Vigtige Ting du skal Huske inden Rejsen - Tjek Udenrigsministeriets anbefalinger - Rejs Dig Lykkelig

16 Vigtige Ting du skal Huske inden Rejsen

Har du planer om en rejse til udlandet? Så er du nødt til, at tjekke denne guide med vigtige ting du skal huske inden rejsen.

Står du overfor en kortere eller længere rejse? Uanset hvad, skal du huske at have styr på alt det praktiske. Der er nemlig mange ting, som skal ordnes inden du begiver dig ud i den store verden.

Det er dermed slet ikke så mærkelig endda, hvis du har svært ved at bevare overblikket. Men heldigvis, er hjælpen på vej!

Efter mine mange rejser til mere end 40 lande fordelt på fem kontinenter, har jeg efterhånden stor erfaring i rejseplanlægning.

Derfor har jeg lavet denne guide med en tjekliste til vigtige ting du skal huske inden rejsen. Den kan forhåbentligt hjælpe dig godt på vej med forberedelserne til dit næste store eventyr.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af rejsen:

Bestil fly til rejsen (reklamelink)

Bestil hotel til rejsen (reklamelink)

Bestil pakkerejse til rejsen (reklamelink)

Bestil biludlejning til rejsen (reklamelink)

Bestil oplevelser på rejsen (reklamelink)

 

Vigtige Ting du skal Huske inden Rejsen:


1. Tjek Udenrigsministeriets anbefalinger

Inden du overhovedet booker rejsen er det vigtigt, at tjekke op på Udenrigsministeriets anbefalinger og vejledninger på um.dk.

Udenrigsministeriet vejleder om alle verdens lande og giver informationer om alt fra sikkerhedsniveau til særlige indrejseregler. Hvis de fraråder et bestemt land og du alligevel rejser dertil, dækker din rejseforsikring ikke.

Det er også en god idé, at hente deres Rejseklar app, hvor du kan tilmelde dig Danskerlisten.

Når du er tilmeldt listen får du automatisk besked i tilfælde af nødsituationer og krisehændelser. Vi benytter det selv flittigt og har bl.a. fået notifikationer om ekstreme vejrforhold og terror på rejsemålet.

Tjek Udenrigsministeriets anbefalinger - Rejs Dig Lykkelig
Det er især vigtigt, at tilmelde dig Danskerlisten i lande som Mexico

 

2. Undersøg destinationen

Udover at tjekke anbefalingerne fra Udenrigsministeriet, er det også nødvendigt med lidt ekstra research.

Du skal bl.a. huske at tjekke op på landets love og regler. Det er især vigtigt, hvis du rejser til lande som Singapore, hvor deres love er noget helt for sig selv!

Derudover kan det varmt anbefales, at læse op på landets kultur og religion såvel som dets tidszone og sæson. Det er også relevant at undersøge lokale forhold, transportmuligheder, strømstik og meget mere.

 

3. Husk gyldigt pas

Det er altid vigtigt at sørge for, at dit pas er gyldigt under hele opholdet. I nogle lande er det endda et krav, at det er gyldigt 6 måneder efter hjemrejsedatoen. På um.dk kan du læse om pasreglerne for dit rejseland.

Har du først opdaget, at passet er ugyldigt kort før afrejse? Så har du alligevel en række muligheder mod betaling:

• Forlængelse af eksisterende pas

• Nødpas

• Hastelevering af nyt pas

Vær desuden opmærksom på, at der skal være nok blanke sider i passet til eventuelle stempler og visum. Det gælder dog kun, hvis du rejser uden for EU.

 

4. Tjek visumreglerne

Hvis du rejser uden for EU, skal du have styr på visumreglerne i det pågældende land. Uden de påkrævede indrejsedokumenter kan du nemlig blive nægtet adgang.

I nogle lande får du et turistvisum idet du lander i lufthavnen, som enten er gratis eller koster lidt. Det udstedte visum kan for eksempel give tilladelse til, at opholde dig i landet i 30 eller 60 dage.

I andre lande kræver de, at du sørger for et visum hjemmefra. Det kan enten bestilles online eller gennem ambassaden.

Ekspeditionstiden på et visum kan være meeeget langsom, så husk at ansøge i god tid på forhånd. Bemærk, at det ikke er gratis!

I visse lande benytter de en anden slags forhåndsgodkendelse. Det er eksempelvis tilfældet i USA, hvor du skal ansøge om ESTA – også hvis du blot skal mellemlande. Nogle lande kræver desuden, at du kan fremvise en udrejsebillet.

Vigtige Ting du skal Huske inden Rejsen - Tjek visumreglerne - Rejs Dig Lykkelig
For at besøge USA skal du have ESTA. Her ses Nikita og hendes lillebror foran Santa Monica Pier i Los Angeles.

 

5. Få styr på rejseforsikringen

Uanset hvilken rejse du skal på, er det ekstremt vigtigt, at have styr på rejseforsikringen! Den er guld værd i tilfælde af sygdom, uheld, dødsfald, aflysninger, tyveri og meget mere.

Hvis du ikke har en rejseforsikring kan det blive en bekostelig affære, at blive behandlet i udlandet. Afhængig af landet, har du sjældent de samme rettigheder i sundhedsvæsenet som i Danmark.

Nogle har allerede en rejseforsikring gennem deres indbo- og ulykkesforsikring, men sørg for at læse det med småt.

Det er nemlig ikke sikkert, at den dækker længere rejser, aktive ferier og rejser uden for EU. Kontakt eventuelt dit forsikringsselskab for at høre mere.

Vi har selv en udvidet rejseforsikring via vores indboforsikring, som dækker hele husstanden. Den dækker over hele verden på rejser op til 60 dages varighed, men den dækker for eksempel ikke skiferier.

 

6. Husk det blå sygesikringskort

Skal du rejse inden for EU- og EØS-landene? Så skal du endelig huske, at medbringe dit blå sygesikringskort!

Det blå sygesikringskort giver dig ret til, at blive behandlet i sundhedssystemet på lige fod med borgerne i landet. Hvis de har en egenbetaling, har du det også. Det er derfor stadig vigtigt, at supplerer med en rejseforsikring.

Hvis du ikke allerede har et blåt sygesikringskort kan det bestilles gratis på borger.dk. Vær opmærksom på, at det kun er gyldigt i et vist antal år.

 

7. Planlæg rejsen

Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du huske at planlægge selve rejsen. Det kan du for eksempel gøre ved, at læse rejseblogs og tjekke Facebookgrupper.

Det er en god idé, at have nogenlunde styr på must-see seværdigheder, gode restauranter og sjove aktiviteter. Måske skal noget af det bestilles på forhånd?

Derudover bør du som minimum have styr på de første overnatninger. Det giver en dejlig tryghed, at have sikret de første nætter – især hvis du ankommer sent. Hvis du skal flyve, skal du selvfølgelig også have booket flybilletterne.

 

8. Tjek op på vaccinationer

Afhængigt af hvilket land du rejser til, kan det være nødvendigt med vaccinationer som forebyggelse af farlige tropesygdomme.

Vær særligt opmærksom ved eksotiske rejsemål i Asien, Afrika, Mellemamerika, Sydamerika og Stillehavsøerne. I nogle lande kan der ligefrem være vaccinationskrav.

Det kan være dyrt at blive vaccineret, men livsfarligt at lade være! Husk at tjekke op på vaccinationerne i god tid på forhånd. De kan nemlig kræve adskillige indsprøjtninger med flere ugers mellemrum.

Nogle af de mest anvendte rejsevacciner inkluderer:

• Stivkrampe

• Gul feber

• Hepatitis A

• Hepatitis B

• Meningitis

• Japansk hjernebetændelse

• Rabies

• Malariapiller

Du kan blive vaccineret og forhøre dig hos egen læge eller et vaccinationscenter. Vi plejer at tjekke vejledningerne hos Statens Serum Institut og bestiller herefter tider ved DLVS, som har klinikker i det meste af landet.

Vigtige Ting du skal Huske inden Rejsen - Tjek op på vacciner - Rejs Dig Lykkelig
Du bør især tjekke op på vacciner til lande som Thailand.

 

9. Undersøg regler for medicin

Får du receptpligtig medicin, som ikke kan undværes? Så skal du selvfølgelig have det pakket! Når det så er sagt, er der et par vigtige ting du skal huske inden rejsen.

Du kan frit medbringe ikke-euforiserende medicin på rejsen. Det må dog kun være til eget forbrug, så undgå for store mængder. Det samme gør sig gældende for vitaminpiller og lignende kosttilskud.

Hvis du rejser i Schengen-landende med euforiserende medicin, skal du have et pillepas. Det kan bestilles online på apoteket.dk og skal efterfølgende afhentes.

Hvis du rejser uden for Schengen-landene, kan det være nødvendigt med en engelsk medicinattest. Den koster penge og kan laves af apoteket, lægen og hospitalet.

Vi havde selv bøvl med medicin inden vores jordomrejse pga. rejselængden og de mange krav i Dubai især. Heldigvis, kan du læse mere om medicin på rejsen her. Husk, at det altid skal opbevares i original emballage.

 

10. Få styr på hjemmet

Inden du drager ud på dit næste eventyr, er der også mange ting, der skal ordnes i hjemmet.

Det kan for eksempel være, at vaske tøj, tømme køleskabet, smide skrald ud, tømme postkassen. Det er især vigtigt, hvis du er væk hjemmefra længe.

Skal du rejse i en længere periode? Så er det en rigtig god idé, at få nogle til at holde øje med huset eller lejligheden imens du er væk. Det inkluderer selvfølgelig tømning af postkassen og blomstervanding.

Et andet godt tip er, at tyverisikre huset. Det kan du for eksempel gøre ved hjælp af et alarmsystem, overvågning og meget andet.

 

11. Bestil et internationalt kørekort

Skal du køre i bil eller andre transportmidler uden for EU- og EØS-landende? Så skal du huske at undersøge, hvorvidt du har brug for et internationalt kørekort.

Det kan fås på Borgerservice og skal bestilles på Borger.dk. Kørekortet koster 30 kr. og gælder i et år. Bemærk, at der skal være et pasfoto på kørekortet, hvilket koster ekstra, hvis du ikke allerede har et gyldigt foto.

Vær opmærksom på, at et internationalt kørekort kun fungerer som en oversættelse. Du skal dermed også huske dit danske kørekort i udlandet.

 

12. Betalingsmidler på rejsen

Når du skal til udlandet er det altid en god idé, at have flere forskellige korttyper med. På den måde er du godt sikret, hvis du mister et kort, det bliver spærret eller simpelthen ikke virker.

Sørg desuden for, at mindst ét af dine kort er et kreditkort. Det er ekstra vigtigt, hvis du skal leje en bil i udlandet! Ellers er det nemlig ikke sikkert, at de gider udlevere den til dig.

Bemærk, at et kreditkort for eksempel er et Mastercard Credit eller Visa Credit. Det må altså IKKE være et Mastercard Debit eller et Visa/Dankort.

Hvis du ikke rejser til tredjeverdenslande, kan du som regel benytte kortbetaling de fleste steder. Alligevel er det en god idé med lidt kontanter til nødstilfælde, toiletbesøg, markeder og skumle steder.

I forhold til tyveri, er det dog en dårlig idé, at gå rundt med mange kontanter på én gang. Der kan ligeledes være en grænse for, hvor mange du må medbringe.

Når det så er sagt, bør du altid have lidt lokalvaluta eller dollars med hjemmefra. På Bali havde vi nemlig ingen penge i 2 dage, fordi hele øen lukkede ned (inkl. hæveautomaterne dagen forinden) på grund af Nyepi Day.

Betalingsmidler - Rejs Dig Lykkelig
Foto af Japanske Yen fra Japan

 

13. Pakning af kufferten

Okay, det her punkt er nok ret så åbenlyst! Men du skal selvfølgelig også huske, at pakke kufferten eller rejsetasken inden du tager afsted.

Husk at tjekke op på bagagereglerne ved flyselskabet, så du ikke kommer til at overskride kuffertstørrelsen eller vægten. Medbring eventuelt en kuffertvægt på rejsen, så du kan tjekke kiloene undervejs.

Sørg for, at efterlade nok plads i kufferten til, at du kan købe en masse på turen. Der er nemlig næsten garanti for, at den vejer mere på hjemrejsen!

 

14. Lav liste over nødkontakter

Skulle der ske et uheld i udlandet, er det smart med en liste over nødkontakter. Den bør både dække over dine nærmeste pårørende i Danmark samt telefonnumre på myndighederne i rejselandet.

Sørg både for, at gemme listen på din telefon og i din taske. Jeg vil også anbefale, at skrive dit eget telefonnummer på en seddel inde i tasken, hvis nu den bliver væk.

 

15. Gør telefonen klar

Inden du rejser, skal du huske at undersøge, hvorvidt dit telefonabonnement dækker i udlandet. Hvis du ikke har udlandsdata, skal du huske at slå det fra. Ellers kan det hurtigt blive hundedyrt!

Hvis du skal ud og flyve, skal du også huske at hente musik og film hjemmefra, så du har underholdning på flyet.

Sidst men ikke mindst, er der også mange gode rejseapps, som jeg varmt kan anbefale. Nogle af mine favoritter er Maps.me, Valuta+, Google Translate og TripAdvisor. Læs min artikel om gode rejseapps her.

 

16. Kopi af rejsedokumenter

Det sidste punkt i min guide til vigtige ting du skal huske inden rejsen er, at tage kopier af de vigtigste dokumenter.

Tag kopier af dit pas, kørekort, blå sygesikringskort, rejseforsikringskort, medicinattest osv. Gem en kopi i tasken og tag billeder af rejsedokumenterne, så du kan sende dem til dig selv på mail.

På den måde er du sikret, hvis uheldet skulle være ude. Det kan også være en god idé, at udprinte fysiske kopier af flybilletter, hotelbookinger og oplevelsesvouchers.

Det er dog sjældent, at du skal fremvise en fysisk bookingbekræftelse længere. Vi havde for eksempel udprintet alle vores flybilletterne til vores jordomrejse, men viste dem blot på telefonen undervejs.

Kopi af dokumenter - Rejs Dig Lykkelig
Kopier af dokumenter er vigtigt uanset hvilket land du rejser til. Her ses Lasse foran Olympiastadion i Berlin.

Det var alt i min guide til vigtige ting du skal huske inden rejsen. Den gør forhåbentligt planlægningen en hel del nemmere. Jeg håber, at du får en god rejse med mange spændende eventyr!

Kender du andre gode tips, som mangler på tjeklisten? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Rejs Dig Lykkelig:

• Guide til at Finde de Billigste Flybilletter

• 12 Tips og Tricks til at Undgå Jetlag

• Guide til at Finde det Bedste Hotel til Prisen

• 10 Almindelige Turist-svindelnumre

… Eller få endnu flere rejsetips eller inspiration

Planlæg din næste rejse:

Bestil fly til rejsen (reklamelink)

Bestil hotel til rejsen (reklamelink)

Bestil pakkerejse til rejsen (reklamelink)

Bestil biludlejning til rejsen (reklamelink)

Bestil oplevelser på rejsen (reklamelink)

Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *