Guide til distrikter og bydele i Berlin - Friedrichshain-Kreuzberg - Rejsdiglykkelig.dk

Guide til distrikter og bydele i Berlin

Guide til bydele i Berlin - Rejsdiglykkelig.dk

Den tyske hovedstad er Europas næststørste by og dækker et kæmpestort areal, der er flere gange større end Paris. Det kan dermed hurtigt blive uoverskueligt at finde rundt og det er en god idé, at sætte sig ind i lokalområder, distrikter og bydele i Berlin.

Administrativt består Berlin af 12 distrikter, som yderligere er opdelt i flere forskellige bydele med hvert sit særpræg. Som om at det ikke skulle være forvirrende nok, så er bydelene yderligere opdelt i mindre lokalområder omkring gader. Tyskerne kalder distrikter for Bezirke og bydele for Ortsteile. De små lokalområder omkring gader kaldes ofte for Kiez eller blot Viertel. Men bemærk at ordet Kiez også kan bruges om distrikter og bydele. Det er som sagt meget forvirrende at finde rundt i Berlins geografi, men jeg har lavet en guide til distrikter og bydele i Berlin herunder. Guiden er opdelt i de 12 forskellige distrikter, men med information om lokalområder og bydele i Berlin indenfor hvert distrikt.


Guide til distrikter og bydele i Berlin - Rejsdiglykkelig.dk


 

Mitte

Mitte er Berlins hjerte og er hjemsted for mange af Berlins største og mest historiske seværdigheder. Det er bl.a. her du finder Brandenburger Tor, Unter den Linden, Ferhsehturm, Alexanderplatz, Reichtag og Museumsinsel. Mitte er Berlins næstmindste distrikt og derfor ligger mange af turistattraktionerne i gåafstand fra hinanden. Områdets popularitet har også tiltrukket et utal af restauranter, butikker og hoteller i verdensklasse. Der er ingen tvivl om, at det er her du skal bo, hvis du er førstegangsrejsende i Berlin. – Eller hvis du blot har planer om at se så mange seværdigheder som muligt. Mitte er delt op i tre bydele bestående af Mitte, Tiergarten og Wedding samt flere lokalområder.

 

Pankow

Pankow er det næststørste og det mest befolkede distrikt i Berlin. Distriktet er opdelt i bydelene Prenzlauer Berg og Weissensee, og har desuden også mange små lokalområder. Pankow er et blomstrende distrikt, som hovedsageligt består af et stort boligområde kombineret med grønne parker og skove. Udover Prenzlauer Berg er der desværre ikke så meget at se for turister. Prenzlauer Berg er Berlins mest børnevenlige bydel og er fuld af fredede huse samt masser af restauranter, caféer, barer, gallerier og små butikker.

 

Lichtenberg

Lichtenberg er beliggende i hjertet af det tidligere Østberlin og det var her STASI og russerne havde deres hovedkvarter. I dag er bygningen omdannet til et STASI-Museum, hvor du kan lære mere om historien bag STASI. Du bør bestemt heller ikke gå glip af STASI-fængslet, som for alvor vidner om den uhyggelige fortid i Berlin. Der bor desuden mange vietnamesere i Lichtenberg og du kan opleve den asiatiske stemning i Dong Xuan bazaren. Lichtenbergs hyggeligste lokalområde er Victoriastadt, hvor der stadig står gamle huse fra før murens fald. Mange af husene overlevede bombardementerne under 2. verdenskrig og det er dermed det gode gamle klassiske Berlin.Marzahn-Hellersdorf

Marzahn-Hellersdorf er mildt sagt et beton-helvede med hundredevis af betonhøjhuse, der dominerer gadebilledet. De billige lejepriser har skabt en social skævhed og et hårdt miljø med mange indbyggere fra Rusland, Vietnam og det tidligere Jugoslavien. Der bliver bestemt ikke drukket for lidt alkohol og racismen er på sit højeste. Det er ikke et distrikt du bør opholde dig i, medmindre du vil se de få seværdigheder. Den største turistattraktion i Marzahn-Hellersdorf er Erholungspark Marzahn, som er en smuk have med planter fra hele verden.

 

Reinickendorf

Reinickendorf er et hyggeligt og fredeligt distrikt med mange parcelhuskvarterer, der er beboet af Berlins middelklasse. Distriktet er fuld af grønne områder og søer, men det er vidst også det. Der er nemlig ikke så meget at komme efter som turist, udover et buddhistisk hus beboet af munke. Det ville være synd at spilde tiden i Reinckendorf, selvom der er hyggeligt og fredeligt.

 

Friedrichshain-Kreuzberg

Friedrichshain-Kreuzberg består af bydelene Friedrichshain fra det tidligere Østberlin og Kreuzberg fra det tidligere Vestberlin. Distriktets to bydele er meget forskellige og bliver adskilt af Spree-floden. Farverige og multikulturelle Kreuzberg er beboet af kunstnere, hippier, studerende og et af de største antal tyrkere uden for Tyrkiet. De er alle sammen med til at skabe en fantastisk og forskelligartet stemning i bydelen. Friedrichshain er Berlins mest tyske bydel med hverdagsstemning og grå betonbygninger, men der er også et vildt natteliv samt masser af caféer og restauranter. Glem ikke at opleve East Side Gallery i Friedrichshain og Checkpoint Charlie i Kreuzberg.

Guide til distrikter og bydele i Berlin - Friedrichshain-Kreuzberg - Rejsdiglykkelig.dk

 

Spandau

Spandau er godt nok et distrikt i Berlin, men landsbystemningen får hurtigt tankerne hen på en lille tysk landsby. Der er nemlig fuld af snævre gader med gamle bygninger, gallerier, restauranter, barer og butikker. Spandau er også præget af store naturområder med skove og søer, som faktisk dækker 25 % af distriktet. Som et kontrast til landsby-hyggen er det også her, at du finder et af de største industriområder i Berlin. Spandau er nok mest kendt for det gamle fængsel med nazikriminelle såsom Rudolf Hess. Bemærk dog at fængslet er revet ned efter hans død i 1987.

 

Charlottenburg-Wilmersdorf

Charlottenburg-Wilmersdorf var hjertet af Vestberlin indtil murens fald og er fuld af herskabslejligheder og uendelige shoppingmuligheder. Det er her du finder Berlins mest populære shoppinggade, Kurfürstendamm, som strækker sig over 3,5 kilometer og er proppet med butikker. I gåafstand derfra ligger ruinerne af den bombede Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, som står som et minde om 2. Verdenskrigs rædsler. Derudover kan også nævnes Berlin Zoo og Charlottenburg-slottet. Før Charlottenburg blev en del af Berlin, var det kendt for at være den rigeste by i Preussen. Der er stadig meget elegant og det kan især mærkes omkring Kurfürstendamm.

 

Steglitz-Zehlendorf

Steglitz-Zehlendorf er beboet af Berlins mest velhavende befolkning og her har de fleste mange penge – som i rigtig mange penge. Store elegante villaer står på rad og række langs de pæne gader med et utal af grønne områder. Steglitz er området med størstedelen af distriktets huse imens Zehlendorf er området med størstedelen af skovene, søerne og frisk luft. Distriktet har mange gode badesøer, museer og shoppingmuligheder på bl.a. Schlosstrasse.Tempelhof-Schöneberg

Tempelhof-Schöneberg er fuld af gamle bygninger, herskabslejligheder og grønne områder. I udkanten af distriktet ligger KaDeWe, som er Europas største stormagasin og Berlins svar på Harrods i London. Tempelhof-Schöneberg er bl.a. kendt for at være de homoseksuelles hjemsted i Berlin og for rådhuset hvorfra John F. Kennedy holdt sin berømte ”Ich bin ein Berliner” få måneder før han blev myrdet. Gå ikke glip af den tidligere Tempelhof lufthavn, der spillede en stor rolle under Berlin blokaden efter 2. Verdenskrig. I dag er lufthavnen omdannet til en kæmpestor park med mange spændende begivenheder.

 

Neukölln

Neukölln er et af Berlins hippeste distrikter, men har fået et dårligt omdømme efter en række TV-udsendelser om dårlige skoleforhold og det rå indvandrermiljø. Det store antal tyrkere i Neukölln har sat sit præg på gadebilledet, som har mange ligheder med Istanbul med etniske restauranter, halalslagtere, grønthandlere, vandpibeforretninger og elektronikbutikker. Du bør ikke gå glip af den nordligste del af Neukölln, som har en hyggelig stemning med små barer, restauranter, butikker og gallerier. Den sydligste del er kendt for Britzer Garten, som er blandt en af Tysklands smukkeste haver.

 

Treptow-Köpenick

Treptow-Köpenick er Berlins største distrikt, men byder desværre ikke på så mange turistattraktioner. Den mest populære seværdighed er det sovjetiske krigsmindesmærke til ære for de sovjetiske soldater, der faldt i slaget om Berlin under 2. Verdenskrig. Området har mange skove og søer, som for alvor bliver vækket til live hver sommer med friluftkoncerter og andre begivenheder. Köpenick minder desuden lidt om en gammel landsby med smukke huse, små kringlede gader og et slot helt ned til vandbredden af søen.

Guide til distrikter og bydele i Berlin - Treptow-Köpenick - Rejsdiglykkelig.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.