12 af de bedste national parker i USA -Yosemite National Park - Rejsdiglykkelig.dk

12 af de bedste nationalparker i USA

USA er et kæmpestort land med verdenskendte byer og spændende attraktioner, men der er også et utal af imponerende nationalparker. Verdens første nationalpark er Yellowstone, som blev etableret i USA tilbage i 1872. Siden da er der tilføjet mange enestående naturområder på listen og USA har i dag hele 60 nationalparker.

Gør dig selv den tjeneste, at besøge mere end én nationalpark under dit besøg i USA. De er nemlig vidt forskellige og kan overhovedet ikke sammenlignes. Det eneste alle parkerne har til fælles er, at de byder på en helt unik og bevaringsværdig natur. Du kan opleve alt fra dybe kløfter i Grand Canyon, sumpområder i Everglades, verdens højeste træer i Californien, tørre ørkener i Death Valley og majestætiske bjerge i Rocky Mountains. USA’s nationalparker har det hele og der er noget for enhver smag. Men hvilke skal du vælge at besøge, når at udvalget af nationalparker er så stort? Det kan du finde ud af herunder, hvor du kan læse om de absolut bedste nationalparker i USA.

Hvis du vælger at besøge flere nationalparker i USA, kan det bedst betale sig at købe et America the Beautiful Annual Pass til $80. Kortet giver dig og dine medpassagerer adgang til, at besøge alle 60 nationalparker i USA ubegrænset i 1 år. Det er den perfekte mulighed for, at udforske så mange af USA’s nationalparker som muligt. Indgangspriserne til nationalparkerne ligger normalt på $15-$35 pr bil og der er dermed mange penge at spare, hvis du vil besøge flere parker på dit road trip i USA.
Læs også: Praktisk huskeliste inden rejsen til USA

12 af de bedste national parker i USA - Rejsdiglykkelig.dk


 

Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park ligger i det vestlige Arizona og er et af verdens største, mest berømte og imponerende naturlige vidundere. Der er derfor ingen tvivl om, at det er et absolut must see i USA! Denne verdensberømte kløft er blevet dannet af Colorado floden gennem millioner af år, og floden har gravet sig 1,6 kilometer ned i klippegrunden. Kløften er intet mindre end enorm med sin længde på 446 kilometer og bredde på 26 kilometer.

Det er et af de få steder på jorden, hvor billeder simpelthen ikke kan bevise hvor enormt og imponerende det i virkeligheden er. Det er et sted, der bare skal opleves med egne øjne. Grand Canyons storhed opleves bedst med en vandretur langs Hermits Rest Route. Vandreruten snor sig langs klippekanten og byder på den ene smukke udsigt efter den anden. Det er selvfølgelig også et must, at opleve enten solopgangen eller solnedgangen over Grand Canyon. Kløften får nemlig den smukkeste orange farve, når klipperne bliver badet i solens skarpe ståler.


Læs også: Ubeskrivelige og imponerende Grand Canyon

12 af de bedste national parker i USA - Grand Canyon - Rejsdiglykkelig.dk

 

Rocky Mountain National Park

Rocky Mountain National Park ligger i Colorado og er en del af bjergkæden Rocky Mountains. Her finder du nogle af USA’s højeste bjerge og der er mere end 60 bjerge, der rager over 3.500 meter op mod himlen. Det højeste af parkens bjerge er Longs Peak, som er 4.345 meter højt! Tag en køretur på USA’s højest beliggende asfalterede vej Highway 34, der også bliver kaldt for Trail Ridge Road. Vejen strækker sig over 78 kilometer og går tværs gennem parken. Her kommer du over trægrænsen og kører gennem dybe dale, store skove og snedækkede bjerge. Dyrelivet i nationalparken er også fantastisk og der bor både elge, kronhjorte, træpindsvin, bjørne, bighorn får, oddere og meget mere.

Selvom at det er fantastisk at køre i Rocky Mountains store bjerge, så skal du ikke snyde dig selv for en vandretur. Det er nemlig det perfekte sted til, at komme ud i naturen og det er skabt til netop vandreture. Mange af parkens bedste vandreruter starter ved Bear Lake og det kan især anbefales, at tage på en vandretur til Emerald Lake.

12 af de bedste national parker i USA - Rocky Mountain National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park ligger i det sydlige Utah og består af et rødt ørkenlandskab med imponerende klippeformationer. Her kan du se verdens største samling af hoodoo’er, som søjlerne af sandsten kaldes. Søjlerne er dannet af vind og vejr gennem flere millioner af år og er beliggende i en stor kløft. Bryce Canyon National Park er beliggende i cirka 2.500 kilometers højde og der er en betagende udsigt over det omkringliggende område herfra.

Vejen gennem nationalparken er 29 kilometer lang og fører forbi de mest populære udsigtspunkter og spektakulære klippeformationer. Den mest populære er Bryce Amphitheater, som byder på smukke udsigter over tusindvis af hoodoo’er, der er rettet mod himlen. Glem ikke at gå en tur ned i kløften, hvor du rigtig kan opleve hvor store hoodoo’erne faktisk er.

12 af de bedste national parker i USA - Bryce Canyon National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Yosemite National Park

Yosemite National Park ligger i Sierra Nevada-bjergene i Californien og er en af de absolut mest populære nationalparker i USA. Den billedskønne nationalpark er blandt et af verdens smukkeste naturområder og er da også optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Det siger ikke så lidt om den naturskønne park, der især er kendt for sine imponerende vandfald.

Men Yosemite National Park byder også på store skove, dybe dale, smukke enge, rindende floder, gigantiske sequoia træer, enorme klipper og gode vandreruter. Det mest populære område i parken er Yosemite Valley, som er en 12 kilometer lang dal. Den smukke dal er omgivet af flere af parkens populære vartegn såsom vandfaldet Bridevail Falls og granitklipperne Half Dome og El Capitan. Glem ikke at tage på mindst én vandretur og bare nyde naturens storhed i Yosemite National Park.

12 af de bedste national parker i USA - Yosemite Nationalpark - Rejsdiglykkelig.dk

 

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park ligger i det nordvestlige USA og strækker sig over de 3 stater Wyoming, Montana og Idaho. Yellowstone blev kåret som nationalpark i 1872 og er dermed USA’s og endda hele verdens første nationalpark. Den dækker over et enormt område på størrelse med Sjælland, og landskabet varierer derfor meget. Det er især parkens vulkanske aktivitet, der tiltrækker tusindvis af besøgende hvert år. Nede i undergrunden rumsterer en af verdens største og farligste supervulkaner, og det har skabt hundredevis af aktive gejsere, varme kilder og boblende mudderpøle. Den mest populære gejser er Old Faithful, som går i udbrud cirka hvert 90. minut og sprøjter kogende vand op i omkring 45 meters højde.

Yellowstone National Park byder også på enestående naturoplevelser med store bjerge, smukke søer, kraftige vandfald og dybe skove. Men noget af det bedste ved parken er det imponerende dyreliv, som opleves bedst i Lamar Valley. Her har du rig mulighed for at spotte bisonokser, bjørne, ulve, elge, hjorte og mange andre dyr. Det er bestemt ikke uden grund, at Yellowstone National Park er en af de mest populære nationalparker i hele USA.

12 af de bedste national parker i USA - Yellowstone National Park - Rejsdiglykkelig.dkEverglades National Park

Everglades National Park ligger i den sydlige del af solskinsstaten Florida og består af et stort sumpområde. Everglades imponerer ikke ligefrem ved første øjekast og er meget anderledes i forhold til de andre nationalparker i USA. Her finder du nemlig ikke kolossale klippeformationer, gigantiske træer eller imponerende udsigtspunkter. Men snarere et af de vigtigste økosystemer i USA med en bred vifte af flora, fauna og dyreliv.

Tag et nærmere kig på Everglades National Park og oplev sumpområdet med tætte bevoksninger af mangrovetræer og cyprestræer i det lavtliggende vand. Sumpens vigtigste beboere er de tusindvis af vilde alligatorer, som ligger på lur lige under vandets overflade. Parken er mest kendt for sine alligatorer, men der bor også bl.a. vilde krokodiller, oddere, søkøer, slanger, firben, fugle og den sjældne Florida-panter. Efter dit besøg i Everglades National Park er det et must, at tage på en sejltur med en airboat. Her bliver du sejlet rundt i vådområderne og kommer helt tæt på Floridas dyreliv. Bådene kan sejle meget hurtigt, og det kan være lidt nervepirrende. Men det er en perfekt oplevelse, for enhver adrenalin-junkie.

12 af de bedste national parker i USA - Everglades National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Death Valley National Park

Death Valley National Park er et øde ørkenlandskab, som ligger på grænsen mellem Nevada og Californien. Parken er kendt for at være en af de mest ekstreme og varmeste steder på jorden, og gennemsnitstemperaturen ligger på 47 grader i sommermånederne. Men det er ikke unormalt at temperaturen sniger sig endnu højere op og varmerekorden er faktisk 56,7 grader i skyggen! – Hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er målt på jorden. Læg dertil vinden i Death Valley, som er ekstremt varm og det føltes faktisk som om, at en føntørre blæser dig i hovedet. Det kan være ulideligt i sommermånederne og det er ikke uden grund, at det bliver kaldt for dødens dal.

Men det er alligevel en stor oplevelse, at køre rundt i det øde ørkenlandskab med ørkenplanter, sandklitter, saltsletter, bjerge, stenformationer og den ekstreme varme. Glem ikke at besøge Badwater Basin, som ligger 86 meter under havets overflade og dermed er det laveste punkt på den vestlige halvkugle. Du skal KUN besøge Death Valley, hvis du har en god bil med aircondition og har tonsvis af vand med. Sørg for at have en køletaske med, da vandet bliver varmt få minutter efter du er trådt ud af bilen – bogstavelig talt.

12 af de bedste national parker i USA - Death Valley National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Sequoia National Park

Sequoia National Park ligger i Sierra Nevada-bjergene i Californien og er hjemsted for de enorme sequoia træer, der er blandt verdens største træer. De er ikke nær så høje som dem i det nordlige Californien, men deres stammer er ekstremt tykke. Mange af de gigantiske træer er mere end 2.000 år gamle og nogle af dem er endda mere end 3.000 år gamle. De enorme træer er meget imponerende og får hurtigt træerne i Danmark til, at virke som bittesmå minitræer.

Det helt store højdepunkt i Sequoia National Park er General Sherman, som er verdens største enstammede træ målt på massen. Det består af cirka 1.500 kubikmeter træ og vejer mere end 1.200 tons! Derudover har det en diameter på intet mindre end 11 meter og en højde på cirka 84 meter. Der findes dog andre træer, som er højere, bredere og ældre end General Sherman, men ingen med den samme masse. Sequoia National Park byder desuden på et dramatisk landskab med dybe kløfter, robuste bjerge, store grotter og et rigt dyreliv med bl.a. bjørne.

12 af de bedste national parker i USA - Sequoia National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Zion National Park

Zion National Park ligger i det sydvestlige Utah og er den mest populære nationalpark i staten. Det er ikke den største nationalpark – tværtimod, men den byder alligevel på mange spændende aktiviteter og mindeværdige oplevelser. Nationalparken ligger i flere forskellige geografiske zoner og byder dermed på et meget varieret landskab. Her finder du både kaktusser, enebærbuske, floder, vandfald, kløfter, høje klipper og betagende udsigtspunkter.

Den helt store attraktion i Zion National Park er Zion Canyon, som er en smuk og naturskøn kløft. Den opleves bedst fra bunden, når du er omgivet af de høje røde, orange, gule og hvide klipper. Du kan ikke længere køre bil gennem kløften om sommeren og er derfor nødsaget til at tage med shuttlebussen. Men bare rolig, den stopper ved alle de bedste vandrestier og udsigtspunkter.

12 af de bedste national parker i USA - Zion National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Arches National Park

Arches National Park ligger i den østlige del af Utah og er en af de smukkeste ørkenlandskaber i USA. Her finder du mere end 2.000 sandstensbuer, hvilket gør det til verdens største koncentration af naturskabte sandstensbuer. De mange buer spænder fra en bredde på knap 1 meter og helt op til 90 meters bredde. Nationalparkens buer og formationer er blevet skabt gennem flere millioner af år, hvor vind og vejr har formet de imponerende klipper.

Mange af de mest populære og specielle buer kan nemt nås fra vejen og kræver kun en kort gåtur. Du må ikke gå glip af Delicate Arch, som er den sandstensbue der ses på nummerpladerne i Utah. Det kræver en gåtur på 4 kilometer, men udsigten deroppefra er fantastisk! Glem ikke at slippe fantasien løs i Arches National Park, og bemærk hvordan klipperne ligner mennesker, dyr eller bygninger.

12 af de bedste national parker i USA - Arches National Park - Rejsdiglykkelig.dkGrand Teton National Park

Grand Teton National Park ligger i det nordvestlige Wyoming og bliver desværre ofte overset pga. naboen Yellowstone National Park. Det er lidt en skam, for Grand Teton National park er virkelig smuk med sine majestætiske bjerge, som er en del af bjergkæden Rocky Mountains. Parken er opkaldt efter det højeste bjerg, Grand Teton, som er hele 4.197 meter højt.

Parkens store bjerge er omgivet af bakkede landskaber, grønne skove, brusende floder, store enge og spejlblanke søer, der genspejler de snedækkede bjergtoppe. Grand Teton National Park har også et rigt dyreliv med bisoner, ulve, hjorte, elge, bjørne, ørne, pumaer og meget mere. Hvis du er vild med vandring, kan du nyde godt af de mere end 300 kilometer vandrestier, der går gennem det naturskønne landskab. Grand Teton National Park er desuden det perfekte sted til camping, fiskeri, kajakture og ja, alt hvad der har med udendørslivet af gøre.

12 af de bedste national parker i USA - Grand Teton National Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Joshua Tree National Park

Joshua Tree National Park ligger i det sydøstlige Californien og er beliggende i vildmarken, lige der hvor to ørkener mødes. I den nordlige ende ligger den frodige og høje Mojave ørken, og i den sydlige ende ligger den tørre og lave Colorado ørken. Parkens navn stammer fra de fascinerende Joshua træer, der kan findes over alt i nationalparken og som har tilpasset sig de barske forhold i ørkenen.

Overalt i parken ligger gigantiske stenblokke og klippeformationer, som er medvirkende til at gøre det barske landskab endnu mere fascinerende. Joshua Tree National Park byder selvfølgelig også på masser af vandrestier og et rigt dyreliv med bighorn får, pumaer, prærieulve og meget mere. Parkens mest populære seværdigheder omfatter Hidden Valley og Keys View, hvorfra du kan se helt til Mexico på en klar dag.

12 af de bedste national parker i USA - Joshua Tree National Park - Rejsdiglykkelig.dk


Læs alle indlæg fra USA

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.