14 Must-See seværdigheder i Berlin

(Dette indlæg indeholder affiliate links)

Berliner Dom

En smuk og fredfyldt domkirke fra 1905. Hvis man besøger kirken skal man huske, at besøge tårnet med en god udsigt og krypten, hvor den kongelige familie hviler. Der er regelmæssigt koncerter,  gudstjenester og arrangementer i kirken.

Berliner Dom

Berliner Fernsehturm

Det 368 m høje TV-tårn er et af Berlins største seværdigheder. Man kan besøge kuplen og restauranten øverst i tårnet og få en fantastisk 360 graders udsigt over Berlin. Den hurtige elevator tager dig op i ca. 200 m højde på blot 40 sekunder. Det er en god idé at reservere et bord på restauranten i god tid, hvor du kan nyde udsigten hele vejen rundt. Gulvet drejer nemlig rundt og på en halv time har du fået en 360 graders udsigt over byen. Det koster ca. 100 kr. pr. person at komme op i tårnet.

Berliner Fernsehturm

Brandenburger Tor

For enden af Unter den Linden står Brandenburger Tor, den mest imponerende og sidste bevarede byport i Berlin. Byporten har været Berlin’s vartegn i mere end 200 år. Gennem tiden har den overlevet både 2. verdenskrig og Berlinmurens oprindelse og fald. Under Den Kolde Krig var byporten et symbol på den delte by og fungerede som toldsted for handlende, som ønskede at bringe deres varer ind i byen. I dag er pladsen omkring Brandenburger Tor fyldt med turister, gadekunstnere og cykeltaxaer.

Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Den mest kendte grænseovergang mellem det østlige og vestlige Berlin under Den Kolde Krig. Den originale barak er udstillet på Allierten Museet, så det er et kopi, der står på den originales plads. For turisternes fornøjelse, står der to grænsevagter, som er klædt i en russisk uniform og en amerikansk uniform. Besøg også Checkpoint Charlie Museum, også kendt som Mauermuseum. Museet har en omfattende samling af billeder, film, avisudklip og andre ting, som dokumenterer og fortæller om muren. Entreen er ca. 110 kr. pr. person.

Checkpoint Charlie

East Side Gallery

East Side Gallery er med sine 1,3 km, det længste resterende stykke af Berlinmuren og verdens længste friluftsgalleri. Muren er udsmykket af kunstnere fra hele verden og malerierne giver stof til eftertanke. Værk nr. 66, ”Himlen over Berlin”, er lavet af de to danske kunstnere, Karina Bjerregaard og Lotte Haubart. Det er gratis at se East Side Gallery.

East Side Gallery

Gedenkstätte Berliner Mauer

Berlinmuren var et stort symbol på Den Kolde Krig og opdelingen af Berlin og Tyskland. Muren faldt i 1989, men der findes stadig rester af den rundt omkring i byen. Det bedste sted til at se Berlin muren er ved mindesmærket, Gedenskstätte Berliner Mauer. Her kan du se den bevarede mur med indermur og vagttårne. Der er også et dokumentationscenter og en udendørs udstilling. Det er gratis at besøge mindesmærket.

Berliner Mauer

Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen

Et gammelt STASI-fængsel, hvor politiske modstandere blev indsat og tortureret psykisk med isolation, søvnberøvelse og trusler mod familiemedlemmer. Bygningerne og inventaret er næsten intakt og giver et skræmmende indblik i livet bag tremmer. Det er kun muligt at besøge fængslet med guidede ture, men det er virkelig også spændende! Det er tidligere fanger, der viser de besøgende rundt i STASI-fængslet og fortæller råt om det grusomme sted.

Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen

Grosser Tiergarten

I centrum af byen ligger den største og mest kendte park i hele Berlin. Parken er et skønt åndehul midt i byen med enorme arealer med græsplæner, skove, søer og skulpture.

Grosser Tiergarten

Holocaust Memorial

Et mindesmærke for de 6 millioner dræbte jøder i Europa. Det består af 2.711 betonpiller som dækker et område på omkring 19.000 kvm. Under mindesmærket ligger der et informationscenter med navne på nogle af de mange jøder der blev dræbt og beskrivelser af forfølgelsen. Det er gratis at besøge mindesmærket og informationscenteret.

Holocaust Memorial

Kaiser Wilhelm Kirche

En af Tysklands mest særprægede kirker og et af Berlins vartegn. Det bombede kirketårn er blevet genopført i form af en ny bygning ved siden af den gamle. Den oprindelige kirke var en stor kirke med seks tårne og mange udsmykninger.

Kaiser Wilhelm Kirche

Museumsinsel

Museumsøen ligger ved floden Spree og er Berlins ældste museumskompleks. Øen er med sine fem verdensberømte museer optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Blandt museerne finder man Pergamon museet, Altes Museum, Neues Museum, Altes Nationalgalerie og Bode Museum.

Museumsinsel

Pergamonmuseet

Museet ligger på Museumsøen i Berlin og er et af byens mest besøgte museer. Her kan du se arkæologiske fund fra de gamle ægyptiske, hellenistiske og byzantinske kulturer i mellemøsten. Et af de mest imponerende udstillinger er det smukke Pergamonalter. Men salen er desværre lukket de næste par år pga. ombygning.

Pergamonmuseet

Reichstag

Reichstag eller Rigsdagsbygningen har dannet ramme om store politiske begivenheder og er et af Berlins mest historiske vartegn. Det er Tysklands parlamentsbygning og var sæde for den tyske Forbundsdag. Du kan tage på en gratis lydguidet tur i bygningen eller på en guidet rundvisning. Reichstag’s imponerende kuppel er meget populær og giver en smuk 360 graders udsigt over Berlin. Det er gratis at besøge Reichstag, men det kræver blot, at du registrere dig i forvejen.

Reichstag

Topographie des Terrors

Et museum som dokumenterer nazisternes hersken før og under Anden Verdenskrig. Museet er placeret på samme sted, som det tidligere hovedkvarter for Gestapo og SS. Her blev der truffet skræmmende beslutninger om jødeforfølgelse, terror og mord på et af de mest frygtede adresser i hele verden. Den gamle bygning blev bombet væk, men kældermuren og noget af Berlinmuren er der stadig. Museet har et imponerende besøgscenter og en udendørsudstilling med masser af informationer om nazisternes hærgen.

Topographie des Terrors

 

Køb en rejsebog med tips og oplevelser om Berlin, ved at trykke her.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *