Her kan du opleve to helt unikke naturfænomener!

Det ene er de særlige tidevandsforhold, der blotlægger havbunden to gange dagligt. Det andet er Sort Sol (reklamelink), hvor op imod 1 million trækfugle samles på himlen.

Vadehavet - Rejs Dig Lykkelig

 

8. Madsby Legepark

Madsby Legepark i Fredericia er et stort gratis udendørs legeland. Det er en del af Madsbyparken, som også huser Den Historiske Miniby og Fredericia Idrætscenter med badeland, fitnesscenter, bowlingcenter osv.

Inde i Madsby Legepark, finder du en kæmpestor legeplads med mange sjove aktiviteter. Her kan børnene udfolde sig på sandlegepladsen, køre mooncars, besøge klatretårnet, svinge rundt på tarzanbanen og besøge mini-zooen.

Imod betaling kan I bl.a. også sejle med robåde, køre med Madsbytoget og spille minigolf. Madsby Legepark er helt klart en af de bedste oplevelser i Syd- og Sønderjylland for børnefamilier.

 

9. Mennesket ved havet

Mennesket ved havet er en 9 meter høj skulptur med 4 hvide mænd, der skuer ud over havet ved Sædding Strand nord for Esbjerg.

Skulpturen kan ses i op til 10 kilometers afstand og byder rejsende fra søsiden velkommen til byen. Den blev opført i anledning af Esbjerg kommunes 100-års jubilæum og er sidenhen blevet et stort vartegn for byen.

Formålet med Mennesket ved havet er, at symboliserer det rene menneskes møde med naturen. Det er en af de seværdigheder i Syd- og Sønderjylland, som du bare SKAL se mindst én gang.

Mennesket Ved Havet - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Historiecenter Dybbøl Banke

Sønderjylland er spækket med historiske seværdigheder. En af de vigtigste er Historiecenter Dybbøl Banke, hvor du kan lære om én af Danmarkshistoriens mest dramatiske begivenheder.

Det var nemlig her krigen på Dybbøl Banke fandt sted i 1864! Et blodigt og vigtigt slag, som har haft stor betydning for Danmark, Tyskland og resten af Europa.

Som et resultat af krigen på Dybbøl Banke, blev Danmarks landegrænser reduceret markant. Men i 1920 fik vi heldigvis den del af Slesvig tilbage igen, som i dag er Sønderjylland.

På Historiecenter Dybbøl Banke, kan du lære meget mere om krigen, der skildres på en levende og interaktiv måde. Her er der lærerige udstillinger og sjove aktiviteter for alle.

Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Dybbøl Mølle - Rejs Dig Lykkelig

 

11. Christiansfeld

Christiansfeld er en lille historisk by, som er er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Byen blev grundlagt i 1773 på beordring fra Kong Christian VII.

Den blev bygget af det verdensomspændende trofællesskab ”Brødremenigheden”, som nøje og systematisk planlagde byplanen. I dag findes der mange lignende byer i Europa, men Christiansfeld er Europas bedst bevarede brødremenighedsby.

Byen har gennemgået en omfattende renovering, men fremstår så original som muligt. Ja, faktisk er Christiansfeld så velbevaret, at det hurtigt vil føles som om, at du er rejst tilbage til en svunden tid.


Læs også: UNESCO-Seværdigheder i Danmark

 

12. Givskud Zoo

I Givskud Zoo kan du opleve mere end 700 dyr fordelt på omkring 60 forskellige arter. Her kan du bl.a. møde giraffer, løver, zebraer, pingviner, elefanter, næsehorn, kameler, bjørne, aber og gorillaer.

Noget af det bedste ved Givskud Zoo er deres safaripark, hvor du kører rundt blandt dyrene og kommer helt tæt på. Du kan også besøge Dinosaurparken, som er hjem til Danmarks største dinosaurudstilling.

Der hersker slet ingen tvivl om, at Givskud Zoo er en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland for børnefamilier!

Givskud - Rejs Dig Lykkelig

 

13. Marsk Tårnet

Marsk Tårnet, Marsktårnet, Marsk Tower… Kært barn har mange navne. Marsk Tårnet stod færdigt i sensommeren 2021 og er lynhurtigt blevet et stort vartegn i Syd- og Sønderjylland.

Det 25 meter høje dobbeltspiralformede udsigtstårn ligger i Skærbæk og byder på fantastiske udsigter! Herfra kan du se udover Nationalpark Vadehavet og et uendeligt fladt marsklandskab så langt øjet rækker.

Marsk Tårnet er en del af Marsk Camp, som bl.a. også tilbyder overnatning i luksuriøse glampingtelte. Du kan bestille glamping hos Marsk Camp her (reklamelink).

 

14. Gendarmstien

Gendarmstien er kendt for at være en af Danmarks smukkeste vandreruter. Den 84 kilometer lange vandrerute snor sig langs grænsen og kysten hele vejen fra Padborg ved den dansk-tyske grænse til Skovby på Als.

Stien er rigtig godt skiltet og byder ikke bare på en flot og varieret natur, men også en spændende historie.

Den er opdelt i fem etaper, som er henholdsvis Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen, Strand-etapen og Mølle-etapen. Hvis du har modet på det, kan du gå hele ruten på 5 dage.

Gendarmstien er let og kan sagtens klares af nybegyndere. Hvis du bare gerne vil opleve lidt af stien, kan du også bare nøjes med at tage én af etaperne.

Gendarmstien - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Lalandia Billund

Lalandia Billund er Skandinaviens største ferie- og oplevelsescenter. Her bliver du mødt af et stort antal aktiviteter for hele familien.

Book en miniferie i et af feriehusene eller tag på en sjov endagstur til Lalandia. Her kan du bl.a. besøge et stort indendørs legeland, spille minigolf og bowling samt stå på ski og skøjter.

Den helt store attraktion i Lalandia Billund er dog Lalandia Aquadome, som er Skandinaviens største badeland.

Det enorme badeland byder på et stort antal vandrutsjebaner, bølgebassin, varme boblebade og meget mere i tropiske omgivelser. Med et bredt udvalg af afslappende wellnessoplevelser, er der også rig mulighed for lidt selvforkælelse.

 

16. Jelling Monumenterne

Jelling Monumenterne består af Jellingstenene, Jelling Kirke og to kæmpestore gravhøje, der tilsammen udgør en af Europas vigtigste arve fra vikingetiden.

Området er et bevis på den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien. Ved Jelling Monumenterne kan du tage med på en rejse tilbage i tiden.

Her kan du lære om den danske historie, kristendommen, Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Jelling Monumenterne er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er en af de vigtigste historiske seværdigheder i Syd- og Sønderjylland.

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Jelling Monumenterne - Rejs Dig Lykkelig

 

17. Bridgewalking Lillebælt

Trænger du til lidt action og spænding? Så er Bridgewalking Lillebælt måske en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland for dig.

Her kan du gå på toppen af den gamle Lillebæltsbro i 60 meters højde. Det er dermed højere end den verdensberømte bridgewalking på Sydney Harbour Bridge i Australien!

Turen over den gamle Lillebæltsbro varer et par timer og byder på imponerende udsigter over landskabet fra et fugleperspektiv. Mærk vinden i håret og suget i maven, når broen begynder at ryste pga. togbanen og kørebanerne under dig.

Bridgewalking er en ret grænseoverskridende oplevelse, men giver samtidig det fedeste adrenalinsus i kroppen. Du kan med fordel købe dine billetter til Bridgewalking Lillebælt her (reklamelink).


Læs også: 14 Vilde Action Oplevelser i Jylland

 

18. Universe Science Park

Universe Science Park ligger på Als og er en populær science park med fokus på naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.

Inde i parken foregår læringen på en sjov og oplevelsesrig måde, som især vækker begejstring blandt børn. Ja, faktisk er det nemt at bruge timevis på at udforske parkens mange interaktive udstillinger.

Prøv sjove VR-forlystelser, se en 5D-film, kør på segway, løft en bil, udfør spændende eksperimenter og meget mere. Universe er helt klart en af de bedste oplevelser i Syd- og Sønderjylland for børnefamilier.

Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Universe - Rejs Dig Lykkelig

 

 

19. Sønderborg Slot

Sønderborg Slot har stået ved indsejlingen til Sønderborg på øen Als siden 1200-tallet. Med en alder på omkring 800 år, byder slottet på en lang og dramatisk historie.

I dag er Sønderborg Slot hjem til et museum med mange spændende udstillinger. Her kan du bl.a. lære om nogle af de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien såsom krigen i 1864, genforeningen i 1920 samt Første- og Anden verdenskrig.

Der er desuden rig mulighed for, at blive klogere på Sønderjyllands og Slesvigs historie fra middelalderen og frem til i dag. Du kan også udforske adskillige flotte slotsrum og se udstillinger med kunst, tekstiler og meget mere.

 

20. Ribe

Ribe er Danmarks ældste by og er en stor attraktion i sig selv. Det er den bedst bevarede middelalderby i Danmark med en historie der går tilbage til før vikingetiden. Ja, faktisk dateres Ribe helt tilbage til oldtiden!

Gå en tur i de historiske brostensbelagte gader med bindingsværkshuse, gammeldags gadelamper og meget mere.

Du kan også besøge Ribe Domkirke, som har domineret bybilledet siden 1200-tallet og dermed er Danmarks ældste domkirke. Hvis du vil lære mere om vikingetiden, skal du huske at smutte forbi Ribe VikingeCenter.

13 Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland - Ribe - Rejs Dig Lykkelig

 

Flere Seværdigheder og Oplevelser i Syd- og Sønderjylland:


De nævnte steder på listen, var bare et lille udpluk af de mange seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland. Af andre spændende steder, kan der også nævnes følgende:

• Fredericia Vold – Nordeuropas bedst bevarede voldanlæg.

• Schackenborg Slot – Prins Joachims gamle hjem i Møgeltønder.

• Kolding Storcenter – Jyllands største indkøbscenter.

• Jump A Lot – Syddanmarks største og sjoveste legeland.

• Trøjborg Slotsruin – Velbevarede ruiner af et gammelt slot.

• Fanø, Mandø og Rømø – Skønne øer i Syddanmark.

• Haderslev Domkirke – Én af Danmarks domkirker.

• Økolariet – Videns- og oplevelsescenter i Vejle.

Rømø - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over nogle af de bedste seværdigheder og oplevelser i Syd- og Sønderjylland. Hvad er dine favoritoplevelser i Syd- og Sønderjylland? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Danmark:

Vilde Action Oplevelser i Jylland

16 Oplevelser på Fyn

Populære Sommerhusområder i Jylland

26 Oplevelser i Midtjylland

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *