Must see seværdigheder i Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

22 Must-See Seværdigheder i Alanya

Leder du efter sjove ting at lave i Alanya? Glem ikke at tjekke denne liste med de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Alanya.

Alanya er fantastisk og det er bestemt ikke uden grund, at den tyrkiske badeby er uhyre populær blandt os danskere.

Tusindvis af turister valfarter hvert år til Alanya for at nyde de lange sandstrande, lave priser, solgarantien og varmen året rundt.

I Alanya bliver du mødt af en by fyldt med kontraster. Her mødes gammelt med nyt imens den tyrkiske kultur præges af turismen. Alanya er meget mere end blot en badeby. Du kan nemlig også sagtens have en aktiv og oplevelsesrig ferie.

Hvis du planlægger en rejse til Alanya, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du en liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Alanya, Tyrkiet.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af rejsen:

Bestil pakkerejse til Alanya (reklamelink)

Bestil hotel i Alanya (reklamelink)

Bestil fly til Alanya (reklamelink)

Bestil biludlejning i Alanya (reklamelink)

Bestil oplevelser i Alanya (reklamelink)

 

Seværdigheder og Oplevelser i Alanya:


1. Borgen (Alanya Kalesi)

Den gamle borg er beliggende på klippehalvøen og troner højt over byen. Det er ikke bare Alanyas største vartegn, men også en af de største must-see seværdigheder i Alanya.

Borgen består af gamle ruiner, som nok ikke er så interessante ved første øjekast. Men borgen gemmer faktisk på en spændende historie med pirater, sultaner og fanger.

Vejen op til borgen er meget stejl – og det er ofte ekstremt varmt i de høje temperaturer. Det er dermed en god idé, at tage bus nr. 4, en taxi eller den nye svævebane derop.

Du må derimod ikke snyde dig selv for gåturen ned igen. Turen foregår på snoede gader med gamle huse, boder med hjemmelavet håndværk, hyggelige restauranter og de smukkeste panoramaudsigter.

Must see seværdigheder i Alanya -- Rejsdiglykkelig.dk

 

2. Tyrkisk bad (Hamam)

Et besøg i en hamam er den ultimative selvforkælelse. Her kommer du i et dampbad, hvorefter du bliver skrubbet fra top til tå efterfulgt af en afslappende kropsmassage.

Det kan varmt anbefales at besøge en hamam i starten af ferien i Alanya, da de døde hudceller bliver pealet af. Det er medvirkende til, at huden bliver dejlig blød og klar til at modtage ekstra meget sol.

Hamams har været en vigtig del af den islamiske badekultur gennem flere århundreder, og de findes stadig overalt i Tyrkiet. Du kan eventuelt prøve at finde en god hamam igennem dit rejsebureau eller hotel.

 

3. Det røde tårn (Kizil Kule)

Det Røde Tårn ligger for enden af havnen og er en af de mest ikoniske seværdigheder i Alanya. Tårnet blev oprindeligt bygget til at fungerer som et vandtårn og en udkigspost.

I dag fungerer det 33 meter høje tårn som et etnologisk museum og et populært udsigtspunkt i Alanya.

Inde i tårnet kan du lære om historien bag tårnet og det Osmanniske rige. Du kan også se samlinger af våben og andre antikke genstande.

Højdepunktet i Det Røde Tårn er den smukke udsigt fra toppen af tårnet. Turen derop kræver at du bestiger 85 stejle trappetrin, men den fantastiske udsigt er besværet værd!

Det røde tårn - Rejsdiglykkelig.dk

 

4. Kleopatra stranden

Kleopatra stranden er Alanyas bedste strand og bliver ofte kaldt for veststranden, fordi den ligger vest for klippehalvøen. Her er sandet finere end ved de andre strande i byen, og der er ikke nær så mange klipper og sten i vandet.

Ulempen ved Kleopatra stranden er dog, at vandet meget hurtigt bliver dybt. Det er dermed ikke ligefrem en børnevenlig strand i Alanya.

Langs Kleopatra stranden, kan du finde et stort udvalg af hyggelige caféer og grønne områder. Hvis du vil besøge stranden, kan du leje liggestole og parasoller ved de private virksomheder på Kleopatra stranden.

Kleopatra Beach - Rejsdiglykkelig.dk

 

5. Markeder

Der findes rigtig mange lokale markeder i Alanya. Ja, faktisk afholdes der et marked hver eneste dag.

Markederne er spredt godt udover byen og byder på et stort udvalg af varer. Her kan du købe alt fra eksotiske frugter og krydderier til kopivarer såsom tøj og tasker.

På markederne kan du ofte lave en bedre handel end i basaren. Sælgerne på markederne betaler nemlig ikke så meget for en stadeplads, og er ofte mere villige til at gå ned i pris.

Der hersker ingen tvivl om, at markederne er blandt de mest autentiske oplevelser i Alanya. Smut en tur ind mellem boderne med duftende krydderier og farverige grøntsager imens du nyder atmosfæren i det tyrkiske handelsliv.


Læs også: Rejseguide til Alanya

 

 

6. Alanyas Haver

Alanyas Haver er en smuk oase med eksotiske planter og farverige blomster. Parken er som sådan ikke en turistattraktion i Alanya, men er stadig et skønt sted til lidt afslapning.

Parkens bænke er spredt rundt om idylliske damme med små springvand og fisk. Der er også et udendørs træningscenter, en legeplads, adskillige boldbaner samt en smuk udsigt over Borgen og Kleopatra Stranden.

Hvis du trænger til afslapning i frodige omgivelser er Alanyas Haver helt klart blandt de bedste seværdigheder og oplevelser i Alanya.

Alanyas Haver - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Dim Cay

Dim Cay er et populært picnic-område, som er beliggende i de smukkeste omgivelser i Taurusbjergene. Langs Dim Cay-floden ligger restauranterne side om side.

Her er der rig mulighed for at nyde en frokost på en tømmerflåde eller i en træpavillon på bjergsiderne. Nogle af restauranterne har endda deres egne vandlande og liggestole imens andre har vandrutsjebaner i floden.

Vandet i Dim Cay-floden er meget køligt og bliver aldrig mere end 15 grader varmt. Det er altså en iskold fornøjelse at hoppe i vandet – og det kræver lidt mod!

Floden er ofte proppet med mennesker om søndagen, hvor mange tyrkere tager på picnic. Så hvis du trænger til afslapning i rolige omgivelser, bør du helt klart undgå søndage!

Mange mennesker eller ej, så er Dim Cay en af de bedste oplevelser i Alanya. Det er det perfekte sted til, at slippe lidt væk fra den bagende sol.

Must see seværdigheder i Alanya - Dim Cay - Rejsdiglykkelig.dk

 

8. Atatürks Hus

Grundlæggeren af den moderne tyrkiske republik, Mustafa Kemal Atatürk, besøgte kun Alanya én gang i sin levetid. På trods af hans begrænsede besøg, er der alligevel lavet et museum i Alanya til ære for ham.

Det lille museum er oprettet i dét hus, som han kort opholdt sig i under sit besøg i Alanya. Inde i Atatürks Hus er der udstillet antikke tyrkiske møbler, fotografier, historiske dokumenter og meget mere.

Udover at lære om Atatürks gerninger, kan du også lære om Alanyas befolkning og historie. Det er en udmærket seværdighed i Alanya, hvis du er interesseret i historien.


Læs også: 24 Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet

 

9. Bådtur

Når du er på ferie i Alanya, må du ikke glemme at tage på en bådtur og opleve byen fra søsiden.

Det er skønt med en dag på havet, hvor du kan svømme i Middelhavet og slikke sol på dækket. Hvis du er rigtig heldig, møder du måske endda delfiner eller havskildpadder.

Der findes mange forskellige bådture i Alanya med vidt forskellige varigheder. På nogle bådture er frokost og drikkevarer desuden inkluderet i prisen. Det er dermed en god idé, at tjekke valgmulighederne ved Alanyas havn.

Jeg har selv været på denne bådtur i Alanya (reklamelink), hvor frokost og drikkevarer er inkluderet i prisen. Det var en rigtig god og billig bådtur, som varmt kan anbefales.

Must see seværdigheder i Alanya - Bådtur - Rejsdiglykkelig.dk

 

10. Svævebanen

Svævebanen åbnede i 2017 og er sidenhen blevet en af de mest populære seværdigheder i Alanya. Den havde egentligt til formål at fragte turister fra Kleopatra Stranden op til Borgen, men nu er den blevet en stor turistattraktion i sig selv.

Fra svævebanen er der en fantastisk panoramaudsigt over Alanya, bugten og Taurus-bjergene i det fjerne. Det bedste tidspunkt at hoppe på svævebanen er ved solnedgang!

Svævebanen i Alanya kører som regel dagligt mellem kl. 11.00 og 21.00. Banen strækker sig over 900 meter og har en stigning på et par hundrede meter. Forvent at turen kun varer i omkring 5 minutter.

 

11. Tyrkisk mad

Når du besøger Alanya, må du ikke gå glip af en middag på en lokal restaurant med tyrkisk mad. Det tyrkiske køkken anses nemlig for at være det tredje bedste i verden!

En af de bedste måder at opleve det tyrkiske køkken på, er ved at bestille Meze.

Meze er groft sagt tyrkiets svar på tapas med alverdens små retter, som serveres midt på bordet til deling. Du kan bestille alt fra lam, kebab og fisk til ris og grøntsager.

De bedste restauranter med autentisk tyrkisk mad ligger lidt væk fra turistområderne. Sørg for at besøge de restauranter, hvor tyrkerne også selv spiser. Her er maden ofte meget bedre og billigere end i turistområderne.


Læs også: Gode Restauranter i Alanya

Tyrkisk mad - Rejs Dig Lykkelig

 

12. Damlatas Cave (Damlatas Magarasi)

Damlatas Cave er en smuk drypstenshule for foden af byens klippehalvø. Grotten menes at være formet omkring 10.000-15.000 år f.Kr. og drypper stadig i dag.

Temperaturen i grotten er konstant på 22,3 grader imens luftfugtigheden ligger på 92-98%, hvilket menes at have en helbredende effekt på folk med astma.

På trods af grottens lille størrelse, er det stadig en af de mest populære seværdigheder og oplevelser i Alanya.

Det er et godt alternativ, hvis du ikke gider tage ”hele vejen” ud til Dim Cave, som er Tyrkiets næststørste grotte. Vær opmærksom på, at der er mange trapper i Damlatas Cave, så det anbefales ikke for gangbesværede.

Damlatas Cave - Rejs Dig Lykkelig

 

13. Dim Cave (Dim Magarasi)

Dim Cave er Tyrkiets næststørste drypstenshule og en af de bedste must-see seværdigheder i Alanya og omegn. Grotten er 360 meter lang og menes at være omkring 1 million år gammel.

Inde i grotten er der en lang gangsti, som er omgivet af smukke formationer af stalaktitter og stalagmitter. For enden af stien, bliver du mødt af en fortryllende lille sø.

Temperaturen i grotten er konstant på 18-19 grader og luftfugtigheden ligger på cirka 90%. Dim Cave menes dermed at have en helbredende effekt på astma.

Dim Cave ligger omkring 12 kilometer fra Alanya. Du kan eventuelt hoppe i en taxi eller leje en bil dertil (reklamelink). Vær opmærksom på, at der er mange trapper, så det anbefales ikke for gangbesværede.

 

14. Vandsport

Er du til fart og spænding på vandet? Så er du kommet til det helt rette sted!

Alanya byder nemlig på et bredt udvalg af vandsportsaktiviteter. Her kan du prøve alt fra jetski, bananbåde og vandski til windsurfing, parasailing, dykning og meget mere.

Mulighederne for vandsportsaktiviteter i Alanya er nærmest uendelige og det er skønt at tilbringe noget tid på vandet. Jeg har selv prøvet parasailing i Alanya – og det var en fantastisk oplevelse, som varmt kan anbefales!

Du kan finde utallige boder på strandene i Alanya, hvorfra der tilbydes alverdens former for vandsportsaktiviteter.

Vandsport i Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

 

15. Bazaren

Du har simpelthen ikke været i Alanya, før du har besøgt basaren ved havnen. Her er der omkring 100 butikker, som sælger alt fra tøj og sko til tæpper og andet tingeltangel.

I basaren sælges der hovedsageligt kopivarer. Du bør derfor være ekstra opmærksom på produkternes kvalitet.

Mange sælgere er provisionslønnede og forsøger ihærdigt, af få en ordentlig slat penge for deres varer. Det er dermed en god idé at finde din indre købmand frem, da du ofte kan forhandle prisen ned på det halve.

Hvis sælgeren afslår dit tilbud, kan du altid bare gå videre til den næste butik, som højest sandsynligt sælger varer helt magen til.

Sælgerne kan være meget påtrængende, så det kræver en vis tolerance at besøge basaren. Det hjælper ofte at ignorere de påtrængende sælgere eller gå ind i de butikker, hvor der allerede er kunder.


Læs også: Shopping Guide til Alanya

Seværdigheder og Oplevelser i Alanya - Basaren - Rejs Dig Lykkelig

 

16. Alanya Arkæologisk Museum

Det arkæologiske museum i Alanya åbnede dørene i 1967 og er opdelt i to afsnit med arkæologiske og etnografiske udstillinger. I museets have finder du desuden en spændende historisk udendørs udstilling.

Et besøg på det arkæologiske museum er en af de mest lærerige oplevelser i Alanya. Her udstilles der masser af arkæologiske fund fra det omkringliggende område.

 

17. Havnen

Byens havn er centralt beliggende og er nærmest umulig at undgå på din ferie i Alanya. Det er her du finder nogle af de vigtigste historiske seværdigheder i Alanya, såsom Det røde tårn og Skibsværftet.

Havnen er fyldt med eventyrlige piratskibe, der bare venter på at tage turisterne med på vandet. På den anden side af gaden, er der en lang stribe af gode restauranter og barer.

De fleste restauranter serverer fisk og skalddyr, men der er også andre retter på menukortene. Det er super hyggeligt at gå en tur på Alanyas havn og bare nyde atmosfæren. Glem ikke at smutte en tur ud til fyrtårnet!

Must see seværdigheder i Alanya - Havnen - Rejsdiglykkelig.dk

 

18. Atatürk-statuen

De fleste tyrkiske byer har en statue til ære for Mustafa Kemal Atatürk, som var grundlæggeren af det moderne Tyrkiet. Atatürk-statuen i Alanya er placeret ved hovedgaden i centrum af byen.

Statuen fungerer som et populært mødested og er en af de mest ikoniske seværdigheder i Alanya. Inden du begiver dig videre rundt i byen, må du ikke glemme at tage et billede foran Atatürk-statuen.

 

19. Barber

Hvis du trænger til en klipning eller barbering, bør du vente til din ferie i Alanya. Du kan nemlig blive klippet til under halvpris i forhold til i Danmark – og så er det endda med ekstra service.

De små barbersaloner bruger stadig den gammeldags barberkniv, hvilket gør det til en af de sjoveste oplevelser i Alanya. Under barberingen er det ikke unormalt, at du både får ansigtsmassage samt massering af nakke, skuldre, arme, hænder og hele molevitten.

Når du er ved barber, er det også meget normalt at få fjernet næse- og ørehår med vatpinde, voks og ild. Du får altså virkelig noget for pengene ved en barber i Alanya!

Barber - Rejs Dig Lykkelig

 

20. Skibsværftet (Alanya Tersane)

Alanyas gamle skibsværft fra 1227 blev oprindeligt brugt til at bygge krigsskibe. Efter mange års pause, bygges der igen skibe derinde, bare i langt mindre grad end tidligere.

De fem store buer på Skibsværftet indeholder hver især en lille havn, som har været brugt til at sætte skibe i havet. På et besøg i Skibsværftet, kan du nyde synet af det gamle bygningsværk og udforske de arkæologiske fund derinde.

Selvom at der ikke er meget at se, er det stadig en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Alanya. For at besøge Skibsværftet, skal du følge stien fra Det Røde Tårn, som flugter langs bymuren.

Must see seværdigheder i Alanya - Skibsværftet - Rejsdiglykkelig.dk

 

21. Seyir Terasi

Seyir Terasi er en smuk park, som er beliggende i bjergene bagved byen i en højde på 650 meter over havets overflade. Herfra er der en betagende panoramaudsigt over Alanya!

Udover at nyde udsigten, kan du også slappe af i parkens grønne omgivelser, kampsvede i det udendørs træningscenter eller lege på legepladsen. Seyir Terasi nås bedst i bil, men du kan også tage med bybus nr. 8 op til parken.

Hvis du lejer en bil, skal du huske at tjekke om bremserne virker ordentligt. Turen op i bjergene er nemlig meget stejl – som i virkelig stejl!

 

22. Udflugter fra Alanya

Der findes mange spændende udflugtsmuligheder i kort afstand fra Alanya. Nogle af de mest populære er naturskønne Sapadere Canyon (reklamelink) og Manavgat-vandfaldet.

Byerne Antalya, Side, Mahmutlar og ruinbyen Perge er også meget populære. Hvis du gerne vil opleve det ”ægte Tyrkiet”, kan du også besøge en lille tyrkisk landsby i bjergene.

Hvis du er villig til at køre længere væk, kan du opleve naturvidunderne Pammukkale og Kappadokien, som skulle være meget smukke. Stederne kan enten opleves på en guidet tur eller ved at leje en bil (reklamelink).


Læs også: 10 Spændende Udflugter fra Alanya

Udflugter fra Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

Det var alt på denne liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Alanya.

Hvad er dine favoritoplevelser i Alanya? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt tur dertil? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Alanya:

• Rejseguide til Alanya

• Shopping Guide til Alanya

• 13 Gode grunde til at besøge Tyrkiet

Vigtige ting du SKAL vide inden rejsen til Tyrkiet

• De Bedste Rejsemål i Tyrkiet

… Eller læs alle artikler fra Alanya eller Tyrkiet

Planlæg din rejse til Alanya:

Bestil fly til Alanya på Momondo.dk (reklamelink)

Bestil en pakkerejse til Alanya på Sunweb.dk (reklamelink)

Bestil hotel i Alanya på Hotels.com (reklamelink)

Bestil biludlejning i Alanya på Discovercars.com (reklamelink)

Bestil oplevelser i Alanya på GetYourGuide.dk (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *