UNESCO-Seværdigheder i Danmark - Stevns Klint - Rejs Dig Lykkelig

7 UNESCO-Seværdigheder i Danmark

Leder du efter Danske attraktioner, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste? Glem ikke at tjekke denne liste med de syv UNESCO-seværdigheder i Danmark.

Danmark er et lille land, men alligevel har vi formået at få syv fantastiske steder optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Fire af stederne ligger på Sjælland imens de sidste tre steder ligger i Jylland. De syv UNESCO-seværdigheder i Danmark, byder på alt fra enestående natur til en spændende Danmarkshistorie.

UNESCOs Verdensarvsliste er en international liste, der omfatter et stort antal unikke steder verden over. Listen indeholder alt fra naturvidundere, historiske bygninger og religiøse monumenter til hele byer. Alle UNESCO-seværdighederne har det tilfælles, at de er bevaringsværdige og anerkendte som verdenskulturarv. Når du besøger en UNESCO-seværdighed, er du næsten altid sikker på, at du får en oplevelse ud over det sædvanlige.

Hvis du vil udforske Danmarks fantastiske UNESCO-steder, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en liste med de syv UNESCO-seværdigheder i Danmark.

 

UNESCO-seværdigheder i Danmark:
1. Stevns Klint

Stevns Klint blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2014 og er et af de smukkeste og mest historiske steder i Danmark. Klinten rejser sig dramatisk op fra havet i en højde på op til 41 meter, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Øresund! På en klar dag, kan du faktisk se hele vejen til København, Sverige og Møn.

Klinten består af kridt og hvide kalksten, der blev dannet for millioner af år siden, da Danmark stadig lå under havet. Ved Stevns Klint, findes der spor som vidner om den store katastrofe, der skete for 65 millioner af år siden. Katastrofen ramte hele jorden og udslettede mere end halvdelen af alt liv på jorden, inklusive dinosaurerne.

Udover dinosaurernes uddøen, vidner Stevns Klint også om atomtruslen under Den Kolde Krig. Stevns Klint er dermed et smukt og spændende naturhistorisk sted i Danmark. Det er en af de UNSCO-seværdigheder i Danmark, som du skal se mindst én gang i livet.

Stevns Klint - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Sebastian Bill fra Unsplash

 

2. Christiansfeld

Christiansfeld er en lille by i Sønderjylland, der blev optaget på UNESCOs Verdensarv i 2015. Byen blev grundlagt i 1773 på beordring fra Kong Christian VII. Den blev bygget af det verdensomspændende trofællesskab ”Brødremenigheden”, der nøje og systematisk planlagde byplanen.

I dag findes der mange lignende menighedsbyer i Europa, men alligevel er Christiansfeld Europas bedst bevarede brødremenighedsby. Byen har gennemgået en omfattende renovering, men fremstår stadig så original som muligt. Christiansfeld er så velbevaret, at en gåtur i byen hurtigt vil få dig til at føle, at du befinder dig i gamle dage.3. Kronborg Slot

Kronborg Slot er en af de fineste og mest betydningsfulde renæssanceslotte i Europa. Slottet har spillet en stor rolle i Danmarkshistorien med en historie, der går helt tilbage til 1420. Den strategiske placering ved Øresund, har resulteret i at det blandt andet har fungeret som et vigtigt militært fæstningsværk.

I Shakespeares berømte fortælling om ”Hamlet” benyttede han Kronborg Slot som scenen for sit skuespil. Det har resulteret i at slottet i dag er kendt over hele verden som ”Hamlets slot”. Slottet er desuden hjem til Holger Danske, der efter sigende har sovet i kælderen under Kronborg i hundredvis af år. Rygtet siger at han først vågner igen, den dag han skal beskytte Danmark imod fjender.

Det smukke slot i Helsingør, blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i år 2000. Der er ingen tvivl om at det er en af de mest unikke oplevelser i Danmark.

UNESCO-Seværdigheder i Danmark - Kronborg Slot - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er en af Danmarks vigtigste bygningsmonumenter og har en stor betydning for Europæisk arkitekturhistorie. Faktisk er det et af de tidligste eksempler på gotiske domkirker i Skandinavien.

Den storslåede kirke har en mere end 1.000 år lang Danmarkshistorie. Byggeriet af den nuværende kirke på grunden begyndte i 1170’erne og siden da er der kommet mange tilføjelser. Roskilde Domkirke har været brugt som kongeligt gravkammer i hundredvis af år. Her er mindst 38 danske konger og dronninger stedt til hvile, ligesom Dronning Margrethe II også skal begraves her.

 

5. Nationalpark Vadehavet

Vadehavet er Danmarks største nationalpark og er blandt verdens ti vigtigste vådområder. Grunden til dette skyldes, at det er en af verdens sidste store tidevandsøkosystemer. Vadehavet strækker sig hele vejen fra Ho bugt i Esbjerg til den Hollandske by Den Helder. Den danske del blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.

Ved Nationalpark Vadehavet, kan du opleve to helt unikke naturfænomener. Den ene er de særlige tidevandsforhold, der blotlægger havbunden to gange dagligt. Den anden er sort sol, hvor op imod 1 million trækfugle samles på himlen i foråret og efteråret.

Det varme og lave vand ved Vadehavet, gør det til et yndet sted for dyreliv. Vadehavet er for eksempel hjem til Danmarks største bestand af spættede sæler. Nationalpark Vadehavet er uden tvivl en af de mest populære UNESCO-seværdigheder i Danmark.

UNESCO-Seværdigheder i Danmark - Nationalpark Vadehavet - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Parforcejagtlandskabet

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er endnu en af de enestående UNESCO-seværdigheder i Danmark. Landskabet består af Store Dyrehave, Gribskov og Jægersborg Dyrehave, der tilsammen danner et enormt naturområde. På en tur til Versailles, blev Kong Christian den 5. så inspireret af barokhaverne, at han besluttede at omdanne de kongelige jagtmarker til et parforcejagtlandskab.

Parforcejagt var kongens foretrukne jagtform og var en meget brutal form for jagt, hvor kongen kunne demonstrere sin magt. Her blev en krondyr jagtet indtil det var så udmattet, at selskabets æresgæst kunne dræbe den med et sværd eller et spyd.

I dag er parforcejagtlandskabet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, fordi den er et usædvanligt eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev brugt til at designe naturen.

 

7. Jelling Monumenterne

Jelling Monumenterne består af Jellingstenene, Jelling Kirke og to kæmpestore gravhøje, der tilsammen udgør en af Europas vigtigste arve fra vikingetiden. Området er et bevis på den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien. Jelling Monumenterne blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1994, som den første UNESCO-seværdighed i Danmark.

Områdets to store gravhøje og Jellingstenene er opført af de to konger, Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Jelling Kirke er blot én ud af flere kirker, der er blevet opført på det samme sted. Kirken er faktisk placeret lige der, hvor Harald Blåtands trækirke blev opført i 900-tallet.

Jellingestenene bliver ofte kaldt for Danmarks dåbsattest, fordi de skildrer den ældste skrift med Danmarks navn indskrevet. På den ene sten er der indhugget en kristusfigur, som faktisk også er fremstillet i alle danske pas.

De to høje ved Jelling Monumenterne byder på en god udsigt over området. Den ene høj menes at have været Gorm den Gamle‘s første gravhøj imens den anden formentligt bare er en mindehøj. Glem ikke at besøge museet, Kongernes Jelling, der ligger i nærheden og fortæller om historien bag Jelling Monumenterne.

Jelling Monumenterne - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste med de syv UNESCO-seværdigheder i Danmark. Føler du dig inspireret til at se nogle af de unikke steder i Danmark, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste? Du må meget gerne skrive en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Danmark:

… Eller læs alle artikler fra Danmark.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.