Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Rejs Dig Lykkelig

25 Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm

Leder du efter sjove ting at lave i Stockholm? Glem ikke at tjekke denne artikel med de bedste seværdigheder og oplevelser i Stockholm, Sverige.

Stockholm er Sveriges hovedstad og største by. Den bliver ofte beskrevet som en af de smukkeste og hyggeligste storbyer i Europa.

Her bliver du mødt af et overflødighedshorn af spændende oplevelser. Uanset om du er interesseret i kultur, historie, arkitektur eller noget helt fjerde, kan du finde det hele i Stockholm!

Ikke nok med det, så er Stockholm også omgivet af flot natur. Ja, faktisk ligger byen på 14 øer, som er forbundet af mere end 50 broer. Dette har skabt mange hyggelige kanaler og holme samt byens verdensberømte Skærgård.

Hvis du planlægger en tur til Sveriges hovedstad, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Stockholm.

Vigtigt rejsetip: Hvis du har planer om at opleve mange seværdigheder i Stockholm, bør du kraftigt overveje at købe et Stockholm Pass (reklamelink).

Kortet giver adgang til 45+ attraktioner med mulighed for store besparelser.

 

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm:


1. Gamla Stan

Gamla Stan er Stockholms historiske gamle bydel. Det var her byen blev grundlagt for hundredvis af år siden! I dag er det en af Europas største og bedst bevarede middelalderbykerner.

Her oser der af charme med farverige gamle huse og en labyrint af smalle brostengader. Det minder mest af alt, om et stort levende museum med attraktioner, restauranter, butikker og turister i massevis.

De helt store højdepunkter i Gamla Stan inkluderer bl.a. Stortorget, Kongeslottet og Storkyrkan, som jeg kommer nærmere ind på længere nede på siden.

Af andre attraktioner, kan der også nævnes hovedgaden, Stora Nygatan, samt Stockholms smalleste gade, Mårten Trotzigs Gränd. Du kan også besøge Nobelmuseet eller lede efter Järnpojke, som er byens mindste offentlige skulptur.

Gamla Stan - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Stortorget

Midt i Gamla Stan finder du Stortorget, som ligeledes er en af de mest populære seværdigheder og oplevelser i Stockholm.

Stortorget er byens ældste plads og emmer af historie. Pladsen er så smuk, at det er svært at forestille sig, at det var her Det Stockholmske Blodbad fandt sted i 1520.

Under Det Stockholmske Blodbad, beordrede den danske Kong Christian d. 2 at op mod 100 svenskere skulle henrettes ved halshugning.

Det er en af de mørkeste perioder i Danmarks historie og er helt klart værd at lære mere om på en byvandring. Du kan f.eks. tage på denne topbedømte byvandring i den gamle bydel (reklamelink).

 

3. Tag på bådtur med oplevelser i Stockholm

Eftersom at Stockholm er bygget ovenpå 14 øer, er det selvfølgelig et must at opleve byen fra vandet. Og heldigvis, findes der mange forskellige bådture og vandaktiviteter i byen!

Du kan f.eks. tage på en kanalrundfart, hvor du kommer forbi mange af de største seværdigheder i Stockholm. Du kan også tage på et krydstogt, hoppe på en passagerfærge, leje en kajak og meget mere.

Sejl på kanalerne eller Sveriges tredjestørste sø, Mälaren. Eller hvad med en sejltur i Stockholms naturskønne Skærgård, som består af tusindvis af øer? Du kan finde mange gode bådture i Stockholm her (reklamelink).

Hvis det skal være mere specielt og anderledes, kan du også prøve denne sjove topbedømte amfibiebus (reklamelink). Den kan både køre til lands og sejle til vands.

Bådtur - Rejs Dig Lykkelig

 

4. Junibacken

Hvis du besøger Stockholm med børn, bør I kraftigt overveje at smutte en tur forbi Junibacken. Dette er et børnekulturcenter beliggende på øen Djurgården, som er fyldt med attraktioner, forlystelsesparker, museer og natur.

Junibacken vækker de nordiske børnebøger til live ved hjælp af flotte legende udstillinger, teaterforestillinger og en kæmpestor børneboghandel.

Her kan I træde ind i børnefortællingernes magiske univers med Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Alfons Åberg, Mummitroldene og mange andre. Vær dog opmærksom på, at alting foregår på svensk.


Læs også: Hvor skal man bo i Stockholm?

 

5. Stockholms Slot

En af de største must-see seværdigheder og oplevelser i Stockholm er Stockholms Slot, som officielt hedder Kungliga Slottet. Det er beliggende i Gamla Stan og er den svenske kongefamilies officielle residens.

Bemærk dog, at kongefamilien ikke bor på slottet, men nærmere benytter slotsbygningen som arbejdsplads. De bor derimod på Drottningholm Slot lidt uden for byen.

Stockholms Slot er kæmpestort! Ja, faktisk består det af mere end 600 rum fordelt på syv etager. Hvis kongefamilien ikke benytter slottet, er det muligt at besøge nogle af slottets mange rum og museer.

Hver dag kl. 12.15 (kl. 13.15 på søndage og helligdage), kan du desuden opleve den kongelige livgardes vagtskifte foran slottet. En sjov oplevelse, som du ikke bør gå glip af!

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Kongeslottet - Rejs Dig Lykkelig

 

6. Storkyrkan

Storkyrkan kaldes også for Sankt Nikolai Kyrka og er en flot gammel bispekirke i Gamla Stan. Ja, faktisk stammer de ældste dele af kirken helt fra 1200-tallet!

Kirkens ydre barokstil stammer dog angiveligt fra 1700-tallet, hvor kirken var under en omfattende renovering. Uanset tid og stilarter, er kirken meget smuk indvendigt såvel som udvendigt.

Det er også netop derfor, at den er værd at lægge vejen forbi, hvis du alligevel befinder dig i Gamla Stan. Hvis du er heldig, besøger du måske Storkyrkan på en dag, hvor der afholdes en gudstjeneste eller koncert.

 

7. Hop-on Hop-off Bustur til seværdigheder i Stockholm

Det kan være en god idé, at starte din storbyferie med en bustur i en hop-on hop-off bus. Her kommer du med garanti forbi mange af de største must-see seværdigheder og oplevelser i Stockholm.

Det er en god måde at opleve byen på samtidig med at du bliver transporteret rundt mellem de mange turistattraktioner.

Hvis det lyder som noget for dig, kan du med fordel bestille en af disse hop-on hop-off busture i Stockholm (reklamelink).

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Bustur - Rejs Dig Lykkelig

 

8. ABBA The Museum

Hvis du er vild med den svenske popgruppe, ABBA, er det et must at besøge ABBA-museet. Her kan du tage på en musikalsk rejse på et gennemført museum dedikeret til den verdenskendte popgruppe.

Museet er fyldt med interaktive udstillinger, som giver følelsen af, at være et femte medlem af ABBA. Prøv virtuelle scenekostumer, skab din egen musik i Polar Studios og syng med popgruppen i et hologram.

Du kan også blive klogere på historien om medlemmerne og gruppen som helhed. Lyt til deres fortællinger, tag en quiz og se udstillinger med deres tøj og genstande.

Museet tager kun imod et begrænset antal besøgende pr. dag, så husk at bestille dine billetter på forhånd. Du kan købe skip køen-billetter til ABBA The Museum her (reklamelink).

 

9. Drottningholm Slot

Drottningholm Slot ligger lidt uden for byen og er den svenske kongefamilies private residens. Det er ikke bare en af de mest populære attraktioner i Stockholm, men også i hele Sverige!

Slottet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er helt klart et besøg værd. Det svenske kongepar bor kun i en lille del af slottet, så meget af bygningen er åbent for offentligheden.

Her kan du glæde dig til en stor oplevelse med overdådige rum, flotte udsmykninger og imponerende samlinger.

Glem heller ikke at besøge den smukke slotspark. Her er der både en franskinspireret barokhave, damme, vandfald, skulpturer, vild skov, en kinesiskinspireret pavillon, et hofteater og meget mere.

Drottningholm Slot ligger desuden direkte ud til søen Mälaren. Det et dermed muligt at sejle dertil fra Stadshusbron i Stockholm på en lille times tid.

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Drottningholm Slot - Rejs Dig Lykkelig

 

10. Stadshuset

Stadshuset er Stockholms rådhus og en af de mest ikoniske bygninger i den svenske hovedstad. Det er bygget i en nationalromantisk stil og troner højt over den indre del af byen.

Udover at fungerer som sæde for bystyret, benyttes rådhuset også ofte til store arrangementer, såsom den årlige nobelprisfest.

Hvis du vil besøge Stadshuset, er det muligt at tage på en guidet rundvisning derinde. Du kan også tage en tur op i rådhustårnet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over indre by. Bemærk dog, at dette kun er muligt fra maj til september.

 

11. Gröna Lund

Gröna Lund ligger på øen Djurgården og er Stockholms svar på Tivoli i København. Det blev grundlagt tilbage i 1883 og er dermed Sveriges ældste forlystelsespark.

Eftersom at parken er beliggende centralt i byen, er det ikke muligt at udvide den. Det betyder desværre også, at det er meget kompakt. Gröna Lund er nemlig en af de mest populære seværdigheder og oplevelser i Stockholm.

Mange mennesker eller ej, så er parken helt klart et besøg værd! Her er der omkring 30 forlystelser med alt fra vilde rutsjebaner til karruseller og andre klassiske tivoli forlystelser.

I sommermånederne er der desuden regelmæssige koncerter og anden underholdning. Vær opmærksom på, at Gröna Lund har sæsonåbent.

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Gröna Lund - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Vasamuseet: Must-See Seværdigheder i Stockholm

Det er umuligt at lave en liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Stockholm uden at nævne Vasamuseet. Det er beliggende på øen Djurgården og er en af Sveriges største turistattraktioner.

Museet er bygget op omkring det bjærgede og restaurerede storslåede svenske krigsskib, Vasa. Det sank allerede på sin jomfrurejse i 1628 – blot få hundrede meter fra kysten.

Skibet lå på bunden af havet i 333 år indtil det blev bjerget i 1961. Sidenhen er det blevet restaureret og i dag er Vasa det eneste bevarede krigsskib i verden fra det 17. århundrede.

Det store træskib er majestætisk, utroligt smuk og imponerende godt bevaret! Du kan med fordel købe dine billetter til Vasamuseet her (reklamelink).

 

13. Kungsträdgården

Kungsträdgården kan oversættes til Kongehaven på dansk og er en populær park i Stockholm. Den er beliggende centralt i byen og er nærmest umulig at undgå under din storbyferie.

Den centrale beliggenhed gør parken til et vigtigt knudepunkt for lokale såvel som turister. Parken har aner helt tilbage til 1400-tallet og byder bl.a. på grønne plæner, planter, holme, springvand og skulpturer.

Hvert år afholdes der desuden en lang række arrangementer og begivenheder i Kungsträdgården. Det inkluderer alt fra festivaler og koncerter til markeder og sportslige aktiviteter. I vintermånederne er der tilmed en skøjtebane!

Kungsträdgården - Rejs Dig Lykkelig

 

14. Fotografiska

Hvis du er vild med fotografering, er du næsten nødt til at smutte en tur forbi Fotografiska! Det store fotomuseum byder nemlig på verdensklasse udstillinger af moderne fotokunst.

Udover udstillingerne byder Fotografiska også på en bog- og souvenirbutik samt en anerkendt restaurant og café. Fra caféen på øverste etage, finder du forresten en af Stockholms bedste udsigtspunkter.

Hvis du vil besøge fotomuseet, kan du forudbestille dine billetter til Fotografiska her (reklamelink).

 

15. Udforsk metrostationerne

Det lyder måske mærkeligt, at du skal udforske metrostationerne (Tunnelbanan) i Stockholm? Men det er faktisk en helt speciel oplevelse, som ofte bliver overset på lister over sjove ting at lave i Stockholm.

Mange af byens metrostationer er nemlig usædvanligt flotte! Omkring 90 af stationerne er kunstnerisk udsmykket med alt fra malerier, graveringer og mosaikker til skulpturer og installationer.

Ja, faktisk er der så meget kunst i Stockholms 110 kilometer lange undergrund, at det ofte kaldes for verdens længste kunstgalleri!

Nogle af de flotteste metrostationer er Rådhuset station (på billedet), Kungsträdgården station, T-Centralen, Solna Centrum Station og Tekniska Högskolan Station.

Metrostationer - Rådhuset Station - Rejs Dig Lykkelig

 

16. Östermalms saluhall

Östermalms saluhall er Stockholms svar på Torvehallerne i København. Det populære madmarked blev indviet tilbage i 1888 og har siden da budt på mange store smagsoplevelser for enhver madelsker.

Når du besøger Östermalms saluhall, bliver du mødt af en hyggelig atmosfære og en lang række boder. Her sælges der alverdens lækre delikatesser og råvarer af højeste kvalitet.

På markedet kan du købe alt fra frugter og grønt til friskfanget fisk og skaldyr. Der er også rig mulighed for, at købe gourmetvarer og specialprodukter ligesom der også sælges kød, brød, kager, chokolade og meget mere.

 

17. Skansen: Gode Oplevelser i Stockholm

Skansen er endnu en attraktion på Djurgården, som er blandt de bedste og mest populære seværdigheder og oplevelser i Stockholm. Skansen består af en god blanding af en zoologisk have og et frilandsmuseum.

Ja, faktisk kan Skansen prale af, at have været verdens første frilandsmuseum! Her kan du tage på en spændende rejse tilbage i tiden og lære om svenskernes leveforhold i gamle dage.

Museet byder bl.a. på omkring 150 historiske huse og bondegårde, som er indsamlet fra hele landet.

Derudover kan du også møde en lang række skandinaviske dyr såsom ulve, elge, rensdyr og bjørne. Der er også gårddyr og mere eksotiske dyr.

 Skansen er uden tvivl én af de oplevelser i Stockholm, som vil begejstre hele familien! Du kan med fordel købe billetter til Skansen her (reklamelink).

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Skansen - Rejs Dig Lykkelig

 

18. Riddarholmen Kirke

Riddarholmen Kirke eller Riddarholmskyrkan ligger på Riddarholmen, som er et lille vedhæng til Gamla Stan. Her finder du en lang række historiske bygninger.

Den mest ikoniske er Riddarholmen Kirke, som er den svenske kongefamilies begravelseskirke. Den fungerede engang som en klosterkirke, men benyttes i dag udelukkende til begravelser og mindehøjtideligheder.

For at være helt ærlig, er der ikke så frygteligt meget at se ved Riddarholmen Kirke. Den er dog alligevel værd at smutte en tur forbi, hvis du alligevel er i nærheden.

 

19. Södermalm

En anden af de bedste seværdigheder og oplevelser i Stockholm er uden tvivl en tur til Södermalm. Det er Stockholms gamle arbejderkvarter og minder lidt om Vesterbro i København.

Det trendy område byder på en kreativ atmosfære med hipsters, farverige huse, skæve caféer, spændende gallerier, bakkede gader og store grønne områder.

Ikke nok med det, så byder Södermalm også på mange moderigtige butikker. Her kan du shoppe i alt fra bohemebutikker og vintagebutikker til mærkevarerbutikker og dyre designerbutikker.

Södermalm byder desuden på mange gode udsigtspunkter over Stockholm. Nogle af de bedste og mest ikoniske udsigter finder du ved Monteliusvägen og Skinnarviksberget.

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Södermalm - Rejs Dig Lykkelig

 

20. Skogskyrkogården

Skogskyrkogården er beliggende lidt uden for centrum og er Stockholms skovkirkegård. Den er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er af flere omgange udnævnt som en af verdens smukkeste kirkegårde.

Som navnet antyder, er kirkegården beliggende i naturskønne omgivelser i skovens dybe stilhed. Kirkegården er kæmpestor og er hjem til mere end 100.000 gravsteder.

Her er flere store svenske personligheder begravet, såsom skuespillere, kunstnere og politikere. Du kan bl.a. lede efter gravstederne for skuespillerinden Greta Garbo og den svenske dj Avicii.

Skogskyrkogårdens mange gravsteder er omgivet af parklignende stier, høje træer, vildtvoksende planter, rolige damme og bemærkelsesværdige bygninger. Her hersker der en skøn ro og stilhed, som er værd at opleve.

 

21. Tag på shopping

Hvis du er lidt af en shopaholic, er en shoppingtur helt klart blandt de bedste aktiviteter i Stockholm. Hvis pengepungen ellers tillader det, er det én at de ting, som du bare ikke må gå glip af!

Ja, faktisk vil jeg endda vove at påstå, at Stockholm er blandt de bedste shoppingbyer i Europa. Her finder du alt fra moderne modebutikker og dyre designerbutikker til trendy genbrugsbutikker og unikke specialforretninger.

Sving kreditkortet på Drottninggatan, som er Stockholms største gågade. Find håndlavede produkter i Gamla Stan, udforsk unikke vintagebutikker i Södermalm og besøg det berømte stormagasin, Åhléns City.

Du kan også smutte en tur forbi det kæmpestore Mall of Scandinavia. Med omkring 224 butikker og restauranter, er det et af Skandinaviens største shoppingcentre!


Læs også: Stockholm Shopping Guide

Tag på shopping - Rejs Dig Lykkelig

 

22. Riksdagen: Seværdigheder i Stockholm

Riksdagen er Sveriges parlamentsbygning. Den er dermed hjem til landets rigsdag og fungerer som kontor for de svenske politikere.

Det er muligt at komme på en guidet tur inde i Riksdagen. Turene foregår på svensk eller engelsk og finder kun sted på udvalgte dage. Du kan læse meget mere om de guidede ture på Riksdagens hjemmeside.

Hvis du ikke er interesseret i at besøge parlamentsbygningen, kan du også bare nøjes med at se den udefra. Det indvendige er ikke et absolut must-see i Stockholm – medmindre du interesserer dig for svensk politik.

 

23. Nordiska Museet

Nordiska Museet ligger på Djurgården og er Sveriges største kulturhistoriske museum. Det kæmpestore museum er beliggende i en overdådig museumsbygning, som mest af alt ligner et eventyrligt slot.

Indenfor finder du permanente og midlertidige udstillinger med millioner af genstande. Her fortælles historien om hverdagslivet og folkene i Norden gennem de seneste 500 år.

Der er selvfølgelig mest fokus på svenske traditioner samt svensk kultur og håndværk gennem de seneste århundreder.

Nordiska Museet er et anerkendt museum og er helt klart et besøg værd! Det er en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Stockholm, hvis du vil lære om den svenske og nordiske historie.

Nordiska Museet - Rejs Dig Lykkelig

 

24. Strandvägen

Hvis du elsker at gå rundt i storbyer, bør du kraftigt overveje en gåtur langs Strandvägen. Den strækker sig over lidt mere end 1 kilometer fra Berzelii Park i centrum af byen til Berwaldhallen.

Du kan eventuelt tage en lidt længere gåtur langs vandkanten fra Nationalmuseet og dreje af ved Djurgårdsbroen, som fører over til den populære forlystelses-ø, Djurgården.

Undervejs bliver du mødt af flotte udsigter, storslåede bygninger, skibe og luksusbåde. Der er også mange hyggelige boder og gode restauranter, hvor du kan holde en velfortjent pause ved vandkanten.

 

25. Nationalmuseum

Nationalmuseum ejes af den svenske stat og er Sveriges nationale kunst- og designmuseum. Her finder du en imponerende kunstsamling på hundredtusindvis af genstande.

Museets mange udstillinger består af alt fra malerier, skulpturer og tegninger til kunsthåndværk og porcelænsgenstande. Samlingerne stammer helt tilbage fra 1500-tallet og frem til i dag.

De mange malerier er skabt af en lang række kunstnere, heriblandt også flere verdenskendte europæiske kunstnere. Du kan bl.a. se malerier af Rembrandt, Van Gogh, Michelangelo, Claude Monet og mange andre.

Seværdigheder og Oplevelser i Stockholm - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Stockholm, Sverige.

Hvad er dine favoritoplevelser i Sverige? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt en tur dertil? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Stockholm:

• Hvor skal man bo i Stockholm?

Shopping Guide til Stockholm

… Eller læs alle artikler fra Stockholm eller Sverige

Planlæg din tur til Stockholm:

Bestil fly til Stockholm (reklamelink)

Bestil hotel i Stockholm (reklamelink)

 Bestil pakkerejse til Stockholm (reklamelink)

Bestil biludlejning i Stockholm (reklamelink)

Bestil oplevelser i Stockholm (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *