20 oplevelser på Highway 1 - Rejsdiglykkelig.dk

20 oplevelser på Highway 1 mellem San Francisco og Los Angeles

En af de absolut største oplevelser i Californien er et road trip på Highway 1, som også bliver kaldt for Pacific Coast Highway. Du har sikkert allerede hørt om den verdensberømte vej, der er blandt en af de smukkeste og mest betagende vejstrækninger i hele verden! Highway 1 starter officielt helt oppe ved grænsen til Oregon og slutter lidt syd for Los Angeles. Men det er især den cirka 750 kilometer lange strækning mellem San Francisco og Los Angeles, der er et absolut must.

Highway 1 slænger sig langs de barske klipper ved Stillehavskysten og fører gennem uberørt natur, charmerende byer og frodige vinmarker. Selvom at køreturen er en stor oplevelse i sig selv, så er der stadig mange spændende oplevelser på Highway 1, som at du ikke bør gå glip af!


Læs også: Oplevelser i Californien

20 oplevelser på Highway 1 - Rejsdiglykkelig.dk

 

Praktiske tips til Highway 1

Inden vi kommer ind på de mange oplevelser på Highway 1, må vil hellere lige igennem et par praktiske tips til dit road trip. Det er nemlig vigtigt, at du er forberedt bedst muligt inden, at du begiver dig ud på en af de fedeste oplevelser i USA!

For det første skal du være opmærksom på, at ruten mellem San Francisco og Los Angeles kræver mindst én overnatning. Men det er som sagt en af verdens smukkeste vejstrækninger og der er et utal af fotostops undervejs – for ikke at glemme de mange seværdigheder. Det kan derfor anbefales på det kraftigste, at have mindst 2 overnatninger mellem San Francisco og Los Angeles. Den bedste måde at opleve Highway 1 er fra nord til syd – altså fra San Francisco til Los Angeles. Ved at vælge denne retning kommer du nemlig til, at køre tættest på havet og får dermed de bedste udsigter undervejs.
Det er desuden bedst at besøge Highway 1 i sommerhalvåret, da der er en stor risiko for diset og tåget vejr i den nordlige del af strækningen i vinterhalvåret. Men der er desværre ingen garanti for en skyfri himmel, selvom at der er bedre odds i sommerhalvåret. Sidst men ikke mindst skal du huske, at undersøge om der er vejarbejde langs Highway 1. Det er nemlig ikke unormalt, at dele af ruten er lukket som følge af et jordskred eller lignende. Men nu må det være nok om det praktiske. Det er tid til, at vi kommer ind på de mange spændende oplevelser på Highway 1.


Læs også: Praktisk huskeliste inden rejsen til USA

20 oplevelser på Highway 1 - Praktiske tips - Rejsdiglykkelig.dk

 

San Francisco

Vi starter turen i San Francisco, hvor du sagtens kan bruge et par dage på at udforske den charmerende storby. San Francisco har alt det, som at du kan forvente af en storby og byder på alverdens ikoniske bydele såsom Chinatown og Financial District. Den farverige by er fuld af modsætninger og det er et must, at udforske de specielle bydele, som hver især er tilegnet til f.eks. byens hippier eller homoseksuelle.

Du kan selvfølgelig ikke have været i San Francisco uden, at se den verdensberømte Golden Gate Bridge. Du må heller ikke gå glip af det berygtede fængsel Alcatraz, som er isoleret fra fastlandet og har været hjem for nogle af USA’s værste forbrydere såsom Al Capone. Eller hvad med at opleve søløverne på Pier 39, tage en tur i en sporvogn eller køre på verdens mest snoede gade? Mulighederne er mange og du skal ikke være bange for, at du kommer til at kede dig.


Læs også: 15+ Seværdigheder og Oplevelser i San Francisco

20 oplevelser på Highway 1 - San Francisco - Rejsdiglykkelig.dk

 

Half Moon Bay

Omkring en times kørsel syd for San Francisco ligger Half Moon Bay, som er en lille idyllisk kystby. Den er lokalt kendt for sin græskar festival i oktober og internationalt kendt for den store surfkonkurrence Mavericks. Der er ikke nogen store attraktioner i Half Moon Bay, men du skal derimod komme for at nyde atmosfæren i den lille kystnære by. Gå en tur i det historiske centrum eller besøg de fantastiske strande, som at du ofte har helt for dig selv. Du kan også leje en cykel eller spise en afslappende middag på en restaurant.

Half Moon Bay - Rejsdiglykkelig.dk

 

San Jose

Hvis du er villig til at tage en lille afstikker fra Highway 1 eller ikke gider besøge Half Moon Bay, kan du med fordel besøge San Jose. Det er her du finder Stanford University, som er et af verdens mest prestigefyldte universiteter. Det er en sjov og spændende oplevelse, at gå rundt på universitetsgrunden og få en fornemmelse at livet på campus.

Du kan også vælge at besøge Silicon Valley, som er hjemsted for tusindvis af højteknologiske firmaers hovedsæder. Tag en tur forbi Googles imponerende hovedkvarter eller smut forbi Apple, Facebook, eBay, Adobe, Logitech eller et af de andre hovedkvarterer. Du skal nok ikke forvente at komme indendørs, men det er stadig super sjovt, at få en fornemmelse af de store verdenskendte firmaers hovedkvarterer. Selvom at der er mange oplevelser på Highway 1, så kan det altså varmt anbefales at køre en lille omvej.

20 oplevelser på Highway 1 - San Jose - Rejsdiglykkelig.dk

 

Santa Cruz

Turen går videre ned af Highway 1 og det næste stop på ruten er den hyggelige kystby Santa Cruz. Du vil nok hurtigt bemærke charmen ved den gamle amerikanske badeby, som leder tankerne hen på 1960’erne. Den afslappende stemning skyldes delvist, at det både er en universitetsby og en hippieby. Men det er også en af USA’s vigtigste surferbyer med mange store årlige surfkonkurrencer. Du kan bedst opleve surferne i action tidligt om morgenen, når bølgerne er helt perfekte.

Santa Cruz byder på en berømt boardwalk med et gammelt tivoli, som er et af de eneste tilbageværende helt ud til kysten. Her kan du få en ægte amerikansk oplevelse med lyserød candyfloss, smørbelagte popcorn, fiskerestauranter, livemusik og menneskemylder om sommeren. Hovedattraktionen er trærutsjebanen The Giant Dipper, som snart er 100 år gammel og dermed kan prale af, at være den femte ældste fungerende rutsjebane i USA. Du må heller ikke glemme at besøge byens downtown, som er fuld af spændende butikker og hyggelige spisesteder.

20 oplevelser på Highway 1 - Santa Cruz - Rejsdiglykkelig.dk

 

Monterey

Efter at have kørt langs kysten i lidt under en time ankommer du til Monterey, som er en smuk badeby du ikke må gå glip af! Monterey er især kendt for Monterey Bay Aquarium, som er berygtet for at være et af de bedste i verden. Det flere etagers store akvarium ligger i en gammel fiskefabrik og er en af de mest populære oplevelser i Californien. Det anbefales at bestille billetterne på forhånd, da det ikke er unormalt med mange mennesker.

Du må heller ikke glemme at gå en tur langs Cannery Row, som er stedet hvor flere af John Steinbecks bøger udspiller sig. Her finder du et utal af restauranter, butikker og hoteller, som er beliggende i gamle fiskekonservesfabrikker langs vandet. Bugten ud for Monterey har et rigt dyreliv og hvis du besøger Fisherman’s Wharf, kan du være heldig at spotte både søløver, sæler og oddere, der ligger og slikker sol tæt på havnen. Det er også fra havnen, at du kan tage på whale watching, hvor der er rig mulighed for at se hvaler, delfiner og spækhuggere.

20 oplevelser på Highway 1 - Monterey - Rejsdiglykkelig.dk

 

17 Mile Drive

Mellem Monterey og Carmel-by-the-Sea kan du vælge, at køre en lille omvej på den private kystvej 17 Mile Drive. Eftersom at det er en privat vej koster det $10.25 at køre på den, men det er alle pengene værd! Det er ikke unormalt at finde 17 Mile Drive på listerne over de 10 smukkeste køreture i USA. Den smukke kystvej slænger sig langs den dramatiske kyst på Monterey halvøen og passerer eventyrlig skove, hvide sandstrande, millionvillaer og prestigefyldte golfbaner.

En af de mest populære oplevelser på 17 Mile Drive er The Lone Cypress, som er et ældgammelt cypres træ, der står alene på en høj klippe helt ud til Stillehavet. Du kan også se klippen Bird Rock, hvor mange fugle og søløver ofte ligger og nyder livet i solen. Eller hvad med at tage et fotostop ved smukke Pepple Beach eller Spanish Bay.

20 oplevelser på Highway 1 - 17 Mile Drive - Rejsdiglykkelig.dk

 

Carmel-by-the-Sea

Carmel-by-the-Sea bliver normalt bare omtalt som Carmel og er en lille kunstnerby, der er beliggende få kilometer syd for Monterey. Den eventyrlige by har mange hyggelige caféer, restauranter, butikker, gallerier og charmerende guest houses.

Carmels idylliske stemning har tiltrukket mange kunstnere og rigmænd gennem tiden. En af de mest kendte er skuespilleren og filminstruktøren Clint Eastwood, som var borgmester i Carmel i slutningen af 1980’erne. Carmel er kendt for sine specielle love og det er bl.a. forbudt at gå med højhælede sko, der er over 6,5 centimeter. Der er også forbud mod neonskilte og kæderestauranter i den charmerende og eventyrlige lille by.

20 oplevelser på Highway 1 - Carmel by the sea - Rejsdiglykkelig.dk

 

Point Lobos State Natural Reserve

Point Lobos State Natural Reserve ligger lidt syd for Carmel-by-the-Sea og betragtes for, at være en af de bedste af Californiens 280 statsparker. Naturen er fantastisk i den kystnære park, som byder på et utal af vandrestier, der snoer sig langs Stillehavets kyst.

Point Lobos har et fascinerende dyreliv og der er gode chancer for, at se både søløver, oddere og fugle. Længere ude i horisonten kan du måske spotte en hval, der boltrer sig i havets store bølger. Det kan anbefales at gå en tur langs Cypress Grove Trail eller Bird Island Trail, hvor du kommer forbi den smukke bugt China Cove med et rigt dyreliv.

20 oplevelser på Highway 1 - Point Lobos State Natural Reserve - Rejsdiglykkelig.dk

 

Big Sur

Ligesom at du ikke troede, at det kunne blive smukkere kommer du til Big Sur, som er det absolutte højdepunkt på Highway 1. Big Sur er kyststrækningen der starter lidt syd for Point Lobos State Natural Reserve og forsætter i cirka 130 kilometer til lidt nord for San Simeon.

Vejen slænger sig langs de stejle klipper helt ude ved kysten og fører over dybe dale og imponerende broer. De betagende udsigtspunkter ligger som perler på en snor og du vil med garanti parkerer bilen hele tiden, for at knipse det ene smukke billede efter det andet. Det er en god idé, at du sætter god tid af til denne del af ruten, så du kan nyde den fantastiske natur. Der er ingen tvivl om, at det er et af de steder, som at du bare ikke må gå glip af i Californien!

20 oplevelser på Highway 1 - Big Sur - Rejsdiglykkelig.dk

 

Bixby Creek Bridge

Efter kort tid kommer du til Bixby Creek Bridge, som er en af de mest ikoniske attraktioner langs Highway 1. Du har måske allerede set den meget fotograferede bro på Instagram, i bilreklamer eller i HBO’s serie Big Little Lies. Bixby Creek Bridge stod færdig i 1932 og var med sin længde på 218 meter verdens længste cementbro gennem mange år. Du kan forvente et imponerende syn af den høje bro, som forbinder vejene på hver side af en dyb dal i 85 meters højde. Hvis du gerne vil have et godt billede af Bixby Creek Bridge, kan det anbefales at lave et fotostop på begge sider af broen.

20 oplevelser på Highway 1 - Bixby Creek Bridge - Rejsdiglykkelig.dkPfeiffer Big Sur State Park

Pfeiffer Big Sur State Park er en stor og naturskøn statspark med dybe skove af enorme redwood træer, brusende vandfald og fantastiske udsigtspunkter. Det er det perfekte sted til, at tage på en vandretur. Det kan især anbefales, at gå langs den 5 kilometer lange vandrerute Valley View Trail. Her kommer du bl.a. forbi Pfeiffer Falls, som med sine 18 meter er parkens højeste vandfald.

Det er et must at besøge Pfeiffer Beach, som er kendt for sin specielle klippeformation Sun Portal. Hvis du besøger stranden ved solnedgang, kan du opleve hvordan solnedgangen skinner direkte gennem klippens hul ved havets overflade. Du må heller ikke gå glip af McWay Falls, som er et smukt lille vandfald på en isoleret strand. Fra et udsigtspunkt kan du nyde synet af, hvordan vandet falder ned af klippesiden og direkte ned på stranden. Der er virkelig smukt og det føltes lidt som om, at man befinder sig på en tropisk ø.

20 oplevelser på Highway 1 - Pfeiffer Big Sur State Park - Rejsdiglykkelig.dk

 

Elephant Seal Rookery

Elephant Seal Rookery ligger lidt over en times kørsel syd for McWay Falls. Gå ud til rækværket og kig ned på stranden, hvor enorme søelefanter ligger og soler sig, køler ned ved at kaste sand på ryggen eller ligger og laver boblende lyde. Det er meget imponerende, at se det store antal søelefanter i den frie natur og det kan være svært, at gå derfra igen.

Søelefanterne blev først set på stranden i 1990 og det startede kun med en lille koloni, men i dag består kolonien af 15.000 medlemmer. Søelefanterne er de største af sælarterne og kan blive helt op til 4 meter lange og veje 2 tons! Det kan godt være at de lugter og er støjende, men det er virkelig sjovt at betragte dem på afstand. Det er uden tvivl en af de bedste oplevelser på Highway 1!

20 oplevelser på Highway 1 - Elephant Seal Rookery - Rejsdiglykkelig.dk

 

Hearst Castle

Hearst Castle ligger kun 10 minutters kørsel syd for Elephant Seal Rookery og er et overdådigt slot, der blev bygget af avismillionæren William Randolph Hearst. Det enorme slot blev bygget i starten af 1900-tallet og har intet mindre end 165 værelser, flere swimmingpools, enorme haver og en imponerende kunstsamling. Hearst havde også USA’s største privatejede zoo, men den blev nedlagt efter hans død. Du kan dog stadig være heldig at se zebraer, der græsser på markerne langs vejen op til slottet.

Slottet og de 250.000 ha land er i dag ejet af staten Californien og er omdannet til et museum. Hearst Castle er så stort, at der er flere forskellige guidede rundture og de tager omkring 2-3 timer inklusiv busturen. Det er en af de mest besøgte seværdigheder i hele USA, hvilket gør det til et must see under et road trip fra San Francisco til Los Angeles. Men det kan være en god idé, at forudbestille billetterne, da der kan være rift om dem.

20 oplevelser på Highway 1 - Hearst Castle - Rejsdiglykkelig.dk

 

Morro Bay

Inden vejen begynder at fører ind i landet kommer du forbi Morro Bay, som er en lille kystby med en travl havnefront. Det er ikke til at undgå byens enorme vartegn Morro Rock, som er en massiv og gammel vulkansk klippe. Den ligger lige ud for havnen og er blot én af 13 gamle vulkanske klipper, der strækker sig i en linje fra Morro Bay til San Luis Obispo. Du kan desværre ikke komme ud til Morro Rock, men du kan sagtens nyde synet af klippen fra byen. Glem heller ikke at nyde lidt mad på havnen eller at besøge den gamle bydel med mange antikke butikker.

20 oplevelser på Highway 1 - Morro Rock - Rejsdiglykkelig.dk

 

San Luis Obispo

Køreturen forsætter videre sydpå på Highway 1 og efter 20 minutters kørsel kommer du til byen San Luis Obispo, som normalt bare kaldes for SLO. Den gamle og charmerende by har tidligere været kåret til, at være den lykkeligste by i USA. Det er et oplagt sted at tilbringe lidt tid, hvis du er interesseret i vin. Området omkring San Luis Obispo er nemlig spækket med vingårde og vinproducenter med gode lokale vine. De fleste af dem er åbne for rundvisninger og vinsmagninger – og der findes en utal af arrangører.

Hvis du vil overnatte i San Luis Obispo kan det anbefales, at se om der er et ledigt værelse på Madonna Inn, som er kendt hotel i Californien. Hotellets stil er helt speciel og selvom at der er over 100 værelser, er der ikke to der er ens. Hvis du ikke har tid til at overnatte, kan du jo bare nøjes med at nyde et udsøgt måltid mad. En sjov road trip aktivitet i San Luis Obispo er ved Bubblegum Alley, som er en lang og smal gyde foret med tusindvis af klæbrige tyggegummier. Det er jo egentligt ret ulækkert, men turisterne elsker det – og hvorfor ikke være med på den specielle aktivitet? Så husk nu endelig noget tyggegummi til dit besøg i San Luis Obispo.

San Luis Obispo - Rejsdiglykkelig.dk

 

Pismo Beach

Efter en kort køretur er du tilbage ved Stillehavskysten og ankommer til den klassiske badeby Pismo Beach. Noget af det mest populære at lave i Pismo Beach er faktisk, at gå en tur på den lange træmole. Hvis du har god tid, bør du heller ikke gå glip af den lækre sandstrand og en svømmetur i Stillehavet.

Besøg Oceano Dunes State Vehicular Recreation Area, som er den eneste statspark i Californien, hvor du må køre på stranden. Her er der fuld fart over feltet og det er ikke unormalt, at se en ATV eller firehjulstrækker, der drøner rundt i sandklitterne. Du må gerne køre på stranden i din lejebil, men det anbefales at køre i en større bil, der er beregnet til formålet. Hvis du besøger Pismo Beach mellem oktober og februar er det et must, at besøge Monarch Butterfly Grove. Her kan du opleve tusindvis af smukke og farverige sommerfugle.

20 oplevelser på Highway 1 - Pismo Beach - Rejsdiglykkelig.dk

 

Solvang

En kort afstikker fra Highway 1 finder du Solvang, som er den danske by i USA. Den blev grundlagt af en gruppe danske nybyggere 1911, som ønskede at bevare lidt af deres danske levevis. Her er danske flag, gamle møller, bindingsværkshuse, brostensgader, danske navne og traditionel dansk mad. Du kan også se små kopier af Rundetårnet, Den Lille Havfrue og en H.C. Andersen skulptur. Der er ingen tvivl om, at Solvang er et must see for enhver dansker med lidt hjemve.

Men Solvang er desværre blevet meget amerikaniseret med årene. Det virker lidt som om, at byen bare er opbygget på en forestilling om Danmark. Maden smager slet ikke som i Danmark, de danske navne har ofte stavefejl og der er ikke mange danske indbyggere. Men det er nu stadig meget sjovt, at opleve et lille stykke af Danmark i det store USA.

Hvis du er fan af Michael Jackson, skal du for øvrigt ikke køre langt væk fra Solvang, før du kan opleve hans Neverland Valley Ranch. Du kan desværre ikke komme ind på grunden, men mange af hans største fans tager hen til lågen for, at mindes kongen af pop.

20 oplevelser på Highway 1 - Solvang - Rejsdiglykkelig.dkSanta Barbara

Kør tilbage på Highway 1 og fortsæt ned langs kysten til Santa Barbara, som også bliver kaldt Den Amerikanske Riviera. Santa Barbara er smukt beliggende i rolige omgivelser og er indrammet af Stillehavet og de massive Santa Ynez-bjerge. Byen tiltrækker både turister og Hollywood-stjerner med sine lange hvide sandstrande med et utal af palmer, historiske huse i spansk kolonistil med rødt tegltag, behagelige klima og afslappende stemning.

Når du besøger Santa Barbara må du selvfølgelig ikke gå glip af stranden, havnefronten eller den populære træmole Stearns Wharf. Hvis du vil have en smuk udsigt over byen og kysten, skal du besøge Santa Barbara County Courthouse. Du kan også besøge Old Mission, som er en af de bedst bevarede spanske missionsstationer i det vestlige USA. State Street er det perfekte sted at tage hen, hvis at du leder efter gode butikker og restauranter. Santa Barbara ligger desuden tæt på Santa Ynez-dalen, som har mange gode vingårde, der har været med i den berømte film Sideways. Der er et utal af oplevelser i Santa Barbara og det er det perfekte sted, hvis at du ønsker lidt badeferie i det sydlige Californien.

20 oplevelser på Highway 1 - Santa Barbara - Rejsdiglykkelig.dk

 

Malibu

Malibu er det sidste obligatoriske stop på vores road trip langs Highway 1 – inden vi rammer Los Angeles. Malibu er en skøn strandby, som tiltrækker surfere fra hele verden med sine berømte surferkyster. Du har rig mulighed for, at opleve de mange surfere i action på bølgerne. Men et af de bedste steder er ved Surfrider Beach. Du bør heller ikke gå glip af solnedgangen ved Zuma Beach eller en hyggelig gåtur på Malibu Pier.

Malibu er desuden kendt for at være hjemsted for mange af Hollywoods største stjerner, som bor i store villaer langs den smalle kyst eller oppe i bjergene. Hvis du er heldig møder du måske Leonardo DiCaprio, Jennifer Aniston, Lady Gaga, Mel Gibson, Beyonce eller en anden Hollywood-stjerne. Et af de mest populære steder til, at spotte en Hollywood-stjerne er ved Malibu Country Mart. Hvis du besøger Malibu, skal du være opmærksom på, at den voldsomme brand i 2018 ødelagde store dele af området. Men de ødelagte steder er heldigvis ved at blive genopbygget – så det er altså stadig værd at besøge Malibu!

20 oplevelser på Highway 1 - Malibu - Rejsdiglykkelig.dk

 

Los Angeles

Turen langs Highway 1 slutter i Los Angeles, som er Californiens største by. Her kan du sagtens bruge flere dage på, at se de mange must see seværdigheder i Los Angeles. Besøg Hollywood med de mange filmstudier, stjernerne på Walk of Fame og Hollywood-skiltet. Og glem nu ikke, at holde øje med de mange berømtheder i Hollywood! Du kan også besøge Rodeo Drive i Beverly Hills, hvor de rige og berømte svinger deres guldkort i dyre designerbutikker.

Det er desuden et must, at besøge Venice Beach og Santa Monica, hvor du kan nyde strandlivet fuldt ud. Eller hvad med at besøge en af de mange temaparker i Los Angeles såsom Disneyland, Universal Studios Hollywood og Six Flags Magic Mountain. Der er også et utal af museer i byen – for ikke at glemme de mange muligheder for shopping. Hvis du vil have den bedste udsigt over Los Angeles, så skal du besøge Griffith Observatory. Det er beliggende i bjergene højt over byen og har en smuk udsigt over LA i fugleperspektiv.


Læs også: Must see seværdigheder i Los Angeles

20 oplevelser på Highway 1 - Los Angeles - Rejsdiglykkelig.dk

 

Vi er nået til vejs ende og nu er du forhåbentligt klar til, at drøne ned af smukke Highway 1. Du skal være opmærksom på, at denne liste kun indeholder et lille udpluk af de mange oplevelser på Highway 1. Men der er slet ingen tvivl om, at det er nogle af de absolut bedste oplevelser på Highway 1.

Du kan nemt kombinerer denne rute med mange andre ruter i USA. Du kan f.eks. vælge at køre videre til Las Vegas, San Diego eller noget helt tredje. Husk at nyd de mange oplevelser på Highway 1 og i resten af USA. Tiden går nemlig stærkt, når man har det sjovt. Men bare rolig – Der er garanti for, at du får en ferie du aldrig glemmer!

Planlægger du en rejse til Californien? Du vil måske også kunne lide disse artikler:
Bestil fly til USA på Momondo.dk (Reklamelink)

Bestil biludlejning i USA på Discovercars.dk (Reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.