Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Lindau ved Bodensee - Rejs Dig Lykkelig

19 Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland

Planlægger du en tur i det sydtyske? Så må du ikke glemme, at tjekke min guide til de bedste seværdigheder og oplevelser i Sydtyskland.

I Sydtyskland bliver du mødt af et spændende og mangfoldigt landskab. Her er der fyldt med eventyrlige slotte, romantiske byer, dramatiske bjerge, spejlblanke søer, historiske attraktioner og flotte naturoplevelser.

Alligevel er det som om, at mange danskere overser Tyskland på deres kør-selv-ferie i Europa. Det er virkelig ærgerligt, for der er helt fantastisk!

Hvis du gerne vil udforske landet, skal du blive hængende lidt endnu. Her får du nemlig en guide med en liste over de bedste seværdigheder og oplevelser i Sydtyskland.

I guiden har jeg valgt, at dække de to sydligste delstater, som er henholdsvis Bayern og Baden-Württemberg.

Artiklen fortsætter under boksen.

Gode sider til planlægning af turen:

Bestil fly til Tyskland (reklamelink)

Bestil hotel i Tyskland (reklamelink)

Bestil biludlejning i Tyskland (reklamelink)

Bestil aktiviteter i Tyskland (reklamelink)

 

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland:


1. Den Romantiske Rute

Den Romantiske Rute hedder officielt Romantische Strasse og er en utroligt populær turistrute. Den er især et must for par, der drømmer om et romantisk road trip.

Ruten strækker sig over cirka 365 kilometer fra Würzburg til Füssen i det sydlige Tyskland.

Undervejs fører den forbi de smukkeste landskaber. Her er der fyldt med romantiske middelalderbyer, gamle bindingsværkshuse, høje alper, idylliske vinmarker, fortryllende slotte og historiske steder.

Du må især ikke gå glip af byerne Rothenburg ob der Tauber, Würzburg, Dinkelsbühl og Nördlingen. På ruten kan GPS’en drille lidt, men der er heldigvis godt skiltet.

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Den Romantiske Rute - Rejs Dig Lykkelig
Den Romantiske Rute er virkelig billedskøn. Her ses en lille kirke og Neuschwanstein-slottet i baggrunden.

 

2. München

München er hjem til knap 1,5 millioner indbyggere. Det er dermed Tysklands tredjestørste by og hovedstaden i Bayeren.

Byen er mest kendt for sin oktoberfest og fodboldholdet Bayern München, der til dagligt spiller på Allianz Arena. München byder dog også på en flot gammel bydel med historiske bygninger og store kirker.

Der findes desuden adskillige slotte og museer i byen, herunder BMW Welt, der er et stort hit blandt bilentusiaster.

Læs også: 24 Must-See Seværdigheder i München

 

3. Zugspitze

Zugspitze er et af de steder, som du virkelig ikke må glip af under din ferie i Sydtyskland. Det er beliggende på grænsen til Østrig og er Tysklands højeste bjerg.

Bjerget har en højde på 2.962 meter og rejser sig dramatisk op i det tyske alpelandskab. Det er et ret så imponerende syn!

For foden af bjerget ligger Eibsee, som er en meget smuk sø. Her er der krystalklart vand, små øer og vandrestier med gode udsigter. En vandretur rundt om søen er helt klart en oplevelse værd.

Fra parkeringspladsen ved Eibsee kan du tage kabelbanen op til toppen af Zugspitze. Her venter der en betagende panoramaudsigt over det omkringliggende område.

Zugspitze - Rejs Dig Lykkelig
Fra Eibsee kan du tage kabelbanen op til Zugspitze, der er Tysklands højeste bjerg.

 

4. Badelande

Har du længsel efter en svømmetur eller lidt vandplaskeri? Så er der heldigvis rig mulighed for det i Sydtyskland!

Besøg for eksempel Therme Erding, der er Europas største termiske badekompleks og verdens største spacenter. Her er der både indendørs- og udendørs faciliteter med alt fra spabade til vandrutsjebaner.

Et andet populært badeland er Badeparadies Schwarzwald med en indendørs vandpark, spacenter og meget mere.

Uanset hvilket du vælger, er en tur i vandland en af de bedste seværdigheder og oplevelser i Sydtyskland for børnefamilier.

 

5. Dachau Koncentrationslejr

Dachau Koncentrationslejr blev beordret åben af Hitler i 1933 og var Europas første nazistiske koncentrationslejr. Derfor fungerede den som prototype for de andre lejre, herunder også Auschwitz i Polen.

Lejren husede ikke kun fanger, men blev også brugt som et oplæringssted for SS-vagter. Der blev desuden udført medicinske eksperimenter på fangerne.

I dag er det et museum og mindesmærke, hvor du kan lære om den grusomme historie. Det anbefales ikke for børn, da det er en barsk oplevelse.

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Dachau Koncentrationslejr - Rejs Dig Lykkelig
Et besøg i Dachau Koncentrationslejren er barskt og rørende, men giver også et indblik i historien.

 

6. Bamberg

Bamberg er en hyggelig tysk middelalderby, der er beliggende på syv bakker. Byen er især kendt for sine velbevarede middelalderbygninger og mange ølbryggerier.

Middelalderbygningerne findes især i den gamle bydel, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Her er der fyldt med eventyrlige bindingsværkshuse, brostensbelagte gader, historiske pladser og idylliske kanaler.

Overalt emmer der af romantik og charme. Det er dermed ikke helt uden grund, at mange kalder området omkring kanalerne i Bamberg for Lille Venedig.

 

7. Kløfter

I det sydlige Tyskland kan du se frem til mange storslåede naturoplevelser. En af de bedste aktiviteter udendørs er, at tage på gå- og vandreture gennem kløfterne.

Heldigvis, er der rigtig mange smukke kløfter i området med høje klippevægge, rislende vandløb og fossende vandfald.

Nogle af de mest populære kløfter i Sydtyskland er Partnachklamm og Breitachklamm, som begge ligger i Bayern. Derudover kan jeg også anbefale Höllentalklamm, Leutasch-Klamm Wasserfallsteig og Wimbachklamm.

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Leutasch-Klamm Wasserfallsteig - Rejs Dig Lykkelig
En af de mange flotte kløfter i Sydtyskland er Leutasch-Klamm Wasserfallsteig, som ses her på billedet.

 

8. Kloster Weltenburg

Kloster Weltenburg er et gammelt kloster, der er smukt placeret ved et dybt knæk langs Donau-flodens snoende bredder.

Oplev den overdådige klosterkirke i barokstil og besøg verdens ældste fungerende klosterbryggeri. Her er der blevet brygget øl efter den traditionelle opskrift helt siden år 1050!

I deres hyggelige ølhave kan du smage på bryggeriets mørke øl, der hedder Weltenburger Kloster Barock Dunkel. Overvej eventuelt, at nyde en schnitzel eller bratwurst dertil.

Fra Kloster Weltenburg kan du desuden tage på bådture på Donau-kløften, der er en meget imponerende del af Donau-floden. Sørg for at sikrere dig, at båden også vender tilbage til klostret igen.

 

9. Nürnberg

I Nürnberg kan du tage på en spændende rejse tilbage i tiden. Den flotte middelalderby er den næststørste by i delstaten Bayern og gemmer på en lang og mørk historie.

I den gamle bydel bliver du mødt af hyggelige brostensgader, farverige bindingsværkshuse, gotiske kirker, gamle bymure og borgkomplekset Kaiserburg. Her emmer der for alvor af idyl og charme.

Når det så er sagt, spillede Nürnberg også en fremtrædende rolle for nazisterne under 2. verdenskrig. Derfor er meget af byen blevet rekonstrueret.

Nazisterne afholdt blandt andet deres kongresser i Documentation Center Nazi Party Rally Grounds. I dag er det omdannet til et museum om det mørke kapitel i historien.

Nürnberg - Rejs Dig Lykkelig
Udsigt over Nürnbergs tage fra Kaiserburg, der er et middelalderligt borgkompleks.

 

10. Alpspitze

Alpspitze er et højt bjerg i alperne, der byder på et unikt udsigtspunkt ved navn Alpspix. Her er der to gangbroer, som rækker udover bjerget og byder på fantastiske udsigter.

Det er helt klart en af de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Sydtyskland, hvis du elsker bjerglandskaber.

Når du skal besøge Alpspitze kan du tage kabelbanen fra byen Garmisch-Partenkirchen. Den billedskønne by er omgivet af alper og er et berømt skisportssted med mange gode ting at lave i naturen.

 

11. Slotte

I det sydlige Tyskland gemmer der sig mange smukke og eventyrlige slotte. Den mest populære er uden sammenligning Schloss Neuschwanstein, som du simpelthen er nødt til at se. Den er virkelig et besøg værd!

Slottet er placeret lige uden for den hyggelige by, Füssen. I Sydtyskland må du heller ikke gå glip af Schloss Hohenschwangau, Burg Hohenzollern og Schloss Lichtenstein.

Derudover kan du med fordel også besøge Schloss Nymphenburg i München, Schloss Heidelberg i universitetsbyen Heidelberg og mange andre.

Læs også: 12 Eventyrlige Slotte i Tyskland

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Schloss Neuschwanstein - Rejs Dig Lykkelig
Det mest ikoniske slot i Tyskland er Schloss Neuschwanstein, som har givet inspiration til Disney-slottet.

 

12. Berchtesgaden Nationalpark

Berchtesgaden Nationalpark ligger i de tyske alper og er en fortryllende nationalpark, der er udnævnt som et UNESCO biosfæreområde.

Her bliver du mødt af et malerisk landskab med storslåede bjergtoppe, frodige skove og spejlblanke søer. Ikke nok med det, så er der også fyldt med vandrestier, betagende panoramaudsigter og dyreliv.

Højdepunkterne inkluderer de smukke søer, Königssee og Obersee. Der er også en saltmine såvel som alpebyen, Berchtesgaden, i nærheden.

En anden stor attraktion i Berchtesgaden Nationalpark er Ørnereden. Det kaldes også for Kehlsteinhaus og er kendt som Hitlers sommerresidens i de tyske alper.

 

13. Stuttgart

Stuttgart er Tysklands tredjestørste by og hovedstaden i delstaten Baden-Württemberg. Her bor der omkring 600.000 mennesker.

Byen er omgivet af vinmarker og byder på en lang række grønne parker, kulturelle seværdigheder, historiske vartegn og kulturelle arrangementer.

Her emmer der af storbystemning med alt fra kultur, historie og natur til shopping, idyl og iværksætteri.

Stuttgart er dog nok mest kendt som stedet, hvor verdens første benzindrevne bil blev lanceret i 1886. Som et resultat heraf, er der adskillige bilmuseer. De mest berømte er Mercedes-Benz Museum og Porsche Museum.

Læs også: Top 10 Seværdigheder i Stuttgart

Porche Museum i Stuttgart - Rejs Dig Lykkelig
Stuttgart er blandt andet kendt for sin bilindustri. Her ses et billede fra Porche Museum.

 

14. Deutsche Alpenstrasse

På grænsen til Østrig snor der sig en smuk vej langs alperne. Ruten hedder Deutsche Alpenstrasse og er omkring 450 kilometer lang. Den strækker sig officielt fra Lindau til Berchtesgaden.

Ruten fører forbi storslåede landskaber med bjergtagende alper, charmerende byer, glitrende søer, rislende floder, fossende vandfald, pompøse slotte og mere.

En køretur på turistruten, Deutsche Alpenstrasse, er virkelig en af de mest fantastiske oplevelser i Sydtyskland!

 

15. Vandfald

På en kør-selv-ferie i det sydlige Tyskland kan du opleve massevis af imponerende vandfald.

Nogle af de mest besøgte er Triberger Wasserfälle og Todtnauer Wasserfälle i Schwarzwald, som nævnes længere nede i guiden.

Derudover er der blandt andet også Wasserfall Tatzelwurm, Kuhfluchtwasserfälle og Scheidegger Wasserfälle.

Hvis du har modet på det, kan jeg varmt anbefale, at køre over på den anden side af grænsen til Schweiz. Her finder nemlig Rheinfall, som er et af Europas største og mest kraftfulde vandfald.

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Lechfall - Rejs Dig Lykkelig
Lechfall er blot et af de mange vandfald, som kan opleves i det sydlige Tyskland.

 

16. Regensburg

En anden ting du er nødt til at gøre er, at besøge hyggelige Regensburg. Flodbyen blev på mirakuløsvis skånet for bombardementer under 2. verdenskrig.

Det er dermed en yderst velbevaret by, som har fået en velfortjent plads på UNESCOs verdensarvsliste. I den gamle bydel er der fyldt med charmerende kvarterer med fredede bygninger og historiske attraktioner.

Regensburg byder desuden på mange små værtshuse og pladser. Du kan også besøge Historische Wurstkuchl, hvor der er blevet serveret pølser i mere end 500 år.

 

17. Forlystelsesparker

Rejser du med børn eller unge? Eller elsker du blot forlystelsesparker? Så er der rig mulighed for, at besøge en forlystelsespark i det sydlige Tyskland.

På grænsen til Frankrig kan du besøge Europa Park, der er landets største forlystelsespark og Europas næstmest besøgte forlystelsesresort! Ja, faktisk er den kun overgået af Disneyland Paris.

En anden mulighed er Tripsdrill, der er Tysklands ældste forlystelsespark. For familier med mindre børn er Playmobil FunPark derimod et godt sted med store legeområder.

Læs også: De Bedste Forlystelsesparker i Tyskland

Playmobil FunPark - Rejs Dig Lykkelig
En populær forlystelsespark er Playmobil FunPark, der mest henvender sig til mindre legeglade børn.

 

18. Schwarzwald

Bayern er ganske vist hjem til de tyske alper, men Baden-Württemberg er til gengæld hjem til Schwarzwald (Den Sorte Skov).

Her venter der et naturskønt landskab med store kontraster. Tætte skove, dybe dale, høje bjerge, vilde blomster, buldrende vandfald og historiske byer. Det er bare lidt af alt det, som Schwarzwald har at byde på.

Nyd de termiske bade i kurbyen Baden-Baden, oplev Triberger Wasserfälle og udforsk Triberg med sine mange kukure-butikker.

Du kan også besøge historiske Freiburg, komme op over trætoppene ved Baumwipfelpfad Schwarzwald og tage på vandreture. Uanset hvad, er Schwarzwald blandt de bedste seværdigheder og oplevelser i Sydtyskland!

 

19. Bodensee

Bodensee kaldes Lake Constance på engelsk og er en stor alpesø beliggende på grænsen mellem Tyskland, Schweiz og Østrig.

Det er en af Europas største ferskvandssøer og kaldes for Tysklands svar på Gardasøen i Italien. Her er der en skøn atmosfære! Søen er omgivet af dejlige byer, hyggelige havne, idylliske frugtplantager og rolige vinmarker.

Her kan du nyde stemningen, udforske byerne, tage på vandreture, få gode gastronomiske oplevelser og lave sjove aktiviteter på vandet.

Seværdigheder og Oplevelser i Sydtyskland - Lindau ved Bodensee - Rejs Dig Lykkelig
En af de skønneste byer ved Bodensee er Lindau, som ses her på billedet.

Det var alt i min guide med en liste over de bedste must-see seværdigheder og oplevelser i Sydtyskland.

Kender du andre anbefalelsesværdige ting, som skal opleves i det sydlige Tyskland? Så må du hellere end gerne skrive en kommentar længere nede på siden. Det kan med garanti hjælpe andre danskere inden deres kør-selv-ferie.

Læs flere artikler fra Tyskland:

• 16 Gode Oplevelser i Nordtyskland

12 Skønne Storbyer i Tyskland

… Eller læs alle artikler fra Tyskland

Planlæg din rejse til Tyskland:

Bestil fly til Tyskland (reklamelink)

Bestil hotel i Tyskland (reklamelink)

Bestil biludlejning i Tyskland (reklamelink)

Bestil aktiviteter i Tyskland (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *