Guide til distrikter og bydele i Berlin - Rejsdiglykkelig.dk

Guide til Distrikter og Bydele i Berlin

Leder du efter inspiration til de bedste områder i Berlin? I denne guide får du en beskrivelse af de mange distrikter og bydele i Berlin.

Den tyske hovedstad er én af de største storbyer i Europa og dækker over et enormt område. Det kan dermed hurtigt blive uoverskueligt, at finde rundt i de mange distrikter og bydele i Berlin.

Administrativt består Berlin af 12 distrikter, der yderligere er opdelt i flere bydele med hvert sit særpræg.

Hvis det ikke allerede var forvirrende nok, er de forskellige bydele yderligere opdelt i mindre lokalområder omkring udvalgte gader.

Tyskerne kalder distrikter for Bezirke og bydele for Ortsteile imens de små lokalområder kaldes for Kiez eller Viertel. Du skal dog være opmærksom på, at ordet “Kiez” også kan bruges til at beskrive distrikter og bydele.

Det er som sagt MEGET forvirrende, at finde rundt i Berlins geografi, men heldigvis er der hjælp på vej! Her får du nemlig en guide til distrikter og bydele i Berlin.

Guiden er opdelt i de 12 forskellige distrikter med informationer om lokalområder og bydele i hvert enkelte distrikt. Inden du forsætter, må du heller ikke glemme at læse min artikel om de bedste steder at bo i Berlin.

Guide til distrikter og bydele i Berlin - Rejsdiglykkelig.dk

 

Distrikter og Bydele i Berlin


1. Mitte

Mitte er Berlins hjerte og er hjem til mange af Berlins største og mest historiske seværdigheder. Det er bl.a. her du finder Brandenburger Tor, Unter den Linden, Ferhsehturm, Alexanderplatz, Reichtag og Museumsøen.

Eftersom at Mitte er Berlins næstmindste distrikt, ligger mange af turistattraktionerne i gåafstand fra hinanden.

Områdets store popularitet har også tiltrukket et bredt og varieret udvalg af gode restauranter, butikker og hoteller i verdensklasse.

Der er ingen tvivl om, at det er her du skal bo, hvis du er førstegangsrejsende i Berlin. Det gælder selvfølgelig også, hvis du bare har planer om, at se så mange seværdigheder som muligt.

Mitte er opdelt i tre bydele, som er henholdsvis Mitte, Tiergarten og Wedding. Derudover er der også flere mindre lokalområder. Find hoteller i Mitte her (reklamelink).


Læs også: 31 Must-See Seværdigheder i Berlin

 

2. Pankow

Pankow er det næststørste og mest befolkede distrikt i Berlin. Det er opdelt i to bydele, som er henholdsvis Prenzlauer Berg og Weissensee, der hver især byder på mange små lokalområder.

Pankow er et blomstrende distrikt, der hovedsageligt består af et stort boligområde kombineret med grønne parker og skove.

Der er desværre ikke så meget af se i Pankow for turister, udover Prenzlauer Berg, der er Berlins mest børnevenlige bydel. Her er der fyldt med fredede huse og et stort antal restauranter, caféer, barer, gallerier og små butikker.

 

3. Lichtenberg

Lichtenberg er beliggende i hjertet af det tidligere Østberlin. Det var her STASI og russerne havde deres hovedkvarter.

I dag er bygningen omdannet til et STASI-Museum, hvor du kan lære mere om historien bag STASI. Du bør heller ikke gå glip af STASI-fængslet, der for alvor vidner om Berlins brutale fortid.

Der bor faktisk mange vietnamesere i Lichtenberg, og du kan opleve den asiatiske stemning i Dong Xuan-bazaren.

Det hyggeligste lokalområde i Lichtenberg er Victoriastadt, hvor der stadig står gamle huse fra før murens fald. Mange af husene overlevede bombardementerne under 2. verdenskrig og minder om det gode gamle klassiske Berlin.

 

4. Marzahn-Hellersdorf

Marzahn-Hellersdorf er mildt sagt et beton-helvede med hundredevis af betonhøjhuse, der dominerer gadebilledet.

De billige lejepriser i distriktet har skabt en social skævhed og et hårdt miljø med mange indvandrere fra Rusland, Vietnam og det tidligere Jugoslavien.

I Marzahn-Hellersdorf bliver der bestemt ikke drukket for lidt alkohol og racismen er på sit højeste. Det er dermed ikke et distrikt du bør opholde dig i, medmindre du vil opleve de få seværdigheder i området.

Den største seværdighed i distriktet er Erholungspark Marzahn, som er en smuk have med planter fra hele verden.

 

5. Reinickendorf

Reinickendorf er et hyggeligt og fredeligt distrikt med mange parcelhuskvarterer, der er beboet af Berlins middelklasse.

Distriktet er fyldt med grønne områder og søer, men så er det vist også dét. Der er nemlig ikke så meget at komme efter som turist, udover et buddhistisk hus beboet af munke.

Selvom at Reinckendorf er et hyggeligt og fredeligt distrikt, ville det være synd af spilde tiden her under din storbyferie.


Læs også: Guide til Offentlig Transport i Berlin

 

6. Friedrichshain-Kreuzberg

Friedrichshain-Kreuzberg består af to bydele i Berlin, som er henholdsvis Friedrichshain fra det tidligere Østberlin og Kreuzberg fra det tidligere Vestberlin. De to bydele holdes adskilt af Spree-floden og er meget forskellige fra hinanden.

Det farverige og multikulturelle Kreuzberg er beboet af kunstnere, hippier og studerende.

Derudover er Kreuzberg også hjem til ét af de største antal tyrkere uden for Tyrkiet. Alt dette er med til, at skabe en fantastisk og forskelligartet atmosfære i bydelen.

Friedrichshain er derimod Berlins mest tyske bydel med hverdagsstemning og grå betonbygninger så langt øjet rækker.

Her finder du et vildt natteliv med massevis af barer, caféer og restauranter. Du må endelig ikke glemme, at opleve East Side Gallery i Friedrichshain og Checkpoint Charlie i Kreuzberg.

Checkpoint Charlie i Kreuzberg - Rejs Dig Lykkelig

 

7. Spandau

Spandau er godt nok et distrikt i Berlin, men landsbystemningen får straks tankerne hen på en lille tysk landsby.

Her er der fyldt med snævre gader, gamle bygninger, gallerier, restauranter, barer og butikker. Spandau er desuden præget af store naturområder med skove og søer, der dækker 25% af distriktet.

Som en kontrast til landsby-hyggen, er det også her du finder ét af de største industriområder i Berlin.

Spandau er nok mest kendt for det gamle fængsel med nazikriminelle såsom Rudolf Hess. Du skal dog være opmærksom på, at fængslet er revet ned efter hans død i 1987.

 

8. Charlottenburg-Wilmersdorf

Indtil murens fald var Charlottenburg-Wilmersdorf oprindeligt hjertet af Vestberlin. Her er der fyldt med herskabslejligheder og uendelige shoppingmuligheder.

Det er bl.a. her du finder Kurfürstendamm, der er Berlins mest populære shoppinggade og strækker sig over 3,5 kilometer.

I gåafstand derfra ligger ruinerne af den bombede Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, der står som et minde om 2. Verdenskrigs rædsler. Derudover kan du også besøge Berlin Zoo og Charlottenburg Slot.

Inden Charlottenburg blev en del af de mange bydele i Berlin, var området kendt som den rigeste by i Preussen. Det er stadig et meget elegant område, hvilket især kan mærkes omkring Kurfürstendamm.


Læs også: Rejseguide til Berlin

 

9. Steglitz-Zehlendorf

Steglitz-Zehlendorf er beboet af Berlins mest velhavende befolkning. Her har de fleste mange penge – som i rigtig mange penge!

Store elegante villaer står på rad og række langs de pæne gader, hvor der er et stort antal grønne områder.

Steglitz er området med størstedelen af husene i distriktet imens Zehlendorf er området med størstedelen af skovene og søerne i distriktet.

Rundt omkring i Steglitz-Zehlendorf, finder du desuden mange gode badesøer og museer. Derudover er der også et udmærket udvalg af shoppingmuligheder, herunder på fine Schlosstrasse.

 

10. Tempelhof-Schöneberg

Tempelhof-Schöneberg er et distrikt, som er fyldt med gamle bygninger, herskabslejligheder og grønne områder.

I udkanten af distriktet ligger KaDeWe, der er Europas største stormagasin og Berlins svar på Harrods i London.

Tempelhof-Schöneberg er bl.a. kendt for, at være én af de homoseksuelles bydele i Berlin. Derudover er distriktet også kendt for rådhuset, hvorfra John F. Kennedy holdt sin berømte tale ”Ich bin ein Berliner”, få måneder før han blev myrdet.

Når du besøger Tempelhof-Schönberg, må du ikke gå glip af den tidligere Tempelhof lufthavn, der spillede en stor rolle under Berlin blokaden efter 2. Verdenskrig.

I dag er lufthavnen omdannet til en kæmpestor park med mange spændende begivenheder og arrangementer.


Læs også: 16 Oversete Seværdigheder i Berlin

 

11. Neukölln

Neukölln er ét af Berlins hippeste distrikter. Det har dog desværre fået et dårligt omdømme efter en lang række TV-udsendelser om dårlige skoleforhold og et råt indvandrermiljø.

Det store antal tyrkere i Neukölln har virkelig sat sit præg på gadebilledet. Ja, faktisk har det efterhånden fået en del ligheder med Istanbul.

Her er der nemlig fyldt med etniske restauranter, halalslagtere, grønthandlere, vandpibeforretninger og elektronikbutikker på ethvert gadehjørne.

Du bør ikke gå glip af den nordligste del af Neukölln, der byder på en hyggelig stemning med små barer, restauranter, butikker og gallerier. Den sydligste del er kendt for Britzer Garten, der er blandt de smukkeste haver i Tyskland.

 

12. Treptow-Köpenick

På trods af, at Treptow-Köpenick er Berlins største distrikt, er der desværre ikke så mange turistattraktioner.

Den mest populære attraktion er det sovjetiske krigsmindesmærke til ære for de sovjetiske soldater, der faldt i slaget om Berlin under 2. Verdenskrig.

Distriktet byder også på mange idylliske søer og skove. Sidstnævnte bliver for alvor vækket til live hver sommer, hvor der bliver afholdt alverdens friluftskoncerter og andre gode arrangementer.

Köpenick minder desuden lidt om en gammel landsby med smukke huse, kringlede gader og et slot helt nede ved bredden af en sø.

Guide til distrikter og bydele i Berlin - Treptower Park - Rejsdiglykkelig.dk

Det var alt i denne guide til distrikter og bydele i Berlin, Tyskland. Hvad er din favoritbydel i Berlin? Hvor har du planer om at opholde dig, hvis du har planlagt en storbyferie i Berlin? Skriv en kommentar længere nede på siden.

Læs flere artikler fra Berlin:

… Eller læs alle artikler fra Berlin eller Tyskland

Planlæg din storbyferie i Berlin:

Bestil fly til Berlin (reklamelink)

Bestil hotel i Berlin (reklamelink)

Bestil pakkerejse til Berlin (reklamelink)

Bestil biludlejning i Berlin (reklamelink)

Bestil oplevelser i Berlin (reklamelink)
Nikita L. Christiansen

På Rejs Dig Lykkelig deler jeg ud af mine erfaringer, rejsetips og praktiske informationer fra mine mange rejser og oplevelser i udlandet, men også i Danmark.
Jeg har rejst i 40+ lande og har drevet rejsebloggen siden 2017. I 2021 gik jeg fuldtid på Rejs Dig Lykkelig, hvilket har gjort det til en af Danmarks største og mest succesfulde rejseblogs.

Se historier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *