Planlægger du en rejse til udlandet? Glem ikke at tjekke denne liste med de mest almindelige turist-svindelnumre samt hvordan du undgår dem.
Turist-svindel kan ske for enhver – selv for den mest forsigtige turist.
Når du er på ferie i udlandet, vil du med garanti møde mange venlige og hjælpsomme lokale. Men det er altså heller ikke unormalt, at støde på udspekulerede lokale, der forsøger at snyde dig.
De fleste turister er desværre nemme mål for svindlere og tyve, fordi de er på udebane i et fremmed land.
Turist-svindel sker desværre over alt i verden. Det er derfor vigtigt, at du kender til de mest almindelige turist-svindelnumre, så du forhåbentligt kan undgå dem. Du kan få et overblik over dem her i artiklen.
Artiklen fortsætter under boksen.
Gode sider til planlægning af rejsen:
Bestil fly til rejsen (reklamelink) Bestil hotel til rejsen (reklamelink) Bestil pakkerejse til rejsen (reklamelink) Bestil biludlejning til rejsen (reklamelink) Bestil oplevelser på rejsen (reklamelink)
Almindelige turist-svindelnumre
1. Taxametret virker ikke
Dette er uden tvivl et af de mest almindelige turist-svindelnumre i hele verden. Heldigvis, er mange turister dog opmærksomme på nummeret.
Taxichaufføren påstår at taxameteret ikke virker, og kræver derefter et helt urealistisk højt beløb for turen. Du kan også risikere, at taxametret går meget hurtigere op i pris end normalt eller at taxichaufføren tager store omveje.
Min oplevelse:
Jeg har været udsat for, at taxachaufføren mente at taxametret ikke virkede MANGE GANGE rundt omkring i verden.
Under mit første besøg i Las Vegas oplevede vi desuden, at taxachaufføren tog en kæmpestor omvej for at tjene ekstra penge. Og i Istanbul blev vi smidt af en taxa i et meget skummelt område, fordi vi ikke ville betale ekstra for turen.
Sådan undgår du det:
Sørg altid for, at forhandle prisen på forhånd eller hold øje med om taxametret faktisk virker. Når du sidder i taxaen skal du være opmærksom på, hvorvidt prisen på taxametret stiger ualmindeligt hurtigt.
Hvis dette er tilfældet, skal du hoppe af taxaen med det samme! Det er desuden vigtigt, at du altid benytter licenserede taxaer, uanset hvor billige pirattaxaerne er. Du kan i værste fald risikerer, at blive kidnappet.
2. Hotellet er overbooket eller lukket
Taxachauffører i udlandet kan været meget udspekulerede! Et andet svindelnummer de ofte bruger er, at fortælle at dit hotel desværre er overbooket eller lukket.
Chaufføren vil derfor hellere end gerne køre dig hen til et andet meget dyrere hotel, hvor han selvfølgelig får en stor provision.
Min oplevelse:
Jeg oplevede det selv i Bangkok, hvor taxachaufføren blev ved med at insisterer på, at det var et dårligt hotel vi havde booket.
Han blev så irriteret over, at vi ikke ville vælge det andet hotel han anbefalede, at han prøvede at smide os af under en bro sent om aftenen. Han endte dog heldigvis alligevel med, at køre os hen til vores rigtige hotel.
Sådan undgår du det:
Tjek altid op på hotellet inden du tager afsted hjemmefra, og spørg dem eventuelt om de har en pickup-service. Hvis taxachaufføren siger hotellet er overbooket eller lukket, skal du bede ham om at køre dig derhen alligevel.
3. Den klodsede lokale
Imens du går på gaden kan du risikere, at komme forbi en klodset lokal, der ved ”et uheld” kommer til at spilde ketchup, sennep eller noget helt andet på dig.
Du kan også risikere, at der pludselig kommer en falsk fuglelort flyvende lige ned på dit tøj.
Enten undskylder den lokale mange gange eller også kommer der en fremmed ud af det blå, som tilbyder at rengøre det. Imens du er uopmærksom, stjæler de fra dine lommer og tager eventuelt også din pung.
Sådan undgår du det:
Lad aldrig fremmede hjælpe dig, uanset hvor fristende det end er. Find hellere et toilet, hvor du selv kan rengøre dit tøj.
4. Gratis venskabsarmbånd
Dette turist-svindelnummer er meget almindeligt på populære turistspots i de europæiske storbyer.
En dame eller mand tager kontakt til dig og begynder at give venskabelige komplimenter. Uden tilladelse placerer de lynhurtigt et venskabsarmbånd på dit håndled, hvorefter de pludselig kræver penge for det.
I samme øjeblik som du afviser, at betale for et armbånd som du ikke har bedt om, vil svindleren med stor sandsynlighed begynde at skabe en scene.
Det kan være svært, at få armbåndet hurtigt af igen. Derfor ender mange turister med, at føle sig forpligtet til at betale for armbåndet.
Min oplevelse:
Jeg hoppede faktisk selv på nummeret i Pisa for et par år siden, selvom at jeg sammenlagt havde tilbragt omkring 450 dage i udlandet på daværende tidspunkt.
Hun skabte heldigvis ikke en scene og fik blot armbåndet tilbage igen. Der kom til gengæld et sjovt rejsebillede med hjem til rejseminderne, fordi hun hoppede frem midt i vores lille fotoshoot! 😀
Sådan undgår du det:
Uanset hvad det er, skal du aldrig lade nogle putte noget på dig eller give dig gratis ting i udlandet. Det bedste du kan gøre er, at ignorere svindleren eller ryste på hovedet og gå videre.
5. Hæveautomatsvindel
Et af de mest almindelige turist-svindelnumre er hæveautomatsvindel, som sker over alt i verden. Der findes mange forskellige metoder, men nogle af de mest almindelige er, at tyvene tilføjer noget til maskinen.
Det kan f.eks. være et lille stykke plastik, et kamera eller en aflæser, der noterer alle kortets oplysninger.
Du kan også risikere, at der kommer en meget “venlig” lokal, som rigtig gerne vil hjælpe dig med at hæve penge.
Sådan undgår du det:
Benyt hævemaskinerne inde i banker eller på hoteller, hvor der er god overvågning. Tjek hæveautomaten for mystiske tilføjelser og lad aldrig nogen stå i nærheden imens du hæver penge. Husk desuden altid, at afskærme for koden.
6. Falske politibetjente
Når du rejser i udlandet, kan du ikke altid stole på politiet og andre sikkerhedsfolk. I de fleste lande kan du risikere, at støde på falske politibetjente.
Et af de mest almindelige turist-svindelnumre med falske politibetjente indebærer, at de opsøger dig og beder om at se din pung og dit pas. Når du får pungen tilbage igen, mangler der pludselig nogle penge.
Min oplevelse:
På vejen til en stor turistattraktion på Bali, stødte jeg på en falsk politibetjent i en lille landsby. Han insisterede på, at vi ikke måtte køre videre på vejen før vi betalte et mindre gebyr til ham.
Vi endte desværre med at betale, da beløbet var meget lavt og vi ikke kunne se andre turister i miles omkreds.
Sådan undgår du det:
Giv aldrig din pung, dit pas eller andre personlige ejendele til fremmede. Bed om at se politimandens identifikation og ring eventuelt til den lokale politistation.
Hvis de insisterer på at se din pung, kan du også bare vælge at gå derfra. Hvis de kræver et meget lavt beløb for at passerer et sted, kan du eventuelt overveje at betale beløbet for, at undgå en konflikt.
7. Flirtende mænd og kvinder
Denne scam handler om, at en attraktiv dame eller mand begynder at snakke med dig. Herefter spørger han eller hun om I ikke skal drikke en drink på en nærliggende bar.
Når regningen kommer er prisen skyhøj, og kvinden eller manden er sporløst forsvundet. To drinks kan pludselig koste dig tusindvis af kroner!
Hvis du klager over regningen, bliver du ofte mødt af et par skræmmende store mænd, der sikrer sig, at du betaler den.
Hvis du ikke har pengene, skal de nok hjælpe dig med, at hæve dem i den nærmeste hæveautomat. Du kan også risikere, at blive dopet og vågne op et fremmed sted uden dine ejendele.
Sådan undgår du det:
Vær opmærksom på meget flirtende kvinder og mænd, der pludselig dukker op ud af ingenting og virker ekstremt engagerede.
Hvis de foreslår at I tager en drink sammen, kan du med fordel foreslå et sted som du selv kender på forhånd.
8. Attraktionen er lukket
Dette er et af de mest almindelige turist-svindelnumre ved populære turistspots i Asien. Før du overhovedet er nået frem til turistattraktionen, bliver du opsøgt af en lokal.
Han fortæller dig, at attraktionen har lukket pga. religiøse ceremonier, helligdage eller lignende. Den lokale vil til gengæld rigtig gerne vise dig en anden tilsvarende attraktion eller en god butik.
Her bliver du enten presset til, at købe noget eller betale ekstremt meget for en dyr entrébillet. Den lokale glemmer lige at fortælle dig, at han får en god provision for, at henvise dig til stedet.
Min oplevelse:
Jeg har været udsat for dette svindelnummer adskillige gange i Asien. Første gang var i Bangkok, hvor jeg oprigtigt troede på, at templet var lukket.
Den lokale tog os med på en rundtur i sin tuktuk. Efter første stop lugtede vi dog lunten, og droppede heldigvis resten af turen.
Sådan undgår du det:
Uanset hvor venlige de lokale virker til at være, skal du aldrig stole på at turistattraktionerne har lukket. Det bedste du kan gøre er, at ignorere dem og selv tjekke, hvorvidt der er lukket eller ej.
9. Falske Wi-Fi netværks
De fleste benytter Wi-Fi på deres ferie, men det kan være farligt, at bruge de gratis offentlige netværks uden kode.
Hackere kan nemlig finde på, at sætte gratis netværks op på offentlige steder eller måske endda hacke sig ind på andres Wi-Fi. Idet du logger ind på netværket, har hackerne pludselig fri adgang til alle dine oplysninger.
Sådan undgår du det:
Spørg altid på hotellet, restauranten osv. om hvilket netværk, der er det officielle. Undgå at bruge Wi-Fi fra steder, der måske ikke ser ordentlige ud.
Undgå ligeledes at gå ind på din netbank og andre følsomme sider. Det absolut sikreste er, at benytte en VPN, der beskytter dine data.
10. Gadetiggere
Du har med stor sandsynlighed allerede oplevet tiggere i udlandet. En skadet person, et barn, en dame med en baby eller noget helt fjerde, kommer hen til dig og beder om penge.
Det kan være svært at sige nej til de sørgelige skæbner, men det er du virkelig nødt til! Mange tiggere er medlemmer af større organiserede kriminelle organisationer, hvor de afleverer pengene som de får af folk.
Du hjælper dermed kun med, at holde de kriminelle organisationer kørende. Hvis du er uheldig, kan du endda risikerer at en medsammensvoren i nærheden holder øje. De ser hvor du gemmer din pung, og stjæler den kort tid efter.
Min oplevelse:
Jeg har oplevet tiggere over hele verden. I Barcelona mødte vi f.eks. en kvindelig tigger, der så meget skidt ud. Da vi mødte hende igen en halv time senere, var hun på vej væk og var pludselig i den fineste stand.
I Istanbul oplevede vi desuden en stor gruppe af små drenge, der omringende os imens de hoppede rundt og tiggede om penge.
Sådan undgår du det:
Eftersom at det er umuligt at vide, hvem der snyder og hvem der ikke gør, skal du aldrig give penge til tiggere på gaden. Hvis du virkelig har ondt af dem, kan du eventuelt tilbyde dem noget mad.
Det var alt på denne liste over nogle af de mest almindelige turist-svindelnumre i verden. Du kan få et overblik over endnu flere almindelige turist-svindelnumre på denne engelske side.
Har du oplevet nogen former for svindel eller tyveri på dine rejser? Skriv en kommentar længere nede på siden, så andre kan få en sikrere rejse.
Læs flere artikler med rejsetips:
• 24 Advarende tegn på, at du er afhængig af at rejse
• De 10 Bedste Gratis Rejse-Apps
• Sådan Finder du det Bedste Hotel til Prisen
• 12 Tips og Tricks til at Undgå Jetlag
• Komplet Pakkeliste til din næste Storbyferie
… Eller læs alle Rejs Dig Lykkeligs rejsetips
Planlæg din næste rejse:
Bestil fly til rejsen (reklamelink) Bestil hotel til rejsen (reklamelink) Bestil pakkerejse til rejsen (reklamelink) Bestil biludlejning til rejsen (reklamelink) Bestil oplevelser på rejsen (reklamelink)
Skriv en kommentar