19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Rejsdiglykkelig.dk

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm

I slutningen af 2019 blev Bornholm kåret som Europas næstbedste ferieø, og er faktisk kun overgået af den kroatiske ø Hvar. Bornholm slår dermed populære ferieøer som Mallorca, Kreta og Sicilien. Det er verdens største rejsemagasin, Condé Nast Traveller, der har fået 600.000 af sine læsere til at stemme på deres favorit, hvilket resulterede i at Bornholm fik en flot andenplads.

Det virker helt surrealistisk at vores lille solskinsø Bornholm har fået så stor en titel, men det er der en helt særlig grund til. Det er nemlig blevet yderst populært at rejse til uopdagede destionationer og her kan Bornholm altså sagtens følge med. Men hvad er det ellers, der gør at Bornholm er så populær? Det skyldes mest af alt den enestående natur, spændende kultur og de specielle oplevelser på Bornholm.

Hvis du har planer om en smuttur til solskinsøen, kan du med fordel læse denne liste med 19 af de bedste seværdigheder og oplevelser på Bornholm.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Hammershus - Rejsdiglykkelig.dk


 

Hammershus

Den mest berømte attraktion på Bornholm er Hammershus, som er Nordeuropas største borgruin. Hammershus er beliggende på en 70 meter høj klippeknold, som i sin tid fungerede som et naturligt forsvarsværk mod fjender. I middelalderen var Hammershus ikke ligefrem elsket af bornholmerne, da det var her magthaverne holdt til. Bornholmerne kaldte det for Den Forhadte Borg, men forholdet til Hammershus er heldigvis helt anderledes i dag.

I besøgscentret kan du lære om historien bag Hammerhus og hvordan det var, at bo på borgen i gamle dage. Der er også rig mulighed for, at gå på opdagelse i den gamle borgruin, som er beliggende i naturskønne omgivelser. Der er gratis adgang til hele området, men det koster 30 kr. at parkere ved besøgscentret i sommerhalvåret.

 

Jons Kapel

Jons Kapel er en imponerende fritstående klippe, hvori der ligger en klippehule ved navn Jons Kirke. Hulen er blot én af flere såkaldte tør ovne, der er opstået af bølgernes slag mod klipperne i området. Jons Kirke ligger på en strand 40 meter under klippen og turen derned kræver, at du tager de mange trappetrin. Det vides ikke med sikkerhed hvor mange trin der er, men folk plejer at tælle til et sted fra 108 til 188 trappetrin.

Ifølge sagnet ankom den irske præst Jon til Bornholm for, at gøre bornholmerne kristne. Han bosatte sig i klippehulen og tiltrak nysgerrige bornholmere, som han fortalte historier fra biblen. Der endte med at komme så mange, at der ikke længere var plads i klippehulen. Jon valgte derfor at kravle op på klippen og fik senere udhugget en prædikestol på toppen af Jons Kapel.

 

Rønne

Rønne er den største by på Bornholm med lidt over 13.000 indbyggere. Den største og vigtigste havn på Bornholm ligger i Rønne, og næsten alt søgående trafik foregår ved havnen. Det er også her du bliver sat af, hvis du sejler med færgen til Bornholm.

Den gamle bydel i Rønne er super hyggelig med bindingsværkshuse og smalle brostensbelagte gader. Bag de gamle huse og hvide stakitter gemmer sig velholdte gårdhaver, der dufter af de skønneste blomster og frugter. Vinduerne i husene er ofte prydet med alverdens porcelænsfigurer og håndlavede ting.

Du må ikke glemme at besøge Store Torv, der er Rønnes levende centrum med et utal af caféer og butikker. Af andre seværdigheder i byen kan nævnes Sct. Nicolai Kirke, Rønne Fyr og øens mindste hus Vimmelskafte 11.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Rønne - Rejsdiglykkelig.dk

 

Opalsøen og Hammeren Fyr

Opalsøen er en ferskvandssø, der er omkranset af stejle klipper i smukke omgivelser. Søen ligger i et gammelt granitbrud, der vidner om dengang granitbrydningen var en stor indtægtskilde på Bornholm. Husk badetøjet, så du kan tage en dukkert i den dybblå sø – eller besøg det nærliggende Hammeren Fyr. Fyret er blandt et af Danmarks smukkeste og udsigten fra toppen er fantastisk.

Opalsøen bliver i dag brugt til en af Danmarks længste og sjoveste tovbaner. Svævet på banen er hele 290 meter langt og starter 48 meter oppe i klipperne med en topfart på 60 km/t. Du mærker hurtigt pulsen stige, når du står oppe på klipperne og skal springe ud. Hvis du får kolde fødder deroppe, er det heldigvis muligt at få refunderet sine penge. Det koster 150 kr. for den første tur og 75 kr. for én ekstra tur. Bemærk at tovbanen kun er åben i sommerens højsæson.

 

Bornholms Middelaldercenter

Et besøg i Bornholms Middelaldercenter er en underholdende måde, at lære om historien i naturskønne og autentiske omgivelser. Her kan du opleve hvordan det var, at leve i middelalderen med middelalderhuse, historiske dyreracer og levende statister. Oplev stemningen, besøg kreative værksteder, gå på opdagelse i Eskils testamente eller begiv dig ud på en stor skattejagt, der nemt kunne vare flere dage.

I juli og august afholder middelaldercentret de populære ildnætter – ligesom der også er gøglershows, våbendemonstrationer og mange andre sjove aktiviteter. I midten af juli afholdes der desuden et hyggeligt middelaldermarked, hvor stemningen i de gamle bygninger er på sit højeste. Entreen til Bornholms Middelaldercenter er 140 kr. for voksne og 70 kr. for børn i højsæsonen. I lavsæson kan I nøjes med at betale 80 kr. for voksne og 40 kr. for børn.

 

Ekkodalen

Ekkodalen strækker sig over 12 kilometer og er dermed Danmarks længste sprækkedal. Grunden til navnet skyldes netop, at dalen er kendt for sit ekko, der opstår når du er omgivet af de stejle klippevægge. Når du besøger Ekkodalen er det selvfølgelig oplagt, at teste om dalen nu også lever op til sit navn. Du kan jo altid prøve klassikeren ”Hvad drikker Møller?” og høre om du bliver svaret med ”øller!”. Det bedste ekko kan opleves ved H.C. Østerleds Kilde.

Ekkodalen byder på en smuk natur med en næsten 200 år gammel skov, hvori der er afmærkede ruter til vandreture. Omkring pinse fyldes den frodige skovbund med hundredevis af flotte liljer, der skaber et endnu smukkere landskab. Hvis sulten melder sig, kan det anbefales at besøge Ekkodalshuset, som er landskendt for sine gigantiske tarteletter.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Ekkodalen - Rejsdiglykkelig.dk

 

Gudhjem

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby og oser af charme. Der er et ganske specielt lys i byen, som igennem tiden har tiltrukket mange Skagensmalere. Gudhjem er berygtet for at have perfekte solnedgange og det er da også et smukt syn, når solen langsomt synker ned i havet. Et af de bedste steder at opleve solnedgangen er på Bokul, som er et 48 meter højt bjerg med udsigt over Gudhjem, havnen og havet.

Når du besøger Gudhjem må du selvfølgelig ikke gå glip af en middag på et af de mange røgerier, hvor du kan smage det berømte smørrebrød ”Sol over Gudhjem”. Bagefter kan du eventuelt besøge stejle Brøddegade, som er prydet med hyggelige butikker, caféer og restauranter. Du må heller ikke gå glip af en tur på havnen eller et besøg i byens pandekagehus og karamelkogeri.

 

Bornholms Sommerfuglepark

Bornholms Sommerfuglepark er hjem for mere end 1.000 farvestrålende sommerfugle, der lever i et tropisk klima med en høj luftfugtighed og cirka 27 grader året rundt. Sommerfuglene flyver rundt om ørene på gæsterne og det giver en enestående mulighed for, at opleve dem helt tæt på. I et tilstødende glasbur kan du få et unikt indblik i, hvordan pupperne udvikler sig til farverige sommerfugle.

Når du går rundt i sommerfugleparken vil du hurtigt føle, at du går rundt midt i naturen blandt store planter, søer, vandfald og frie fugle. Du kan også opleve skildpadder og tropiske fisk såsom piratfisk. Udenfor kan du finde en sjov naturlegeplads og et område med kaniner, som gerne vil kæles med.

Bornholms Sommerfuglepark er kun åben i sommerhalvåret fra midt april til midt september. Entreen er 115 kr. for voksne og 75 kr. for børn.

 

Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne ligger mellem Tejn og Gudhjem, og er en Danmarks største naturattraktioner. De stejle og dramatiske klippevægge er op til 20 meter høje og er opkaldt efter en hellig kilde, der engang løb for foden af dem. Gennem tusindvis af år har havets stærke kræfter formet Helligdomsklipperne, hvilket har skabt det dramatiske udtryk med dybe kløfter og mørke klippegrotter.

Helligdomsklippernes dybeste grotter er Våde Ovn, Tørre Ovn og Sorte Gryde, hvoraf den sidstnævnte er mest populære. I Sorte Gryde er der mulighed for at bevæge sig cirka 60 meter ind i grotten, som er hjem for den sjældne bornholmske grotteedderkop.

Helligdomsklipperne kan både opleves på afstand eller ved at tage de stejle trapper ned i dybet, hvorfra der er adgang til Sorte Gryde. Hvis du besøger Bornholm i sommerperioden og gerne vil have en eventyrlig oplevelse af Helligdomsklipperne, kan det anbefales at tage den lille båd M/S Thor, som afgår fra Gudhjem flere gange dagligt.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Helligdomsklipperne - Rejsdiglykkelig.dk

 

Svaneke

Svaneke er Danmarks mindste købstad, men er alligevel blevet kåret til Danmarks smukkeste købstad i 2013. Byen oser af charme med sine landlige omgivelser og nogle af Bornholms ældste bindingsværkshuse. Svaneke er desuden fuld af spændende kunsthåndværksbutikker, såsom glaspusterier, keramikbutikker og kunstgallerier. Når du besøger Svaneke, må du ikke glemme at besøge Svaneke Havn, Bolcheriet, Svaneke Chokoladeri og Svaneke Bryghus.

 

Rytterknægten

Rytterknægten ligger i Danmarks tredjestørste skov – Almindingen – og er Bornholms højeste punkt med sine 162 meter over havets overflade. Her står et gammelt stentårn fra 1856, som hedder Kongemindet og blev bygget til minde om Frederik VII og Grevinde Danners besøg på Bornholm et par år forinden. Efter 43 år var skoven i området vokset så meget, at bornholmerne forhøjede stentårnet med et stålstillads, så det stod 184 meter over havets overflade.

Fra toppen af Kongemindet på Rytterknægten er der en fantastisk udsigt over hele Bornholm, som at du ikke bør gå glip af! På en klar dag er det faktisk muligt at se helt til Christiansø og endda Sverige fra toppen af tårnet.

 

Røgerier

Et besøg på Bornholm er ikke fuldendt uden et besøg på et vaskeægte røgeri, hvor en omgang Sol over Gudhjem med røget sild er en klassisk bornholmer specialitet. Røgerierne med de karakteristiske skorstene er spredt ud over hele Bornholm og er typisk en blanding af restaurant og butik.

 

Østerlars Rundkirke

Det er et absolut must at besøge mindst én af Bornholms fire rundkirker. Den største og ældste er Østerlars Rundkirke, som ligger lidt udenfor Gudhjem. Kirken menes at være bygget omkring år 1150 og var oprindeligt uden tag, fordi den i datiden både fungerede som kirke og fæstning mod fjender. Hvis du besøger Østerlars Rundkirke, kan du opleve det flotte kirkerum med flere fine kalkmalerier og nyde udsigten fra kirkens øverste etage.

Østerlars Rundkirke er som regel åben for besøgende mandag til lørdag, når der ikke er kirkelige begivenheder. Entreen er 20 kr. for voksne og 10 kr. for unge fra 10-18 år. Der er gratis entre for børn under 10 år.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Østerlars Kirke - Rejsdiglykkelig.dk

 

Døndalen

Døndalen er en smuk og frodig sprækkedal med enestående naturoplevelser året rundt. Inde i dalen falder en å omkring 20 meter ned i skovbunden og danner dermed Danmarks højeste vandfald! Selvom at 20 meter ikke ligefrem lyder af meget sammenlignet med andre landes vandfald, så er det altså tilfældet her i Danmark. Vandfaldet kan opleves året rundt, men er uden tvivl smukkest i foråret, når skovbunden er dækket af anemoner, duftende ramsløg og syngende nattergale. For at komme ned til vandfaldet kræver det en gåtur på cirka 1,5 kilometer frem og tilbage. Turen tager cirka en times tid og kan sagtens klares af folk der ikke er vant til at gå langt.

I den nordvestlige side af Døndalen står en 20 meter høj klippevæg, hvorpå udsigtspunktet Amtmandsstenen er placeret. Herfra er der en fantastisk udsigt over dalens grønne trætoppe, Christiansø og Østersøen. Undervejs til Danmarks største vandfald kommer der en trappe, som fører op til udsigtspunktet. Du skal dog være opmærksom på at turen derop er krævende.

 

Brændegårdshaven

Brændegårdshaven blev indviet helt tilbage i 1933 og er dermed Danmarks ældste legeland. Her er der lagt op til en sjov dag for hele familien med et stort og varieret udvalg af aktiviteter. Det hyggelige legeland byder blandt andet på et opvarmet udendørs vandland, robåde, hoppeborge, bowlingbaner, minigolf, karusseller, klatrebane, svævebane, blomsterpark, shows og en lille dyrepark med aber, emuer, geder og meget mere. Det er tilladt at medbringe egen mad og drikke, så der kan spares lidt penge på turen.

Entreen til Brændegårdshaven er 149-169 kr. pr. person og inkluderer fri benyttelse af alle legelandets aktiviteter. Entreen er gratis for børn fra 0-3 år. Seniorer over 60 år kan nøjes med at betale 50 kr. pr. person. Bemærk at der er mulighed for at spare penge ved at købe familiebilletter til legelandet.

 

Christiansø

Christiansø ligger cirka 20 kilometer nordøst for Bornholm og er en rolig og naturskøn klippeø med lidt under 100 fastboende. Christiansø er en del af øgruppen Ertholmene, som også består af Frederiksø og Græsholmen. Christiansø er Danmarks østligste punkt – og på grund af den centrale placering i Østersøen, blev Europas første sø fæstning placeret på øen i 1684, for at forsvare Danmark imod bl.a. svenskerne. Senere blev fæstningen ændret til et fængsel. Øen er i dag fredet, og det er spændende at opleve de historiske bygninger og den smukke natur, som er meget fascinerende trods øens lille størrelse. De mange gamle fæstningsmure, tårne, bindingsværkshuse og stenhytter venter bare på at blive udforsket.

Hvis du vil besøge Christiansø, skal du efterlade bilen på Bornholm, da det er en ganske bilfri ø. Christiansøfarten afgår fra Gudhjem dagligt, og turen tager cirka en times tid. Når den lille færge sejler ud af havnen om formiddagen, står nogle af Gudhjems beboere og synger færgen afsted. Kort før ankomsten til Christiansø sejler færgen desuden forbi skæret Tat, hvor der som regel kan ses sæler på klipperne.

Sejlturen med Christiansøfarten koster 225 kr. for voksne tur/retur og 120 kr. for børn i alderen 6-14 år. Børn under 6 år sejler gratis. I højsæsonen er der mulighed for at få billigere børnebilletter, hvis I rejser på bestemte tidspunkter.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Christiansø - Rejsdiglykkelig.dk

 

Rokkestenen

Rokkestenen ligger i Paradisbakkerne og er en kæmpestor vandreblok som er blevet transporteret til netop dette sted af indlandsisen under istiden. Selvom at Rokkestenen vejer 35 tons og måler omkring 4x3x2 meter, så kan den faktisk rokke – hvis altså at du finder det rigtige sted at skubbe den. Rokkestenen i Paradisbakkerne er den største af de tre store rokkesten på Bornholm, men er den eneste som faktisk kan rokke.

Den korteste rute til Rokkestenen er den røde rute som starter ved parkeringspladsen ved Klintebygård. Turen er næsten 3 kilometer lang frem og tilbage, og tager omkring en times tid. På ruten bliver du ført igennem den smukke natur i Paradisbakkerne og kommer forbi Fjeldstauan, som er Danmarks ældste vandrerhjem fra 1919.

 

Dueodde Strand

Dueodde Strand strækker sig over flere kilometer og er Bornholms – og måske endda hele Danmarks – mest berømte strand. Ja, faktisk menes Dueodde Strand ligefrem at være en af de bedste sandstrande i Europa! Sandet er så fint og hvidt, at det er blevet brugt i mange timeglas. Vandet er desuden så klart og rent, at det er svært at stå imod fristelsen af en dukkert i de indbydende blå bølger.

Når du alligevel besøger Dueodde Strand, må du ikke glemme at lægge vejen forbi Dueodde Fyr. Fyret har en højde på 47 meter, og er dermed det højeste i Nordeuropa. Turen op til toppen er hård, men du bliver til gengæld belønnet med en fantastisk udsigt over kystområdet og det sydlige Bornholm. Entreen til Dueodde Fyr er kun 10 kr. for voksne og 5 kr. for børn fra 5-12 år. Det er gratis for børn under 5 år.

 

Bornholms Rovfugleshow

Bornholms Rovfugleshow er placeret lidt udenfor Nyker og er omgivet af Bornholms enestående natur med skov, søer, åer og klipper. Her kan du komme helt tæt på forskellige rovfugle, såsom ørne, falke, gribbe og ugler. Her er der daglige flyveopvisninger, hvor du kan komme helt tæt på rovfuglene som flyver frit omkring og kommer tæt på publikum. Hvis vejret er dårligt, bliver opvisningerne fremført i en indendørs flyvehal. Bornholms Rovfugleshow har desuden en udstilling om fuglene, og der er mulighed for at snakke med falkoneren efter showet.

Hvis du ønsker at opleve rovfuglene helt tæt på, koster det 145 kr. for voksne fra 13-59 år, 120 kr. for seniorer på 60+ år og 90 kr. for børn fra 3-12 år. Der er gratis adgang for børn under 3 år. Hvis din familie består af 2 voksne og 2 børn, kan der spares lidt penge ved at købe en familiebillet til 440 kr.

19 seværdigheder og oplevelser på Bornholm - Rejsdiglykkelig.dkSkriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.