Must see seværdigheder i Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

22 Must-See Seværdigheder i Alanya

Leder du efter sjove ting at lave i Alanya? Glem ikke at tjekke denne liste med de bedste oplevelser og must-see seværdigheder i Alanya, Tyrkiet.

Alanya er fantastisk og det er ikke uden grund, at den tyrkiske by er uhyre populær blandt os danskere. Tusindvis af turister valfarter hvert år til Alanya for at nyde de lange sandstrande, lave priser, solgarantien, varmen året rundt og den tyrkiske kultur.

Når du besøger Alanya, vil du opleve en by fuld af kontraster, hvor gammelt møder nyt og hvor den tyrkiske kultur præges af turismen. Faktisk er Alanya meget mere end blot en badeby. Du kan sagtens have en aktiv ferie eller en oplevelsesrig ferie i Alanya. Du kan finde alt hvad hjertet begærer – helt uden at komme til at kede dig.

Hvis du planlægger en rejse til Alanya, skal du blive hængende her på siden lidt endnu. Her får du en liste med de allerbedste oplevelser og must-see seværdigheder i Alanya.


Læs også: 10 Spændende Udflugter fra Alanya

Must see seværdigheder i Alanya -- Rejsdiglykkelig.dk

 

Must-see seværdigheder i Alanya:


1. Borgen (Alanya Kalesi)

Den gamle borg er beliggende på klippehalvøen og troner højt over byen. Det er Alanyas største vartegn og er dermed også en absolut must-see seværdighed i Alanya. Det er herfra du får en af de smukkeste panoramaudsigter over Alanya og kyststrækningen.

Borgen består af gamle ruiner, der nok ikke virker specielt interessante ved første øjekast. Men Borgen gemmer faktisk på en spændende og dramatisk historie med pirater, sultaner og fanger. Der er desværre ikke så mange informationer om historien deroppe, men du kan eventuelt læse lidt op på den hjemmefra.

Turen op til borgen er virkelig stejl og ofte også meget varm i de høje temperaturer. Jeg anbefaler derfor at tage bus nr. 4, en taxi eller den nye svævebane derop. Du må derimod ikke snyde dig selv for gåturen ned igen, der foregår på snoede gader. Under turen kommer du forbi gamle huse, boder med hjemmelavet håndværk, hyggelige restauranter og smukke udsigtspunkter.

 

2. Tyrkisk bad (Hamam)

Et besøg i en hamam er den ultimative selvforkælelse og den perfekte måde at starte ferien i Alanya på. Her kommer du i et dampbad, hvorefter du bliver skrubbet fra top til tå efterfulgt af en afslappende kropsmassage.

Det anbefales at besøge en hamam i starten af ferien, da de døde hudceller bliver pealet af. Huden bliver dejlig blød og klar til at modtage ekstra meget sol. Hamam har været en vigtig del af den islamiske badekultur gennem århundreder og de findes stadig overalt i Tyrkiet. Du kan evt. prøve at finde en god hamam gennem dit rejsebureau eller hotel.

 

3. Det røde tårn (Kizil Kule)

Det røde tårn ligger for enden af havnen og er et af Alanyas største turistattraktioner og vartegn. Tårnet blev oprindeligt bygget til at fungerer som et vandtårn og en udsigtspost. I dag fungerer det 33 meter høje tårn derimod som et etnologisk museum og et populært udsigtspunkt i Alanya.

Inde i Det røde tårn, kan du blandt andet lære om historien bag tårnet og det osmanniske rige. Du kan også se historiske samlinger af våben og andre antikke genstande. Højdepunktet er dog den smukke udsigt fra toppen af tårnet. Turen op ad de 85 stejle trapper kan være hård, men den fantastiske udsigt fra toppen er besværet værd.

Det røde tårn - Rejsdiglykkelig.dk

 

4. Markeder

Du kan finde et stort udvalg af lokale markeder i Alanya. Faktisk afholdes der et marked hver eneste dag. De mange markeder er spredt godt ud over byen og byder på et stort udvalg af varer. Her kan du finde alt fra eksotiske frugter, grøntsager og krydderier til kopivarer såsom tøj, sko og tasker.

På markederne i Alanya, kan du ofte lave en bedre handel end i basaren. Sælgerne på markederne betaler ikke så meget for en stadeplads og er ofte mere villige til at gå ned i pris. Der er ingen tvivl om at markederne er en af de mest autentiske oplevelser i Alanya. Smut en tur ind mellem boderne med duftende krydderier og farverige grøntsager imens du nyder atmosfæren i det tyrkiske handelsliv.


Læs også: Shopping i Alanya

 

5. Dim Cay

Dim Cay er et populært picnic-område, der er beliggende i de smukkeste omgivelser i Taurusbjergene. Langs Dim Cay-floden ligger restauranterne på stribe. Her er der rig mulighed for at nyde en frokost på en tømmerflåde eller i en træpavillon i bjergsiderne. Nogle af restauranterne har endda deres eget vandland og liggestole imens andre har vandrutsjebaner i floden.

Vandet i Dim Cay-floden er meget køligt og bliver aldrig mere end 15 grader varmt. Det er dermed en iskold fornøjelse af hoppe i vandet – og det kræver lidt mod! Det er også derfor Dim Cay er det oplagte sted at besøge i Alanya, hvis du trænger til at komme lidt væk fra den bagende sol.

Floden er ofte proppet med mennesker om søndagen, da mange tyrkere tager på picnic om søndagen. Så, hvis du trænger til afslapning i rolige omgivelser, bør du helt klart undgå søndage. Uanset om der er mange mennesker eller ej, så er Dim Cay en af de bedste oplevelser i Alanya.

Must see seværdigheder i Alanya - Dim Cay - Rejsdiglykkelig.dk

 

6. Atatürks Hus

Grundlæggeren af den moderne tyrkiske republik, Mustafa Kemal Atatürk, besøgte kun Alanya én gang i sin levetid. På trods af hans begrænsede besøg i byen, er der alligevel lavet et museum i Alanya til ære for ham. Det lille museum er oprettet i det hus, som han kort opholdt sig i under sit besøg i Alanya.

Inde i Atatürks Hus er der udstillet antikke tyrkiske møbler, fotografier, historiske dokumenter og meget mere. Udover at lære om Atatürks gerninger, kan du også lære om Alanyas befolkning og historie. Det er en udmærket seværdighed i Alanya, hvis du er interesseret i historien.

 

7. Alanyas haver

Alanyas haver ligger ved Kleopatra stranden og er en smuk oase med eksotiske planter og farverige blomster. Parken er måske ikke en turistattraktion i Alanya som sådan, men det er stadig et skønt sted at slappe af. Bænkene i parken er spredt rundt omkring idylliske damme med små springvand og fisk.

Når du besøger Alanyas haver, kan du også besøge et udendørs træningscenter, en legeplads og flere forskellige boldbaner. Der er desuden en smuk udsigt over Borgen og Kleopatra stranden derfra. Alanyas haver er en af de bedste oplevelser og seværdigheder i Alanya, hvis du trænger til afslapning i frodige omgivelser.

Alanyas Haver - Rejs Dig Lykkelig

 

8. Svævebanen

Svævebanen åbnede i sommeren 2017 og er sidenhen blevet en af de mest populære seværdigheder i Alanya. Den havde egentligt til formål at fragte turister fra Kleopatra Stranden og op til Borgen… Men nu er svævebanen også blevet en stor turistattraktion i Alanya i sig selv.

Undervejs på turen med svævebanen, bliver du mødt af de smukkeste udsigter. Herfra har du nemlig en fantastisk panoramaudsigt over Alanya, bugten og Taurus-bjergene i det fjerne. Det absolut bedste tidspunkt at hoppe på en tur med svævebanen er uden tvivl ved solnedgang.

Svævebanen i Alanya kører som regel dagligt mellem kl. 11.00 og 21.00. Banen strækker sig over 900 meter og har en stigning på et par hundrede meter. Du skal forvente at en tur med svævebanen i Alanya kun varer omkring 5 minutter.

 

9. Bådtur

En af de ting du ikke må gå glip af i Alanya, er at tage på en bådtur og opleve byen fra søsiden. Det er skønt med en dag på havet, hvor du kan svømme i Middelhavet og slikke sol på dækket i naturskønne omgivelser. Hvis du er meget heldig, møder du måske endda delfiner eller havskildpadder i havet.

Der findes mange forskellige bådture i Alanya og det er en god idé at tjekke valgmulighederne og priserne ved Alanyas havn. Du kan for eksempel tage på en heldagstur på omkring 5-6 timer eller en kort sejltur på 1-2 timer. På nogle af bådende tilbydes der frokost og drikkevarer med i prisen, så husk at forhør dig inden turen.

Jeg har selv været på denne bådtur i Alanya (Reklamelink), hvor frokost og drikkevarer er inkluderet i prisen. Det var en rigtig god og billig bådtur, som jeg varmt kan anbefale.

Must see seværdigheder i Alanya - Bådtur - Rejsdiglykkelig.dk

 

10. Damlatas Cave (Damlatas Magarasi)

Damlatas Cave er en smuk drypstenshule, der er beliggende for foden af halvøen med Borgen på toppen. Grotten menes at være formet omkring 10.000-15.000 år f.Kr. og drypper stadig i dag. Temperaturen derinde er konstant på 22,3 grader imens luftfugtigheden ligger på 92-98%, hvilket menes at have en helbredende effekt på folk med astma.

På trods af at Damlatas Cave ikke er specielt stor, er den stadig en udmærket oplevelse i Alanya. Uanset hvad, er det et godt alternativ, hvis du ikke gider ”hele vejen” til Dim Cave, der er Tyrkiets næststørste grotte. Du skal være opmærksom på at der er mange trapper, så det anbefales ikke for gangbesværede.

11. Dim Cave (Dim Magarasi)

Dim Cave er den næststørste drypstenshule i Tyrkiet og er dermed en af de bedste must-see seværdigheder i Alanya og omegn. Grotten er 360 meter lang og menes at være omkring 1 million år gammel.

Inde i grotten er der en lang gangsti, der fører forbi smukke formationer af stalaktitter og stalagmitter. For enden af stien, bliver du mødt af en fortryllende lille sø. Temperaturen i grotten er konstant på 18-19 grader og luftfugtigheden ligger på cirka 90%. Det betyder dermed at Dim Cave også har en helbredende effekt på folk med astma.

Dim Cave ligger omkring 12 kilometer fra Alanya. Du kan eventuelt hoppe i en taxi eller leje en bil for at nå dertil. Du skal være opmærksom på at der er mange trapper i Dim Cave. Det er dermed ikke en oplevelse i Alanya, der anbefales for folk med gangbesvær.

 

12. Vandsport

Er du til fart og spænding på vandet? Så er du kommet til det helt rette sted! Alanya har nemlig et bredt udvalg af vandsportsaktiviteter. Her kan du prøve alt fra jetski, bananbåde og vandski til windsurfing, parasailing, dykning og meget mere.

Mulighederne for vandsportsaktiviteter i Alanya er nærmest uendelige og det er skønt at tilbringe noget tid på vandet i varmen. Jeg har selv prøvet parasailing i Alanya – og det var en fantastisk oplevelse, der varmt kan anbefales! Du kan finde utallige boder på strandene i Alanya, der tilbyder alverdens former for vandsportsaktiviteter.

Vandsport i Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

 

13. Bazaren

Du har selvfølgelig ikke været i Alanya før du har besøgt basaren ved havnen. Basaren består af cirka 100 butikker, der sælger alt fra tøj, sko og tasker til krydderier, tæpper og andet tingeltangel. Der sælges hovedsageligt kopivarer. Du bør derfor være ekstra opmærksom på kvaliteten af produkterne.

Mange af sælgerne er provisionslønnede og forsøger ihærdigt, af få en ordentlig slat penge for deres varer. Det er med at finde din indre købmand frem, for du kan ofte prutte prisen ned på det halve. Hvis sælgeren afslår dit tilbud, kan du altid bare gå videre til den næste butik, der højest sandsynligt har varer helt magen til.

Nogle af sælgerne i Alanyas basar er meget påtrængende og det kan kræve lidt tålmodighed, at gå gennem basaren. Det hjælper ofte at være ubehøvlet og simpelthen ignorere de påtrængende sælgere. Du kan også forsøge at gå ind i de butikker, hvor der allerede er mange kunder i forvejen. Uanset hvad, er en tur i basaren en af de bedste seværdigheder i Alanya.


Læs også: Shopping i Alanya

 

14. Alanya Arkæologisk Museum

Det arkæologiske museum i Alanya åbnede dørene i 1967 og er opdelt i to afsnit med arkæologiske og etnografiske udstillinger. Du kan også finde en spændende og historisk udendørs udstilling i haven omkring museet.

Et besøg på det arkæologiske museum er et af de mest lærerige oplevelser i Alanya. Der udstilles masser af arkæologiske fund fra det omkringliggende område, men det er selvfølgelig kun en god oplevelse i Alanya, hvis du interesserer dig for den slags udstillinger.

 

15. Havnen

Alanyas havn er centralt placeret og er nærmest umulig at undgå under din ferie i Alanya. Det er her du nogle af de vigtigste historiske bygninger og seværdigheder i Alanya, såsom Det røde tårn og Skibsværftet. Havnen er også fyldt med eventyrlige og farverige piratskibe, der bare venter på at tage turisterne med på en bådtur langs kysten.

På den anden side af gaden, finder du en lang stribe af gode restauranter og barer. De fleste af restauranterne serverer fisk og skalddyr, men der er også andre retter på menukortene. Det er superhyggeligt at gå en tur på Alanyas havn imens du nyder udsigten og stemningen. Glem ikke at smutte en tur ud til fyrtårnet, der har gratis entre.

Must see seværdigheder i Alanya - Havnen - Rejsdiglykkelig.dk

 

16. Tyrkisk mad

Når du besøger Alanya, må du ikke gå glip af en middag på en lokal restaurant med ægte tyrkisk mad. Det tyrkiske køkken anses faktisk for at være det tredje bedste i verden, hvilket bestemt ikke siger så lidt.

En af de bedste måder at opleve det tyrkiske køkken på, er ved at bestille Meze. Meze er groft sagt tyrkiets svar på tapas med alverdens små retter, der serveres midt på bordet til deling. Du kan både bestille lam, kebab, oksekød, fisk, ris, vinblade, grøntsager, fladbrød og meget mere.

De bedste restauranter i Alanya med autentisk tyrkisk mad ligger lidt væk fra turistområderne. Sørg for at finde de populære steder, hvor tyrkerne også selv spiser. Her er maden ofte meget bedre og billigere end i turistområderne i Alanya.


Læs også: Restauranter i Alanya

 

17. Kleopatra stranden

Kleopatra stranden er Alanyas bedste strand og bliver ofte kaldt for veststranden, fordi den ligger vest for klippehalvøen. Her er sandet finere end ved de andre strande i byen imens der heller ikke er så mange klipper og sten i vandet.

Ulempen ved Kleopatra stranden er dog til gengæld, at vandet bliver dybt meget hurtigt. Det er derfor ikke ligefrem en børnevenlig strand i Alanya, desværre. Langs Kleopatra stranden, kan du finde masser af små hyggelige caféer og grønne områder. Hvis du vil besøge stranden, kan du leje liggestole og parasoller ved en af de private virksomheder på Kleopatra stranden.

Kleopatra Beach - Rejsdiglykkelig.dk

 

18. Barber

Hvis du trænger til at blive klippet eller barberet, bør du overveje at vente til ferien i Alanya. Du kan nemlig blive klippet til under halvpris i forhold til i Danmark – og så er det endda med ekstra service. De små barbersaloner bruger stadig den gammeldags barberkniv, hvilket gør det til en sjov oplevelse i Alanya.

Under barberingen er det ikke unormalt, at du både får ansigtsmassage og massering af nakke, skuldre, arme, hænder og hele molevitten. Det er også meget normalt at få fjernet næse- og ørehår med vatpinde, voks og ild. Du får altså virkelig noget for pengene ved en barber i Alanya!

 

19. Atatürk Statuen

De fleste tyrkiske byer har en statue til ære for Mustafa Kemal Atatürk, der var grundlæggeren af det moderne Tyrkiet. Atatürk Statuen i Alanya er placeret ved hovedgaden i centrum af byen. Den fungerer som et populært mødested og er en af de mest ikoniske seværdigheder i Alanya. Inden du begiver dig videre rundt i Alanyas centrum, må du ikke glemme at tage et billede foran Atatürk statuen.

 

20. Skibsværftet (Alanya Tersane)

Alanyas gamle skibsværft blev bygget i 1227 og blev oprindeligt brugt til at bygge krigsskibe. Efter mange års pause, bygges der igen skibe derinde i dag. Det er dog i meget mindre grad end tidligere. De fem store buer på Skibsværftet indeholder hver især en lille havn, der har været brugt til at sætte skibe i havet.

Et besøg i Skibsværftet byder på lidt arkæologiske fund og selvfølgelig det gamle bygningsværk i sig selv. Selvom at der ikke er meget at se derinde, er det stadig en af de mest populære seværdigheder i Alanya. Hvis du gerne vil besøge Skibsværftet, kan du følge stien fra Det røde tårn, der flugter langs bymuren.

Must see seværdigheder i Alanya - Skibsværftet - Rejsdiglykkelig.dk

 

21. Seyir Terasi

Seyir Terasi er en smuk park, der er beliggende i bjergene bag byen i en højde på 650 meter over havets overflade. Herfra er der en betagende panoramaudsigt over Alanya i dagtimerne såvel som i aftentimerne.

Udover at nyde udsigten, kan du også slappe af i parkens grønne omgivelser, kampsvede i det udendørs træningscenter eller lege på legepladsen. Seyir Terasi nås bedst i bil, men du kan også tage med bybus nr. 8 op til parken. Hvis du lejer en bil, skal du huske at tjekke om bremserne virker ordentligt. Turen op i bjergene er nemlig meget stejl – som i virkelig stejl!
22. Udflugter fra Alanya

Der er mange spændende udflugtsmuligheder i kort afstand fra Alanya. Nogle af de mest populære oplevelser i nærheden af Alanya er naturskønne Sapadere Canyon (Reklamelink) og Manavgat-vandfaldet. Byerne Antalya, Side, Mahmutlar og ruinbyen Perge er også meget populære. Hvis du gerne vil opleve det ”ægte Tyrkiet”, kan du eventuelt besøge en lille tyrkisk landsby i bjergene.

Hvis du er villig til at køre længere væk, kan du også opleve naturvidunderne Pammukkale og Kappadokien, der skulle være meget smukke. De mange udflugter kan enten opleves på en guidet tur eller ved at leje en bil (Reklamelink). Hvis du mangler inspiration til udflugter fra Alanya, kan du altid spørge dit rejsebureau eller hotel.


Læs også: 10 Spændende Udflugter fra Alanya

Udflugter fra Alanya - Rejsdiglykkelig.dk

Det var alt på denne liste over de bedste oplevelser og must-see seværdigheder i Alanya, Tyrkiet. Hvad er dine favoritoplevelser i Alanya? Hvad ser du mest frem til, hvis du har planlagt en rejse til Alanya? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Alanya;
Planlæg din rejse til Alanya:

Bestil fly til Alanya på Momondo.dk (reklamelink)

Bestil en pakkerejse til Alanya på Sunweb.dk (reklamelink) eller Primotours.dk (Reklamelink)

Bestil biludlejning i Alanya på Discovercars.com (reklamelink)

Køb E-bog om Alanya på Saxo.com (reklamelink)

Kræv kompensation for rejsen til Alanya på Flypenge.dk (reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.