20 Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Italien - Cinque Terre - Rejs Dig Lykkelig

20 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Italien

Planlægger du en tur til Italien? Glem ikke at tjekke denne liste med de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Italien.

Italien er et af verdens smukkeste og mest populære rejsemål. Her finder du alt fra en enestående natur, smukke strande og charmerende byer til historiske ruiner, UNESCO-seværdigheder og kulturelle oplevelser. Vi må heller ikke glemme støvlelandets behagelige klima, udsøgte madoplevelser og shopping i verdensklasse. Italien har virkelig det hele – og endda mere til!

Når du besøger Italien, vil du også blive mødt at store naturforskelle og lokale skikke, der er helt anderledes end i Danmark. For at undgå misforståelser og få det bedst mulige ud af din rejse, er det dermed en god idé at forberede dig inden turen til Italien.

Her får du en liste med de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Italien. Listen indeholder både rejsetips og praktiske oplysninger til dit besøg i støvlelandet. Inden du fortsætter, må du heller ikke glemme at læse min populære artikel med de bedste rejsemål i Italien.

 

Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Italien


1. Drikkepenge er ikke påkrævet

I Italien forventes det ikke at der gives drikkepenge på restauranter, da de fleste tjenere som regel får rimelige lønninger. De fleste restaurantgæster vælger alligevel at runde regningen op eller smide et par euro, hvis servicen har været exceptionel god. Det er dog vigtigt at understrege, at det IKKE er obligatorisk at give drikkepenge i Italien.

Drikkepenge er ikke påkrævet - Rejs Dig Lykkelig

 

2. Gebyrer på restauranter er ikke snyd

De fleste turister i Italien har garanteret følt sig snydt over, at de pludselig skulle betale ekstra gebyrer på restauranter. Men den er altså god nok – det er ikke bare en turistfælde. Det kan dermed hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke er opmærksom på de forskellige gebyrer, der bør fremgå på menukortet og regningen.

Coperto: De fleste italienske restauranter kræver et dækningsgebyr, der hedder Coperto. Dette gebyr ligger typisk på mellem 1-5 euro pr. person afhængig af, hvor du tager hen. Gebyret dækker som regel over selve bordet og brød.

Servizio: I de mest turistede områder i Italien, kan du også opleve at skulle betale et servicegebyr, der hedder Servizio. Dette gebyr ligger som regel på mellem 10-20 % af regningen.

 

3. Undgå specialbestillinger

Italienerne er MEGET stolte af deres madscene, der er én af verdens bedste. De har generelt mange forskellige bordskikke og uskrevne regler for, hvordan man spiser i deres land. Hvis du ændrer i en ret, kan du næsten være stensikker på, at italienerne bliver meget fornærmede og forargede.

Hvis du vil undgå at støde italienerne, er det altså en god idé at undgå specialbestillinger på restauranter. Her taler jeg om alt fra at tilføje ketchup eller ananas til en pizza eller fjerne ingredienser fra en ret. Men altså, man har vel også lov til at leve livet lidt?4. Italienerne spiser sent

Italienerne starter generelt deres dag sent, hvilket også betyder at den slutter sent, især om sommeren. Mange restauranter i Italien åbner slet ikke dørene før kl. 19.00 eller endda senere. De fleste italienere spiser aftensmad omkring kl. 19.30-21.30, men jo længere sydpå du kommer, jo senere spiser de som regel.

Hvis en restaurant har mange gæster før kl. 19.00, kan du næsten være stensikker på at det er en turistfælde. Vent hellere med at spise aftensmad indtil italienerne selv går ud og spiser.

Hvis du har svært ved at vente så længe, kan du med fordel nyde en aperitivo før måltidet. Dette er en gammel italienske tradition, der ofte består af en Aperol Spritz og lidt lette snacks inden aftensmaden.

20 Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Italien - Undgå specialbestillinger - Rejs Dig Lykkelig

 

5. Påklædning i kirker

Når du skal besøge kirker og religiøse steder i Italien, er det vigtigt at du er bærer den rette påklædning. I mange kirker, skal kvinder såvel som mænd sørge for at dække skuldre og knæ. Dette gælder i særdeleshed i katolske kirker såsom Peterskirken i Rom. Det er uden tvivl én af de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Italien.

 

6. Tålmodighed er en dyd

Italienerne har en meget afslappende tilgang til livet, og derfor foregår nærmest alt i et langsomt tempo. Uanset om du er på restaurant, handler i et supermarked eller kører i trafikken, skal du væbne dig med tålmodighed. Italienerne tager tydeligvis hver ting til sin tid.

 

7. Åbningstider er utilregnelige

Når det kommer til åbningstider i butikker, restauranter og lignende, skal du også væbne dig med tålmodighed. Det er bestemt ikke altid du kan regne med deres officielle åbningstider. Restauranter kan f.eks. godt finde på at have lukket et par dage, uden at forklare hvorfor.

Restauranterne kan også godt finde på at åbne efter tid eller lukke før tid, selvom de ikke har varslet det på forhånd. Én af de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Italien er dermed, at du er nødt til at være fleksibel.

Åbningstider er utilregnelige- Rejs Dig Lykkelig

 

8. Rygning i Italien

Det er meget normalt at ryge i Italien, og det er tilladt af ryge de fleste steder udendørs. Du skal dog være opmærksom på rygeloven, der bl.a. forbyder at du ryger i nærheden af skoler og hospitaler eller i biler med børn under 18 år. Hvis du smider et cigaretskod på jorden, kan du desuden risikere at få en bøde på flere tusinde kroner.

Du kan ikke bare købe cigaretter ved en købmand, men er nødt til at finde specielle tobaksforretninger, der kaldes Tabbacchi. På de store tankstationer på motorvejene, er der som regel også et område med tobakssalg.

Rundt omkring i de italienske byer, kan du desuden finde maskiner med cigaretter. Problemet er bare, at du desværre ikke får held med at købe nogle i maskinerne, medmindre du har et italiensk ID.

 

9. Husk kontanter

Du kan bruge kreditkort de fleste steder i Italien, men alligevel er det en god idé altid at have kontanter på dig. Italienerne er stadig meget glade for kontanter som betalingsmiddel, så husk at hæve nogle penge med det samme. Det er altid godt at være dobbeltsikret, hvis du er så uheldig at besøge et sted, hvor de ikke tager imod kreditkort.

 

10. Vær opmærksom på risposo

De fleste italienske butikker og supermarkeder er lukket fra omkring kl. 13.00 til 16.00. Grunden til dette skyldes risposo, der er Italiens svar på siesta. Her tager italienerne hjem til deres familier, spiser et lækkert måltid og slapper af i løbet af dagens varmeste timer. I turistområderne holder de fleste butikker, restauranter og virksomheder dog stadig åben under risposo.

 

11. Toge og busser følger deres egen tidsplan

Der er gode tog- og busforbindelser i Italien, men det er ikke unormalt med forsinkelser i de mindre turistede byer. Det er derfor vigtigt at du afsætter god tid af, til at nå frem til, der hvor du skal være. Det er især vigtigt, hvis du har planer om at benytte offentligt transport til at nå frem til lufthavnen.

20 Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Italien - Norditalien - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Billetter til offentlig transport

Én af de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Italien er, at mange billetter til offentlig transport ikke er gyldige før de er blevet stemplet. Hvis du rejser med tog, kan du finde valideringsmaskiner til at stemple din billet på alle togplatforme. Hvis du derimod rejser med bus, kan du stemple din billet på en valideringsmaskine inde i bussen.

Du skal være opmærksom på, at du ikke kan købe din billet direkte på toget, bussen eller metroen. Du er derfor nødt til at købe din billet på forhånd. Hvis du skal rejse med tog eller metro, kan du nemt købe din billet på stationen.

Hvis du derimod skal rejse med bus, at der normalt ikke en billetautomat ved siden af stoppestedet. Du bliver derfor nødt til at finde en tobaksbutik eller en aviskiosk, hvor du kan købe din billet. Disse butikker har som regel lukket om aftenen og søndagen, så husk at købe din billet på forhånd.

 

13. Kør ikke ind i ZTL-zoner

ZTL er en forkortelse for ”Zona a Traffico Limitato”, der på dansk betyder begrænset trafikzone. Disse miljøzoner er oftest placeret i centrum af gamle historiske bydele i et stort antal italienske byer såsom Rom, Milano, Firenze og Pisa.

De mange ZTL-zoner i Italien er tydeligt markeret med et firkantet hvidt skilt, hvorpå der enten står ”Zona Traffico Limitato” eller ”ZTL” efterfulgt af en rød cirkel. Nedenunder kan du som regel se i hvilket tidsrum der er forbud mod at køre ind i zonen.

Hvis du ved et uheld kører ind i et ZTL-zone uden tilladelse, får du med garanti en bøde. Der er nemlig kameraer i udkanten af zonerne, som registrerer din nummerplade. Du modtager først bøden når du er kommet hjem, så det er altså vigtigt at holde øje med ZTL-zoner.

 

14. Parkering i Italien

Hvis du er på kør-selv-ferie i Italien, er det vigtigt at være opmærksom på parkeringsreglerne. Inde i byerne er det ofte tilladt at parkere på en gade med tovejs trafik, HVIS du parkerer i højre side af vejen. Du skal desuden være opmærksom på farverne på parkeringsstriberne.

Parkeringsbåse med hvide striber er gratis. Parkeringsbåse med blå striber er betalt parkering. Parkeringsbåse med gule striber er kun tilladt for lokale med en speciel tilladelse. Parkeringsbåse med lyserøde striber henretter sig til gravide eller mødre med spædbørn.

20 Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Italien - Parkering - Rejs Dig Lykkelig

 

15. Køkulturen er ikke eksisterende

Italienerne forstår ikke rigtigt, hvad det vil betyde at stå i kø. For dem handler det nærmere om at snyde foran ved at mase sig frem og lade som om, at de var der først. De er ofte bedrøvende ligeglade med om de giver dig en albue i siden eller træder et lille barn over tæerne på vejen. Hvis du nogensinde vil nå frem, kan det desværre være nødvendigt at være uhøflig.

 

16. Forudbestil billetter til turistattraktioner

På trods af at italienerne ganske vist ikke selv forstår sig på køkultur, er de store turistattraktioner ofte proppet med turister, der står i kø. Det er ikke unormalt at stå i kø i flere timer, hvis du f.eks. skal besøge Peterskirken i Rom. Det er dermed en god idé at forudbestille dine billetter til de største seværdigheder i Italien (reklamelink). Husk at bestille billetter til at springe køen over!

 

17. Italien er ikke et handicapvenligt land

Når du besøger Italien, vil du opleve at der ofte er mange trapper, høje kanter og ujævne overflader. Der er generelt ikke specielt mange elevatorer og ramper, især ikke sammenlignet med i Danmark. Italien er dermed et udfordrende land at rejse i for handicappede, selvom der langsomt kommer flere og flere faciliteter.

20 Vigtige ting du skal vide inden rejsen til Italien - Venedig - Rejs Dig Lykkelig

 

18. Forvent ikke at alle taler engelsk

Mange italienere taler engelsk, men størstedelen gør faktisk ikke – utroligt nok, men sandt. I de mest turistprægede områder og storbyer i Italien taler mange engelsk, især den yngre generation.

Hvis du derimod bevæger dig ud i de mindre byer og landsbyer, kan det være svært at kommunikere med italienerne. Deres mangel på engelsk-kundskaber er måske heller ikke så svært at forstå, eftersom at alt stort set er på italiensk. Selv alle de verdenskendte amerikanske film og tv-serier er lavet om til italiensk tale.

Kan man egentligt så overhovedet klandre dem for, at de måske aldrig lærer engelsk? For at gøre din rejse i Italien nemmere, er det derfor en god idé at lærer et par simple italienske ord.

 

19. Husk myggespray

Okay, én af de vigtigste ting du SKAL vide inden rejsen til Italien, handler om… trommeslag… myggestik. For hvem hader ikke at blive ædt op af myg? Uanset om du har planer om at opholde dig i storbyer eller uden for storbyerne i Italien, er det altid en god idé at huske myggespray. Jeg blev ædt op af myg på en restaurant i centrum af Milano, så de er altså allevegne i Italien!

 

20. Internettet er laaaangsooomt

Hvis du håber på at internettet bare kører derud af på fuld styrke i Italien, skal du hurtigt tro om igen. Deres internet er utroligt langsomt – som i virkelig langsomt! Du kan være heldig at finde steder med gode internetforbindelser, men størstedelen af gangene, skal du virkelig ikke forvente det.

Cinque Terre - Rejs Dig Lykkelig

Det var alt på denne liste over de vigtigste ting du skal vide inden rejsen til Italien. Har du andre gode tips til Italien? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden, så du kan hjælpe andre med at få en bedre rejse.

Læs flere artikler fra Italien:

… Eller læs alle artikler fra Italien.

Planlæg din rejse til Italien:

Bestil fly til Italien på Momondo.dk (reklamelink)

Bestil biludlejning i Italien på Discovercars.dk (reklamelink)

Bestil oplevelser i Italien på GetYourGuide.dk (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.