UNESCO-Seværdigheder i Danmark - Stevns Klint - Rejs Dig Lykkelig

7 UNESCO-Seværdigheder i Danmark

Leder du efter Danske attraktioner på UNESCOs verdensarvsliste? Glem ikke at tjekke denne liste over UNESCO-seværdigheder i Danmark.

Danmark er ganske vist et lille land. Alligevel har vi formået at få syv fantastiske steder optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Fire af stederne ligger på Sjælland imens de sidste tre steder ligger i Jylland. De syv UNESCO-seværdigheder i Danmark, byder på alt fra enestående natur til en spændende Danmarkshistorie.

UNESCOs Verdensarvsliste er en international liste, som omfatter et stort antal unikke steder verden over. Listen indeholder alt fra naturvidundere, historiske bygninger og religiøse monumenter til hele byer.

Alle UNESCO-seværdighederne har dét tilfælles, at de er bevaringsværdige og anerkendte som verdenskulturarv. Når du besøger en UNESCO-seværdighed, er du næsten stensikker på, at få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Hvis du vil udforske Danmarks fantastiske UNESCO-steder, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste over de syv UNESCO-seværdigheder i Danmark.

 

UNESCO-seværdigheder i Danmark:


1. Stevns Klint

Stevns Klint blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2014 og er et af de smukkeste og mest historiske steder i Danmark.

Klinten rejser sig dramatisk op fra havet i en højde på op til 41 meter, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Øresund! På en klar dag, kan du faktisk se hele vejen til København, Sverige og Møn.

Klinten består af kridt og hvide kalksten, som blev dannet for millioner af år siden, dengang Danmark stadig lå under havet.

Ved Stevns Klint, findes der spor som vidner om den store katastrofe for 65 millioner af år siden. Katastrofen ramte hele jorden og udslettede mere end halvdelen af alt liv på jorden, inklusive dinosaurerne.

Udover dinosaurernes uddøen, vidner Stevns Klint også om atomtruslen under Den Kolde Krig. Det er dermed et smukt og spændende naturhistorisk sted. Det er en af de UNESCO-seværdigheder i Danmark, som du skal se mindst én gang i livet.


Læs også: 18 Fantastiske Seværdigheder på Sjælland

Stevns Klint - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Sebastian Bill fra Unsplash

 

2. Christiansfeld

Christiansfeld er en lille by i Sønderjylland, som blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2015.

Byen blev grundlagt i 1773 på beordring af Kong Christian VII. Den blev bygget af det verdensomspændende trofællesskab ”Brødremenigheden”, som nøje og systematisk planlagde byplanen.

I dag findes der mange lignende menighedsbyer i Europa, men alligevel er Christiansfeld Europas bedst bevarede brødremenighedsby.

Byen har gennemgået en omfattende renovering, men fremstår stadig så original som muligt. Christiansfeld er så velbevaret, at en gåtur i byen hurtigt giver en følelse af, at befinde sig i gamle dage.

 

3. Kronborg Slot

Kronborg Slot er en af de fineste og mest betydningsfulde renæssanceslotte i Europa.

Slottet har spillet en stor rolle i Danmarkshistorien med en historie, som går helt tilbage til 1420. Den strategiske placering ved Øresund, har resulteret i, at det bl.a. har fungeret som et vigtigt militært fæstningsværk.

I Shakespeares berømte fortælling om ”Hamlet”, benyttede han Kronborg Slot som scenen for sit skuespil. Det betyder at slottet i dag er kendt over hele verden som ”Hamlets slot”.

Slottet er desuden hjem til Holger Danske, som efter sigende har sovet i kælderen under Kronborg i hundredvis af år. Rygtet siger, at han først vågner igen, den dag han skal beskytte Danmark imod fjender.

Det smukke slot i Helsingør, blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i år 2000. Der er ingen tvivl om, at det er en af de mest unikke oplevelser i Danmark.

UNESCO-Seværdigheder i Danmark - Kronborg Slot - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er en af Danmarks vigtigste bygningsmonumenter og har en stor betydning for Europæisk arkitekturhistorie. Ja, faktisk er det et af de tidligste eksempler på gotiske domkirker i Skandinavien.

Den storslåede kirke har en mere end 1.000 år lang Danmarkshistorie. Byggeriet af den nuværende kirke begyndte i 1170’erne. Siden da, har der været rigtig mange tilføjelser.

Roskilde Domkirke har været brugt som kongeligt gravkammer i hundredvis af år. Her er mindst 38 danske konger og dronninger stedt til hvile, ligesom Dronning Margrethe II også skal begraves her.

 

5. Nationalpark Vadehavet

Vadehavet er Danmarks største nationalpark og er blandt verdens ti vigtigste vådområder. Grunden til dette skyldes, at det er en af verdens sidste store tidevandsøkosystemer.

Vadehavet strækker sig hele vejen fra Ho bugt i Esbjerg til den Hollandske by, Den Helder. Den danske del blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.

Ved Nationalpark Vadehavet, kan du opleve to helt unikke naturfænomener. Den ene er de særlige tidevandsforhold, som blotlægger havbunden to gange dagligt. Den anden er sort sol, hvor op imod 1 million trækfugle samles på himlen i foråret og efteråret.

Det varme og lave vand ved Vadehavet, gør det til et yndet sted for dyreliv. Det er bl.a. hjem til Danmarks største bestand af spættede sæler.

Der hersker ingen tvivl om, at Nationalpark Vadehavet er en af de mest populære UNESCO-seværdigheder i Danmark.

UNESCO-Seværdigheder i Danmark - Nationalpark Vadehavet - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Parforcejagtlandskabet

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er endnu en af de enestående UNESCO-seværdigheder i Danmark. Landskabet består af Store Dyrehave, Gribskov og Jægersborg Dyrehave, som tilsammen danner et enormt naturområde.

På en tur til Versailles nær Paris, blev Kong Christian den 5. så inspireret af barokhaverne, at han besluttede, at omdanne de kongelige jagtmarker til et parforcejagtlandskab.

Parforcejagt var kongens foretrukne jagtform og var en meget brutal form for jagt, hvor kongen kunne demonstrere sin magt.

Her blev et krondyr jagtet indtil det var så udmattet, at selskabets æresgæst kunne dræbe den med et sværd eller et spyd.

I dag er parforcejagtlandskabet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, fordi den er et usædvanligt eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev brugt til at designe naturen.

 

7. Jelling Monumenterne

Jelling Monumenterne består af Jellingstenene, Jelling Kirke og to kæmpestore gravhøje, som tilsammen udgør en af Europas vigtigste arve fra vikingetiden.

Området er et bevis på den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien. Jelling Monumenterne blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1994, som den første UNESCO-seværdighed i Danmark.

Områdets to store gravhøje og Jellingstenene er opført af de to konger, Gorm den Gamle og Harald Blåtand.

Jelling Kirke er blot én ud af flere kirker, som er blevet opført på det samme sted. Kirken er faktisk placeret lige der, hvor Harald Blåtands trækirke blev opført i 900-tallet.

Jellingestenene bliver ofte kaldt for Danmarks dåbsattest, fordi de skildrer den ældste skrift med Danmarks navn indskrevet. På den ene sten, er der indhugget en kristusfigur, som faktisk også er fremstillet i alle danske pas.

De to høje ved Jelling Monumenterne byder på en god udsigt over området. Den ene høj menes, at have været Gorm den Gamle’s første gravhøj imens den anden formentligt bare er en mindehøj.

Glem ikke at besøge museet, Kongernes Jelling, som ligger i nærheden og fortæller om historien bag Jelling Monumenterne.

Jelling Monumenterne - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de syv UNESCO-seværdigheder i Danmark. Føler du dig inspireret til, at se nogle af de unikke steder i Danmark, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Danmark:

De Bedste Oplevelser i Danmark

Uforglemmelige Paroplevelser i Danmark

Action Oplevelser i Danmark

De Bedste Sommerhusområder i Danmark

… Eller læs alle artikler fra Danmark

Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *